Eiland Capri bezoeken? Hoe, info, tips en bezienswaardigheden op Capri

Volledige reisgids kopen voor € 10

Eiland Capri bezoeken? Hoe, info, tips en bezienswaardigheden op Capri

Praktische info, tips om de highlights en bezienswaardigheden Capri te bezoeken

Capri is een kleine eilandje net voor de kust van Napels dat al eeuwen lang bezongen en beschreven werd. Geniet er van een het warm klimaat, verbluffende uitzichten en de limoncello. Voor strandvakanties moet je er evenwel niet zijn want stranden vind je er bijna niet, mooie grotten en de grillige rotsformaties des te meer.

Deze reisgids bevat alle bezienswaardigheden op Capri. Al sinds de Romeinen is het eiland geliefd bij kunstenaars, dichters en levensgenieters. Weldra ook bij jou?

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Capri

Duur1 - 3 dagen ()
FerryVanuit Napels met de Ferry naar Capri, bestel hier tickets online
VerblijvenOvernachtingen op Capri:
HuurautoVoor je rondreis Napels en de Amalfikust is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 599) of Eliza was Here (vanaf € 800)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Hoe geraak je op Capri vanuit Napels?

Vanuit Napels naar Capri

 • Er zijn een aantal organisaties die een overtocht aanbieden van Napels naar Capri. Vanuit Napels duurt het 50 minuten om met de ferry Capri te bereiken, uurregelingen kan je hier vinden met de high speed ferry.
 • Je kan er ook voor opteren om de langzame ferry te nemen dan duurt de overtocht 1u 25 minuten.
 • Er zijn trage ferries vertrekken vanuit Calata Porta di Massa (zie ligging hier) de snelle vanuit de haven Molo Beverello (zie ligging hier).
 • Meer info over tickets en reserveringen vind je hier. Het is ook mogelijk om georganiseerd een trip naar Capri te maken, waarbij je meteen ook de grotten aan de kustlijn bezoekt. Meer info kan je terugvinden op Get Your Guide.

Vanuit Sorrento naar Capri

 • Een alternatief is om een boottocht te nemen vanuit Sorrento, even buiten Napels (deze kan je hier boeken). De vaart richting het eiland is dan iets korter, ongeveer 25 minuten, maar daarom niet minder mooi. Je stapt op in de haven Marina Piccola (zie ligging hier), je ticket kan je hier reserveren online.
 • Ook vanaf andere kustdorpen in de buurt zoals Mergellina, Positano of Amalfi varen boten uit naar Capri.

Boek je tour of uitstap naar Capri direct online

 1. Het adembenemende uitzicht vanuit de Giardini di Augusto

Giardini di Augusto is een mooie kleine tuin, net voorbij het Certosa di San Giacamo. Het is er zalig vertoeven op één van de vele bankjes, tussen de diverse kunstwerken. Wat de plek vooral de moeite maakt, zijn de adembenemende uitzichten op de Via Krupp, de steile zigzaggende weg naar de kustlijn diep beneden en langs de andere kant op de Faraglioni Rotsen, de bekende rotsen van Capri. Hier zou volgens de Odyssee van Homeros Odysseus door de sirenen verleid zijn.

Het woord Faraglioni is overigens afgeleid van "pharos", wat vuurtoren betekent in het Grieks. Vroeger fungeerden de rotsen als natuurlijke vuurtorens: bovenop de rotspunten werden grote vuren ontstoken als baken voor de schepen.

 1. De Villa Jovis van keizer Tiberius

De Villa Jovis (Villa van Jupiter) was een residentie van keizer Tiberius. De villa ligt wat verder uit de stad en vraagt een stevige wandeling van ongeveer 40 minuten vanaf het centrale plein in Capri. Rond 30 na Christus trok keizer Tiberius zich in deze villa terug. De totale oppervlakte moet ooit 7.000 m² geweest zijn.

Opgravingen hebben onder andere thermen en woonvertrekken blootgelegd, maar erg veel blijft er niet over. Verder is er de fameuze Salto di Tiberio, een steile klif waarvan Tiberius zijn vijanden de dieperik in zou gegooid hebben.

