20 x topbezienswaardigheden in de Auvergne: Tips & info voor je vakantie

20 x topbezienswaardigheden in de Auvergne: Tips & info voor je vakantie

3 februari 2023 in Auvergne30 reacties

Alle highlights en mooiste bezienswaardigheden in de Auvergne + verblijftips

De regio Auvergne in het midden van Frankrijk is een prachtige streek die nog niet ontdekt is door de grote massa. Er liggen in de Auvergne 2 bijzondere natuurparken waar je lange wandelingen of ontspannende fietstochten kan maken en tussen al dat natuurschoon liggen pittoreske dorpjes, eeuwenoude kerktorens en een hoop andere bezienswaardigheden verscholen.

Hoe dan ook, de Auvergne is een bodemloze put vol reisplezier. Je kan hier makkelijk weken doorbrengen en als een God in Frankrijk leven. Ontdek alvast de niet-te-missen bezienswaardigheden in de Auvergne.

Inhoud artikel

Vakantie in de Auvergne

Sinds 1 januari 2016 behoort Auvergne tot de nieuwe regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het voormalige Auvergne, centraal gelegen in Frankrijk, is een veelzijdige vakantiebestemming die voor ieder wat wils te heeft. Het is een mooie streek met oude, slapende vulkanen waar je prachtig kan wandelen in de zomer en waar je ’s winters op de skilatten kan kruipen.

Voor wie liever de cultuur opsnuift, kan de charmante steden en dorpjes als Clermont-Ferrand, Riom en Le Puy-en-Velay bezoeken. Sluit je vakantie af met een bezoekje aan een van de kuuroorden. Zo kan je helemaal ontspannen huiswaarts keren. Oh ja, niet te vergeten, proef tussendoor ook zeker eens van de lokale kazen en heerlijke wijnen.

Mis niets met onze reisgids Auvergne, dé inspiratiegids om je vakantie te plannen.

Kaartje met de bezienswaardigheden in Auvergne

  1. Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de Auvergne en ligt in het noorden van de regio. Het is één van de oudste steden van Frankrijk. De Oudgriekse geograaf Strabo had het zelfs al over Clermont-Ferrand. Hij noemde de stad 2000 jaar geleden een metropool. Je kan in Clermont-Ferrand dan ook heel wat bouwwerken bezoeken die uit een ver verleden stammen.

Het hoogtepunt in de stad is de prachtige gotische kathedraal Notre-Dame de l’Assomption, UNESCO werelderfgoed en één van de mooiste kathedralen van midden-Frankrijk. Ook de stadsmuren en het vulkaanmuseum zijn een bezoekje waard. Je kan in Clermont-Ferrand ook een pretpark bezoeken of de stad als uitvalsbasis gebruiken om de bergen van het omringende Centraal Massief te verkennen.

VERBLIJFTIP: Het driesterrenhotel Le Lion is hét eerste 'lifestyle hotel' in deze stad en is met zijn centrale locatie het ideale startpunt voor een ontdekking van Auvergne! Elke kamer heeft zijn eigen unieke identiteit en de keuze wordt aan jou overgelaten om te bepalen in welke sfeer je jouw verblijf wil doorbrengen! Meer info en boeken.

  1. Riom

Ten noorden van Clermont-Ferrand ligt het plaatsje Riom. Deze stad was tot aan de Franse Revolutie de hoofdstad van de regio en is nog steeds de poort naar de Auvergne. Wandel hier rond in de pittoreske straatjes tussen de zeventiende en achttiende-eeuwse gevels. Je kan de rijke geschiedenis van de regio hier echt bijna ruiken.

Cultuurliefhebbers kunnen het Musée Régional d’Auvergne bezoeken, een museum helemaal gewijd aan de regio. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn het stadhuis, het oude gerechtsgebouw en de schitterende kerk Sainte-Chapelle de Riom. Ook de Basilique Saint-Amable de Riom verdient een bezoekje. In totaal zijn er maar liefst 16 officiële historische monumenten te vinden in de stad.

