Catacomben van Napels bezoeken? Ga ondergronds: info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Catacomben van Napels bezoeken? Ga ondergronds: info, tips & tickets

Er zijn heel wat musea, kastelen en andere bezienswaardigheden te ontdekken in het Italiaanse Napels, maar wist je dat er net zoveel onder de stad te zien is? Napels kent een lange geschiedenis van ondergrondse gangenstelsels en begraafplaatsen die je tegenwoordig op eigen houtje of met een georganiseerde tour kan bezoeken.

In de gangenstelsels duik je terug de tijd in, via de Tweede Wereldoorlog richting de klassieke oudheid, en je kan er allerlei lichamelijke overblijfselen, beelden, schilderwerken en andere artefacten ontdekken.

Volg onze stadswandeling Napels die je ook langs de andere belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengt. Lees alles over ons bezoek aan de catacomben van Napels en hoe je deze ook kan bezoeken + hoe je tickets te bestellen.

Tours en tickets catacomben Napels

Inhoud artikel

 1. De catacomben van San Gennaro

De catacomben van San Gennaro zijn de bekendste ondergrondse gangenstelsels van Napels. De catacomben liggen bij de Basilica de San Gennaro Extra Moenia aan de voet van de Capodimonte, onder de wijk Rione Sanità. Het zijn de oudste catacomben van Napels. Ze bestaan uit twee verdiepingen van gangen die uit de tufsteen gegraven werden. De gangen van San Gennaro zijn erg ruim, in tegenstelling tot de gangenstelsels van de andere catacomben.

1.1. De onderste verdieping van Sint Agrippinus

De onderste verdieping van de catacomben is de oudste van de twee en gaat terug tot de derde eeuw. De plek diende toen waarschijnlijk als een belangrijke begraafplaats. In de vierde eeuw werd hier het lichaam van de bisschop Agrippinus begraven. Hij wordt gezien als de eerste patroonheilige van de stad. Daarna werd de plek al snel uitgebreid tot een begraafplaats voor de christelijke gemeenschap en er werd ook een ondergrondse basiliek gebouwd ter ere van Sint Agrippinus.

1.2. De bisschop Gennaro di Benevento

In de vijfde eeuw werd de bisschop Gennaro di Benevento begraven in de catacomben nadat hij onthoofd werd tijdens de christenvervolging van keizer Diocletianus. In 472 werd hij tot patroonheilige van Napels uitgeroepen en moest hij de stad tegen ziekten en vulkaanuitbarstingen beschermen. Hij is de meest populaire en geliefde van de 52 patroonheiligen van Napels en daarom koos men ervoor om de catacomben naar hem te vernoemen. Het lichaam van San Gennaro vind je vandaag wel niet meer in de catacomben. In de negende eeuw werd het lichaam van de heilige namelijk verplaatst naar de kathedraal van Napels.

1.3. De bovenste verdieping

De bovenste verdieping van de catacomben werd al snel bijgebouwd om er onder andere bisschoppen te begraven, en om de catacomben van San Severo en San Gaudioso te verbinden met het stelsel van San Gennaro. Tot aan de elfde eeuw werden veel mensen in de catacomben van San Gennaro begraven. De rijksten kregen hun eigen ruimte die met poorten werd beveiligd en versierd werd met fresco’s. De lagere klassen moesten het doen met kleine niches in de muren van de gangen. Tussen de dertiende en de achttiende eeuw werden de catacomben voornamelijk bezocht door plunderaars die alles wat waardevol was met zich meenamen.

 1. Catacomben van San Gaudiosus

Gaudiosus van Napels was de bisschop van Abitina, een Romeinse provincie in Tunesië. Hij was per toeval in Napels aangekomen nadat hij door de koning met andere christenen verbannen werd op een schip zonder roeiriemen omdat hij zich niet wou bekeren tijdens een invasie van de Vandalen. Na zijn overlijden werd hij in een begraafplaats buiten de stadsmuren van Napels begraven. Al snel groeide deze plek uit tot een belangrijke christelijke plek en werden de ondergrondse kerkhoven uitgebreid. De catacomben van San Gaudioso werden de tweede grootste van de stad.

