7-daagse rondreis langs de Amalfikust + Napels: Complete route + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

7-daagse rondreis langs de Amalfikust + Napels: Complete route + tips

Op rondreis langs de Amalfikust met een bezoek aan Napels? Dit is de perfecte route met reisschema + tips!

De regio rond Napels heeft heel wat te bieden! Denk maar aan eeuwenoude ruïnes van lang vervlogen culturen, bijzondere landschappen met vulkanen, één van de mooiste kustlijnen van Europa én natuurlijk het bruisende centrum van Napels zelf..

Ben je van plan Napels te bezoeken? Onze uitgestippelde route is de perfecte start voor jouw trip naar Napels.

Praktische info & tickets voor je rondreis Napels en Amalfikust

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Napels naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoWil je de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 599), Eliza was Here (vanaf € 800) of bij TUI (vanaf € 608)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje rondreis Amalfikust en Napels

Dag 1: Cuma, Baia, Pozzuoli en de Solfatara

Afgelegde afstand: 41 km

De eerste dag start aan de luchthaven van Napels, en geeft alvast een voorproefje van wat er de komende dagen te wachten staat: eeuwenoude ruïnes van antieke culturen en bijzondere landschappen met vulkanische activiteit. Zo bezoeken we dag één de archeologische sites van Cuma en van Baia, die teruggaan tot de Oude Grieken!

Cuma werd gesticht door de Grieken, nog voordat Napels (Neapolis indertijd) het daglicht zag. Cuma is vooral bekend voor de zogenaamde Grot van de Sibille, een rechte gang van zo’n 130 meter die eindigt in een gewelfde hal Verder staat ook nog het Romeinse Anfiteatro Flavio in het stadje Pozzuoli op het programma. Dit theater is heel goed bewaard gebleven, wat het erg de moeite maakt!

Je sluit de dag af met een bezoek aan de vulkaan Solfatara

De laatste uitbarsting dateert van de 12de eeuw, al zou het er nu wel weer wat meer rommelen. Volg tijdens je bezoek het wandelpad dat je door de krater van de Solfatara en over de Campi Flegrei gidst. Je ziet een grote vlakte waar hier en daar vulkanische rookpluimen uit de grond komen. Het ruikt er naar zwavel en je hoort sissende geluiden. Geen wonder waarom dit gebied de Brandende Velden genoemd wordt.

(Nvdr: op dit moment is de Solfatara voor veiligheidsredenen tot nader order gesloten. We hopen dat hij snel weer toegankelijk wordt, want qua vulkaan is hij een pak indrukwekkender dan de veel bekendere Vesuvius!).

VERBLIJFTIP: Wij verbleven tijdens onze rondreis door Napels in het Mini Hotel in Pozzuoli. Het is een van de meest stijlvolle hotels in de Campi Flegrei en ligt boven de Golf van Napels. Daardoor biedt het hotel een prachtig uitzicht over de eilanden Capri, Ischia en Procida. Meer info en boeken.

Dag 2: Herculaneum, Vesuvius & Stabiae

Afgelegde afstand: 95 km

Vandaag brengt ons naar het letterlijke hoogtepunt van de golf van Napels: de Vesuvius. De Vesuvius is de enige actieve vulkaan op het vaste land van Europa. In 79 na Christus kwam deze (nog steeds actieve) vulkaan tot uitbarsting en hij veegde hierbij de Romeinse stadjes Pompeii, Herculaneum en nog tal van andere kleinere dorpen, van de kaart. Alle info voor jouw bezoek aan de Vesuvius.

Waar tickets kopen voor Herculaneum en de Vesuvius?

Boek je tickets voor de Vesuvius veilig en snel hieronder

Herculaneum is het kleinere broertje van Pompeii

De stad is kleiner dan Pompeii, maar sommige gebouwen zijn zo goed bewaard gebleven dat het lijkt alsof hier enkele decennia geleden nog mensen gewoond hebben. Herculaneum werd namelijk niet getroffen door as en puimsteem zoals Pompeii, maar overspoeld door modder en lava. Door de plotse hitte verkoolden de houten structuren van de woningen en zijn de gebouwen bewaard gebleven. Ook meubilair en muurschilderingen staan er in sommige huizen nog steeds.

