10 x bezienswaardigheden in Salerno bezoeken: wat zien en doen + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Salerno bezoeken: wat zien en doen + verblijftips

Praktische info, highlights en bezienswaardigheden in Salerno

Salerno is een gezellige havenstad ten zuiden van Napels, officieel maakt het geen deel uit van de Amalfikust, maar toeristen starten of eindigen hun bezoek aan de Amalfikust hier vaak. Wandel door de karakteristieke straatjes van de historische binnenstad, bezoek de indrukwekkende Duomo di Salerno en het prachtige kasteel dat boven de stad uittorent.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan deze stad? Ontdek hieronder de mooiste bezienswaardigheden in Salerno.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Salerno

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Salerno bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Salerno en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in en vanuit Salerno

Inhoud artikel

  1. Wandel door de sfeervolle straatjes van Centro Storico

Niets zo gezellig als de straatjes van de historische binnenstad, ook wel Centro Storico genoemd te verkennen. Het historische centrum van de stad herbergt namelijk nog steeds overblijfselen van de middeleeuwse periode. Het is dan ook heerlijk om hier rond te wandelen en je te laten verrassen onderweg.

Wanneer je door het centrum wandelt, houd dan ook even halt bij enkele belangrijke bezienswaardigheden van Salerno. Breng een bezoek aan de Duomo di Salerno die gebouwd werd door de Normandische prins Robert Guiscard of bewonder de prachtige barokke klokkentoren van de 16de eeuwse kerk van de Onze Lieve Vrouw van de Aankondiging. Nood aan rust? Dan kan je even pauzeren op een van de vele gezellige terrasjes van de stad.

VERBLIJFTIP: Overnachten in Salerno, dan raden we een verblijf aan in de sfeervolle B&B Casa Santangelo. Deze prachtige B&B is gelegen in een rustige omgeving. Je geniet iedere ochtend van een lekker ontbijtje vooraleer je de stad in duikt. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de Cattedrale di Salerno

De indrukwekkende Cattedrale di Salerno zal je meteen opvallen. De kathedraal werd gebouwd in de 11de eeuw en is gewijd aan de patroonheilige San Matteo. Intussen is de kathedraal meermaals gerenoveerd maar hier en daar zie je nog enkele authentieke kenmerken.

  • Bewonder de originele mozaïek van Sint Mattheüs en de bezoek de crypte waar zijn relieken liggen. De crypte is erg bijzonder om te zien, het plafond, het bronzen beeld op de tombe, je komt er ogen te kort.
  • Het is vooral de 56 meter hoge klokkentoren (midden van de 12e eeuw) in Arabisch-Normandische stijl met 8 klokken in de toren die je zal opvallen.
  • De façade heeft een Romaans portaal met bronzen deuren in Byzantijnse stijl uit Constantinopel (1099)
  • De toegang tot de kathedraal en de crypte is gratis.
  • Er is een gids beschikbaar in 4 talen: Engels, Duits, Italiaans en Frans. Meer info op de website.
  1. Wandel naar het prachtige Castello di Arechi

Ben jij een kasteelliefhebber? Wandel dan zeker eens naar het prachtige Castello di Arechi. Eenmaalg je het middeleeuws kasteel bereikt, heb je een prachtig uitzicht over Salerno en de kustlijn richting Vietri Sul Mare.

De basis van Castello di Arechi werd gebouwd in de 8e eeuw en werd vernoemd naar de Lombardische hertog Arechis II. Later werd besloten om het kasteel uit te breiden en het te versterken. Zo werd er ook een uitkijktoren gebouwd, zodat men altijd de hele kustlijn in de gaten kon houden.

  • Je kan het kasteel bezichtigen van dinsdag tot en met zondag.
  • Breng ook een bezoekje aan het middeleeuws kasteelmuseum, waar je meer inzicht krijgt in de geschiedenis van Salerno en de verschillende nederzettingen die aan de macht zijn geweest.
  • Meer info op de website.
  1. Zoek de rust op in de prachtige Giardino della Minerva

Tijdens je rondreis langs de Amalfikust even ontsnappen aan de drukte en gewoel van de stad? Bezoek dan de Giardino della Minerva. Deze prachtige botanische tuin dateert uit de 14e eeuw en diende gedurende de Middeleeuwen als informatiebron voor artsen en studenten van de Scuola Medica Salernitana. Zo konden ze de namen en bijbehorende eigenschappen van verschillende planten leren kennen en onderzoeken waarvoor deze gebruikt konden worden.