In de catacomben vind je nog steeds de tombe van Sint Gaudiosus samen met een aantal fresco’s en mozaïeken uit de vijfde en de zesde eeuw. Daarnaast zijn er ook edellieden uit de zeventiende eeuw begraven. Naast de catacomben vind je de Basilica de Santa Maria della Sanità.

 1. De catacomben van San Severo

San Severo was de twaalfde Napolitaanse bisschop tussen 363 tot 409. Hij versterkte het Christendom in Napels, een stad waar het heidendom en het arianisme nochtans veel populairder waren. Daarom wordt hij beschouwd als de spirituele vader van de Napolitaanse christenen. Hij liet de Basilica di San Severo buiten de stadsmuren optrekken en de San Giorgio Magiiore binnen de muren. De catacomben bij de basiliek stammen uit de vijfde eeuw, maar werden pas in 1867 ontdekt. Vandaag blijft er niet veel meer over van de catacomben, enkel een vierkante kamer uit tufsteen.

 1. Napoli Sotterranea

Het ondergrondse Napels ligt zo’n veertig meter onder het historisch stadscentrum en is het eigenlijke hart van de stad. In het gangenstelsel zijn overblijfselen van de Griekse en Romeinse beschaving terug te vinden, maar ook resten van recentere perioden.

4.1. Grieks-Romeinse resten

De gangen werden in eerste instantie door de oude Grieken gemaakt om tufsteen uit te graven om huizen te bouwen, maar ook om het water dat van de Vesuvius stroomde bij hevige regen te kunnen afvoeren. De gangenstelsels werden eeuwenlang als ondergrondse waterreservoirs gebruikt. Dat verklaart ook het Grieks-Romeins aquaduct van zo’n 2400 jaar oud in het ondergrondse Napels. Het aquaduct heeft lange tijd het water voor de stad voorzien.

4.2. Ondergronds Napels in de Tweede Wereldoorlog

Daarnaast vind je onder de grond ook de oude schuilkelders van de Napolitanen van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen hebben er tijdens de bombardementen gewoond. Zo kan je er nog ondergrondse douches en toiletten uit die periode terugvinden. Er is ook een oorlogsmuseum waar over het Napels tijdens de oorlog verteld wordt. De bekendste tunnel is de Bourbontunnel waar er onder andere heel wat oldtimers en oude scooters staan.

4.3 De Hypogeum-tuinen

Daarnaast vind je in Napoli Sotterranea de Hypogeum-tuinen, een ondergrondse groentetuin die opgericht werd voor biologisch onderzoek. Onder de grond zijn de groenten namelijk beschermd tegen bijvoorbeeld smog, zure regen en vervuiling.

 1. Cimitero delle Fontanelle

5.1. Kerkhof voor vergeten zerken

Het kerkhof van Fontanelle ligt in een grot in het Materdei-gedeelte van Napels, buiten het centrum. Het ossuarium is een gangenstelsel aan grotten, mijnen en oude uitgegraven tunnels. In de 16e eeuw begon men zich zorgen te maken over waar de kerkhoven aangelegd konden worden omdat veel Napolitanen weigerden om buiten de stadsmuren begraven te worden. Oude lichamen werden daarom verplaatst van kerkhoven binnen de muren naar het Fontanelle kerkhof.

5.2. Massagraf

In 1656 brak echter de Grote Pest uit die heel veel slachtoffers eiste. Die duizenden doden werden ook in de grot van Fontanelle begraven. Vervolgens was er in 1827 nog een grote cholera-uitbraak in de stad en ook toen was het Cimitero delle Fontanelle de belangrijkste begraafplaats van de stad. Het kerkhof werd de onofficiële plek om de armen te begraven.

