Wat is de beste route naar Spanje? Kosten, etappehotels & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Spanje? Kosten, etappehotels & info

25 april 2024 in Spanje6 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Spanje met de wagen of camper?

Spanje is één van de populairste vakantielanden ter wereld. Het land heeft dan ook heel wat te bieden. Je kan er ronddwalen in historische steden, uitrusten op langgerekte stranden en natuurlijk vooral genieten van de Spaanse zon.

De meeste mensen vliegen naar Spanje, maar veel Belgen en Nederlands trekken ook met de auto naar het zuiden. Om Spanje te bereiken kan je verschillende routes volgen. Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Hieronder zetten we de beste autoroutes naar Spanje op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Op vakantie naar Spanje? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

 1. Wat is de beste route naar Spanje?

Het antwoord hierop is afhankelijk van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg. Zo dien je in de zomerperiode onder meer rekening te houden met de zwarte zaterdagen in Frankrijk. We raden je aan om minstens twee dagen over de route naar Spanje te doen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de autoreis deel uit te laten maken van je vakantie. In dat geval kan je één of twee extra dagen inplannen om wat plekken onderweg te bezoeken. Bovendien kom je veel relaxter toe op je eindbestemming. Hier lees je enkele leuke tussenstops onderweg naar Spanje. In deze blogpost beschrijven we alvast de beste routes naar Spanje zodat je je vakantie goed kan voorbereiden.

LEESTIP: Mis niets van je vakantie in Spanje met onze uitgebreide reisgidsen inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden. Bekijk hier al onze reisgidsen.

Er zijn twee belangrijke grensovergangen

 • Reis je naar het westen, midden of zuiden van Spanje (bv. Madrid, Andalusië). Dan volg je de weg door Frankrijk in zuidwestelijke richting tot je de grensovergang bij Irún bereikt. Deze route leidt je door het Baskenland naar het westen van Spanje.
 • Als je naar de oostelijke regio's van Spanje reist, zoals de Spaanse Costa's, Barcelona, of Valencia, dan reis je langs de Middellandse Zee. Volg de snelwegen door Frankrijk naar het zuidoosten en steek de grens over bij La Jonquera.
 • De tweede route is ook ideaal voor bestemmingen aan de Middellandse Zee of voor reizen naar de Balearen met de ferry.
 1. Beste route naar Oost- en Zuid Spanje (Barcelona, Murcia, Alicante)

Via de Route du Soleil

De bekendste route naar het oosten en zuiden van Spanje loopt via de Autoroute du Soleil in Frankrijk. De Autoroute du Soleil loopt van Parijs via Dijon en Lyon naar Marseille. Vanaf Brussel is dezelfde route ongeveer 1390 kilometer lang en doe je er ongeveer 13,5 uur over.

 • Vanuit België en Nederland rijd je eerst naar Dijon. Dat kan op twee manieren. Rijd via Reims en Troyes over de A26 naar Dijon of rijd eerst naar Luxemburg en daarna over de A31 via Metz en Nancy.
 • In Dijon rijd je op de A6, de Autoroute du Soleil, naar Lyon.
 • In Lyon neem je de A7.
 • Bij Orange sla je af op de A9 naar Montpellier.
 • In Montpellier rijd je verder naar Perpignan, waar je de grens oversteekt met Spanje naar Figueras.

Om van Utrecht naar Barcelona te rijden via Luxemburg en de Autoroute du Soleil moet je rekenen op zo’n 15 uur om de afstand van 1550 kilometer af te leggen.

LEESTIP: Leukste tussenstops, hotels & bezienswaardigheden langs Route du Soleil.

Route du Soleil naar Spanje op de kaart

Via Parijs en Bourges

Op de Autoroute du Soleil staan in de zomer vaak lange files. Je kan er daarom voor kiezen om de A6 te vermijden en in de plaats via Parijs naar het zuiden te rijden.

 • Je rijdt dan eerst naar Parijs waar je de A10 naar Orléans neemt.
 • In Orléans sla je af op de A71 richting Bourges en Clermont-Ferrand.
 • In Clermont-Ferrand neem je de A75 richting Béziers.
 • Je rijdt daarna verder richting Perpignan en de Spaanse grens.

Om van Utrecht naar Barcelona te rijden via Parijs en Bourges moet je 1510 kilometer overbruggen. Vanaf Brussel is de afstand naar Barcelona via die route ongeveer 1340 kilometer. Je bent even lang onderweg als wanneer je de Autoroute du Soleil neemt.

Kaartje met route naar Spanje via Parijs en Bourges

Via Parijs en Toulouse

Wie de Autoroute du Soleil wil vermijden, kan ook via Toulouse rijden. Deze route is minder druk en ongeveer even lang als de andere routes.