  1. Vichy

Vichy ligt nog iets noordelijker dan Riom. Deze stad staat vooral bekend om haar bronwater en thermische baden. Het is dan ook de ideale plek om je spreekwoordelijke batterijen helemaal op te laden tijdens je vakantie door de Auvergne.

Wanneer je helemaal uitgerust bent, moet je zeker eens een wandeling maken door het stadspark Napoleon III naast de rivier. Daarnaast kan je hier ook enkele indrukwekkende gebouwen bezoeken. Vooral de kerken Notre-Dame-des-Malades en Eglise Saint-Blaise vallen op in het straatbeeld. Ga ook zeker eens langs bij het Musée Surréaliste waar je de kleurrijke werken van François Boucheix kan bewonderen.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van deze regio? Download onze reisgids Auvergne.

  1. Salers

Salers is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Je mag het dan ook echt niet overslaan als je een reis naar de Auvergne plant. Salers ligt op bijna een kilometer hoogte en er hangt een unieke sfeer. Het dorpje staat vol middeleeuwse bouwwerken die opgetrokken werden met het zwartgrijze lavagesteente dat veel in de regio voorkomt.

De blikvanger is de vijftiende-eeuwse kerk Saint-Mathieu. Wie Salers bezoekt, moet ook zeker de lokale restaurantjes eens uitproberen. Het dorpje staat bekend om de Cantal-kazen die er al sinds de klassieke oudheid geproduceerd worden.

  1. Moulins

Moulins is de hoofdstad van het departement Allier in het noorden van de Auvergne. Het is een rustig middeleeuws stadje dat overloopt van de historische gebouwen. Het lijkt wel een openluchtmuseum! Je kan Moulins niet bezoeken zonder binnen te gaan in de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame-de-l’Annonciation. De glas-in-loodramen uit de 15de en 16de eeuw zijn hier de blikvangers.

Wandel ook zeker eens voorbij de 15de eeuwse vakwerkhuizen rondom het Place de L’Ancien-Palais. Je kan in Moulins ook heel wat musea bezoeken waarvan het Centre National du Costume de Scène et de la Scénographie, gewijd aan historische theaterkleding en decors, het bekendste is.

  1. Orcival

Orcival ligt in het westen van Auvergne in het natuurgebied Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Het dorpje werd opgetrokken rondom de twaalfde-eeuwse kerk Basilica Notre-Dame d’Orcival. Die basiliek en de belangrijke relieken die erin bewaard worden, zijn nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van Orcival.

Zoetebekken moeten hier zeker langsgaan bij het Maison de la Confiserie et du Chocolat, een traditionele snoep- en chocoladewinkel waar je heerlijke zoetigheden kan kopen.

  1. Murol

Murol is een klein dorpje middenin het natuurgebied Volcans d’Auvergne. Het dorpje telt amper 600 inwoners en ligt op zo’n 833 meter hoogte. Murol is de ideale uitvalsbasis voor wie het natuurschoon dat Auvergne te bieden heeft, wil verkennen. Er vertrekken mooie wandelingen vanuit het dorpje en er worden ook verschillende sportieve activiteiten georganiseerd.

Ook Murol zelf heeft iets in petto. Je kan er de ruïnes van het twaalfde-eeuwse Château de Murol bezoeken. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving en in de zomer worden er tussen de ruïnes ook verschillende voorstellingen gehouden.

VERBLIJFTIP: In het hart van het regionale natuurpark van de vulkanen van de Auvergne en het Sancy-massief, is het Domaine du Lac Chambon gevestigd. Aan de rand van het Chambon-meer biedt de *** camping van Domaine du Lacvous hoogwaardige diensten: een verwarmd zwembad, restaurant, natuurlijke omgeving en adembenemende uitzichten! Je kan overnachten in een afgelegen hutje of in de campingzone, aan jou de keuze! Meer info en boeken.