Wil je het meeste uit je bezoek halen aan Herculaneum en de verschillen met Pompeii ontdekken? Boek dan een excursie in Herculaneum met een archeoloog/gids, die je alles vertelt over de bijzondere plekken in de stad en het dagelijkse leven in de Romeinse tijd.

Nadat je Herculaneum hebt bezocht, ga je door naar Stabiae. In de tijd van de Romeinen was Stabiae een geliefd kuuroord met geneeskrachtige bronnen. Ook deze stad werd bij de uitbarsting van de Vesuvius bedolven. In het Archeologisch Park kan je 3 Romeinse villa's bewonderen. De bekendste is de Villa San Marco, één van de grootste ontdekte Romeinse villa’s in de streek met een eigen thermencomplex. Er werden heel wat mozaïeken, fresco’s, meubilair en beeldhouwwerken gevonden.

Doe een wijnproeverij of wijntour

Aan de voet van de majestueuze Vesuvius vulkaan kun je een bezoek brengen aan Cantina del Vesuvio, een wijnhuis dat gastvrij haar deuren opent voor wijnliefhebbers. Hier krijg je de kans om een blik achter de schermen te werpen en te genieten van de bijzondere wijnen die hier met liefde worden gemaakt. Bekijk deze tour hier

  • Tijdens deze wijntour word je meegenomen op een onvergetelijke reis door de betoverende wijncultuur van dit stukje Campanië. Je zult alles ontdekken over de druiven die gedijen aan de weelderige wijnstokken, de geschiedenis van het wijnhuis en het productieproces.
  • Als kers op de taart kun je je smaakpapillen verwennen met een gevarieerde wijnproeverij, waarbij elke slok wordt vergezeld door heerlijke lokale specialiteiten. Kortom, een perfecte combinatie van kennis en genot in een prachtige omgeving. Nog meer wijntours langs de Amalfikust en Napels vind je hier.

Dag 3: Pompeii

Afgelegde afstand: 56 km

Op het moment van de uitbarsting was Pompeii een welvarende stad waarin zo’n 20.000 mensen leefden. In augustus 79 sloeg het noodlot toe. Een verwoestende gaswolk en een stroom aan puimsteen werden de stad en haar bewoners fataal. De hele omgeving werd bedekt door een dikke laag. Zo ontstond de ruïne van een volledige stad uit de antieke Oudheid, als in een tijdscapsule.

Pompeii is een absoluut hoogtepunt bij je bezoek aan de regio. Neem de tijd om deze bijzondere stad te ervaren en in je benen te voelen. Lees hier meer concrete info over Pompeii.

TICKETS: Bezoek Pompeii in een begeleide tour of met privé gids. Bekijk hier de tours/tickets en prijzen voor Pompeii.

Dag 4: Capri

Capri is een kleine eilandje in de baai van Napels dat al sinds de Romeinse periode kunstenaars en dichters inspireert. Het geniet van een warm klimaat en is een echte m'as-tu vu-bestemming. Wat je zeker niet mag missen bij je bezoek aan Capri.

  • Wandel door de straten van het stadje Capri en geniet van het uitzicht in de jachthaven.
  • Geschiedenisliefhebbers kunnen de enorme villa van keizer Tiberius hier bewonderen.
  • We raden je aan om ook naar het kleine dorpje Anacapri af te zakken. Je wandelt er tussen witte huisjes die versierd zijn met bloemen.
  • Vanuit Anacapri kan je de populaire uitstap naar de Blauwe Grot maken, een onderwatergrot waar het azuurblauwe water van de zee door de hele grot weerspiegelt. Boek je boottocht naar de Blauwe Grot € 20.
  • Ook de rotsformaties van Faraglioni mag je niet missen.

Je bereikt Capri na een korte boottocht van 50 minuten vanuit Napels. Wil je Capri op één dag bezoeken, kies dan voor een georganiseerde tour naar Capri vanuit Napels € 75. Je hoeft zo geen boottickets te kopen, je vermijdt wachtrijen en je ziet alle hoogtepunten van het eiland.

Bezoek het kleurrijke eiland Procida

Is Capri je te druk dan kan je ook voor een ander eiland kiezen. Voor de kust van Napels liggen de 3 Flegreïsche Eilanden (Capri, Procida en Ischia). Ideaal voor een daguitstap als je eens aan de drukte van de stad wil ontsnappen.
Het kleurrijke eiland Procida is een van onze favoriete plekjes. Dit kleine eiland is amper 3 kilometer lang en voor gekend voor z'n pastelkleurige huisjes. Procida is tevens culturele hoofdstad van 2022.