 • Je rijdt dan eerst naar Parijs waar je de A10 naar Orléans neemt.
 • In Orléans sla je af op de A71 richting Vierzon en Bourges.
 • In Vierzon neem je de A20 naar Limoges en Toulouse.
 • Eenmaal in Toulouse sla je af op de A61 richting Perpignan om zo naar Spanje te rijden.

De route via Limoges en Toulouse naar Barcelona is vanaf Utrecht 1550 kilometer lang en vanaf Brussel 1390 kilometer lang. Je doet er vanuit Utrecht 15,5 uur over om de afstand te overbruggen en vanuit Brussel 14 uur.

Route naar Spanje via Parijs en Toulouse op de kaart

;

 1. Beste route naar Midden- en Zuidwset Spanje (Bilbao, Madrid)

Voor het midden en zuidwesten van Spanje kan je dezelfde routes volgen als naar het zuiden en oosten van Spanje, maar je zal dan langer onderweg zijn. Je neemt beter een route via het westen van Frankrijk.

 • Je rijdt het beste eerst via Parijs naar Tours.
 • Dat kan via de A10 langs Orléans of via de A11 naar Le Mans en daarna via de A28 naar Tours.
 • In Tours neem je dan de A10 langs Poitiers en Bordeaux.
 • In Bordeaux rijd je de A63 op om bij Biarritz de grens met Spanje over te steken.

Wanneer je via de westelijke route langs Tours en Bordeaux naar Madrid rijdt, doe je er vanuit Utrecht 18 uur over om de 1740 kilometer te overbruggen. Vanuit Brussel moet je 16 uur voorzien om de 1580 kilometer af te leggen.

Om naar Sevilla te rijden moet je rekenen op ongeveer 22 uur om vanuit Utrecht de 2200 kilometer af te leggen. Vanuit Brussel ben je er 2 uur sneller. Je moet dan 2040 kilometer overbruggen. Als je vanuit Utrecht naar Sevilla wil rijden via de Autoroute du Soleil moet je 300 kilometer verder rijden en 25 uur voorzien. Je doet er dus goed aan om via Parijs en Tours te rijden.

Beste route naar centraal-Spanje en het zuidwesten op de kaart

 1. Grootste knelpunten langs de weg naar Spanje

Waar mag je file verwachten?

 • In Spanje ontstaan vaak files op de ringwegen rond grote steden. Daarnaast kan je ook file verwachten op de weg van Perpignan naar Barcelona.
 • Je moet in de zomermaanden ook rekening houden met files op de autosnelwegen in het zuiden.
 • Vooral langs de Costa Brava, de Costa Dorada, de Costa del Azahar en de Costa del Sol kan het soms druk worden. Het zijn dan ook de belangrijkste vakantiegebieden van het land.

Wat zijn de drukste momenten?

De drukste momenten zijn het eerste en het laatste weekend van augustus. Dat komt omdat de Spanjaarden zelf dan ook massaal op vakantie vertrekken of terugkeren. Ook midden augustus, zo rond de 15e, moet je rekening houden met files. In Barcelona wordt het bovendien vaak druk op het einde van juni.

TIP: Houd ook rekening met de zwarte zaterdagen in Frankrijk in de grote vakantie.

 1. Tol, vignetten en benzine

De beste plekken om te tanken

 • Wanneer je via Luxemburg rijdt, raden we je aan om in Luxemburg te tanken. Benzine is daar heel wat goedkoper dan in België, Nederland en Frankrijk.
 • Daarnaast is het ook een goed idee om niet te tanken in Frankrijk wanneer je bijna in Spanje bent. In Spanje is benzine namelijk goedkoper dan in Frankrijk.
 • Je doet er in Frankrijk bovendien goed aan om niet langs de autosnelweg te tanken.
 • Benzine is in Frankrijk goedkoper bij tankstations verder weg van de snelweg. Het verschil kan aardig oplopen.
 • Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.

Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk heb je geen autovignet nodig. In Frankrijk betaal je in totaal ongeveer 70€ tol langs de Route du Soleil. Je kan de tolwegen vermijden door op de kleinere Routes Nationales en Routes Departementales te rijden, maar dan ben je wel al snel 3 uur langer onderweg. Meer info over de péage in Frankrijk.

Tolwegen in Spanje

Ook in Spanje heb je geen autovignet nodig, maar je moet wel tol betalen op autosnelwegen. Lees meer over de tolwegen in Spanje.

 • In Spanje betaal je 16€ om vanaf de grens naar Barcelona te rijden.
 • Wie naar Valencia rijdt, moet rekenen op ongeveer 47€ tol.
 • Reizigers naar Madrid moeten ongeveer 27€ tol betalen om vanaf het Spaans Baskenland naar de hoofdstad te rijden.

