Hoe de Vesuvius bezoeken vanuit Napels als daguitstap?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Vesuvius bezoeken vanuit Napels als daguitstap?

Wanneer je Napels bezoekt kan een dagtrip naar de nabijgelegen Vesuvius eigenlijk niet ontbreken. Deze vulkaan staat bekend om de desastreuse uitbarsting die ten tijde van de oude Romeinen plaatsvond, maar steekt ten oosten van Napels nog altijd dreigend boven de skyline van de stad uit.

Voor de lokale bevolking staat de vulkaan echter gelijk met het begrip ‘thuis’. Het is dan ook niet gek dat het beklimmen van de vulkaan een geliefde activiteit is onder zowel locals als toeristen.

Onze tip: Tickets of tours Vesuvius online boeken

Wil je graag de Vesuvius beklimmen? Je kan tickets voor een tour naar de Vesuvius online boeken voor € 45, handig vervoer van en naar de Vesuvius. (en sla je de wachtrij over)

Inhoud artikel

 1. De Vesuvius

De Vesuvius is de enige actieve vulkaan op het vaste land van Europa. De vulkaan staat vooral bekend om de uitbarsting in het jaar 79 waarbij de top van de vulkaan verwoest werd en as en puin de steden Pompeii en Herculaneum volledig begroeven. De vulkaan is tot op vandaag nog steeds actief, maar zo een explosieve uitbarsting als toen, heeft gelukkig niet meer plaatsgevonden.

Het is een van de eerste vulkanen die bestudeerd werd en wordt nog steeds grondig gemonitord

 • Ondanks de vulkaan nog steeds slapende is sinds 1944 lijkt hij de laatste jaren wat onrustig te zijn. Enkele vulkanologen beweren dat de vulkaan al lang weer had moeten uitbarsten.
 • De Vesuvius is ook het meest dichtbevolkte vulkanische gebied ter wereld met maar liefst 3 miljoen mensen in de directe nabijheid van de vulkaan, waarvan zo’n 700.000 in de daadwerkelijke gevarenzone wonen.

De overheid heeft een evacuatieplan opgesteld waarbij alle 700.000 inwoners die zich in een straal van 7 km van de vulkaan bevinden, geëvacueerd dienen te worden indien dit nodig is. Al zou die evacuatie helemaal niet snel verlopen, er zijn wel 7 dagen nodig om iedereen naar een veilige plek te leiden. Om alles sneller te kunnen laten verlopen, wil de overheid het aantal inwoners sterk verminderen binnenin die straal.

Vesuvius National Park

Een van de manieren om de bevolkingsgraad rondom de Vesuvius te verminderen was het oprichten van een nationaal park rondom de vulkaan. Hierdoor mogen er geen nieuwe gebouwen binnen dit gebied geplaatst worden. Dit park werd in 1997 uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO, waarna een wandelnetwerk van 54 km werd aangelegd. Doordat vulkanische grond zeer vruchtbaar is, vind je aan de voet van de berg dan ook veel bebossing en ander groen.

Wist je dat op de helling de druiven groeien die worden gebruikt om de lokale Lacryma Christi wijnen te maken? Ook de Pomodino del Piennolo del Vesuvio tomaten hebben hier hun wortels tot diep in de grond.

De Vesuvius in cijfers

 • 1281 meter hoog (de vulkaan bedroeg oorspronkelijk een hoogte van ruim 3000 meter maar door meerdere uitbarstingen is de top afgebrokkeld)
 • een voet met een diameter van 8 meter
 • 300 meter diepe krater
 1. Wandelen naar de top

In het Parco Nazionale del Vesuvio, het nationale park waarin de vulkaan gelegen is, zijn 11 verschillende routes te vinden met in totaal 54 km aan wandelpaden. De bekendste beklimming is nummer 5, de Gran Cono. Dit is het pad naar de krater van de Vesuvius langs de westelijke zijde van de vulkaan.

Wandeling Gran Cono naar de krater van de vulkaan

 • De wandeling begint op het Piazzale di Quota 1000. Dit plein is gelegen op zo’n 1000 m boven zeeniveau.
 • De wandeling brengt je tot een hoogte van 1175 m boven zeeniveau en is in totaal 4 km lang.
 • Ondanks dat sommige stukken redelijk stijl zijn, is de wandeling voor iedereen wel te doen. Ook niet-ervaren wandelaars en families met kinderen kunnen zo van de wandeling genieten.
 • In totaal duurt de wandeling zo’n 2 tot 2,5 uur.

