Herculaneum bezoeken? Alle top Bezienswaardigheden Herculaneum + info en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Herculaneum bezoeken? Alle top Bezienswaardigheden Herculaneum + info en tickets

Praktische info, bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan Herculaneum + hoe vanuit Napels er naartoe?

Herculaneum kan je beschouwen als de tweede Romeinse stad die in de as werd gelegd na Pompeï tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus. De stad is vernoemd naar de Griekse held Herakles (of Hercules zoals hij door de Romeinen werd genoemd). Hij zou hier tijdens zijn krijgstochten met zijn leger de stad hebben gesticht en die naar zichzelf hebben genoemd.

De archeologische site van Herculaneum ligt aan zee en op amper 7 km van de krater van de Vesuvius. Het mag dus niet verbazen dat de vulkaan hier destijds lelijk heeft huisgehouden. Je kan vandaag zowel Pompeï als Herculaneum bezoeken vanuit Napels.

Praktische info & tickets om Herculaneum te bezoeken

AdresArchaeological Park of Herculaneum, Corso Resina, 187, 80056 Ercolano NA (10 km van Napels)

 • Met de auto vanuit Napels: Via de Autostrada A3 richting Salerno ben je op 10 à 15 minuten al bij Herculaneum. Er is een ruime ondergrondse parking nabij de archeologische site.
 • Met de bovengrondse metro Circumvesuviana vanuit het Stazione Napoli Centrale richting Sorrento op lijn 1, na 15 min stap je uit in station Ercolano-Scavi. Vanaf daar is het nog 10 minuten wandelen naar de site van Herculaneum. Koop je tickets bij het station, dit kost ongeveer € 5 heen en terug.
 • Dagtours vanuit Napels naar Herculaneum. Wil je graag met een georganiseerde tour naar Herculaneum met pickup service aan je hotels? Boek je halve dag tour hier online voor € 69, wil je ook Pompeii of Vesuvius bezoeken met een gids, incl. toegangstickets? Boek dan deze tour.
Tickets
 • Tickets voor volwassenen kosten € 17 (bestel je ticket hier)
 • Tickets voor 18-24 jarigen kosten € 5,5
 • Tickets voor < 17 jarigen kosten € 2,5
Openingsuren
 • Winter: 15 oktober tot 15 maart: 8u30 - 17u (laatste toegang om 15u30)
 • Zomer: 15 maart tot 15 oktober: 8u30 - 19u30u (laatste toegang om 18u)
 • Gesloten op woensdag en op 1 januari, 1 mei en 25 december
Rondleidingen

Inhoud artikel

 1. Herculaneum: verblijfplaats van welgestelden

In de Romeinse tijd had Herculaneum een kleine vissershaven, maar het stadje stond in de eerste plaats bekend als een aangename verblijfplaats voor welgestelde patriciërs die er een buitenverblijf of luxueuze villa hadden. Er woonden zowat 5.000 mensen.

Toen de Vesuvius in actie schoot, bracht de wind de eerste regen van as en puim naar Pompeii. Hierdoor kregen de bewoners van Herculaneum extra tijd om de stad te ontvluchten. Pas ’s avonds, toen ook de binnenwanden van de Vesuvius instortten, kwam er een grote golf van gloeiende lava en modder vrij die zich een weg baande naar de stad.

Herculaneum werd bedolven onder een 20 meter dikke laag modder, die doorheen de tijd versteende. Uiteindelijk verscheen er een nieuwe stad bovenop de modderlaag. De resten van het antieke Herculaneum werden in 1709 bij de aanleg van een waterput bij toeval ontdekt.

TOEGANGSTICKET: Boek je ticket voor Herculaneum online voor € 17, zo kan je naar binnen zonder wachtrij en ben je zeker van je toegang. Boek je ticket hier

 1. Wat is het verschil tussen Pompeii en Herculaneum?

Herculaneum is niet zo bekend als grote zus Pompeii, maar minstens even interessant. De site is compact en overzichtelijk. Bovendien heeft de betonlaag een vacuüm gecreëerd, waardoor al het organisch materiaal goed bewaard gebleven is. Wist je dat er nog meer archeologische sites rond Napels zijn.

Er is geen plek die je een beter inzicht zal geven in een Romeinse stad dan Herculaneum. Doordat de stad zoveel eeuwen onder een dikke laag modder bleef, zijn veel gebouwen er nog in zeer goede staat uitgekomen. De kunstwerken en mozaïeken op vloeren en wanden zijn nog volop zichtbaar en sommige gebouwen tellen zelfs nog meerdere verdiepingen.

