23 x mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Brava: wat zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Brava: wat zeker zien en doen?

2 september 2022 in Catalonië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Costa Brava + verblijftips

De Costa Brava is de meest noordelijke kuststreek van de Spaanse costa’s langs de Middellandse Zee. De kust is zo’n 200 kilometer lang en staat vooral bekend om de uitgestrekte rotsformaties, uitlopers van de Pyreneeën, die soms tot in de zee lopen. De Costa Brava heeft afgeschermde baaien, pittoreske dorpjes die dateren uit de middeleeuwen en historische bezienswaardigheden.

Lees hier alvast meer over de leukste plekken en topbezienswaardigheden aan de Costa Brava.

Inhoud artikel

  1. Vakantie aan de Costa Brava

De Costa Brava is een ideale vakantiebestemming in het noordoostelijke deel van Spanje en kent een aangenaam klimaat. Costa Brava kent een prachtige grillige 200 kilometer lange kustlijn met uitgestrekte rotsformaties, indrukwekkende kliffen, en verborgen baaien.

Wanneer je aan de Costa Brava denkt, denk je ongetwijfeld aan de beroemde plaatsen als Girona, Lloret de Mar en Figueres maar deze prachtige streek heeft meer te bieden dan dat. Je vindt er ook tal van charmante Spaanse dorpjes met heel wat bezienswaardigheden. Het grootste deel van de Costa Brava kent een lange bewogen geschiedenis en is de moeite waard om te ontdekken.

Kaartje met de ligging van de bezienswaardigheden aan de Costa Brava

  1. Blanes

Blanes is van oorsprong een vissersdorpje, dat is uitgegroeid tot een van de bekende, toeristische badplaatsen aan de Costa Brava. Wanneer je door het charmante oude centrum van Blanes loopt, merk je meteen dat de de sfeer van het oude vissersdorp is goed bewaard gebleven. Wandel door de haven en geniet van het uitzicht op de vissersbootjes die hier in het water liggen te dobberen.

Bezoek hier ook zeker eens het Kasteel van Sant Joan gelegen op een heuvel in de stad. De eerste sporen van deze vesting dateren van de 11e eeuw en biedt een interessante kijk op de geschiedenis van Blanes. Verder is Blanes met een kilometers lang strand en bruisende uitgaansgelegenheden de perfectie locatie voor een zon-, zee- en strandvakantie.

VERBLIJFTIP: Hotel Costa Brava is gelegen op wandelafstand van het strand en biedt moderne accommodatie met eigen balkon en een dakterras met zwembad. Meer info en boeken.

  1. De botanische tuinen van Blanes

Even de natuur opzoeken? Bezoek dan de botanische tuin Marimurta of de grote tropische tuin Pinya de Rosa. De botanische tuinen zijn zowat de trots van Blanes. Er groeien duizenden verschillende Mediterrane en exotische planten en je vindt er ook een verscheidenheid aan de grootste cactussen van Europa. Verder geniet je vanuit de tuinen ook van een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee. De ideale uitstap om te genieten van rust en de prachtige groene omgeving.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Marimurtra Botanische tuin in Blanes online op voorhand.

  1. Lloret de Mar

Lloret de Mar is een van de top trekpleister van de Costa Brava heeft natuurlijk veel stranden waarop je van de zon en de Middellandse Zee kan genieten. Naast de gekende toeristische buurten heeft de stad nog meer te bieden. Zo kan je er de felgekleurde Església de Sant Romà bezoeken, of van het uitzicht genieten vanaf het Castell de Sant Joan, gelegen op een hoge klif tussen Lloret de Mar en het Platja de Fenals.

Op zoek naar rust in Lloret?

Het uitzicht vanaf het Castell d’en Plaja aan de andere kant van Lloret de Mar is daarnaast ook de moeite waard. Wil je wat meer de rust opzoeken in Lloret de Mar? Dan zijn de tuinen van Santa Clotilde een aanrader, waarbij je heerlijk tussen de verschillende terrassen door kan wandelen en kan genieten van het uitzicht op zee.

  1. Water World Aquatic Park

Op zoek naar een leuke daguitstap voor het hele gezin? Bezoek dan eens het Water World Aquatic Park en maak alvast leuke vakantieherinneringen. Glijd om ter snelst van de wildwaterglijbanen, neem een duik in een van de 20 zwembaden of geniet simpelweg van het zonnetje op een ligstoel. Nadien kan je nog even nagenieten in het restaurants of neem zelf je lunch mee en ga picknicken in het park. Ongetwijfeld een leuke dag voor zowel jong als oud.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd wachtrijen en bestel je tickets voor het Water World Aquatic Park in Lloret de Mar online.

