Baia bezoeken: de verzonken stad bij Napels: Alle info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Baia bezoeken: de verzonken stad bij Napels: Alle info en tips

Praktische info voor je bezoek aan Baia, de verzonken stad bij Napels

De Romeinse stad Baia (Baiae) is gelegen in de Golf van Napels en was ooit een van de belangrijkste kuursteden van het Romeinse Rijk. De vulkanische activiteit in de buurt leende zich uitstekend voor het bouwen van thermale baden. De regio was geliefd bij keizers en hoogstaande ambtenaren die hier hun vakantie kwamen doorbrengen.

Door vulkanische activiteit van de Vesuvius werd Baia echter verzwolgen door de zee. Vandaag kan je de ruïnes van de Romeinse stad bezoeken. Duik of snorkel naar de Romeinse stad en waan je een echte archeoloog. Het is een van de best bewaarde toeristische geheimen van de regio.

Inhoud artikel

 1. Baia, een stad voor de Romeinse jetset

In de Romeinse tijd was het naburige Pozzuoli een belangrijke commerciële haven. Miseno, even verderop, was dan weer een belangrijke thuishaven van de Romeinse vloot. De regio wordt gedomineerd door de Vesuvius en is vulkanisch erg actief. De Romeinen bouwden in en rond Baia grote thermale complexen die dienst deden als helende kuuroorden. Keizers als Nero en Caesar lieten hier gigantische villa’s bouwen die vandaag nog steeds deels overeind staan.

Het was hier heerlijk vertoeven dankzij het aangename en zachte klimaat. Genieten van de prachtig ligging aan de kust bij Napels, zwemmen in de azuurblauwe zee met aan de andere kant prachtige groene heuvels. Het was een mooie omgeving met tal van badhuizen, heetwaterbronnen en terrassen. Kortom, hét ideale lustoord werd voor de rijken uit het Romeinse Rijk.

 1. De ondergang van Baia

In het jaar 79 barstte de Vesuvius uit. De steden Pompeii en Herculaneum werden begraven onder assen, puimsteen en lava. Baia bleef gespaard, maar ging uiteindelijk ook ten onder aan al dat vulkanische geweld. Door een fenomeen dat men bradyseïsme noemt, zakte de stad in de zee.

De vulkanische activiteit in de regio was zo sterk dat de bodem onder de stad af en toe gevuld werd met magma. Het ontstaan van grote magmakamers zorgde ervoor dat de stad omhoog geduwd werd om daarna terug naar beneden te zakken. Uiteindelijk verdween de stad onder de zeespiegel.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. Duik of snorkel naar de onderwaterwereld van Baia

Het archeologische onderwaterpark van Baia telt in totaal 5 verschillende archeologische sites: Portus Julius, Secca delle fumose, Ninfeo di Claudio, Villa dei Pisoni en Villa a Protiro. Daarvan zijn Ninfeo di Claudio en Villa a Protiro de bekendste.

 • In Ninfeo di Claudio kan je een Romeinse straat zien die zo’n 200 meter lang is. Langs de weg zie je prachtige standbeelden en restanten van thermale baden waar ooit keizer Claudius kwam ontspannen. We zeggen er wel bij dat de standbeelden kopieën zijn, de originele beelden staan in het archeologisch museum van Baia.
 • Villa a Protiro is voor velen het hoogtepunt van het bezoek. Het is een Romeinse villa die goed bewaard is gebleven. Vooral de zwart-witte mozaïeken vloer maakt indruk. De originele mozaïek is namelijk nog steeds in perfecte staat. Verder zie je er ook overblijfselen van potten en kruiken en je kan je een idee vormen bij hoe de villa eruit gezien moet hebben.

Pad van de Zuilen

Wil je liever niet duiken? Dan kan je ook een duikroute volgen die je al snorkelend kan afleggen. Die route wordt het Pad van de Zuilen genoemd. De hele route duurt ongeveer 50 minuten en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat je hier veel marmeren zuilen zal zien staan. Ooit bevond zich hier een haven waar veel handel gedreven werd.

 1. Hoe kan je de verzonken stad Baia bezoeken?

Je kan ervoor kiezen om te snorkelen of om te duiken naar Baia

 • Duikscholen in Baia nemen je maar al te graag mee naar de ruïnes. De gidsen die met jou meegaan aan boord van de boot, staan in verbinding met jou en geven je meer informatie over de site.
 • Snorkelaars kunnen het Pad van de Zuilen verkennen.
 • Je hoeft geen gecertificeerde duiker te zijn om de verzonken stad Baia te kunnen bezoeken. Er zijn tours voor duikers en snorkelaars van alle niveaus.
 • Je kan ook met een georganiseerde boottocht mee. De Cymba is een kielboot met ramen waarmee passagiers de archeologische vondsten, fauna en verschijnselen van het verzonken park van Baia kunnen bezichtigen. Meer info op de website.

Wat is de ligging van Baia op de kaart?

 1. Praktische info voor je bezoek aan Baia

 • Baia ligt op zo'n 25 km ten westen van Napels.
 • De ruïnes van de antieke stad Baiae liggen onderwater voor de kust van de moderne stad Baia. Baia is een deelgemeente van de stad Bacoli en grenst aan de historische stad Pozzuoli, ook een bezoekje waard.
 • Om het oude Baiae in al zijn glorie te bezichtigen, contacteer je best duikscholen in Baia. Zij nemen je mee naar de archeologische sites.
 • Subaia is de bekendste die de excursies organiseert. Meer info op de website.
 1. Extra: Parco Archeologico delle terme di Baia

Naast de verzonken stad, kan je in het Parco Archeologico delle terme di Baia bezoeken. Het archeologisch park is nog een deel van het heuvelachtige gebied van de voormalige stad Baia. De rest is verzonken in de zee en kan je zoals hierboven reeds vermeld, ontdekken met een boottocht of duikexcursie. In dit archeologisch park kan je vandaag de dag indrukwekkende termen met koepelzalen bezoeken zoals de grote tempel van Diana (tempio di Diana), de tempel van Mercurius (tempio di Mercurio) en de tempel van Venus (tempio di Venere).

Naast Baia zijn er nog enkele archeologische sites die een bezoekje waard zijn. Ontdek ze in onze uitgebreide blogpost over de archeologische sites nabij Napels.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de verzonken stad Baia

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de verzonken stad? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Napels!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?