 • Sommige huizen hebben zelfs nog de originele houten dakbalken die de vulkaanuitbarsting en de tand des tijds wonderwel hebben doorstaan.
 • Naast de vele gebouwen, zijn er zelfs restanten van voedselwaren teruggevonden en tal van gebruiksvoorwerpen zoals kruiken en zelfs volledige baden uit het dagelijks leven van de Romeinen.
 • Op die manier is de herontdekte stad al van onschatbare waarde geweest om de Romeinse historie te kunnen reconstrueren.

De grootste verschillen tussen Herculaneum en Pompeii

 • Pompeii is een veel groter gebied dan Herculaneum
 • Herculaneum lag veel dichter bij de baai van Napels dan Pompeii
 • De inwoners van Herculaneum waren rijker dan de mensen van Pompeii
 • Herculaneum heeft meer huizen met intacte daken dan Pompeii, en heeft ons een beter idee van hoe het leven moet zijn geweest in het oude Romeinse rijk
 • Herculaneum is beroemd vanwege de ontdekking van bijna 300 skeletten op de site
Wil je het meeste uit je bezoek halen aan Herculaneum? Boek dan een excursie met een archeoloog/gids, die je alles vertelt over de bijzondere plekken in de stad en het dagelijkse leven in de Romeinse tijd.
 1. Hoe werd de verloren stad herontdekt?

Na de befaamde vulkaanuitbarsting werden de gronden rond de Vesuvius eeuwenlang gebruikt voor de landbouw. De lava had dan ook voor een vruchtbare bodem gezorgd. In de buurt van het oude Herculaneum werd dan ook een nieuwe stad gesticht. Na verloop van tijd werd er echter vergeten dat ook hier nog ruïnes van een oude stad te vinden waren.

Het zou duren tot in het jaar 1709, toen men bij graafwerken en putboringen toevallig op antieke ruïnes van Herculaneum botste. Aanvankelijk kwamen de toeristen vooral naar de ruïnes van het nabijgelegen Pompeï.

Dat had alles te maken met het feit dat Herculaneum moeilijk te betreden was. De ruïnes waren alleen bereikbaar via diepe schachten. Vandaag is ongeveer een derde van de oude stad blootgelegd en vlot toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

TIP RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust die je langs alle hoogtepunten brengt, zo mis je niets.

 1. Bezienswaardigheden van Herculaneum

Op de archeologische site van Herculaneum vind je heel wat bezienswaardigheden. Hieronder zetten we de belangrijkste highlights op een rij.

4.1 Het Huis van Neptunus en Amphitrite

Voor misschien wel de best bewaarde mozaïeken van de stad, moet je in het Casa di Nettuno e Anfitrite zijn. Het huis kenmerkt zich door een prachtige mozaïek van de Romeinse goden Neptunus en Amphitrite op de wand. Daarnaast is er ook een gedecoreerd bronmonument.

4.2 Fresco's in de Hal van Augustales

De Hal van Augustales is een ander goed bewaard gebleven Romeins monument. Het was vermoedelijk een plek voor godenverering. De hal is rijkelijk versierd met fresco's die diverse Romeinse goden en helden afbeelden zoals Hercules, Juno en Minerva.

4.3 Huis van het Skelet

In het Huis van het Skelet of Casa dello Scheletro vind je opnieuw een bronmonument, een zogenoemd nymphaeum. De Romeinen introduceerden dit in verschillende villa's om bronnimfen te eren. Het huis is vernoemd naar een skelet dat er is teruggevonden.

4.4 Casa dei Cervi

Het Casa dei Cervi of Huis van het Hert is een van de grotere huizen in Herculaneum. Hier is het overdekte dubbele atrium het meest opvallende element: het centrale gedeelte van het huis waar de meeste kamers op uitkwamen. Het gebouw dankt zijn naam aan een marmeren standbeeld van een hert dat er werd gevonden.

4.5 Casa d'Argo

Het Casa d'Argo of Huis van Argus is een villa die je een beeld geeft van hoe een rijke familie woonde in de Romeinse tijd. Vooral de luxueus ingerichte eetzaal valt hier op.

4.6 De thermen van Herculaneum

Dat de Romeinen graag vertoefden in badhuizen, is algemeen wel geweten. In Herculaneum zijn dan ook twee thermen ontdekt die zeer goed bewaard zijn gebleven met onder andere de kleedruimtes of apodyteria die nog duidelijk herkenbaar zijn.

Opvallend is ook dat mannen en vrouwen een aparte ingang tot het badhuis hadden. Een gewoonte die we vandaag ook nog kennen, maar die dus al een stuk langer bestaat dan je zou denken.

In het vrouwenbadhuis is het meest opvallende element een zwarte vloermozaïek met de god Triton die omringd wordt door allerlei mythische zeeschepsels.

4.7 Bakovens en maalstenen

In de ruïnes zijn de overblijfselen van twee oude bakkerijen teruggevonden. Je kan nog duidelijk de maalstenen en de bakovens zien. In de omliggende straten zie je dan weer overblijfselen van Romeinse cafés of thermopolia. Vooral de marmeren toonbanken en potten in aardewerk zijn het bekijken waard.