  1. Cadaqués

Cadaqués is een historisch vissersstadje in het noordelijke deel van Costa Brava. Deze vissersstad is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava. Het was dan ook een erg geliefde plek bij kunstenaars. Zo kwam niet alleen Salvador Dalí naar deze plek om prachtige werken te maken maar ook Pablo Picasso en Joan Míro.

Het centrum ligt aan het water en is een wirwar van smalle straatjes met witgeschilderde huizen en rode daken. In Cadaqués wandel je als het ware rond in een postkaartje! De trekpleister van het stadje is het huis van Salvador Dalí waar de schilder 50 jaar lang gewoond en gewerkt heeft. Bezoek er ook zeker eens de gotische Esglesia de Santa Maria op het hoogste punt van de stad. Binnenin kan je het goudkleurige altaar Major bezichtigen. Nadien kan je nog even wandelen langs de vissersbootjes die in de baai liggen te schitteren. Het geeft een erg charmante aanblik.

TICKETS: Bestel je tickets voor La Casa Salvador Dalí online op voorhand en bewonder het voormalige huis en atelier van Dalí aan de baai van Portlligat.

  1. Figueres

Figueres is de geboortestad van de grote Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí. In 1904 werd de surrealistische meester geboren in deze stad, en in zijn jonge jaren exposeerde hij vaak in het oude theater van Figueres.

Dit theater doet tegenwoordig dienst als het Teatru-Museu Salvador Dalí, één van de meest bezochte musea van Spanje. Het museum is door Dalí zelf ontworpen en je vindt er maar liefst 1500 van zijn werken terug. Daarnaast kan je ook zijn crypte bezoeken onder het podium van het theater.

Figueres heeft echter nog veel meer te bieden naast Dalí. Zo kan je het kasteel van Sant Ferran uit de 18de eeuw bezoeken, of een kijkje nemen in de gotische Església de Sant Pere. Daarnaast vind je nog een aantal andere musea in de stad, zoals het kunstmuseum Museu de l’Empordà en het Technisch Museum van de Empordà, waar je onder andere een collectie antieke typmachines kan bewonderen.

Bekijk online welke tours je kan doen in Figueres: je ticket vooraf online boeken of mee gaan met een georganiseerde tour vanuit Barcelona.

  1. Castell Gala-Dalí de Púbol

Naast La Casa Salvador Dalí in Cadaqués en het Teatro-Museo Salvador Dalí in Figueres kan je ook nog het Castell Gala-Dalí in Púbol bezoeken. Het Gala Dalí-kasteel werd ontworpen door Salvador Dalí als geschenk voor aan zijn vrouw en muze. De kunstenaar was dol op Gala en ontwierp het kasteel met maar één doel voor ogen: de plek die geschikt is voor de rust en de toevlucht van zijn vrouw, zelfs in de dood.

Tijdens je bezoek aan het prachtig 11e-eeuws kasteel, kan je originele werken van Dalí, waaronder benige olifanten, giraffen en een opgezette paard bezichtigen. Je wandelt er door het goed bewaard gebleven interieur en laat je versteld staan door de surrealiteit. Tickets voor het Castell Gala-Dalí bestel je hier.

COMBITICKETS: Wil je graag de drie bijzondere bezienswaardigheden rond Dalí bezichtigen? Dan raden we aan om te kiezen voor de Dalí Triangle Pass waarmee je toegang hebt tot alle drie de locaties. Bestel je DalÍ Triangle Pass.

  1. Girona

De historische stad Girona is de hoofdstad van de Costa Brava. De stad is echter veel meer waard dan enkel een dagtrip wanneer je in deze streek op vakantie bent, zeker als je geïnteresseerd bent in de Catalaanse cultuur.

Maak een wandeling door het historische centrum van de stad of door de oude straten op de steile heuvel, en bewonder de huizen met uitzicht op de rivier de Onyar. Een wandeling in deze stad is een geweldige manier om de charmes van de stad te leren kennen. Wil je zeker niets missen van deze prachtige stad, dan is onze uitgestippelde stadswandeling Girona een goede manier om de belangrijkste bezienswaardigheden te leren kennen.