  1. Le Puy-en-Velay

In het zuidoosten van de regio vind je het bijzondere stadje Le Puy-en-Velay. Het is één van die verborgen pareltjes die je snel moet bezoeken voor de grote massa er hun weg naar vindt. Le Puy-en-Velay is een dorpje dat opgetrokken werd in een oude vulkaankrater tussen indrukwekkende vulkanische rotsformaties.

Het symbool van de stad is een 19de-eeuws beeld van de heilige Maagd Maria dat van bovenop een vulkanische rots over de stad uitkijkt. Andere hoogtepunten zijn de 10de-eeuwse kapel St-Michel d’Aiguilhe en de 12de-eeuwse kathedraal Notre-Dame-du-Puy. Veel pelgrims op weg naar Santiago de Compostella maken hier ook een tussenstop.

  1. La Chaise-Dieu

In het zuiden van het Parc Naturel Régional Livradois-Forez vind je het dorpje La Chaise-Dieu. Het ligt bovenop een heuvel die boven de omgeving uitsteekt. La Chaise-Dieu ontstond nadat er in 1043 een Benedictijns klooster op de heuveltop gebouwd werd. In de veertiende eeuw kwam daar nog een abdij bij en zo groeide La Chaise-Dieu uit tot het pittoreske dorpje dat het vandaag is.

  1. Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne

Bij vulkanen denk je misschien eerder aan plaatsen als Indonesië of Hawaii, maar ook in Frankrijk vind je, weliswaar slapende, vulkanen. De meeste daarvan liggen in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, het grootste regionale park van Europa.

De bekendste vulkanen in het natuurgebied zijn de Puy de Dôme van 1456 meter hoog en de 1886 meter hoge Puy de Sancy. Beide vulkanen maken deel uit van de vulkanenketting Chaîne des Puys. Daarnaast kan je er ook mooie wandelingen maken langs kratermeren, graslanden en uitgestrekte bossen. Sportievelingen kunnen er ook uitstekend mountainbiken, rotsklimmen, paardrijden, raften en kajakken.

  1. Saint-Flour

Ten zuiden van de natuurparken vind je op een hoogte van meer dan 900 meter het schilderachtige stadje Saint-Flour. Je kan hier 2 Romeinse villa’s bezoeken en binnengaan in de bijzondere kathedraal Saint-Pierre. Die gotische kerk werd gebouwd uit vulkanisch gesteente en heeft daardoor een unieke zwarte kleur. Er liggen aan de rand van Saint-Flour ook heel wat uitkijkpunten vanwaar je een mooi uitzicht op de wijde omgeving hebt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in de Auvergne.
  1. Puy Mary

Een van de mooiste vulkanen in het natuurpark des Volcans d’Auvergne is de Puy Mary. Honderden eeuwen geleden was dit de grootste vulkaan van Europa. De krater was toen maar liefst 70 kilometer breed!

Vandaag is de Puy Mary veel kleiner en rustiger. Het is een prachtig natuurgebied vol groene valleien, kabbelende riviertjes en hier en daar een schilderachtig dorpje. De vulkaan verdiende de titel Grand Site de France en is zeker een bezoekje waard.

  1. Montluçon

Montluçon is gelegen aan de rivier Cher en is bekend omwille van de mooie gebouwen en monumenten die dateren uit de Middeleeuwen en de renaissance. Een van de topbezienswaardigheden hier is ongetwijfeld het Château des Ducs de Bourbon, sinds 1926 een beschermd historisch monument. Het kasteel ligt bovenop een groene heuvel en werd vroeger bewoond door de hertogen van Bourbon. Vanaf het kasteel heb je bovendien een panoramisch uitzicht over de stad.

Wandel na je bezoek aan het kasteel door de smalle en steile straatjes van de historische oude stad en bewonder de vele vakwerkhuizen. Breng ook nog een bezoek aan de romaanse Saint-Pierrekerk en bewonder de mooie kunstwerken. Voor een lekkere hap kan je terecht in de 19de eeuwse overdekte markt.