5.3. De schedelcultus van Napels

Een halve eeuw later, in 1872, liet priester Gaetano Barbati de vele skeletten in het kerkhof opgraven om ze gecatalogiseerd en geordend in de gangen te leggen. Er ontstond echter een hele cultus rondom de naamloze doden met veel volgelingen die respect wilden tonen aan zij die volgens hen nooit respect hadden gekregen tijdens hun leven. De overblijfselen werden schoon gemaakt en soms zelfs geadopteerd. Er werd ook een kerkje gebouwd, de Maria Santissima del Carmine, bij de ingang van het kerkhof.

5.4. Heropening van de begraafplaats

De begraafplaats werd halverwege de twintigste eeuw gesloten om de cultus te proberen inperken. In de jaren 2000 werd de begraafplaats gerenoveerd en opnieuw opengesteld voor bezoek. Tegenwoordig vind je er ruim acht miljoen beenderen, heel wat Jezus-figuren, gedroogde bloemen en kaartjes.

 1. Openingstijden van de catacomben

 • De catacomben van San Gennaro zijn dagelijks open van 10:00 tot 17:00.
 • Op zondag sluiten de catacomben al om 14:00 en op 25 december blijven ze dicht. De Basilica de San Gennaro Extra Moenia heeft dezelfde openingstijden.
 • De catacomben van San Gaudioso zijn dagelijks open van 10:00 tot 13:00, net als de Basilica de Santa Maria della Sanità en de Basilica de San Severo.
 • Ook deze bezienswaardigheden zijn dicht op 25 december.
 1. Tickets om de catacomben te bezoeken

Tickets om Napoli Sotterranea te bezoeken kan je ter plekke of vooraf online kopen. Er zijn online tickets voor de catacomben van San Gennaro en San Gaudioso te verkrijgen en je kan ook online tickets voor de Bourbontunnel kopen.

Er worden bovendien verschillende interessante tours georganiseerd waarbij een gids je langs de leukste plekjes brengt.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Er zijn over het algemeen geen wachtrijen, maar in het hoogseizoen is het toch aan te raden om vooraf je tickets online aan te schaffen zodat je zeker weet dat je op jouw gekozen tijdstip de catacomben en ondergrondse gangen kan bezoeken.

 1. Hoe bereik ik de catacomben?

9.1. Te voet:

Omdat de catacomben en het kerkhof Fontanelle buiten het centrum van de stad liggen, is het niet aan te raden om er naartoe te wandelen. Het Napoli Sotterranea ligt wel in het centrum van Napels en is in tien minuten stappen te bereiken vanaf het Piazza del Gesù Nuovo en in een klein half uur vanaf het Castel Nuovo.

9.2. Met het openbaar vervoer:

De catacomben van San Gennaro zijn te bereiken met buslijnen 168, 178, C63 en R4 via halte Basilica dell’Incoronata. De catacomben van San Gaudioso catacomben zijn met deze zelfde buslijnen te bereiken bij de halte Amedeo di Savoia. De begraafplaats Fontanelle is het beste te bereiken via metrolijn 1 naar halte Materdei, vanwaar het nog zo’n tien minuten wandelen is naar de begraafplaats.

9.3. Met de auto:

Er is een gratis parkeerplaats bij de catacomben van San Gennaro naast de Basilica die je kan bereiken van de Napoli Tangenziale uitrit 5 naar Capodimonte.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • De temperatuur in de catacomben varieert van 15°C tot 22°C. Het is dan ook aan te raden om laagjes kleding aan te doen of om een trui mee te nemen, zodat je je makkelijk aan de temperatuur kan aanpassen.
 • Het is aan te raden om goede stevige schoenen te dragen bij een bezoek aan ondergronds Napels.
 • Omdat de gangen van de catacomben van San Gennaro erg breed zijn, kunnen ook mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten de catacomben bezoeken.
 • In de andere gangenstelsels kunnen de gangen soms krap zijn waardoor een bezoek soms afgeraden wordt voor mensen met claustrofobie.
 • Onze tip: Bestel je tickets online voor een bezoek aan de catacomben, zo ben je zeker dat je binnen kan.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels-Amalfi-Pompeii

Gratis preview reisgids Napels downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?