Onze tip: Fans van de serie Game of Thrones zullen hier heel wat plekjes herkennen die als decor dienden voor de serie! Ga mee met een Game of Thrones-tour om ze allemaal te ontdekken.
  1. Begur

Begur is een andere toeristische plaats aan de Costa Brava. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vestingplaats, waardoor er verschillende historische monumenten terug te vinden zijn uit die periode, zoals de ruïnes van het kasteel van Begur die zich op een heuvel bevinden.

Ook uit latere periodes zijn er mooie bouwwerken, zoals de beschilderde herenhuizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Een bijzonder fenomeen in het dorp zijn daarnaast de vele katten, die overal eten en drinken kunnen krijgen en behoren tot het dorp. Ben je in het dorp uitgekeken? Dan kan je even van de zon genieten op één van de stranden van de Costa Brava.

  1. Parc Natural del Montseny

Het Montseny natuurpark is zowel een natuurpark gesticht door de overheid van Catalonië, als een biosfeerreservaat onder UNESCO. Het gebied bestaat uit zo’n 31.000 hectare grond en omvat het Montseny bergmassief ten noorden van Barcelona.

Tritó del Montseny

Er zijn veel verschillende plantensoorten en dieren terug te vinden in de bossen van het gebergte. In 2005 werd er zelfs nog een nieuwe salamander ontdekt, de ‘tritó del Montseny’, een bedreigde salamandersoort die alleen daar leeft. Je kan het gebied via één van de verschillende wandelingen leren kennen, maar het is ook mogelijk om door het gebied te fietsen of een tocht te paard te maken.

  1. Besalú

Besalú is een kleine dorpje in Catalonië waarvan gedacht wordt dat ze al in 902 na Christus ontstaan is. Daarmee is het één van de best bewaarde Middeleeuwse dorpen van Catalonië. Je vindt er dan ook verschillende middeleeuwse monumenten, waaronder de prachtige Pont Vell over de Fluvia rivier.

Deze oude brug uit de 12de eeuw bestaat uit 7 ongelijke bogen en 2 torens. Ook het Benedictijnse klooster van Sant Pereuit de 10de eeuw en de Sant Vincente de Besalú zijn mooie bezienswaardigheden. Daarnaast was de plaats ook een belangrijke Joodse nederzetting, waardoor je er een oude synagoge en Joodse baden uit de 12de eeuw terug kan vinden.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.

  1. Cap de Creus

Cap de Creus is gelegen in het noorden van de Costa Brava en is een van de grootste natuurparken van Catalonië. Het indrukwekkende park is maar liefst 14000 hectare groot waarvan 3000 hectare uit water bestaat. Het is dan ook een prachtig gebied voor duik- en snorkelliefhebbers. Tijdens het snorkelen kan je een verscheidenhuis

Je kan het natuurpark te voet of met de auto bereiken vanuit Cadaqués. We raden je aan om de weg te voet te doen. Zo kan je genieten van een mooie wandeling door het berglandschap en met zicht op zee. Er zijn allerlei wandelroutes uitgestippeld van verschillende moeilijkheidsgraden. Het is dan ook aan te raden om je beste wandelschoenen aan te trekken.

Bezoek Cap de Creus met een georganiseerde excursie per boot of catamaran

RONDREIS: Geen zin om zelf een route uit te stippelen? Bekijk dan even onze 13-daagse rondreis door Catalonië en langs de topbezienswaardigheden van de Costa Brava.

  1. Cap Norfeu

Bijna op gelijke afstand tussen Cadaqués en Roses, ligt Cap Norfeu, een ander charmant deel van de Catalaanse kustlijn. Een wandeling brengt je op dit schiereiland naar de Mirador van Norfeu, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Badia de Jóncols in het noorden en Badia de Montjoi in het zuiden. Maak een bootexcursie vanuit Roses naar Cap Norfeu.

  1. Pals

Het middeleeuwse stadje Pals is gebouwd op een heuvel en is ook een van de best bewaarde dorpen aan de Costa Brava. Wanneer je door de oude binnenstad wandelt, lijkt het wel alsof je terug in de tijd gaat. Elk huis ziet er precies hetzelfde uit als in de middeleeuwen. In Pals kan kom je bezienswaardigheden tegen in romaanse, gotische én barrokstijl.

Dé topbezienswaardigheid in Pals is echter het Castell de Pals net buiten het stadscentrum. Het kasteel bestaat uit een aantal luxe woningen uit de middeleeuwen, een binnenplein en de 15 meter hoge Torre de les Hores in romaanse stijl.