Het groene eiland Ischia

Ischia is het grootste eiland in de baai van Napels en vooral gekend voor z'n groene karakter. Je kan er helemaal ontspannen in helende modderbaden en thermale baden. Ischia is het grootste stadje op het gelijknamige eiland hier kan je nog genieten van het authentieke Italiaanse eilandleven.

Bezoek zeker eens het beroemde Castello Aragonese, een middeleeuws kasteel op een rots die via een landbrug verbonden is met het eiland Ischia. Verder zijn er tal van wandelpaden die je naar de mooiste plekjes van het groene eiland brengen met de mogelijkheid om naar de 789 meter hoge Monte Epomeo te wandelen.

Je bereikt Ischia met een veerboot vanuit Napels die er een uur over doet om het eiland te bereiken. Ook hier raden we je aan om een georganiseerde dagtour naar Ischia € 60 vanuit Napels te boeken.

Dag 5: Langs de Amalifkust (Positano, Sorrento, Ravello)

Afgelegde afstand: 78 km

De Amalfikust is ongetwijfeld dé mooiste kustlijn van Italië en de bezienswaardigheden langs de Amalfikust zijn één van de hoogtepunten van het land. Via bochtige wegen kom je terecht in verschillende kleine schilderachtige stadjes die tegen de kliffen zijn gebouwd, zoals Positano, Sorrento en onze onze favoriet Ravello. Ze kijken vaak uit op idyllische baaien, gouden stranden en de azuurblauwe Tyrreense Zee.

Wij verbleven één dag aan de Amalfikust maar mocht je hier de tijd voor hebben, raden we aan om meerdere dagen uit te trekken om de pittoreske dorpjes en steden te bezoeken.. Elk stadje langs de Amalfikust heeft namelijk een uniek karakter. Onderstaande stadjes zijn echt een bezoekje waard:

Sorrento

Je zal de Amalfikust binnenrijden via het kleurrijke Sorrento. Het kleurrijke Sorrento behoort officieel niet tot de Amalfikust maar wel voor veel mensen het vertrekpunt voor een rondreis langs de dorpen van de Amalfikust. Sorrento is een leuke badplaats die onder meer bekend staat voor de uitgestrekte citroenboomgaarden.

OVERNACHTEN Hotel Central je hebt een fraai panorama op de Vesuvius en de baai van Napels. Verder zijn er nog tal van beauty en wellnessfaciliteiten voorzien. Het hotel ligt op 500 meter van het station en heeft een gratis shuttleservice heen en terug. Meer info en boeken.

Amalfi

Amalfi is de grootste stad van de kuststreek en leende ook zijn naam aan de regio. Het is zowel op historisch als op cultureel vlak het centrum van de streek en ook de populairste badplaats onder toeristen. Amalfi is bovendien de ideale uitvalsbasis voor wie de Amalfikust verkent omdat vanaf hier zowel Sorrento in het westen als Salerno in het zuiden op ongeveer 40 minuten rijden liggen.

Je kan er uitrusten op de prachtige kiezel- en zandstranden en heerlijk dineren in gezellige restaurants. Amalfi is een fijne stad om te verkennen. Je wandelt er rond tussen de vele winkeltjes, gezellige terrasjes, bebloemde balkons en fraaie gevels van de kleine witte huizen

Zelf op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust

Positano

Positano is dan weer het populairste stadje. Je kan hier niet alleen van het uitzicht genieten, maar ook door de wirwar van kleine straatjes wandelen. Positano staat vol pittoreske huizen en loopt over van de gezellige restaurantjes. ’s Avonds ontwaakt het slaperige Positano helemaal en kan je hier van het bruisende nachtleven genieten. Eenmaal je naar de voet van het stadje gewandeld hebt, kom je aan op een prachtig zandstrand.

Onze tip: Rijden langs de Amalfikust is niet voor iedereen weggelegd (lees meer). Bovendien kan het erg lang zoeken zijn naar een parkeerplek, zeker tijdens het hoogseizoen. waarom geen begeleide dagtrip boeken? Dan ben je pas écht op vakantie, en kan je ten volle genieten van de prachtige uitzichten. Klik hier voor meer info en tickets.