Verloop van de wandelroute Gran Cono

 • Je route begint in een bosrijk gebied maar wordt steeds kaler.
 • Je baant je een weg deels over vulkanisch zand en gesteente maar ook over aangelegde vlonders.
 • Tijdens de tocht kijk je uit op de meest recente lavastroom die zich 1944 een pad langs de berg gevormd heeft.
 • Ook kan je de randen van de Monte Somma zien, de oudere caldera waarin de Vesuvius is gelegen.

Klik hier om je tickets te reserveren

Onderweg zijn meerdere punten waar je even kunt pauzeren. Zo kom je ook langs souvenirhutjes waar je souvenirs, eten en drinken kan kopen. Het uitzicht over de Golf van Napels, waarbij je onder andere uitkijkt over Napels, Herculaneum en Pompeii, wordt steeds wijder.

Eenmaal boven kan je een stukje langs de krater wandelen.
Deze bestaat vooral uit rotsen en stenen en begroeiing langs de randen, maar af en toe kan je ook rook uit de krater zien opstijgen. Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan een alternatieve route waarbij je onder begeleiding van een gids van het nationale park rondom de gehele krater van de vulkaan kan wandelen.

De afdaling volgt dezelfde route. Dit deel van de wandeling wordt door sommigen als lastiger ervaren door de losse steentjes op het pad. Het dragen van goede, stevige stapschoenen zijn hierbij dan ook gewenst. Eenmaal beneden kan je ervoor kiezen om weer terug te trekken naar Napels, een bezoek te brengen aan Pompeii of Herculaneum, of een andere wandeling door het park te maken. Zo kan je de 9 km lange wandeling over de Monte Somma maken of een kortere wandeling van 1 km langs de lavastromen uit 1944.

Met een gids de vulkaan op

 • Er trekken meerdere georganiseerde tours vanuit Napels naar de Vesuvius waarbij je onder leiding van een gids de vulkaan kan beklimmen.
 • Je toegangsticket tot het wandelpad naar de krater bevat ook een begeleide tour.
 • Bij de souvenirhuisjes langs de route van de wandeling kan je aansluiten bij gidsen van het nationaal park die je een korte tour geven met uitleg de vulkaan.
 1. Wat is het beste tijdstip om de Vesuvius te beklimmen?

 • De Vesuvius wordt het drukst bezocht tijdens vakanties, weekenddagen en feestdagen.
 • Buiten het hoogseizoen heb je later op de dag minder kans op grote drukte. Hoe dan ook, het beste moment om de vulkaan te beklimmen, is vroeg op de ochtend.
 • Dit geldt vooral in de zomer, zodat je de wandeling niet hoeft te maken in de brandende zon.
 1. Wegbeschrijving naar de Vesuvius

Met het openbaar vervoer

De Vesuvius is vanuit Napels op meerdere manieren met het openbaar vervoer te bereiken.

 • Zo kan je de directe bus vanuit het centraal station Garibaldi nemen naar de voet van de vulkaan. De bekendste en handigste mogelijkheid is om de Circumvesuviana te nemen naar Sorretno of Poggiomarino, waarbij je uitstapt bij het station Ercolano Scavi. Deze rit duurt ongeveer een half uur en je betaalt €5,40 voor een retourticket. Op het station van Ercolano neem je vervolgens de bus naar de start van het wandelpad van de Vesuvius.
 • Deze bussen vertrekken tussen 8u10 en 15u40 elke 50 minuten. Een retourticket voor de bus kost €10.
 • Het is ook mogelijk om de Circumvesuviana trein naar Sorrento of Poggiomarino te nemen naar Pompei – Villa dei Misteri. Hier kan je op de lokale EAV bussen naar de Vesuvius stappen.

Met de auto

Met de auto rijd je in zo’n 20 minuten van Napels naar de Vesuvius. Neem vanuit de stad de A3 snelweg en sla vervolgens af bij Ercolano. De richting naar de Vesuvius wordt aangegeven op bruine borden, al is de bewegwijzering niet altijd even duidelijk. Gelukkig is de top van de Vesuvius goed te zien. Vanaf Ercolano rijd je over bochtige wegen de vulkaan op. Hou hierbij rekening met het verkeer uit de tegengestelde richting!