WAAR OVERNACHTEN? Wist je dat je ook kan overnachten op Capri, ideaal om het eiland te verkennen zonder alle dagjestoeristen. Bij hotel Villa Brunella heb je een panoramisch uitzicht over Marina Piccola! 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en een prachtig uitzicht over de zee. Meer info en prijzen.

 1. Wat is er te zien in Anacapri?

Het kleine dorpje Anacapri is een wirwar van smalle straatjes met witgeschilderde huizen en kleurrijk aardewerk, omgeven door moestuinen, wijngaarden en kronkelige boomgaarden vol olijf- en citrusbomen. Je zal ook merken dat het iets rustiger is in dit stadje dan in Capri. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er minder te doen is! Je kan op eigen houtje naar Anacapri door de bus te nemen vanuit Capri. Tickets voor de bus zijn in de kiosken verkrijgbaar.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de beroemde Grotta Azzurra, de Blauwe Grot die alleen door een klein hol vanuit zee bereikbaar is, en Villa San Michele.

Ontdek de mooiste keramieken tegeltjes

In Anacapri heb je ook heel wat kleurrijke keramieken tegeltjes: als huisnummer, als altaartje, als versiering, noem maar op. Sommige tegeltjes zijn ook voorzien van mooie spreuken, andere spreken dan weer voor zich. Mis ook de grote keramieken banken niet, met tafereeltjes van het eilandleven van lang geleden.

 1. Monte Solaro, het hoogste punt van Capri

Vanop de Piazza Vittoria kan je de stoeltjeslift nemen naar Monte Solaro, het hoogste punt van het eiland (596 m). Het ziet er wat eng uit, maar uiteindelijk valt de rit goed mee. Op zo'n 12 minuten ben je boven en het vergezicht waar je mee beloond wordt, doet alle eventuele angsten verdwijnen.

Op heldere dagen kan je de volledige Baai van Napels zien liggen. Check er ook de ruïnes van de Fortino di Bruto, de restanten van een fort uit de tijd van Napoleon. Wil je liever niet met de stoeltjeslift terug, dan kan je ook langs een wandelpad terug naar beneden.

Voor een ritje met de stoeltjeslift betaal je €9 voor een enkele rit en €12 voor een retour. Wil je liever niet met de stoeltjeslift terug? Dan kan je ook altijd langs het wandelpad naar beneden.

 1. Chiesa di San Michele

De Chiesa di San Michele is een van de topbezienswaardigheden van Anacapri. De volledige vloer van de kerk bestaat uit duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven, vol magische dieren zoals eenhoorns in een tot de verbeelding sprekende exotische wereld. Vanop een balkon kan je het bijzondere resultaat in zijn geheel bewonderen.

Wil jij ook Capri bezoeken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een complete rondreis en alle top bezienswaardigheden van de Amalfi kust.

 1. De vele grotten van Capri (Groene, Rode of Blauwe Grot)

Het eiland Capri is erg bekend voor zijn verschillende grotten. De meeste grotten zijn enkel via een boottocht de bezoeken (zoals bijvoorbeeld de Groene Grot of de Rode Grot, genoemd naar de rode koraal die er gevonden wordt).

Hoe de Blue Grotto op Capri bezoeken?

De meest bekende grot is toch wel de Grotto Azzurra of de Blauwe Grot. Je kan deze ook vanuit Anacapri bezoeken. De Blauwe Grot is zo'n 60 meter lang en het 10 meter hoge plafond wordt wel eens de Duomo Azzurro (blauwe kathedraal) genoemd. Volgens de legends leven hier mariene goden of kwaadaardige demonen.

Het blauwe water is bijzonder mooi om zien, maar het is naar verhouding niet goedkoop (op het moment van schrijven 20 euro), en de wachttijden zijn vaak erg lang. Wil je graag de grot bezoeken en wachtrijen vermijden? Boek je tickets direct online €20. Bezoek zelf de grot en ervaar de magische kracht van deze plek.

Boek je tour naar de Blauwe grotten hier online

 1. De drie rotspunten van Faraglioni di Capri

De rotsformaties van Faraglioni zijn zowat het symbool van het eiland Capri. Je ziet ze van overal uit de zee steken en heel wat boottochten combineren de grotten met een passage door het gat in de middelste rots van de Faraglioni.