Wie de tolwegen wil vermijden, kan ook de kleinere autovías nemen. Die lopen vaak parallel met de autosnelwegen. Je bent dus meestal bijna even snel op je bestemming, maar hoeft geen tol te betalen.

Aanschuiven vermijden met de tolbadge

Wie niet in de file wil staan bij de tolpoorten, kan een tolbadge kopen. Dat is een klein toestel dat de betalingen aan de tolpoorten automatisch uitvoert. Je kan dan door de T-poortjes rijden bij de tolpoorten waar je niet hoeft aan te schuiven. De badge werkt zowel in Frankrijk, Spanje als Portugal.

Bestel hier je tolvignet online

 1. De leukste tussenstops op weg naar Spanje

Je kan natuurlijk ook altijd een meerdaagse tussenstop inlassen en een bezoekje brengen aan mooie steden of plekken in de omgeving. Er zijn tal van mooie plekjes die een omweg of een tussenstop meer dan waard zijn. Zo kan je op je route naar Spanje halt houden bij volgende bestemmingen:

Parijs (320 km)

Je kan bijvoorbeeld aan het begin van je reis richting Spanje een paar dagen in Parijs doorbrengen. Je hebt dan nog maar enkele honderden kilometers afgelegd, maar er valt natuurlijk heel wat te zien en te beleven in de Franse hoofdstad. Bezoek bijvoorbeeld de Eiffeltoren, de Sacré-Coeur of de Arc de Triomphe. Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandelingen door Parijs.

Orléans (450 km)

Orléans is een mooie stad in de Loire die vooral bekendstaat als de geboorteplek van Jeanne d’Arc, de heldin van de Honderdjarige Oorlog. Je kan er onder andere een standbeeld en een replica van haar huis bezoeken. Er zijn daarnaast ook nog heel wat andere bezienswaardigheden in Orléans, zoals bijvoorbeeld de indrukwekkende kathedraal. In de Loire-streek kan je bovendien tientallen sprookjesachtige kastelen bezoeken.

Clermond-Ferrand (730 km)

Rijd je via Parijs en Bourges? Dan is Clermont-Ferrand in het noorden van de Auvergne een leuke tussenstop. Het is één van de oudste steden van Frankrijk. De Oudgriekse geograaf Strabo had het zelfs al over Clermont-Ferrand. Hij noemde de stad 2000 jaar geleden een metropool. Je kan in Clermont-Ferrand dan ook heel wat bouwwerken bezoeken die uit een ver verleden stammen.

Het hoogtepunt in de stad is de gotische kathedraal Notre-Dame de l’Assomption, UNESCO werelderfgoed en één van de mooiste kathedralen van midden-Frankrijk. Ook de stadsmuren en het vulkaanmuseum zijn een bezoekje waard.

Bordeaux (890 km)

In het westen kan je stoppen in Bordeaux, één van Frankrijks mooiste steden. De stad bezit een hele reeks hoogtepunten. Afhankelijk van je interesse (architectuur, kerken, kunst – en andere musea, shopping, terrasjes, de vermaarde Bordeauxwijnen, …) zal elk zeker zijn gading vinden in de stad die sinds 2000 komaf maakte met haar grauwheid en de weinig aantrekkelijke delen grondig aan een opfrisbeurt onderwierp.

Het erfgoed van Bordeaux staat mooi op de gekende Werelderfgoedlijst. Met behulp van deze stadswandeling door Bordeaux kan je daar zelf een oordeel over vellen of dat terecht is. Voor wie honger krijgt tijdens de wandeling is er een veelzijdig aanbod aan culinaire geneugten en snelle hapjes. Een reden te meer om te gaan genieten van Bordeaux.

Bayonne of Biarritz (1090 km)

Nog zuidelijker kom je in Frans-Baskenland waar je een tussenstop kan maken in Biarritz en/of Bayonne. Vanaf deze steden kan je de dag nadien makkelijk doorrijden tot aan de Spaanse grens via de wondermooie kust ‘Corniche Basque’. Bayonne wordt algemeen beschouwd als de toegangspoort tot en is tegelijk ook de hoofdplaats van Frans-Baskenland. Het pronkstuk van de stad is ongetwijfeld de kathedraal waarrond zich een levendig historisch centrum ontspint.

Het deel op de rechteroever van de rivier La Nive heet Petit-Bayonne, een wijk die vooral ’s avonds en in de late uurtjes als uitgaanscentrum populair is. Dan heb je nog de wijk Saint Esprit in het noordelijke stadsdeel. Bewonder zeker de mooie herenhuizen uit de 16de en 17de eeuw met de booggewelven, vooral in de Rue des Tonneliers. Biarritz is dan weer een mondaine badplaats van het zuidelijk deel van de Franse Atlantische kust.

