De 10 x bezienswaardigheden in Positano bezoeken? Tips, tickets + waar overnachten

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 10 x bezienswaardigheden in Positano bezoeken? Tips, tickets + waar overnachten

Praktische info, highlights en bezienswaardigheden in Positano

Positano is een van de vele tot de verbeelding sprekende dorpen langs de Amalfikust tussen Sorrento en Salerno, op een boogscheut van Napels en de Vesuvius. Voor heel wat reizigers is dit de eerste halte op hun route langs de Tyrreense Zee.

Vanuit Positano heb je niet alleen een uitstekende uitvalsbasis richting het eiland Capri en het Nationaal Park van Monti Lattari. Ook het dorp zelf heeft een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Positano

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Positano bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour naar Positano en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar Positano

Inhoud artikel

  1. Een beetje historiek van Positano

Positano weet al eeuwen vele schrijvers, regisseurs en artiesten te inspireren. “Positano raakt je diep; het is een droomplek die niet echt lijkt als je er bent en pas echt wordt als je weer weg bent gegaan,” schreef John Steinbeck in zijn boek Positano (1953). Ook beschreef hij het stadje met zijn vele trappen ‘soms zo steil als ladders’ en de ‘kleine baai met ongelooflijk blauw en groen water’.

Volgens de legende werd Positano gesticht door Poseidon, de Griekse god van de zee. Hij wilde daarmee zijn liefde voor de nimf Pasitea tonen. Historisch gezien waren het de Grieken en Feniciers die er de eerste kleine nederzetting bouwden tijdens hun reizen over zee naar het westen.

Kaartje met bezienswaardigheden Positano

  1. Grotta dello Smeraldo

De Blauwe Grot op het nabijgelegen eiland Capri ken je waarschijnlijk wel al, maar ook in Positano vind je een magische zeegrot met helderblauw water. Deze grot is ook een stuk minder druk bezocht. Je kan eenvoudig parkeren bij de kade en een boottochtje regelen naar de Grotto di Smeraldo.

Onze tip: je kan online een georganiseerde tour boeken waarbij je in een paar uur niet alleen de Grotta dello Smeraldo doet maar ook de grotten van Tras e Iesc en de Africana Grotto in Praiano, waar je zelfs even een duik in het water mag nemen. Overzicht van de tours vind je hier.

  1. De gele kerk van Santa Maria Assunta

De gele kerk in het centrum van Positano is de onbetwiste blikvanger van het dorp. Vrijwel iedereen stopt wel even om er een foto van te maken van deze kerk met bijzondere koepel die volledig bedekt met kleurrijke majolica-tegeltjes. De Chiesa Santa Maria Assunta werd oorspronkelijk gebouw in de 9e eeuw. Een paar eeuwen later werd de kerk aangepast tot een meer Romaans bouwwerk.

In de kerk kan je de Zwarte Madonna bezoeken, een standbeeld waar de legende van de dorpsnaam aan vasthangt.

De legende gaat als volgt: Rond het jaar 1000 hadden piraten dit standbeeld gestolen en ze doorkruisten er de Middellandse Zee mee. Toen er plots een vreselijke storm opstak, hoorden de piraten een stem roepen: “Posa! Posa!” (Zet neer!). De piraten gingen aan wal bij het dichtstbijzijnde stadje om het standbeeld neer te zetten en de storm ging meteen liggen. Ze doopten dat dorpje daarom "Positano.

Onder de kerk kan je een Romeinse villa bezoeken die pas in 2003 is ontdekt. In de crypte van de kerk kan je een nogal macaber putridarium of "scolatoio"gaan bekijken. Dit is een reeks stenen stoelen met een gat waar doden tijdelijk werden opgezet om de vloeistoffen tijdens het ontbindingsproces in op te vangen. Wachten met begraven tot de lijken uitgedroogd waren spaarde namelijk grond uit.

OVERNACHTEN B&B Villa Mary Suites is een gezellige B&B gevestigd in een gerenoveerd 19e-eeuws gebouw en ligt in het historische centrum van Positano. Deze accommodatie biedt klassiek ingerichte kamers met een panoramisch zicht op de baai van Positano. Meer info en boeken.

  1. De eilanden van Li Galli of de Sirenuse

Vanaf de kust zie je de drie eilanden van Li Galli liggen, die officieel ook tot de gemeente Positano behoren. Deze eilanden staan ook bekend als de Sirenuse of de woonplaats van de Sirenes.

In de Odyssee van Homerus worden deze eilanden beschreven als de verblijfplaats van zeemeerminnen die zeevaarders verleidden met hun gezangen om ze vervolgens mee in zee te sleuren. De eilanden zijn privé-eigendom, maar je kan ze wel bezoeken per boot. De bekende balletartiest Rudolf Nurejev woonde er eind jaren '80 een tijdlang.

