11 x mooiste musea in Napels bezoeken: Alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste musea in Napels bezoeken: Alle info + tickets

Overzichtje met de mooiste musea in Napels + waar tickets kopen?

Napels is een stad die barst van de geschiedenis. Niet vreemd dat je hier enkele musea van wereldklasse kan bezoeken. Van het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum van Napels tot het bizarre Universiteitsmuseum.

Benieuwd naar de leukste en mooiste musea? Wij hebben alvast de belangrijkste musea in Napels op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Nationaal Archeologisch Museum van Napels (MANN)

Als je slechts één museum in Napels bezoekt, kies dan voor het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. Het MANN is een museum van wereldklasse waar wereldberoemde archeologische schatten tentoongesteld worden.

Pompeii en Herculaneum werden na de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 begraven onder lava, puimsteen en assen. Nadat archeologen de volledig intacte Romeinse stadjes ontdekt hadden, werden veel vondsten tentoongesteld op de eerste twee verdiepingen van het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. De bekendste vondst is de enorme mozaïek waarop Alexander de Grote de strijd aanbindt met de Perzen.

Daarnaast kan je hier nog de beroemde Farnese-stier bewonderen. Je zal ook grote collecties juwelen, glazen kunstwerkjes, bronzen beelden, munten en nog veel meer overblijfselen van het Romeinse Rijk kunnen bewonderen. Opvallend is de collectie met erotisch getinte mozaïeken, beelden en schilderingen.

TICKETS: Boek je ticket voor het museum online, voor € 21, wil je echter meer dan enkel dit museum zien kies dan voor de Napels Artecard voor € 32. Voor dezelfde prijs kan je dan 3 bezienswaardigheden naar keuze bezoeken in Napels + een 4de aan 50% korting

 1. Museo di Capodimonte

Het Museo di Capodimonte is een bijzonder kunstmuseum. Het ligt niet in het centrum van Napels, maar in een Bourbonpaleis bovenop de heuvel Capodimonte. Kunstliefhebbers mogen dit museum dan ook absoluut niet overslaan tijdens hun bezoek aan Napels.

 • Binnenin kan je een enorme collectie Italiaanse kunstwerken bewonderen van de 13e tot 20e eeuw.
 • Je ziet hier meesterwerken van grote namen als Michelangelo, Titiaan, Raphael en Caravaggio.
 • Er zijn ook werken van Vlaamse meesters, Brueghel en zelfs een schilderij van Andy Warhol te bewonderen.

Het park rondom het museum deed ooit dienst als privéjachtgebied van de koning. Tegenwoordig is het een publiek park van maar liefst 134 hectare groot waar exotische planten groeien en bloeien. Volg de wandelpaden en ontsnap even aan de drukte van de stad beneden. In het park staat ook een beroemde porseleinfabriek, kerken en enkele woningen.

TICKETS: Dit museum is een van de meest prestigieuze musea van Napels. Maak het jezelf makkelijk en boek je tickets voor het Museo di Capodimonte online op voorhand.

 1. Museo d'Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE)

Het Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina, kortweg MADRE, herbergt een interessante collectie hedendaagse kunst. Het is een fijne afwisseling na alle historische musea die Napels rijk is.

Het museum is ondergebracht in het Palazzo Donnaregina, een stadspaleis dat gelinkt wordt aan een 13e-eeuws klooster. Het is een behoorlijk recent museum. Het gebouw werd in 2005 opgekocht door de overheid en na restauraties omgevormd tot het museum van vandaag.

Het bestaat uit drie verdiepingen. Het topwerk is een schilderij van Andy Warhol. Maar ook de hal zal je meteen opvallen, het is een kunstwerk op zich gemaakt door Daniel Buren. Op het grote terras staan verschillende kunstwerken en je geniet er van een mooi uitzicht op Napels.

 • Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en je vindt er een bibliotheek, een boekenwinkel en een cafetaria.
 • Openingsuren: Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is het museum geopend van 10u00 tot 19u30 en zondag van 10u00 tot 20u00.
 • Meer info op de website.
Wil je graag zoveel mogelijk zien van Napels en omgeving? Download dan zeker onze reisgids Napels.
 1. Cappella Sansevero

De Cappella Sansevero is een bijzondere kerk die gebouwd werd in 1590 in opdracht van hertog Giovanno di Sangro. Hij liet de kapel bouwen omdat hij genezen was van een zware ziekte en hij geloofde dat God met zijn genezing gemoeid was. In 1613 werd de kapel omgebouwd tot een grafkapel en sindsdien vinden alle leden van de familie di Sangro er hun laatste rustplaats.

Vandaag is de kapel echter vooral bekend om de 28 marmeren beelden die de graftombes sieren. De kapel kan dan ook als kunstmuseum tellen. Een beeld springt in het oog: de wereldberoemde Cristo Velato van meesterbeeldhouwer Giuseppe Sanmartino. Je ziet Jezus liggen op een bed en hij wordt bedekt door een fijne stof. Het geheel ziet er onwaarschijnlijk realistisch uit.,

TICKETS: Wil je de Cappella Sansevero met een gids bezoeken en de wachtrijen vermijden? Dan raden we je een gegidste rondleiding door de kapel aan. Je krijgt alle informatie over de geschiedenis van de kapel, de beeldhouwwerken binnenin en de gids overspoelt je met allerlei weetjes over Napels. Boek je tickets voor Cappella Sansevero.

 1. Museo di San Martino

Bovenop de Vomero-heuvel prijkt het Castel Sant’Elmo, een oud kasteel vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de stad. Minder bekend is het kartuizerklooster Certosa di San Martino ernaast. Dit klooster werd, net als het kasteel, gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van Roberto d’Angiò. Door de eeuwen heen werd het klooster vaak gerenoveerd. Je kan wel nog steeds de kelder uit 1325 bewonderen.

Binnenin het klooster kan je vandaag het Museo di San Martino bezoeken

Je kan er schilderijen zien waarvan de oudste uit de 15e eeuw dateren. Het pronkstuk van het museum is een historische koets. Minstens even indrukwekkend als de kunstcollectie, is het klooster zelf. Het werd prachtig gedecoreerd. Ook de binnentuinen zullen je zeker weten te verrassen, net als de kloostergang Il Chiostro Grande.

Een leuke bonus is dat je het Castel Sant’Elmo en het Museo di San Martino bereikt via de kabelbaan Funicolare di Montesanto.

TICKETS: Boek je tickets voor het Museo di San Martino online, zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Museo Universitario delle Scienze e delle Arti (MUSA)

Het Museo Universitario delle Scienze e delle Arti, of simpelweg het MUSA, is een minder bekend museum. Het is het museum van de universiteit van Napels. Je vindt hier vooral museumstukken die met wetenschap te maken hebben.

De eclectische collectie omvat onder andere medische instrumenten uit de tijd van de Romeinen, maar ook schedels die opgegraven werden in Pompeii en misvormde foetussen. Het museum is vooral een aanrader als je interesse hebt in wetenschap en de menselijke anatomie. Het is in elk geval geen typisch Italiaans kunstmuseum, dat is zeker.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Museo Nazionale Ferroviario di Pietrarsa

Het Museo Nazionale Ferroviario di Pietrarse legt zich helemaal toe op alles wat met treinen en spoorwegen te maken heeft. Dit spoorwegmuseum ligt net buiten Napels langs de allereerste spoorlijn van Italië, die Napels en Portici verbond. Het prachtige uitzicht op de Baai van Napels is een mooie extra.

Het spoorwegmuseum huist maar liefst 55 historische treinen in de loodsen van een fabriek waar vroeger stoomlocomotieven geproduceerd werden. De hal is niet minder dan 36 000 vierkante meter groot. In het museum leer je meer over de eerste Italiaanse trein in 1839 en je maakt daarna een reis door de geschiedenis van het spoor en de trein. Het is een leuke uitstap als je geïnteresseerd bent in alles wat met treinen te maken heeft.