 • Van de drie rotsen is er nog slechts één verbonden met het eiland zelf: de Faraglione di Terra, met zijn 110 meter is dit de hoogste van de drie rotspunten.
 • De rots met het gat in het midden is de Faraglioni di Mezzo. De natuurlijk uitgehouwen tunnel door de rots is 60 meter lang.
 • De derde rots is Faraglioni di Fuori en meet 104 meter. Op deze rots leven blauwe hagedissen in het wild, een erg zeldzame soort.

Wanneer je voorbij de drie rotsen vaart, zie je in de verte nog een andere rots uit de zee steken: de Scoglio del Monacone of Monnikenrots. Deze rotspunt is vernoemd naar de monniksrobben. Dat is een soort zeehond die daar tot begin 20e eeuw voorkwam maar intussen met uitsterven is bedreigd.

Wil je de rotsen ook van dichtbij zien of er doorvaren? Ga mee met een rondvaart vanuit Napels. Boek je rondvaart tour hier online

 1. Villa Lysis of Villa Fersen

Niet ver van de Villa Jovis ligt de Villa Lysis of Villa Fersen, die in 1904 gebouwd werd in opdracht van de flamboyante graaf en schrijver Fersen-Adelsward. Het huis is nu volledig leeg, buiten enkele foto’s van de graaf met vrienden en geliefden, maar je krijgt nog een duidelijk beeld van de opulente rijkdom. In de kelder rookte de graaf opium. Hij stierf hier in 1923 aan een overdosis champagne en cocaïne.

Onze tip: Ga jij ook op reis naar Napels en wil je er zeker van zijn dat je niets mist? Download onze reisgids Napels-Amalfi-Pompeii met alle tips, stadswandeling en leuke rondreis.
 1. De indrukwekkende rotsformatie Arco Naturale

Op ongeveer 25 minuten wandelen van het centrum van Capri ligt de Arco Naturale, een indrukwekkende natuurlijke rotsformatie van 12 meter breed en 18 meter hoog in een grote boog, met diepe zeezichten. Je komt er via het wandelpad van Pizzolungo, dat 775 treden telt.

Onderweg kan je ook een omweg maken naar de Grotta di Matermania, een oude grot waar de Romeinen vroeger de godin Cybele aanbaden. Er zouden nu nog in de grot af en toe bizarre neo-heidense rituelen plaatsvinden.

 1. De neoclassicistische Villa San Michele

De neoclassicistische Villa San Michele werd in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de Zweedse wetenschapper en filantroop Alex Munthe, op de plek waar eerder een andere villa van keizer Tiberius en vervolgens een klooster hadden gestaan. Al van bij de publicatie van zijn boek Het verhaal van San Michele in 1929 is de villa een populaire toeristische attractie.

Het interieur biedt de nalatenschap van Munthe (in beheer door de Zweedse overheid) en ook kunstschatten die gevonden werden in de diverse Romeinse villa’s op het eiland, waaronder ook die van Tiberius. De tuinen, gebouwd in verschillende terrassen, bieden prachtige panorama’s.

 1. Certosa di San Giacomo, een oud kartuizerklooster

Het Certosa di San Giacomo is een oud kartuizerklooster dat dateert van 1371. De bouwstijl doet Marokkaans aan, met de kleine koepels. Doorheen de 19de eeuw heeft het ondermeer dienstgedaan als barakken en een gevangenis voor anarchisten.

Nu huist het de Diefenbach Collectie, een verzameling schilderijen en beelden van de Duitse symbolist Diefenbach die een tijd op het eiland heeft doorgebracht.

 1. La Piazzetta of de Piazza Umberto I

La Piazzetta is het bekendste plein in Capri-stad. Vanaf dit plein heb je een fraai uitzicht over het eiland en de zee, maar het is vooral bekend als een chique plek waar menig Hollywoodsterren en andere beroemdheden graag een terrasje komen doen. De officiële naam van het plein is Piazza Umberto I, maar we denken dat veel eilandbewoners dat intussen zelf niet eens meer weten. (ligging hier op de kaart)

 1. Belvedere Tragara

De Via Tragara is misschien wel het mooiste stukje natuurpracht dat Capri te bieden heeft. Hier vind je een unieke mooie groene omgeving met de azuurblauwe zee op de achtergrond. Een eindje verder op de Via Tragara kan je uitkijken op de Faraglioni rotsen en de Marina Piccola baai.