BOOTTOCHT: Ga mee met een boottocht langs de charmante dorpjes en eilanden van de Amalfikust. Boek je dag vullende boottocht avontuur hier

  1. Fiordo di Furore baai

Ben je op rondreis langs de Amalfikust of maak je een daguitstap vanuit Napels naar Positano, de fotogenieke Fiordo di Furore is een leuke stop om te doen. Een prachtige baai met brug staan garant voor veel instagram-waardige-foto-jagers.

Je kan best met het openbaar vervoer vanuit Positano richting Fiordo di Furore gaan. De SITA bussen rijden dan wel niet op tijd, voordeel is dat je er veilig en geen kopzorgen hebt om je auto of scooter te parkeren. Geloof me ... je zal je auto niet kunnen parkeren er is zo goed als geen parking beschikbaar.

Koop je tickets voor de bus alvast vooraf, zowel heen als terug. Vanuit Positano is het ongeveer 10 km rijden richting Fiordo di Furore. Je kan de busrit hier bekijken.

REISGIDS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Download hier je reisgids Napels en de Amalfikust met een complete rondreis langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Wandeling naar Montepertuso

Montepertuso is een klein gehucht binnen Positano, het ligt helemaal bovenop de heuvel in het hoger gelegen deel van het dorp. Er zijn verschillende goede wandelpaden in de buurt waardoor je ook het Lattari-gebergte even kan gaan verkennen. Je kan een wandeling hier vinden

De naam betekent letterlijk: “gat in de berg”. Zodra je de rots ziet, weet je meteen waarom. Er hangt ook een legende vast aan Montpertuso. Hier zou de strijd tussen de Heilige Maagd Maria en de Duivel plaats hebben gevonden. Het gat in de rots zou gemaakt zijn door Maria’s wijsvinger.

  1. Wat zijn de mooiste stranden in Positano?

Positano is natuurlijk vooral bekend als badplaats aan de Amalfikust. Je zal dus wel enige uurtjes op het strand spenderen om te genieten van de zon en de zee. Wij hebben alvast de leukste stranden van Positano voor je opgelijst.

Spiaggia Grande Beach

Spiaggia is het grootste strand van de stad en is beter bekend als Marina Grande Beach of Positano Beach. Dit strand is erg drukbezocht in de zomer. Er is zowel een openbaar als privéstrand.

Laurito Beach

Het kleinere Laurito Beach is ideaal wanneer je wat wilt ontsnappen aan de grootste drukte. Dat heeft alles te maken met de steile trap met 450 treden die je moet overwinnen om er te komen.

Een aangenamere optie is een boottochtje van 5 minuten op de shuttle van Da Adolfo. Kijk uit naar een bootje met een grote rode vis op de mast. Je kan hem eigenlijk nauwelijks missen. Da Adolfo is een ideale plek om iets te eten of drinken in een authentieke setting. Meer info op de site

Arienzo Beach

Dit wordt ook wel het strand van de 300 treden genoemd. Dus ja, om hier te komen moet je ook een steile trap overwinnen. Al word je onderweg wel beloond met prachtige uitzichten over de kustlijn.
Toch de trap vermijden? Er vaart een gratis shuttle vanaf de pier in Positano. Kijk uit naar de boot van Arienzo Beach Club, meer info hier.

Bij de beach club kunnen de wachtrijen vrij lang worden, dus je reserveert je plekje op het strand beter vooraf.

Fornillo Beach

Dit is een kleiner strand, maar hier kan het wel behoorlijk druk worden. Het ligt op 10 minuten wandelen van Marina Grande Beach en de wandeling vanaf daar is niet zo uitdagend als die naar andere stranden. Wel als je van hoger in de stad komt afdalen natuurlijk.

  1. Positano by night

Een aanrader is om bij zonsondergang nog even naar buiten te gaan en door de straten te kuieren. Overal gaan de lichtjes aan, de locals komen naar buiten en je kan van de relatieve rust genieten. Het zicht op de rest van de stad en de kustlijn verandert ’s avonds echt volledig.

  1. Meer aanraders om te doen in Positano

Van shopping tot culinair genot en van kunst tot leuke wandelingen in de heuvels langs de kust. Er is nog veel meer te ontdekken in Positano.

We zetten graag enkele aanraders op een rij:

  • Proef van de heerlijke citroensorbet of drink een limoncello.
  • Bezoek het dorp vroeg in de ochtend wanneer het nog niet te druk is en neem een heerlijk zoet Italiaans ontbijt.
  • Shop naar de kleurrijke, Amalfi-keramiek, het bekende parfum Sapori di Positano, Capri Positano sandalen of zwierige zomeroutfits in Moda Positano stijl.
  • In het centrum vind je verschillende kleine kunstgalerijen die een kort bezoekje waard zijn.
  • Verken het strand van Marina Grande.
  • Ga voor een drankje bij zonsondergang naar Franco's bar in La Sirenuse (bekijk hier meer info en ligging). Zorg er wel voor dat je van tevoren een tafel reserveert.
  • Maak een wandeling op de Sentiero degli Dei (het pad van de goden), één van de bekendste wandelpaden aan de kust van Amalfi.
  1. Dagtrip naar het eiland Capri

Vanaf Positano gaan ook afvaarten naar het eiland Capri. In het hoogseizoen gaat er ieder uur wel een ferry naar Capri. Je kan ook een boottocht boeken vanuit Positano waarbij je afvaart naar Capri en meteen ook de Blauwe Grot en de rotsen van Faraglioni di Capri gaat bezichtigen. Bekijk hier de afvaarten en uurregeling.