 • Het museum ligt iets buiten het centrum, maar is wel makkelijk te bereiken met de bus en de metro.
 • Meer info op de website.
 1. Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano

De Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano is een interessant kunstmuseum. Het bevindt zich in een stadspaleis dat ooit toebehoorde aan Giovanni Zevallos, een rijke Napolitaanse handelaar. De imposante woning werd ontworpen door Bartolomeo Picchiatti. Hij heeft het ontwerp van wel meerdere stadspaleizen op zijn naam staan.

Vandaag herbergt het stadspaleis een kustmuseum dat gewijd is aan Zuid-Italiaanse kunstenaars. De blikvanger is het laatste schilderij van Caravaggio. Daarnaast is er ook een deel van het museum gewijd aan kunstwerken uit de 18e-eeuwse Vedutismo-stroming. In die tijd schilderde men vooral in open lucht wat er in de stad gebeurde. De schilderijen leggen het dagelijkse leven van de Napolitanen in de 18e eeuw vast. Mis ook zeker de standbeelden van de “gekke beeldhouwer” Vincenzo Gemito niet.

 1. Museo delle Torture

Het Museo delle Torture, het folteringsmuseum, is niet voor iedereen weggelegd. In dit museum worden allerlei folteringsobjecten tentoongesteld die door de eeuwen heen in en rond Napels gebruikt werden. Het waren Oscar Mattera en Paolo Lupo die het museum wilden oprichten om de donkerste periodes van de Italiaanse geschiedenis op een plaats te verzamelen. Het museum is ondanks alles niet al te gruwelijk. Het doel is namelijk om aan te zetten tot reflectie.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Villa Pignatelli

Genoeg van Romeinse overblijfselen en Italiaanse schilderijen? Dan is een bezoek aan de Villa Pignatelli misschien wel iets voor jou. Deze villa werd gebouwd in 1826 en wordt omgeven door een grote tuin die in Engelse stijl werd aangelegd en gesierd wordt door twee paviljoenen.

 • In 1867 kocht de prins Diego Aragona Pignatelli Cortes de villa.
 • Het gebouw kreeg zijn naam en hij liet nog twee andere paviljoenen optrekken in de tuin.
 • Uiteindelijk verkocht Rosina Pignatelli de villa aan de Italiaanse overheid.
 • Vandaag kan je de luxueuze ruimtes van de villa, inclusief al het oorspronkelijke meubilair, zelf bewandelen.

In Villa Pignatelli bevinden zich drie boeiende musea:

Enerzijds is het Museo Principe Diego Aragona Cortes, dat is de villa zelf met alle luxueuze salons. Daarnaast bevindt zich hier ook nog het Casa della Fotografia, een fotografiemuseum, en het Museo delle Carrozze, waar koetsen tentoongesteld worden.

 1. Museo delle Arti Sanitarie & Farmacia Storica

Als je een mondje Italiaans spreekt en geïnteresseerd bent in geneeskunde, dan kan je een uitstapje naar het Museo delle Arti Sanitarie maken. Dit kleine museum bevindt zich in een ziekenhuis uit de 16e eeuw dat verbonden was met een klooster. Er worden allerhande historische medische instrumenten tentoongesteld. Het meest opvallend zijn de 18e-eeuwse amputatiezaag en de houten snavelmaskers die besmettingen tijdens epidemieën moesten voorkomen.

Naast het Museo delle Arti Sanitarie bevindt zich een oude apotheek. De Farmacia Storica degli Incurabili dateert uit de 18e eeuw. Je kan hier enkel binnen met een Italiaanssprekende gids. Meer info op de website.

 1. Extra tip: Koop de ArteCard Napels

 • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
 • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
 • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
 • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?