Dag 6: Archeologische site Paestum

Afgelegde afstand: 105 km

Op dag 6 bezoeken we een archeologische site die vaak vergeten wordt door bezoekers aan de regio. En dat is volledig onterecht! Paestum (op ongeveer 100 km van Napels) is de Romeinse benaming van de stad Poseidonia die in de 6de eeuw voor Christus werd gesticht door Griekse kolonisten. De site is een van de belangrijkste archeologische opgravingen van Italië en werd in 1998 erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Paestum is wereldberoemd voor haar 3 Dorische tempels die dateren van de 6de en 5de eeuw voor Christus, de bloeiperiode van Poseidonia. Ze liggen op korte afstand van elkaar en zijn gemakkelijk langs een wandelpad te bezoeken. Een aansluitend archeologisch museum geeft meer duiding. De regio is overigens ook bekend voor haar mozzarella-productie! Jammie!

Onze tip: Waarom je trip naar Paestum niet combineren met een bezoek aan een mozzarella-boerderij? Ontdek hier de mogelijkheden.

VERBLIJFTIP: Wij verbleven in het erg hippe Hotel Royal Paestum. Proef er zeker eens de overheelijke desserts! Meer info en boeken.

Dag 7 en verder: Napels

Afgelegde afstand: 100 km

Op dag 7 keren we terug naar Napels om de laatste dag(en) van ons bezoek aan deze boeiende streek in de stad te eindigen
Napels heeft een zeer rijke geschiedenis en bezit bijgevolg ontelbaar veel mooie gebouwen, 3 middeleeuwse kastelen en meer dan 400 kerken! De stad heeft helaas ook een kwalijke reputatie opgebouwd. Gelukkig is het tij aan het keren, en worden er volop investeringen gedaan om de stad veiliger te maken en in haar oude glorie te herstellen.

Wij zijn fan van de stad, en hebben in een zeer uitgebreide blogpost met onze favoriete bezienswaardigheden en tips voor Napels neergepend alsook tips voor de catacomben van Napels.

TIP RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust die je langs alle hoogtepunten brengt, zo mis je niets.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Napels?

  • Bezoek één van de vele boeiende musea van Napels zoals het Nationaal Archeologisch museum van Napels waar je één van de grootste collecties aan artefacten en kunstwerken uit de Antieke oudheid ter wereld kan bewonderen en het bijzondere kunstmuseum di Capodimonte.
  • Verken het ondergrondse Napels met Napoli Sotterranea. Je komt er via een toegangspoort terecht in een hele nieuwe ondergrondse stad zo’n 40 meter onder de grond. Je bezoekt er onder meer de catacomben van San Gennaro en de Bourbon-tunnel.
  • Ook de indrukwekkende kastelen Castel Nuevo en Castel dell'Ovo zijn een bezoekje waard. Vanaf deze plekken geniet je telkens over een prachtig uitzicht over de stad.
  • Met onze stadswandeling door Napels mis je niets!

Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

Hoe reizen naar Napels?

Met het vliegtuig naar Napels (waar tickets kopen?)

Vanuit België en Nederland is de snelste en goedkoopste manier om in Napels te geraken per vliegtuig. De luchthaven van Napels ligt op 7 kilometer van het stadscentrum en is bereikbaar met de Alibus of per taxi. Bekijk prijzen voor vliegtickets hier.

Hoe je van de luchthaven Napels naar het centrum verplaatsen?

Er zijn verschillende manieren om van de luchthaven van Napels naar het stadscentrum te reizen. Wil je graag zo goedkoop mogelijk reizen? Dan neem je best de Alibus. Ga je liever voor comfort? Maak het jezelf dan gemakkelijk en boek op voorhand je taxi transfer van en naar de luchthaven in Napels.

TIP: Boek je shuttle transfer voor de luchthaven hier online.

Reizen met de trein naar Napels?

Je kan ook per trein naar de Napels. De stad ligt op een belangrijke hogesnelheidslijn. De trein brengt je aan maximum 300 km/u naar Salerno, net ten zuiden van Napels. Noordelijke bestemmingen zijn onder meer Rome, Firenze, Bologna, Verona en Milaan.

Hoe met de auto richting Napels?