Er zijn een aantal organisaties die een overtocht aanbieden van Positano richting Capri. Meer info over tickets en reserveringen vind je hier. Het is ook mogelijk om georganiseerd een trip naar Capri te maken, waarbij je meteen ook de grotten aan de kustlijn bezoekt. Meer info kan je terugvinden op Get Your Guide.

  1. Uitstap naar Amalfi

Vanuit Positano kan je ook vlot een uitstap maken naar het iets grotere Amalfi. Met de SITA bus ben je op een halfuurtje in Amalfi (zie timing hier). Of je kan ook met een toeristische bus meerijden. Op het water geraak je er ook, er varen verschillende veerboten tussen Positano en Amalfi die je in een kleine 30 minuten ter plaatse brengen.

  1. Daguitstap naar Pompeii en Herculaneum

Vanuit Positano kan je ook de wereldberoemde Romeinse ruïnes van Pompeii en Herculaneum gaan bezoeken met een gegidste tour. Eigenlijk is dat gewoon iets wat je echt een keer moet gedaan hebben wanneer je deze regio bezoekt.

Wil je graag Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan mee met een georganiseerde dagtocht naar Pompeii en de Vesuvius hier boeken.

  1. Hoe geraak je in Positano vanuit Napels?

Wanneer je naar de Amalfikust trekt, zal je wellicht arriveren in Napels. Vanaf daar heb je verschillende opties om Positano te bereiken.

Taxi vanaf de luchthaven

Vanaf de luchthaven van Napels is een taxi de snelste manier om in Positano te geraken nadat je bent geland.

Trein en bus naar Positano

Richting de Amalfikust rijden geen treinen. Je kan wel de Circumvesuviana nemen in Napels richting Sorrento en vanaf daar met de SITA bus verder reizen. De busrit duurt ongeveer 45 minuten.

Auto huren in Napels

Je kan uiteraard ook zelf een auto huren in Napels en vanaf daar vertrekken richting de Amalfikust. Weet wel dat het in de zomermaanden erg druk kan worden langs de kustwegen, want je bent er niet alleen.

Privé vervoer

Je kan je uiteraard ook laten brengen met een taxi of privéshuttle. Dit kost weliswaar wat meer, al valt de prijs naar taxinormen eigenlijk wel goed mee. Maar het is wel de snelste en meest comfortabele manier om van Napels naar Positano te gaan. Boek je chauffeur voor een rondrit hier.

Met de boot

Heb je tijd genoeg om te genieten van je verplaatsing? Dan raden we je zeker aan om de ferry te nemen vanaf Napels (of Sorrento) naar Positano. De ferry vaart wel alleen in het hoogseizoen helemaal door naar Positano. Je doet er ongeveer 1,5 uur over vanuit Napels, stap je op in Sorrento? Dan ben je 50 minuten op het water.

Dit is ongetwijfeld de leukste manier om de verplaatsing te maken, de prachtige zeezichten krijg je er zomaar bij. Boek je ferry hier online

Overzicht van tours langs de Amalfikust vanuit Positano

  1. Waar overnachten in Positano?

Aan hotels is er zeker geen gebrek in Positano, al moet je er voor het hoogseizoen wel tijdig bij zijn om je kamer te reserveren. Hierna vind je een aantal leuke verblijven in de stad die we je graag aanbevelen.

Positano Art Hotel Pasitea

Positano Art Hotel Pasitea biedt een uniek uitzicht over de baai van Positano. De balkons zijn versierd met mooie bloemen en de meeste kamers hebben ook hun eigen balkon. Om de warme zomer door te komen is er ook overal airco aanwezig. Meer info en boeken

Hotel Reginella

Het fijne hotel Reginella in het centrum wordt uitgebaat door een familie. Het is bescheiden: er zijn slechts 10 kamers. Maar daardoor krijg je er wel een uitzonderlijk behulpzame en persoonlijke service. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer en je hebt een fantastisch uitzicht op zee. Meer info en prijzen

Hotel Pupetto

Hotel Pupetto ligt vlakbij het strand van Fornillo. Ideaal voor wie graag wat rustiger gaat logeren, want het is wat meer afgelegen. Het strand dat bijna letterlijk aan de deur ligt, is ook een grote troef. Verder strekt het ontbijt en diner ook tot aanbevelen. Dus je hoeft voor culinair genot ook niet ver te lopen. Meer info en boeken

Hotel Royal Positano

Hotel Royal Positano is omgeven door de kliffen van Positano en beschikt over een groot buitenzwembad met zonnig terras. Ook het ontbijt is er dik in orde.

  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?