  1. Camino de Ronda

Caminos de Ronda is een gekende, historische wandelroute van maar liefst 583 kilometer lang. Deze route loopt vanaf de Franse grens tot aan de Ebro-delta en volgt oude paden die langs de kustlijn van de Costa Brava. De wandelroute werd ooit aangelegd voor de Spaanse douane om de kust te kunnen controleren op smokkelaars. De dag van van vandaag Je komt onderweg langs idyllische stranden, traditionele vissersdorpjes en ruige kliffen. Verder geniet je er ook van een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

Je hoeft natuurlijk niet de volledige route te bewandelen. Een van de bekendste routes is de GR92 Waar je ook bent aan de Costa Brava, er is altijd wel een deel van de historische route dat je kan bewandelen. Trek alvast je beste paar wandelschoenen aan!

  1. Roses

Roses is een geliefde plek bij natuurliefhebbers en is een parel aan de kust tussen het natuurpark van Cap de Creus en het L'Empordà Wetlands. Het is bovendien geen wonder dat Roses al eeuwenlang een geliefde woonplaats en een toeristische trekpleister is, de baai van Roses staat immers op de lijst van mooiste baaien ter wereld. Bekijk hier de uitstapjes die vanuit Roses kan doen!

  1. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Het natuurpark Garrotxa omvat het vulkanische veld van Olot. In dit gebied liggen veertig vulkanen die al zo’n 11.000 jaar niet meer actief zijn. Het park is zo’n 15.000 hectare groot, waarbij je naast de 40 vulkanen ook nog zo’n 20 lavastromen terug kan vinden. Binnen het park zijn er ook nog verschillende natuurreservaten rondom de vulkanische gebergtes. Er gaan ook verschillende wandelingen door het gebied, waarbij je onder andere de vulkanen El Croscat en Santa Margarida kan beklimmen.

Onze tip: Beleef een unieke ervaring en zweef over het vulkanisch gebied!. Een tocht met een luchtballon geeft je het mooiste uitzicht over het park! Boek je tour online
  1. L’Escala

L’Escala is de laatste jaren meer en meer uitgegroeid tot een grotere toeristenstad aan de Costa Brava. De stad heeft dan ook een prachtige omgeving met tal van mooie stranden en een gezellig centrum. Verder staat het voormalige vissersdorpje ook erg bekend om haar ansjovis. Deze wordt namelijk iedere ochtend vers uit de haven gevist. Je kan de lekkere ‘Anxoves de L’escala’ in bijna elk restaurant terugvinden.

TIP: In L'Escala kan je een bezoekje brengen aan het Solés Ansjovisfabriek-Museum. Wil je graag innerlijke werking van een familietraditie die teruggaat tot 1888 met eigen ogen bewonderen? Aarzel dan niet om het boeiende museum te bezoeken. Bestel je tickets voor het Solés Ansjovisfabriek-Museum online.

  1. Ruïnes d’Empúries

Op slechts 10 minuten rijden van de badplaats L’Escala vind je de Ruïnes d’Empúries. Deze ruïnes zijn overblijfselen van de eerste Griekse kolonie die zich hier vestigde op het Spaanse vasteland. 200 jaar later, kwam de stad in handen van de Romeinen. De ruïnes zijn nog een van de best bewaarde overblijfselen uit die nederzettingen en een populaire trekpleister aan de Costa Brava. Bij je bezoek aan de archeologische site, kom je langs oude Romeinse villa’s, een amfitheater, een forum en verschillende tempels. Het geeft je een goed beeld van hoe men hier vroeger leefde.

  1. Het pittoreske Calella de Palafrugell

De Costa Brava in het noordoosten van Spanje kent heel wat bekende badplaatsen zoals Blanes en Lloret de Mar, maar het zijn de kleine dorpjes tussen de grote steden die je zeker niet mag missen. Verruil de drukte van de resorts voor het pittoreske vissersdorpje Calella de Palafrugell. Ook dit is een badplaats met prachtige zandstranden gelegen aan azuurblauwe zee, maar dan zonder de extreme drukte van elders.

Calella de Palafrugell kent geen grote toeristenstroom waardoor je er in relatieve rust kan genieten van de prachtige witte bouwwerken met terracotta daken, de mooie baaitjes voor de kust en de prachtige botanische tuinen van Cap Roig.

