Vaporetti, gondels & waterbussen in Venetië: hoe je verplaatsen? Alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

Vaporetti, gondels & waterbussen in Venetië: hoe je verplaatsen? Alle info + tickets

14 juni 2023 in Venetië1 reactie

Alle info over waterbussen, watertaxi, vaporetti en gondels in Venetië + tickets

Venetië kan je makkelijk te voet verkennen. Je wandelt er langs kanaaltjes, over romantische bruggetjes en tussen imposante en elegante gevels. De stad is relatief klein en je kan snel van de ene naar de andere kant van de stad trekken. Maar om Venetië echt te ervaren, moet je natuurlijk het water op. Venetië is staat natuurlijk synoniem met de gondels. Een bezoek aan Venetië is dan ook niet compleet zonder een wiegend ritje op de spitse, zwarte gondels.

Daarnaast kan je ook de waterbussen – vaporetti – nemen, het Canal Grande oversteken met een traghetto of een snelle watertaxi nemen. We zetten even alle mogelijkheden voor vervoer in Venetië op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. De Vaporetti van Venetië

Bussen vind je in Venetië niet, maar je kan wel gebruik maken van waterbussen. Zo’n vaporetto is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in de stad. De vaporetti zijn behoorlijk groot en varen enkel over het Canal Grande. De waterbussen herken je aan het logo van ACTV.

Er zijn meerdere lijnen, maar de belangrijkste zijn lijn 1 en lijn 2

  • De vaporetti van lijn 1 stoppen op elke halte van het Canal Grande, die van lijn 2 slaan de kleinere haltes over.
  • Daarnaast kan je met de vaporetto ook naar de naburige eilanden Lido, Burano, Murano en Torcello.
  • In totaal zijn er maar liefst 20 lijnen.

Een ticket voor de vaporetto kost 7,5 euro en is 75 minuten geldig. Je kan in die tijdspanne meerdere vaporetti gebruiken. Blijf je meerdere dagen in Venetië en ben je van plan om veel te bezoeken? Dan zijn de andere passen ook interessant.

  • Geldigheid van 75 minuten: 7,5 euro
  • Geldigheid van 24 uur: 20 euro
  • Geldigheid van 48 uur: 30 euro
  • Geldigheid van 72 uur: 40 euro
  • Geldigheid van 1 week: 60 euro

TICKETS: Je kan de kaartjes ter plaatse kopen, maar we raden aan om ze vooraf online te kopen. Het is eenvoudig en gaat snel. Tickets voor de vaporetto koop je hier.

  1. De typische Venetiaanse gondels

Geen reis naar Venetië is compleet zonder een romantisch ritje op een gondel. Gondels worden gebruikt om zowel mensen als producten te transporteren door de stad, maar vandaag de dag vind je vooral toeristen in de bootjes. De stuurman is tegenwoordig ook een lokale gids en vertelt je tijdens je rit meer over Venetië terwijl je door de kanaaltjes vaart.

In een gondel kunnen tot maximaal 6 personen plaatsnemen en je betaalt per gondel. Een ritje op de gondel voor 2 kan duur zijn, maar als je met meer bent, valt de prijs goed mee. Onze tip? Koop vooraf je gondelritje online. Je bent dan zeker welke prijs je betaalt en je hoeft niet nog een gondel te zoeken in de stad.

  1. De watertaxi in Venetië

In Venetië glijden de bussen over het water en dat geldt ook voor de taxi’s. Je kan in de stad gebruik maken van officiële watertaxi’s die je herkent aan de gele lijn op de boot. Houd er rekening mee dat de watertaxi’s duurder zijn dan de vaporetti, maar het brengt je wel sneller van punt A naar punt B. Ze kunnen ook de kleinere kanalen opvaren. Wil je snel naar de andere kant van Venetië of een van de eilanden bezoeken? Dan kan dat dus via de watertaxi’s.

TIP: Heb je nog geen vervoer van en naar de luchthaven? Reserveer je watertaxi naar en van de luchthaven van Venetië dan online op voorhand en vertrek zorgeloos op vakantie.

  1. Of neem de traghetto in Venetië

Op het Canal Grande varen ook gondels van de ene oever naar de andere. Dat soort gondel is een traghetto. Wil je dus van de ene naar de andere kant van het Canal Grande, dan kan je ofwel wandelen over een van de vier bruggen nemen ofwel kiezen voor een ritje met een traghetto.

In totaal zijn er zeven oversteekplaatsen langs het grote kanaal en een ritje kost slechts enkele euro’s. Het is dus de goedkoopste manier om een (kort) gondelritje te maken. Veel Venetianen gebruiken de traghetti en blijven dan gewoon rechtstaan op de gondel.

  1. Onze tip? Kies voor een stadspas in Venetië

Wil je graag zoveel mogelijk zien en ben je daarom van plan om het openbaar vervoer in Venetië vaak te gebruiken? Dan raden we je aan om de stadspas Venezia Unica Card te kopen. De officiële stadspas van Venetië is ietwat merkwaardig. De Venezia Unica City Pass kan je namelijk zelf samenstellen. Je koopt de pas online, duidt aan welke bezienswaardigheden je wil bezoeken en krijgt dan een stadspas op maat toegestuurd. De voucher die je per e-mail ontvangt, wissel je in Venetië in voor de stadspas. Meer info op de website.

ACTV-kaart voor 24-72 uur

Een andere tip die we kunnen meegeven is het kopen van een ACTV-kaart. Deze kaart geeft je onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Venetië, waaronder de vaporetto en de bus. Bovendien kan je hiermee ook onbeperkt gebruikmaken van de waterbussen in Lido, de lagune-eilanden, en het vasteland (Mestre, Marghera). Je kan kiezen uit geldigheidsduur van 24 uur of 72 uur, afhankelijk van de duur van jouw verblijf.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je ACTV-kaart voor Venetië online. Zo hoef je je ter plaatse niet druk te maken over je verplaatsing.

  1. Vervoer van en naar de luchthaven van Venetië?

Kom je met het vliegtuig naar Venetië? Dan land je op de luchthaven Aeroporto Marco Polo. Vanop de luchthaven zijn er verschillende manieren om het stadscentrum van Venetië te bereiken. Zo kan je met de bus, de waterbus of de watertaxi naar het centrum van Venetië reizen. Lees ook onze uitgebreide blogpost 'Hoe van de luchthaven naar het centrum van Venetië'.

Reserveer je vervoer op voorhand en vertrek zorgeloos op vakantie

  1. Reizen met de auto naar Venetië

Rijd je met de auto naar Venetië of ben je van plant Venetië te bezoeken terwijl je op rondreis bent in Italië? Dat kan maar dan moet je wel je auto achterlaten buiten het centrum van de stad. In dat geval heb je twee opties:

  • Parkeer in de parkeergarages in de parkings van Tronchetto of op Piazzala Roma, op Venetië zelf.
  • Een heel wat goedkopere optie is om te parkeren in Mestre en vandaar de boot te nemen naar Venetië.
  • Wil je een daguitstap maken vanuit Venetië naar een andere Italiaanse stad? Dan kan je een auto huren bij Sunnycars.
Vertrek je binnenkort op autovakantie naar Italië? Bekijk dan zeker wat de beste route is naar Italië + handige tips en etappehotels.
  1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

  • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
  • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
  • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
  • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 april 2023 - Sofie Ingelaere

Een goede uitleg. Zullen zeker er zeker deze zomer naartoe gaan

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?