Adres: Vesuvio, 55, 80056 Ercolano NA, Italië, zie ligging op de kaart

 • Bovenaan vind je 2 parkeerplaatsen, waarvan de eerste op een hoogte van 800 m gelegen is en de tweede op een hoogte van 1000 m.
 • De parkeerplaatsen bestaan voornamelijk uit blauwe vakken aan de rand van de weg.
 • De bovenste parkeerplaats is heel druk en staat snel vol, waardoor het aan te raden is om op de lagergelegen parkeerplaats de auto neer te zetten.
 • Van daaruit kan je al wandelend naar de start van de route naar de top, een tocht van zo’n 45 minuten.
 • Een parkeerticket kost €5. Je kan ook de pendelbus nemen naar de ingang.
 • Een ticket hiervoor kost €2 en de rit duurt ongeveer 4 minuten.
 1. Openingsuren

De Vesuvius is het gehele jaar door geopend voor bezoek. Wel kan de toegang tot het wandelpad naar de krater gesloten worden bij onveilige weersomstandigheden.

 • Bij normale omstandigheden is het wandelpad het hele jaar open vanaf 9u ’s ochtends.
 • In de maanden van november tot en met februari sluit het pad om 15u
 • In maart en oktober sluit het pad om 16u
 • Tijdens de maanden april, mei, juni en september sluit het om 17u
 • In de zomermaanden van juli en augustus sluit het pad om 18u
 1. Hoe tickets kopen voor de Vesuvius?

Tickets voor de wandeling naar de top van de Vesuvius zijn ter plekke te verkrijgen of online. De online aangeschafte tickets dien je uitgeprint mee te nemen. De tickets zijn persoonlijk en op je ticket vind je dan ook je naam terug. Bij de online aankoop komt nog €1,68 bovenop de toegangsprijs voor reserveringskosten.

 • Tickets kosten standaard €10
 • Studenten tot 25 jaar kunnen een ticket kopen voor €8
 • Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis mee

Naast toegang tot de wandeling door het Vesuvius Nationaal Park biedt het ticket ook een begeleide tour op de vulkaan. Langs de route kan je bij verschillende houten hutjes aankloppen om met een gids een korte wandeling te maken. De rondleidingen worden gehouden in het Engels, Duits, Frans en Italiaans.

Het is ook mogelijk om de vulkaan met een georganiseerde dagexcursie vanuit Napels te bezoeken. De tour duurt zo’n 3,5 uur en vertrekt tweemaal per dag: om 9u30 en om 13u30. Een ticket kost €50 en is inclusief vervoer naar de vulkaan en begeleiding naar de top door een ervaren gids van het nationaal park.

Overzicht van excursies naar de Vesuvius

Georganiseerde dagexcursies vanuit Napels

 • Wanneer je de wandeling naar de top van de Vesuvius wil combineren met een bezoek aan het archeologisch gebied van Pompeii, is het ook mogelijk om een daguitstap vanuit Napels naar de Vesuvius en Pompeii.
 • Ticketprijzen starten vanaf €125 per persoon en de tour duurt zo’n 8 uur. Ook hier zit het vervoer inbegrepen in de prijs, alsook de toegang tot de 2 bezienswaardigheden en begeleiding van een gids in Pompeii.

Let op: In verband met COVID-19 zijn tickets tijdelijk alleen online te koop. Hierbij dien je een tijdslot te reserveren. Bij de ingang van het pad zijn elektrische poortjes te vinden die je met je ticket toegang geven vanaf een half uur voor de geselecteerde tijd tot een half uur na de tijd op het ticket. Hier dien je je ook aan te houden: bij een late aankomst word je niet meer toegelaten. Per tijdgroep mogen maximaal 25 personen tegelijkertijd de vulkaan op.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Draag stevige schoenen zoals wandelschoenen, wandelstokken kunnen handig zijn.
 • Neem een vestje of jasje mee want op de vulkaan kan het ook in de zomer fris zijn.
 • Neem voldoende water mee voor tijdens de klim.
 • Smeer je vooraf goed in met zonnecrème of neem deze zeker mee.
 • Breng ook een hoed of petje tegen de zon mee.

Extra maatregelen in verband met COVID-19

 • Bezoekers zijn verplicht een mondmasker te dragen.
 • Je dient je handen te desinfecteren aan de ingang. Hiervoor wordt desinfectiegel aangeboden.
 • Je dient je aan de 1,5 m afstand regel te houden.
 • Bij de start van de wandeling zijn toegangspoortjes geplaatst waar niet alleen je kaartje wordt gescand maar ook je temperatuur wordt opgemeten. Wanneer je temperatuur hoger is dan 37,5°c word je niet toegelaten.
 1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis preview reisgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 27 augustus 2022 - Sylvain Coolen

Mooie brochure met veel informatie en gemakkelijk te gebruiken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?