Premium

Wandeling langs de rivier van de Hoëgne

Koop de volledige reisgids voor € 15

Wandeling langs de rivier van de Hoëgne

 • Startpunt: Parking Roquez 49, Jalhay
 • Eindpunt: Parking Roquez 49, Jalhay
 • Type: Wandelroute
 • Afstand: 7,1 km
 • Duur: 2,5 uur
 • Wegdek: Bospaden
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Deze wandelroute langs de Hoëgne is de tweede populairste wandeling van Wallonië (op de wandeling langs de Ninglinspo na) maar persoonlijk vind ik deze de mooiste. Zelfs bij droog weer is er voldoende water in het riviertje om te kunnen genieten van de vele watervalletjes. Genieten zal je zeker!

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Ardennes-étape vakantiehuizen

Ardennes-étape vakantiehuizen

Voor je verblijf met z’n tweeën, met je familie of een grote groep vrienden in de Belgische Ardennen kies je voor een Ardennes-étape vakantiehuis. Met meer dan 1.800 vakantiehuizen in het aanbod, is er voor ieder wat wils.

Wandeling Hoëgne door het bos van Jalhay-Sart

Als je graag wilt wandelen langs watervallen in de Belgische Ardennen, dan is deze wandeling langs de la Hoëgne zeker aan te raden! Uiteraard zijn er nog enkele mooie wandelingen in de Ardennen die je ook zullen verrassen.

Wat moet je weten en wat mag je verwachten van de wandeling?

 • De Hoëgne is een veenrivier die ontspringt in de Hoge Venen en deze route ligt in een sprookjesachtige vallei, op een boogscheut van Spa en Malmedy.
 • In het eerste deel wandelen we langs een gemakkelijk en soms breed wandelpad van 365 meter tot 515 meter hoogte. Niet ver van het hoogste punt start de wandelroute die pal naast het bergriviertje Hoëgne loopt.
 • Je maakt dus het mooiste traject van de wandeling langs de Hoëgne in dalende lijn. Ook je wandelsnelheid gaat in dalende lijn want soms is het klauteren over rotsen en boomwortels, maar dat maakt het net zo leuk.

 • Het water van de Hoëgne komt uit het veengebied Polleur op de Baraque Michel. Eerst is het een beekje maar vanaf de Pont du Centenaire krijgt het de allure van een klein riviertje. Het stroomt tussen rotsen in een dicht bebost gebied, dus vochtig en weinig zonlicht, daardoor zie je hier heel veel soorten mos en varens.
 • De wandeling langs de Hoëgne is al meer dan 120 jaar oud en hebben we te danken aan een inwoner van Sart, Léonard Legras. Hij zette de regio op de toeristische kaart.
Natuurlijk zijn er nog heel wat andere dingen te beleven in deze omgeving. Ontdek je graag nog meer moois dat de Ardennen te bieden heeft? Dan raden we je aan hier een paar dagen te verblijven! Bekijk alvast onze favoriete hotels, B&B's en vakantiehuizen aan de Ardennen!
Ardennengids

Gratis preview reisgids Ardennen downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Belgische Ardennen

Ontdek de Belgische Ardenenn via volledig 7 autoroutes, 25 wandelingen, 4 fietsroutes en verkenning van zowel bekende maar ook minder bekende plekken. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Koop de volledige reisgids voor € 15

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track van deze wandeling: we hebben de GPS-tracks (GPX) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Praktische informatie en veelgestelde vragen bij de Hoëgne wandeling

Ja zeker! Deze wandeling is perfect te doen met kinderen. Het is een plezierige wandeling voor jong en oud. Zo kunnen de kinderen af en toe eens ravotten bij de watervallen en spelen met steentjes. Je moet natuurlijk wel in je achterhoofd houden, dat er soms flink geklauterd moet worden dus doe best een paar goede wandelschoenen aan! Ook bij mooi weer, raden we je aan om je kinderen in te smeren met een goede zonnecrème.

Wij zouden persoonlijk kinderwagens vermijden. De obstakels en boomwortels kunnen soms wat lastig zijn. Dus wanneer je op stap bent met je baby, is een draagdoek een betere optie.

De wandeling start aan de parkeerplaats van Roquez en eindigt hier ook weer. Je kan je dus best hier parkeren. Geef de naam van deze parkeerplaats in je navigatiesysteem in om het jezelf makkelijk te maken. De wandeling wordt hier en daar wel aangegeven op borden zodat je niet teveel moet zoeken.

Belangrijke tip: Wanneer je je op de aangrenzende straten parkeert, kan het al eens zijn dat je auto onverbiddelijk wordt weggesleept!

Aan de parkeerplaats heb je een gezellige brasserie, zijnde Chalet du Pont de Belleheid. Hier kan je voor of na de wandeling gerust even energie op doen en gebruikmaken van het toilet. Maar niets leuker dan je eigen picknick meenemen, uiteraard! Na ongeveer 2 km van de start is er een leuke picknickplaats met banken en afvalbakken waar je even kan rusten en genieten van je sandwiches. Dorst? Neem dan gerust een waterfles mee die je opnieuw kan vullen.

Ben je op zoek naar een aangenaam hotel in de buurt? Dan kunnen we het Radisson BLU Palace Hotel aanraden. In dit super de luxe 4 sterren hotel kan je helemaal tot rust komen na de prachtige wandeling. Na een heerlijke nachtrust in een door designers gerenoveerde kamer met een schilderachtig uitzicht over de stad of de glooiende heuvels van de regio, geniet je 's ochtends van een uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Ook Hotel La Crémaillère is een aanrader! Het is gelegen in het kleine dorpje, Jalhay aan de voet van het veenmoeras, niet ver van de “Baraque Michel” en "Signaal de Botrange”, het hoogste punt van België. De wandeling ligt op tien minuutjes rijden van het hotel. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven in de buurt van de Hoëgne promenade? Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Jalhay.

Ook trouwe viervoeters zijn toegelaten op deze route. Alleen wel op voorwaarde dat ze aan de lijn worden gebonden. Je zal merken dat niet iedereen zich hieraan houdt, maar het is toch aangeraden dit wel te doen. Er lopen hier namelijk ook andere (kleine) diertjes rond en ook willen we de natuur zo goed mogelijk sparen.


 • De wandeling bedraagt zo'n 10 - 12 kilometer. Plan dus minstens drie uur uit voor de Hoëgne wandeling. Wil je deze wandeling snel snel doen, dan zal je hier minder geniet van hebben. 
 • Trek stevige wandelschoenen aan! Liefst een paar wandelschoenen die waterdicht zijn. Je wilt natuurlijk even ploeteren in de watervallen.
 • Ook een wandel-GPS en wandelstokken kunnen van pas komen!
 • De route is bewegwijzerd met een wit plakkaatje met daarop een blauw kruis.
 • Onderweg zijn er enkele bankjes waarop je kan uitrusten.
 • In het hoogseizoen kan het nogal druk zijn. Zorg er dus voor dat je op tijd bent!
 • Neem een waterfles mee en enkele snacks die je onderweg kan opdrinken en op eten.
 • Wees alert voor overstromingen!

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

Gratis preview reisgids Ardennen downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 15

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?