Dé 10 x bezienswaardigheden in Ravello: wat te zien en doen + waar overnachten?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x bezienswaardigheden in Ravello: wat te zien en doen + waar overnachten?

Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden en highlights in Ravello

Ravello is samen met Positano en Amalfi een van de meest bezochte kustdorpen langs de Amalfikust. Wanneer je er komt, zal het spectaculaire zeezicht meteen opvallen. Het dorp stijgt dan ook 365 meter boven de golven uit. Maar er is nog wat meer te zien en te doen. Al bij al is het een prima plek voor een overnachting tijdens je tocht langs de Amalfikust.

Wij maken je graag wegwijs in de voornaamste bezienswaardigheden van Ravello.

Onze tip: Bezoek Ravello en de Amalfi kust met een tour

Wil jij graag Ravello en de prachtige dorpjes langs de Amalfikust bezoeken zonder alle praktische beslommeringen?. Wil je echter relaxen en ten volle kunnen genieten van de prachtige kustlijn, zonder je druk te maken over een parkeerplaats of Italiaanse kamikaze chauffeurs, kies dan voor een daguitstap of excursie naar Ravello en de Amalfikust. Zo haal je meer uit je bezoek en ontdek je leuke weetjes.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen naar Ravello en Amalfikust

Inhoud artikel

  1. Villa Rufolo

Villa Rufolo is een van de bekendste villa’s aan de Amalfikust. En dan vooral door de tuinen die je een van de iconische zeezichten geeft waar de streek zo bekend om is. De villa zelf ligt vlakbij de Piazza Duomo en is gebouwd in de 13e eeuw door de familie Rufolo. De bouwstijl is Moors.

De villa werd halfweg 19e eeuw in ere hersteld door Sir Francis Neville Reid. De bekendste bezoeker van Villa Rufolo was de Duitse componis Richard Wagner, die hier zijn bekende opera Parsifal afwerkte.

OVERNACHTEN Hotel Belmond Caruso is een luxueus hotel in Ravello beschikt over een prachtige infinity pool met uitzicht op de oceaan, je kan er heerlijk dineren in het restaurant. Meer info en boeken.

  1. Chiesa Dell’Annunziata

Het voornaamste kenmerk van deze kerk zijn de twee typische kerktorens. Je zal deze kerk uit de 12e eeuw echter vooral kennen omdat ze voorkomt op het panorama vanaf het terras van Villa Rufolo.

Vanaf hier heb je een van de meest sprekende beelden van de Amalfikust. De foto met de pijnboom boven de kerk siert de cover van menig reisgids over de streek.

  1. Auditorium Oscar Niemeyer

Ravello staat ook wel bekend als "La Citta della Musica" of de stad van de muziek. Vooral in de zomermaanden staan er steevast heel wat muzikale evenementen op het programma.

Daarom werd in 2011 een fonkelnieuw en hypermodern auditorium gebouwd op de kliffen van de Via della Reppublica. Het is een opvallend wit gebouw, ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het auditorium biedt plaats aan 400 personen en doet dienst als concertzaal, tentoonstellingsruimte en locatie voor tal van andere culturele evenementen. Vanaf het nabijgelegen plein heb je een mooi overzicht op het auditorium en de Tyrreense Zee. Zie ligging hier op de kaart.

  1. Villa Cimbrone

Villa Cimbrone is een andere historische villa met tuinen. Dit gebouw dateert uit de 11e eeuw en vandaag is er een luxueus vijfsterrenhotel in gevestigd. Maar net als bij Villa Rufolo, moet je hier de tuinen bezoeken.

Het Terrazzo dell’ Infinito of “oneindig terras” met de vele marmeren beelden en het fantatische zicht op zee is de grootste trekpleister hier.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Centro Storico

Het oude centrum van Ravello telt tal van pittoreske straatjes en pleintjes zoals de Piazza Vescovado en de Via Trinita. Zoals in de meeste dorpen langs de Amalfikust zit je hier helemaal goed om te shoppen en enkele van de de gekende keramiektegels, limoncello of andere lokale producten als souvenir mee te nemen.

  1. Duomo di Ravello

De grootste kerk van Ravello is natuurlijk de kathedraal of Duomo di Ravello. Deze kerk werd gebouwd in de 11e eeuw en domineert het voornaamste plein van het dorp: de Piazza Duomo. De gevel van het huidige gebouw dateert uit de 16e eeuw. Maar de meeste andere elementen zijn een stuk ouder.

  • Zo heb je de bronzen deur uit 1179, die werd ontworpen door Barisano da Trani. Hierop staat een tafereel met Christus, heiligen en krijgers.
  • Binnen in de kathedraal vind je een sierlijke preekstoel, gemaakt door beeldhouwer Nicola Southern Bartolomeo in 1272. De preekstoel is versierd met stenen leeuwen.
  1. Chiesa di San Giovanni del Toro

Deze kerk is genoemd naar de apostel Johannes en de locatie waar ze staat: Il Toro. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 11e eeuw, maar die werd verwoest door een aardbeving. Je kan de ruïnes van de oude kerk wel nog zien wanneer je binnengaat via een glazen vloer.

  • Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 18e eeuw, al zijn er in de jaren ’90 van de 20e eeuw nog wat restauratiewerken geweest.
  • Ook hier vind je een opvallende preekstoel waarop het bekende verhaal van Jona wordt afgebeeld die uit de buik van de walvis komt.
  1. Wandelpaden rond Ravello

Trek je graag de heuvels in? Dan zijn er verschillende wandelpaden in de buurt die de kustdorpen met elkaar verbinden. Hier volgen enkele interessante opties met Ravello als uitvalsbasis:

  • Van Ravello naar Amalfi: een wandeling van ongeveer een uurtje, grotendeels bergaf. Geen zin in de klim terug? Dan kan je makkelijk met de bus terugkeren naar Ravello.
  • Van Ravello naar Maiori: hier wandel je over het Citroenenpad of Sentiero dei Lemoni. Dan weet je natuurlijk meteen dat je wel wat citroengaarden te zien krijgt. De wandeling duurt ongeveer een uur.
  • Il Sentiero degli Dei: het bekendste wandelpad van de Amalfikust vertrekt vanuit Bomerano (bij Praiano) op slechts een steenworp van Ravello. Dit pad van 9 kilometer brengt je dan naar Nocello, een bergdorpje boven Positano. Bijna de hele wandeling heb je een zicht op het schiereiland van Sorrento, het eiland Capri en de archipel van Li Galli. Lees hier alle details over de wandeling.

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

  1. Proef de wijnen van Ravello

Dankzij het milde klimaat en de geringe regenval is de wijn uit Ravello bijzonder in trek. De Costa d'Amalfi Ravello-wijnen herken je aan hun label Denominazione di Origine Controllata (DOC) op hun etiketten.

Casa Vinicola Ettore Sammarco Ravello aan de Via Civita is een goede wijnmakerij waar je een voorraadje in kan slaan (zie info op de website). Heb je graag witte wijn? Dan is de Costa d'Amalfi Ravello Bianco Vigna Grotta Piana Ettore Sammarco een aanrader. Liefhebbers van rode wijn moeten de Ravello Selva delle Monache Riserva Rosso proberen.

  1. Dagtrip van Ravello naar Capri

Vanuit Ravello kan je ook een ferry nemen naar het eiland Capri vanuit deelgemeente Minori. Al vaart die wel maar één keer per dag. Als je niet op het eiland wil overnachten, is het dus beter om een ferry vanuit Sorrento te nemen waar je zo'n 15 afvaarten per dag hebt.

Of je kan de heenvaart vanuit Ravello nemen en later op de dag weer oversteken naar Sorrento en met het openbaar vervoer terugkeren naar Ravello. Op Capri vind je de beroemde Blauwe Grot en de rotsformaties van de Faraglioni di Capri. Bekijk hier de afvaarten en uurregelingen van de ferry.

Maak het jezelf gemakkelijk en boek een tour langs Amalfikust richting Capri. Meer info over tickets en reserveringen vind je hier. Het is ook mogelijk om georganiseerd een trip naar Capri te maken, waarbij je meteen ook de grotten aan de kustlijn bezoekt. Meer info kan je terugvinden op Get Your Guide.

  1. Daguitstap naar de ruïnes van Pompeii en Herculaneum

In de regio kan je ook de wereldberoemde Romeinse ruïnes van Pompeii en Herculaneum gaan bezoeken met een gegidste tour. Eigenlijk is dat gewoon iets wat je echt een keer moet gedaan hebben wanneer je er in de buurt bent. De meeste tours vertrekken vanuit Sorrento.

Wil je graag Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan een georganiseerde dagtocht naar Pompeii en de Vesuvius hier boeken.

  1. Waar overnachten in Ravello?

Voor je bezoek aan de schitterende Amalfikust, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's aan de Amalfikust online bekijken.

  1. Waar ligt Ravello op de kaart?

  1. Vanaf luchthaven Napels naar de Amalfikust

Er zijn verschillende manieren om naar de Amalfikust te reizen van de luchthaven van Napels:

  • Met een huurauto rij je op 20 min naar Ravello, op 30 min/1 uur naar Amalfi, op 50 min tot Salerno en in 1u30 rijden bereik je Positano. Hou wel telkens rekening met verkeersdrukte.
  • Liever met het openbaar vervoer? Vanaf het treinstation van Napels kan je met de Circumvesuviana naar Sorrento reizen. De reistijd bedraagt ongeveer 1u 10 min.
  • Je kan ook van Napels met de ferry naar Sorrento of Amalfi reizen. Je kan je ticket voor de ferry hier boeken € 29. De overtocht duurt zo'n 45 min, met de ferry geniet je van een schitterend uitzicht op de kust.
  • Of maak het jezelf gemakkelijk en boek je privé transfer van luchthaven Napels naar de Amalfikust, zo hoef je nergens zorgen om te maken en begint de vakantie direct.
Op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust
  1. Auto huren voor je vakantie in Napels en de Amalfikust

Verblijf je voor enkele dagen in Napels of ben je van plan een rondreis te maken langs de Amalfikust? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven bij de aankomsthal. Je vindt er een uitgebreid aanbod van autoverhuurders zoals Avis, Europcar, Hertz, Sixt en Thrifty.

Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?