De oude botanische tuin bestaat uit verschillende terrassen op vijf niveaus. De verschillende terrassen worden via een lange trap met elkaar verbonden en biedt een fraai uitzicht op de Golf van Salerno en het historisch centrum van de stad.

  • Openingsuren: Je kan de botanische tuin bezoeken van elke dag behalve op maandag. Voor actuele openingsuren kijk op de website.
  • Een toegangsticket kost € 3.
  • Meer info op de website.

GEORGANISEERDE WANDELING: Wil je graag de stad verkennen met een ervaren gids? Boek je privéwandeling met gids door Salerno en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Salerno.

  1. Street art in de Fornelle-wijk

Je zou het misschien niet meteen denken, maar in Salerno kijk je je ogen uit naar mooie "street-art" in de Fornelle-wijk. De Fornellewijk had voor lange tijd een slecht imago, maar inmiddels werd ze opnieuw tot leven gewekt door de kleurrijke kunstwerken van internationale artiesten. Zo kan je prachtige street-art bewonderen op de gevels van de huizen. Maar ook buiten de wijk, vind je nog enkele street-art werken in de vorm van poëzie van de lokale dichter Alfonso Gatto.

TIP RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust die je langs alle hoogtepunten brengt, zo mis je niets.

  1. Mooie wandeling langs de haven van Salerno

Bij zonsondergang, of zonsopgang is het altijd leuk om een mooie wandeling te maken langs de haven van Salerno. Je ziet de boten schitteren in het water en je hebt een prachtig uitzicht op de baai van Amalfi.
Ga lekker eten of iets drinken in een van de vele cafés of restaurants langs de Lungomare Trieste promenade.

Een aan te raden adresje voor een heerlijke koffie aan de boulevard is Embarcadero, met een gezellig terras aan zee en een uniek panorama. Bekijk de ligging op de kaart.
  1. Cruise terminal Stazione Martttima di Salerno

Vlakbij het stadscentrum van Salerno, bevindt zich de cruise terminal van Salerno. Het Stazione Marittima werd ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid en kreeg een bijzondere vorm dat bestaat uit golvende lijnen. De golvende lijnen zijn een verwijzing naar de vloeiende beweging tussen de bergen en de zee.

Tot op heden is de terminal nog niet operationeel voor cruiseschepen wegens vertraging in de uitvoering van de baggerwerken. De terminal zelf wordt tevens gebruikt voor het organiseren van conferenties en tentoonstellingen.

  1. Proef een Scazetta gebakje bij Dolceria Pantaleone

Zin in een zoet gebakje? Bezoek dan eens de Dolceria Pantaleone in het stadscentrum. Deze banketbakkerszaak is niet zomaar de eerste de beste. Op zondag trekken namelijk heel wat inwoners van Salerno naar deze bakkerij om een historisch gebakje op te halen als dessert na de lunch.

Al meer dan 150 jaar is de familie Pantaleone actief en is inmiddels wereldwijd bekend. Mario Pantaleone opende de zaak in Salerno in 1868.

Ga in de rij staan en proef dan zeker eens van de beroemde Scazetta. Dit ronde rood gekleurde gebakje wordt bereid met sponscake, aardbeien, room en rood glazuur als afwerking. Het taartje kreeg zijn naam omdat het doet denken aan een ronde, rode kardinaalshoed. Bekijk de ligging op de kaart.

VERBLIJFTIP: Pension Vinto House Salerno Downtown is gelegen aan het strand van Salerno en biedt moderne accommodatie met uitzicht op de zee. Privéparkeergelegenheid is beschikbaar tegen een toeslag. Meer info en boeken.