Perpginan (1170 km)

De stad Perpignan behoort tot het departement Pyrénées-Orientales en is van oorsprong een Catalaanse stad. De stad wordt gezien als een van de warmste en zonnigste steden van Frankrijk, onder meer door de zuidelijke ligging vlak bij de grens met Spanje en aan de Mediterrane kust.

Naast heerlijk genieten van het klimaat en de stranden in de buurt kan je in Perpignan ook veel mooie bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum vinden: het Castillet waar je nu het Casa Pairal museum kan vinden, of ga langs bij de indrukwekkende Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan uit de 14de-eeuw.

 1. De beste etappehotels langs de route

In principe kan je naar het noorden van Spanje rijden in één dag, maar we raden je zeker aan om onderweg te overnachten. Hieronder geven we een overzicht van de beste hotels langs de verschillende routes. Je plant je overnachting het beste in Frankrijk. Op die manier splits je de reis in tweeën. Boek hier je overnachting.

Hotels langs Route du Soleil

Op de Route du Soleil kan je bijvoorbeeld stoppen in Valence, Montélimar of Orange.

Hôtel Saint Jean (Orange - 920 km)

In het centrum van Orange, vlakbij het beroemde Romeinse amfitheater, ligt het mooie Hôtel Saint Jean. Dit kleinschalige hotel biedt verzorgde kamers, een degelijk ontbijt en je kan er gratis parkeren. Je verblijft hier vanaf 85€ per nacht.

B&B Hôtel Montélimar Sud (Montélimar - 870 km)

B&B Hôtel Montélimar Sud is het perfecte etappehotel. Je verblijft er in een moderne kamer, je kan gratis parkeren en er is een ontbijtbuffet. Een overnachting kost hier 58€ per nacht. Een budgetvriendelijke accommodatie op de route.

Route via Parijs en Bourges

We raden aan om te overnachten bij Béziers, Agde of eventueel Montpellier. Je moet dan ongeveer 1000 kilometer rijden, maar je staat de volgende dag dan wel snel in Spanje.

B&B Hotel Béziers (Béziers - 1075 km)

Dit B&B Hôtel Béziers ligt op 5 km van het centrum van Béziers. Bij dit budgetvriendelijk hotel kan je gratis parkeren, lekker ontbijten en goedkoop overnachten. Een goed etappehotel dus! Je verblijft hier vanaf 73€.

Hotel Araur (Agde - 1060 km)

Hotel Araur ligt aan de rivier in Agde tegenover de kathedraal en biedt gratis parking. Je kan er overnachten in uitstekende kamers en je verblijft ook niet ver van de zee. Je overnacht hier al vanaf 50€.

Route via Parijs en Toulouse

Wie via Toulouse rijdt, overnacht daar ook het beste. Je hebt er een ruim aanbod aan leuke hotels en je hebt al een lange rit achter de kiezen.

Campanile Toulouse Purpan (Toulouse - 980 km)

Het Campanile Toulouse Purpan bied een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Je kan er goedkoop overnachten, er is parking en een ontbijtbuffet. Je verblijft vlakbij het centrum van Toulouse en je kan de stad dus ook nog snel even verkennen. Je overnacht hier vanaf 64€.

Route via Bordeaux

Je verblijft het beste in Bordeaux. De stad ligt ongeveer in het midden van je reis en er valt heel wat te zien en te beleven voor wie er wat langer wil blijven. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Bordeaux.

Aparthotel Adagio Access Bordeaux Rodesse (Bordeaux - 890 km)

In het Aparthotel Adagio Bordeaux Rodesse kan je uitstekend overnachten. Er is parking en je kan een ontbijt nemen voor onderweg. Daarnaast heeft dit hotel ook een zwembad, een leuke extra! Je overnacht hier vanaf 112€.

 1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 april 2023 - Rianne

De genoemde route via Bilbao was voor mij perfect. Hier was ik net naar op zoek! Kunnen we daar eerst nog een stedentrip maken. Olé!

- 13 augustus 2022 - Gerry

Wij hebben een aantal jaren overwinterd in Nerja en zijn nu voorgoed in Spanje gaan wonen. Wel aan de Costa Blanca en ik heb de route gedownload om af en toe richting Andalusie te gaan. Dan u wel. Staat uitstekend beschreven.

- 20 juni 2022 - jan van seeters

Alles heel netjes en alles klopt wat moet je nog meer

- 22 maart 2022 - rita van den broeck

zeer duidelijk en goed

- 5 november 2021 - Beadaelman

Beste wij zijn nu op roadtrip door Frankrijk en Spanje ik maakte graag gebruik voor mijn voorbereidingen van jullie reisgidsen deze adviezen zijn werkelijk top bedankt hiervoor zeker aanraders voor onze vrienden die ook graag trekken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?