Reisverslag wandelroute Via Thiérache: 6 dagen met tips + route van België naar Frankrijk

Download reisgids Ardennen

Reisverslag wandelroute Via Thiérache: 6 dagen met tips + route van België naar Frankrijk

19 januari 2021 in Ardennen1 reactie

De Via Thiérache als wandelvakantie of als start op weg naar Santiago de Compostela.

Deze wandelroute start in Olloy sur Viroin, een klein dorpje nabij Couvin (B) en brengt je via Chimay over de grens met Frankrijk. Via Saint-Michel, Hirson en Guise kom je aan in Saint-Quentin. Het eindpunt van de Via Thiérache. Deze route is geschikt voor wie rust, stilte en natuur wil opzoeken. Deze wandelroute is uitermate geschikt als voorbereiding op nog langere wandeltochten. En uiteraard voor wie op weg gaat naar Santiago de Compostela. In onze pdf-gids krijg je tips mee waar je een stempel kan halen voor je stempelboekje.

Inhoud artikel

Bewegwijzering of het gebrek eraan ...

De Thiérache is een prachtige regio met weinig bewoning en ook weinig toeristen. Het is rustig wandelen langs alle soorten wandelpaden. Let op! Bewegwijzering is er alleen in België en soms ontbreekt er zelfs daar een bordje. De enige goede manier is onze gps-tracks inladen op je smartphone en met offline-kaarten werken want internet is ook soms afwezig. Je verneemt er alles over in onze gratis pdf-gids.

Overzichtskaart 6-daagse route

DAG 1: Olloy sur Viroin - Baileux

Afstand: 26 km

De Via Thiérache start op een zeer mooi dorpsplein, namelijk in Olloy sur Viroin. Meteen krijg je al je eerste verrassing. Achter de kerktoren staat er geen kerk maar dat is niet onmiddellijk te zien. De hal van de kerk is nieuw gebouwd en staat een 5-tal meter achter de toren.

Vandaag is een dag met heel wat hoogtemeters, een gps-analyse leert ons dat we 850 meters moeten klimmen. Het klimmen start al direct van zodra je het dorp verlaat. Maar je krijgt ook wat moois te zien, nog voor je in Nismes bent wandel je langs een uniek natuurverschijnsel 'Fondry des Chiens'. Een bizar landschap van scherpe rotsen en kloven.

Ook Nismes is niet mis om door te wandelen, we halen daar onze stempel bij de Dienst Toerisme. In het Frans noemen ze dat een 'tampon', we durfden het eerst niet te vragen ... We hebben een paar afwijkingen gedaan op de originele route, zoals die rotspartijen maar ook in Petigny.

We volgen niet de drukke weg maar een landelijke baan die je over een nieuwe brug zo naar Couvin brengt. Een leuke plaats om te lunchen trouwens. De bossen laten we nu even achter ons om via een glooiend landschap aan te komen in het dorpje Baileux. Met wat geluk is het café open en kan je genieten van een sterk biertje, zoals een Chimay Bleu.

Waar overnachten? Vanop dit plein kan je de bus nemen naar Couvin of Chimay voor logies.

DAG 2: Baileux – grens Frankrijk

Afstand 25 km

Gelukkig hebben we de gps-track ingeladen op onze smartphone want de bewegwijzering is slecht. Omdat de originele route van de Via Thiérache soms onbegrijpelijk mooie bezienswaardigheden links laat liggen hebben we terug een aangepaste versie gemaakt voor vandaag.

Wij brengen je dus wel langs het hart van Chimay, we mijden een drukke weg door een mooi GR-pad te nemen. Bij ons mis je ook niet het lekkers van Chimay en bezoek je de abdij van Scourmont.

Eerst start je vrij rustig via open vlaktes met mooie panorama’s en omgeven door windmolens richting Chimay. Dat is net iets meer dan 6 km. Je komt langs de Dienst Toerisme waar je een stempel kan krijgen in je stempelboekje. En dan volgen wat verlaten paden, maar om tot bij Poteaupré te komen moeten we langs rijbanen wandelen, gelukkig is er amper verkeer. In Espace Chimay hebben we een heerlijke salade genuttigd met kaas en bier uit Chimay. Door het bos gaat het richting de abdij en dan verder via asfaltwegen naar ons eindpunt aan de grens met Frankrijk.

Dat eindpunt zorgt voor een dubbele verrassing. Op deze plaats met slechts enkele huizen staat een monument ter ere van de geallieerden die hier de grens zijn overgestoken. En als logeertip kunnen we een boomhut of een bubbel aanbevelen, hier op deze verlaten plek. Je verneemt er alles over in onze pdf-gids.

DAG 3: grens Frankrijk – Neuve-Maison

Afstand: 21 km

We krijgen een totaal andere wandeling vandaag. Geen smalle bospaden of geaccidenteerde wandelpaden, wel brede geasfalteerde bospaden en een rustig fietspad. We starten in het woud van de abdij van Saint-Michel en niet zomaar eventjes maar wel bijna 2 uur lang. Je krijgt mooie geasfalteerde wegen onder je voeten. Je kan er genieten van stilte dat gegarandeerd is door het wegblijven van enig internetsignaal of netwerkbereik. Nog voor de middag kom je langs de abdij maar die kan je slechts in de namiddag bezoeken.