 1. Casa Rossa

Het Casa Rossa is een rood geschilderd huis dat je kan bezoeken. Binnen vind je een tentoonstelling "L'isola dipinta" met onder meer een aantal Romeinse beelden die afkomstig zijn uit de Blauwe Grot en tal van andere kunstwerken die het eiland afbeelden.

 1. Marina Grande, een gezellige baai

Een verzameling van kleurrijke huizen, thuisbasis van de vissers van Capri, en het grootste strand van het eiland. Je kan Capri niet bezoeken zonder Marina Grande te passeren. Het is hét aankomstpunt voor alle veerboten van het vasteland en zowel de commerciële haven als de jachthaven voor privéschepen en boten.

De omgeving van de haven is dan ook zeer levendig met een mix van Italiaanse schippers en vissers, locals en dagjestoeristen die iedere dag de kades bevolken.

Vlakbij de haven heb je het openbare strand waar je kan uitrusten en zonnebaden. Maar ga ook zeker een kijkje nemen aan de eeuwenoude Romeinse ruïnes. Nadien kan je nog een heerlijke wandeling maken langs de Golf van Napels en genieten van de omgeving met zijn in felle kleuren geschilderde huisjes waar de vissers wonen.

Onze tip: De snelste manier om vanuit Marina Grande in het stadscentrum van Capri te komen, is met een kabeltrein. Het is een drie minuten durende rit en om de 15 minuten vertrekt er een treintje (in het hoogseizoen rijdt het nog vaker). Vertrektijden en prijzen vind je hier.
 1. Marina Piccola

Aan de zuidkant van het eiland vind je de Marina Piccola. Een kleinere haven met uitzicht op de drie Faraglioni rotsen. Doordat de haven wat ligt ingesloten, is dit zowat de warmste plek op het eiland. Hier kan het zelfs midden in de winter nog vrij aangenaam vertoeven zijn. Er zijn verschillende stranden waar je wat kunt gaan ontspannen.

Vanaf hier kan je afdalen naar de Scoglio dele Sirene. Een rots waar volgens de Odyssee van Homerus zeemeerminnen zouden geleefd hebben. We raden je aan om de omgeving te voet te verkennen om even te ontsnappen aan de toeristen die veelal de bus nemen.

 1. Waar overnachten in Capri?

Capri is een prachtig eiland voor een korte vakantie of weekend weg en dan heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig! In het sfeervolle centrum van Capri vind je enkele gezellige accommodaties om te overnachten. Hieronder vind je alvast onze drie favorieten.

 • Le Cantinelle: Wil je graag lowbudget overnachten? Dan is Bed & Breakfast Le Cantinelle in Anacapri een echte aanrader. Een prachtige B&B met een dakterras dat uitkijkt op een lokaal kerkje en een van de meest karakteristieke pleinen van Anacapri. Meer info en prijzen.
 • Hotel Villa Brunella: Een boetiekhotel met een panoramisch uitzicht over Marina Piccola! 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en een prachtig uitzicht over de zee. Daarna kan je jezelf ook even een frisse duik nemen in het buitenzwembad. Meer info en prijzen.
 • Hotel Web Ambassador: Of boek een kamer in viersterrenhotel Web Ambassador dat uitkijkt over de rotsen van Faraglioni. Na een dagje verkennen van de omgeving kan je heerlijk dineren in het internationaal restaurant dat gespecialiseerd is in verse visgerechten. Daarna kan je nog even de hot tub inkruipen en ontspannen! Meer info en prijzen.

Wanneer je Capri bezoekt, kan je ook altijd in Napels verblijven. Het aantal hotels en accommodaties is er namelijk groter, en daardoor ook betere prijzen.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel de Charme, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Meer info en prijzen hier. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

 1. Bonus: Filmpje van Capri, wat mag je verwachten?

Dit filmpje van het eiland Capri geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels-Amalfi-Pompeii downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
- 21 juli 2023 - Hilde

Zeker al een goed begin om de reis voor te bereiden !

- 13 februari 2022 - Sylvie C

Heel uitgebreide reisgids, hierdoor gaan we een top vakantie beleven 👍

- 8 maart 2019 - Van Overwaele Katleen

Handige gids. Vertrekken binnenkort naar Napels en zijn nu de trip al beetje aan het voorbereiden met de gids die we gedownload hebben.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?