  1. Daguitstap naar de Medes-eilanden

Vlak voor de kust van L’Estartit vind je de Medes eilanden. Het is een beschermd nationaal natuurpark en vormt een groep van zeven eilanden. Deze eilanden zijn vooral een erg populaire bestemming bij duikers en snorkelaars. Omdat de natuur al heel lang beschermd wordt, kan je hier zowel boven als onder water unieke fauna en flora zien. Het natuurreservaat is een paradijs voor duiksport.

  1. Ontspannen aan de stranden en de baaien van de Costa Brava

Costa Brava is de Spaanse vertaling voor ‘ruige, wilde kust’. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze streek een prachtige kustlijn heeft met indrukwekkende rotsen en kliffen, adembenemende stranden en afgezonderde baaien waar je heerlijk kan vertoeven. Hieronder hebben wij alvast onze favoriete stranden en baaien voor je opgelijst.

  • Sa Caleta in Lloret de Mar is gelegen in het Selvagebied waar bovenop de rotswand een middeleeuwse kasteel staat te schitteren. Plof je handdoek neer op het fijne zandstrand en geniet van een fantastische natuurlijke omgeving. De rotsachtige randen van dit kleine maar gezellige strand maken het bovendien ook een goede plaats om te snorkelen. Uiteraard zijn er nog meer stranden in Lloret de Mar.
  • Cala Sant Francesç, ook wel Cala Bona genoemd, is een prachtig strand gelegen in Blanes. Het strand heeft een idyllische ligging aan een schilderachtige baai, tegenover de heuvel van St. Juan. Neem een verfrissende duik in het helderblauwe water van de zee of geniet van het zonnetje op een van de ligstoelen.
  • Cala Treumal is een mooie kleine baai gelegen tussen de badplaats Blanes en Lloret de Mar. Het is een van de kleinste baaien van de Costa Brava, maar net daarom ook iets charmanter. Neem je eigen picknick mee en geniet van het uitzicht op het turquoise water.
  • Cala Montjoi is een ander prachtig strand gelegen in het natuurpark Cap de Creus. Het strand is minder gekend bij de toeristen en is daarom nog een erg rustig plekje waar je even helemaal kan ontspannen.
  1. Reizen naar de Costa Brava

Ben je van plan om met je eigen wagen naar de Costa Brava te reizen? Houd er dan rekening mee dat je, afhankelijk van je begin- en eindpunt, zo’n 14 tot 15 uur onderweg bent. De beste manier om naar de Costa Brava te reizen, is langs de Route du Soleil via Lyon. Bekijk hier de beste route naar Spanje.

Omdat je best een aantal uren onderweg bent, is het aan te raden om een tussenstop te houden. Zo kan je de dag nadien vol energie opnieuw de baan op. Ontdek dan ook de beste etappehotels onderweg naar Spanje. Houd verder ook rekening met tolwegen en de verkeersdrukte in de vakantieperiodes. Je plant je autovakantie naar Spanje best een beetje op voorhand zodat je zonder zorgen op vakantie kan vertrekken.

Nog enkele handige blogpost voor je vakantie

  1. Extra tips voor je vakantie aan de Costa Brava

REISGIDS: Ontdek nog meer mooie plekjes aan en in de buurt van de Costa Brava met onze reisgids Catalonië.

  1. Waar overnachten in Costa Brava?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Costa Brava? Wij hebben alvast onze favoriete voor je uitgekozen. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen aan de Costa Brava.

  • Begur: El Petit Convent is een charmant hotel met prachtige stenen muren en gewelven. Je kan er kamers met eigen badkamer boeken in het historisch centrum van het charmante stadje Begur, op een steenworp van verschillende stranden en baaien. Het hotel heeft een prachtig zuiders interieur en veel lichtinval waardoor je er direct een vakantiegevoel krijgt! Je kan er tot rust komen in de gezellige lounge of op het overdekte terras. Meer info en boeken.
  • Girona: In het hart van de oude binnenstad van Girona, direct naast de kathedraal en de Plaza de Sant Domènec, ligt Hotel Històric. Het hotel is een samensmelting van geschiedenis en heden. De fundamenten van dit gebouw dateren uit de Romeinse tijd en de muren uit de 8e en 9e eeuw. Het hotel is gerenoveerd met behoud van de tijdgeest en biedt het comfort en de elegantie van moderniteit. Meer info en boeken.
  • Figueres: Hotel Pirineos ligt in het centrum van Figueres, op een korte wandelafstand van het Dalí Museum en biedt moderne accommodaties! 's Morgens geniet je van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet en gerechten uit de regio Empordà. Meer info en boeken.
  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?