Veel fabriekswoningen en grote (soms vervallen) bedrijven zullen je wel opvallen als je in Hirson aankomt. Dit zijn herinneringen aan een rijk verleden. Hier kan je lunchen, we hebben een goed en goedkoop adresje gevonden op 200 meter van de route (zie in onze pdf-gids). Het is misschien wel wat saai om door Hirson te wandelen maar dan kom je bij de Axe Vert, een wandel- en fietspad van 40 km lang. Dit kan je volledig afwandelen en je zal er geen spijt van krijgen.

Op zoek naar degelijke wandeluitrusting?

DAG 4: Neuve-Maison - Romery

Afstand: 25 km

Vandaag staan er 25 km op het programma. Nagenoeg het volledige traject loopt langs de Axe Vert. Geen klimpartijen, maar vlakke en brede paden, dus je gemiddelde wandelsnelheid zal vandaag wat hoger liggen. Wellicht denk je dat het zeer saai zal zijn maar dat is het net niet. Je krijgt een grote diversiteit aan landschappen te zien.

Je wandelt langs een tiental voormalige stationsgebouwen die werden verbouwd tot woning, B&B, gîte … Vandaag neem je best je picknick mee want veel horeca op de middag is er niet, we hebben wel een mooi picknickplekje gevonden.

Je start meteen ook in schoonheid. We nemen direct de Axe Vert om zo een paar mooie zichten te krijgen op de spoorwegbrug. We houden ook even halt in Sorbais, een klein dorpje met een mooi gemeentehuis en een kerk. Het is een van de weinige kerken die open waren op onze wandelroute.

We wandelen geruime tijd langs de Oise, een rustig riviertje. Mocht er zo'n prachtig pad in Vlaanderen of Nederland liggen dan zou het een file van fietsers trekken, wij hebben er vandaag met moeite tien gezien.

Logeermogelijkheid heb je net voor het eindpunt in Proisy, bij Sylvie & Bruno.

DAG 5: Romery - Hauteville

Afstand: 19 km

Je vertrekuur zal afhangen van wat je wil bezoeken vandaag in Guise. Deze stad ligt op slechts 9 km van de startplaats (Romery). Het fort is gesloten over de middag, je kan dit eventueel bezoeken in de voormiddag. We doen vandaag ook niet zoveel kilometers, het is ook niet zo lastig, dus kan je misschien tijd maken om Familistère Godin te bezoeken in Guise. Er valt dus wel wat te beleven vandaag. Het eerste wat je zal zien is een versterkte kerk, en zo zijn er heel wat in de Thiérache, ongeveer 60.

Je legt deze voormiddag ook de laatste kilometers af langs de Axe Vert. Die eindigt in Guise op een druk kruispunt, vergeet niet even om te kijken aan de verkeerslichten. Een locomotief en een 3D-schildering herinneren aan deze spoorlijn. In Guise halen we ook meteen een stempel in het gemeentehuis om dan vervolgens te lunchen. Een leuk adresje vind je in onze pdf-gids. Even wat klimmen om Guise te verlaten en via de Chemin du Coq Hardi onze route te vervolgen. De volgende stop is een kapel, de Notre-Dame de Salette.

Logeertip: We eindigen in Hauteville, een rustig dorpje met op 1 km een logeeradresje: La Maison dans la prairie.

DAG 6: Hauteville – Saint-Quentin

Afstand: 23 km

De laatste wandeldag, nog zo’n 23 km te gaan en blijkbaar ook nog wel wat niveauverschillen te verwerken. Vandaag geen grote bezienswaardigheden, zelfs geen stadje waar je kan lunchen. Dus zeker een picknick meenemen. Het doel is Saint-Quentin en dat komt al heel snel in zicht. Meer dan 15 kilometers voor het einddoel van deze 6-daagse wandeling zie je bovenop de heuvel een reuzegrote kerk. Dat is inderdaad de basiliek van Saint-Quentin.

Het eerste dorpje dat je doorkruist is Bernot, een typisch Frans dorpje dat rust uitstraalt en waar de inwoners zich blijkbaar hebben verstopt. Een verdwaalde automobilist vraagt of we ‘van hier’ zijn, we moeten hem teleurstellen. Zijn vrouw had kadasterplannen op haar schoot liggen, wellicht willen zij ook de rust opzoeken en hier iets kopen.

We wandelen door Neuvilette en komen na ca. 14 km aan in Homblières. Het grootste dorp op onze route vandaag. Het is een ideale plaats om onze picknick te nuttigen.

Reeds voor Rouvroy voel je dat de rust aan het wegebben is. Je wandelt eerst door een dure villawijk om vervolgens langs het natuurreservaat ‘des marais d’Isle’ op de drukke rijweg te komen. Deze brengt je naar een wandelpad waar je langs de gekanaliseerde Somme wandelt tot in het centrum van Saint-Quentin. Na zes dagen rust en stilte overvalt deze stad en zijn rumoer je wel. De charme van dat kanaal gaat volledig verloren. Vooraleer je aan de basiliek bent wacht je nog een fikse klim in de winkelstraat.

Logeertip: In Saint-Quentin vind je logeeradresjes bij de vleet, meer info en prijzen.

Download ons compleet verslag

In onze gratis pdf-gids van de Via Thiérache kan je niet alleen ons verslag lezen. Je krijgt ook tips, adresjes, gps-coördinaten en dergelijke om van je wandeltocht iets leuks te maken.

Je hoeft alleen nog je logies te reserveren én uiteraard te oefenen vooraleer te vertrekken. Vergeet niet de gps-tracks te downloaden!

Via Thiérache wandelroute

Gratis reisgids Via Thiérache downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?