  1. De Amalfikust ontdekken vanuit Salerno

Salerno is de ideale stad als basis voor het verkennen van de Amalfikust. Maak een rondreis langs de Amalfikust en ontdek er een van de mooiste kustlijnen ter wereld, ongerepte natuur, prachtige stranden en gezellige dorpjes. Het staat zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kust is vernoemd naar het stadje Amalfi, dat ongeveer halverwege de kustlijn gelegen is. Dit is ook de grootste stad van de regio, maar je zou ook zeker het prachtige Positano met de vele gekleurde huizen tussen de rotsen boven het strand moeten bezoeken, of het schilderachtige Ravello.

Bovendien betaal je aanzienlijk minder voor een accommodatie in Salerno dan in één van de populaire kustplaatsjes aan de Amalfikust. Bekijk het volledige aanbod hotels in Salerno.

Maak een boottocht van Salerno naar de Amalfikust

Wil je graag een boottocht maken naar de Amalfikust? Met deze boottocht van Salerno naar de Amalfikust kom je alvast langs de populaire steden Positano en Amalfi. Verder kan je tijdens deze 7-uur durende boottocht ook zwemmen en snorkelen op de beste plekken langs de kust en sippen aan een heerlijk glaasje Prosecco terwijl je geniet van het panoramische uitzicht op de prachtige kustlijn en geheime strandgrotten van Salerno. Boek je boottocht van Salerno naar de Amalfikust.

  1. Maak een daguitstap naar Pompeii of de Vesuvius

Ben je op rondreis door de Amalfikust dan heb je de mogelijkheid om aan de hand van een leuke dagtrip een bezoekje te brengen aan Pompeï en/of Vesuvius vanuit Salerno. Bezoek het Forum, de thermale baden en nog veel meer, en leer meer bij over elk van deze bijzondere locaties of breng een bezoek aan de Vesuvius vulkaan.

DAGTOUR MET POMPEI: Wij raden je zeker aan om een gegidste dagtour te boeken in Pompeï. De gidsen zijn goed geïnformeerd en kunnen je tijdens de verkenning van de Romeinse ruïnes nog heel wat nieuwe weetjes vertellen. Boek je dagtour vanuit Salerno naar Pompeï op voorhand.

  1. Waar ligt Salerno?

Salerno is gelegen in het zuiden van Italië, op een steenworp afstand van de prachtige Amalfikust en op een klein uurtje rijden van Napels. Salerno is een havenstadje in de regio Campanië die onderverdeeld wordt in vijf provincies. Salerno is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Ligging van Salerno op de kaart

  1. Auto huren voor je vakantie aan de Amalfikust

Van plan een rondreis te maken langs de Amalfikust? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen, dat maakt meestal het prijsverschil.

Liever niet de stress van het rijden in de smalle en bochtige straatjes langs de Amalfikust? Dan kan je er ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde daguitstap. Bekijk hier alle daguitstappen online.

  1. Waar overnachten in Salerno?

Ben je nog op zoek naar een verblijf in Salerno? Wanneer je met het openbaar vervoer reist kan je kiezen voor een accommodatie in het historische centrum van Salerno. In dit levendige en mooie deel van de stad, kan je zo goed als alles te voet bereiken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod hotels in Salerno.

  • Ook de gezellige B&B Casa Santangelo is een aanrader. Deze prachtige bed & breakfast is gelegen in een rustige omgeving. Iedere ochtend kan je genieten van een lekker ontbijtje vooraleer je de stad in duikt. Meer info en boeken.
  • Het Pension Vinto House Salerno Downtown is gelegen aan het strand van Salerno en biedt moderne accommodatie met uitzicht op de zee. Privéparkeergelegenheid is beschikbaar tegen een toeslag. Meer info en boeken.
  • Hotel Montestella is gevestigd in de hoofdstraat van Salerno, de Corso Vittorio Emanuele en op een steenworp afstand van het treinstation. Het hotel wordt door een familie beheerd en biedt ruime moderne designkamers voorzien van parketvloeren. Iedere ochtend geniet je van een zoet en hartig ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?