Tot slot kan je ook nog met de wagen naar Napels reizen. De stad is makkelijk te bereiken met de auto vanuit heel Italië via verscheidene snelwegen.

  • De A1 vanuit Milaan
  • De A3 vanuit Reggio Calabria en Salerno
  • De A16 vanuit Avellino en Benevento
  • De A14 – A16 uit Bari

Kan je zelf met de auto in en rondom Napels rijden?

Indien je je wilt verplaatsen per wagen is het wel opletten voor de rijstijl van de Italianen. Deze is eerder assertief dan agressief; de doorduwer wint. 80% van de wagens draagt ook de sporen van deze assertiviteit met de nodige blutsen of schrammen. Als je een wagen wil huren, ga dan altijd voor een full-omnium verzekering. Bekijk hier de prijzen voor een huurauto.

In de golf van Napels en de Amalfikust is het verder uitkijken voor de bochtige wegen. Ben je hier geen fan van, dan is er goed nieuws: vanuit Napels en Sorrento zijn heel wat bezienswaardigheden (Herculaneum, Pompeii) ook met de metro (Circumvesuviana) te bereiken. Of je kan een begeleide dagexcursie boeken en het gemak van de weg combineren met de expertise van de chauffeur. Klik hier voor prijzen en mogelijkheden.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Wat is de beste reisperiode om Napels te bezoeken?

  • Je kan in principe het hele jaar door een citytrip maken naar Napels. Indien je ook voor het goede en warme weer gaat, vermijd dan de winter want dan zakt de gemiddelde temperatuur naar 9°C, en valt er ook de meeste neerslag. Tijdens de wintermaanden gaat ook de Horeca in wintermodus, sommige restaurants sluiten de deuren.
  • Wij vinden mei-juni en september-oktober de beste reisperiode. Ideaal qua weer, en minder bezoekers dan tijdens de erg drukke zomermaanden.
  • Wie met een beperkt budget op reis gaat kan best het hoogseizoen vermijden, want de prijzen zijn dan echt aanzienlijk hoger.

Welke evenementen en festivals in en rond Napels bijwonen?

Festivals in de lente

  • Tijdens de week voor Pasen kan je heel wat processies en passiespelen aanschouwen in de straten en piazza’s.
  • Meer het sportieve type? Dan kan je midden april meedoen aan de Napoli Marathon.

Festivals in de zomer

  • Omdat de meeste theaters niet uitgerust zijn met airco en het tijdens de zomer binnen te warm is, verhuizen heel wat voorstellingen naar buiten. De meest spectaculaire is het Ravello Festival dat plaats vindt tussen juni en augustus.
  • Indien je meer een filmfan bent, dan kan je in juni naar het 10-daagse Napoli Film Festival. Sterren als Harvey Keitel en Cate Blanchett brachten reeds een bezoek aan dit festival.
  • Eén van de meest typische festivals van Napels vindt elk jaar plaats in juni: het pizzafestival “Napoli Pizza Village”.

Festivals in de herfst en winter

  • In oktober vindt de “Notte Bianca”, Witte Nacht, plaats: een nacht vol muziek, optredens en voorstellingen verspreid over heel de stad. Het is wat vergelijkbaar met de Gentse Feesten, maar dan slechts gedurende 1 nacht. Vorig jaar kwamen er 2.000.000 bezoekers op af. Te mijden dus als je niet van grote massa’s houdt.
  • Tijdens de maanden november en december worden er in de aanloop naar Kerstmis heel wat gratis evenementen georganiseerd, gaande van optredens en tentoonstellingen tot parades. De meeste kerken hebben ook een mooie kerststal.
  • De overgang van het oude naar het nieuwe jaar wordt gevierd met heel wat muziek. Op Castel dell’Ovo is er dan een groots vuurwerk te zien.

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels-Amalfi-Pompeii downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
- 8 januari 2024 - Marina van goethem

Topgids, van de amalfikust zocht ik meer naar wandelingen ipv met de wagen.

- 3 februari 2023 - Walter Hufkens

Zeer mooie gids

- 16 september 2022 - De Ost Paul

Heel nuttig en praktisch... het zal één van onze volgende reizen worden

- 8 augustus 2022 - Miek Willemsen

Top reisgids! Ik heb al meerdere reisroutegidsen gebruikt voor onze rondreizen, heel handig als start thuis om de route uit te stippelen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?