 1. Combineer Herculaneum en Pompeï in een dagtrip

Ben je op rondreis in Napels en Amalfikust dan is het een populaire dagtrip om Herculaneum te combineren met een bezoek aan Pompeï vanuit Napels. Er zijn daarnaast ook mogelijkheden om een beklimming naar de Vesuvius erbij te nemen zodat je meteen de drie blikvangers uit de regio kunt meepikken.

DAGUITSTAP COMBI POMPEÏ: Wij raden je zeker aan om een gegidste dagtour te boeken. De reisbegeleiders zijn goed geïnformeerd en kunnen je tijdens de verkenning van de Romeinse ruïnes nog heel wat nieuwe weetjes vertellen. Meer info en tour boeken online.

 1. Herculaneum in combinatie met de Vesuvius bezoeken

Wil je in ook de Vesuvius vulkaan bezoeken in combinatie met je bezoek aan Herculaneum dan kan je vanaf het station Ercolano de shuttlebus nemen. Beschik je over een eigen (huur)wagen dan is het natuurlijk eenvoudig om naar de Vesuvius te rijden, wie niet zelf wil rijden kan gaan met een georganiseerde daguitstap.

De Vesuvius kwam tot uitbarsting in 79 na Christus waarbij het de twee Romeinse steden Pompeii en Herculaneum en nog 3 dorpen onder de lava bedolf. Sindsdien zijn er nog talrijke uitbarstingen geweest, de ene al wat heftiger dan de andere, maar gelukkig zonder dezelfde desastreuze gevolgen als toen.

DAGUITSTAP COMBI VESUVIUS: Je kan de Vesuvius + Herculaneum bezoeken met een daguitstap, bekijk alle tours hier online.

 1. Praktische tips om Herculaneum te bezoeken

7.1 Wat zijn de openingsuren van Herculaneum?

 • Winter: 15 oktober tot 15 maart: 8u30 - 17u (laatste toegang om 15u30)
 • Zomer: 15 maart tot 15 oktober: 8u30 - 19u30u (laatste toegang om 18u)
 • Gesloten op woensdag en op 1 januari, 1 mei en 25 december

7.2 Hoeveel tijd voorzien voor een bezoek aan Herculaneum?

 • Herculaneum bezoeken neemt ongeveer 2,5 à 3 uur in beslag.
 • Audioguides zijn verkrijgbaar aan de ingang, sowieso krijg je als bezoeker ook een infobrochure mee, koop je toegangsticket hier online € 17
 • Er is niet veel mogelijkheid om eten en drinken te kopen ter plaatse, neem dus je picknick mee of arriveer met een volle maag
 • Er zijn toiletten ter plaatse
 • Neem voldoende water mee, want er is weinig schaduw
 • Smeer je in met zonnecrème en draag comfortabele wandelschoenen of sportschoenen.
 1. Hoe bereik je Herculaneum?

8.1 Ligging Herculaneum

Adres: Archaeological Park of Herculaneum, Corso Resina, 187, 80056 Ercolano NA, Italië (zie ligging op de kaart)

8.2 Met de auto naar Herculaneum

De site is vlot te bereiken met de wagen vanuit Napels. Via de Autostrada A3 richting Salerno ben je op 10 à 15 minuten al bij Herculaneum. Er is een ruime ondergrondse parking nabij de archeologische site.

8.3 Met de bovengrondse metro vanuit Napels (Circumvesuviana )

 • In Napels kan je de Circumvesuviana Naples-Sorrento nemen (zie uren van de trein en regeling hier), dit is dezelfde lijn richting Pompeï.
 • Neem de Circumvesuviana in Stazione Napoli Centrale richting Sorrento op lijn 1, na 15 min stap je uit in station Ercolano-Scavi. Vanaf daar is het nog 10 minuten wandelen naar de site van Herculaneum. Koop je tickets bij het station, dit kost ongeveer € 5 heen en terug

8.4 Met een gegidste dagtour naar Herculaneum

TIP: Een handige optie is om een daguitstap met gids te boeken naar Herculaneum. Je kan dit dan direct combineren met Pompeï en de Vesuvius zodat je alles in één dag hebt gezien. In zowat alle tours zijn gids, vervoer en entreetickets inbegrepen.

 1. Wat is de ligging van Herculaneum op de kaart?

 1. Waar overnachten nabij Herculaneum?

Op zoek naar een leuk verblijf nabij Herculaneum? Overnachten in Ercolano is altijd een goede keuze, prijzen zijn er lager dan in het centrum van Napels of langs de Amalfikust en je kan letterlijk te voet de historische sites bezoeken.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?