VERBLIJFTIP: Hôtel Le Grenier à Sel is een 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Montluçon. Het hotel is gevestigd in een prachtig landhuis, beschikt over stijlvolle kamers en een heerlijke tuin met terras waar je 's ochtends kan ontbijten. Meer info en boeken.

  1. Aurillac

Aurillac de prefectuur van het departement Cantal en staat bekend om zijn historische centrum met de goed bewaard gebleven gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance, waaronder het 15e-eeuwse Hôtel de Ville (stadhuis) en het 16e-eeuwse Maison des Consuls.

Wanneer je van plan bent om Aurillac te bezoeken, zijn enkele populaire bezienswaardigheden als de gotische Saint-Géraud-kathedraal, het Musée des Volcans en het Parc des Marquets. Voor een korte pauze kan je een terrasje doen op het levendige Place Charles de Gaulle dat omgeven wordt door talloze cafeetjes en winkels. De stad organiseert ook ieder jaar het Festival d'Aurillac met hedendaagse circus- en straatoptredens.

Weetje: Wist je dat tot op de dag van vandaag, het overgrote deel van alle paraplu’s in Frankrijk in dit plaatsje gemaakt worden?
  1. Viaduc de Garabit

Het Viaduc de Garabit is een indrukwekkend spoorwegviaduct over de rivier de Truyère. Het werd ontworpen door de Franse ingenieur Gustave Eiffel (die je wellicht kent van de Eiffeltoren in Parijs) en wordt beschouwd als een van zijn meest indrukwekkende werken. Het viaduct overspant de rivier de Truyère en is gemaakt van ijzer en steen, met een totale lengte van 565 meter en een hoogte van 126 meter. Het werd voltooid in 1884 en is nog steeds in gebruik, en dient als een belangrijke transportverbinding in de regio.

Vanop het viaduct geniet je van een adembenemend uitzicht op het omringende landschap, inclusief de glooiende heuvels en bossen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het viaduct is een populaire bestemming voor toeristen en wordt beschouwd als een mijlpaal van het Franse industriële erfgoed. Het Viaduc de Garabit is gemakkelijk bereikbaar met de auto en ligt op 15km van het gezellige Saint-Flour.

  1. Het Parc Naturel Régional du Livradois-Forez

Het Parc Naturel Régional du Livradois-Forez is het tweede natuurpark van de regio Auvergne. Het park omvat zowel groene bossen als uitgestrekte vlaktes en tussen al dat groen liggen ook verschillende meren. Dit natuurpark staat bekend om zijn biodiversiteit en vooral vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen.

  1. Gorges de la Sioule

De Gorges de la Sioule zijn een reeks ravijnen, uitgehouwen door de rivier de Sioule. De kloven staan bekend om de dramatische landschappen, waaronder torenhoge kliffen, smalle valleien en ruisende stroomversnellingen. Het Château de Chouvigny domineert de kloven en lijkt erover te waken.

Met de uitdagende stroomversnellingen is het een ideale plek om te kajakken en raften. De Gorges de la Sioule zijn ook erg populair om te wandelen en rotsklimmen. Er zijn verschillende paden die de rivier door de kloof gaan met mooie uitzichten op de omgeving. Het gebied herbergt ook een verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder adelaars, otters en reigers, waardoor het een populaire plek is om vogels te spotten.

  1. Maak kennis met de vulkaanketen van de Auvergne in Vulcania

Wil je nog meer van de wereld van vulkanen ontdekken? Bezoek dan ook eens Vulcania. Het is de ideale uitstap voor zowel jong als oud. Het park is gelegen in de vulkanenketen Chaîne de Puys, dichtbij de Puy de Dôme. Alles in dit pretpark is dan zodanig gebouwd om de bezoeker op een toffe manier kennis te laten maken met de vulkaanketen van de Auvergne.

Zo kan je een 5D-film en interactieve exposities bijwonen. Of maak een ritje op de indrukwekkende darkride Volcans Sacrés, die je door en langs legendarische vulkanen en vulkaanlandschappen voert. Nadien kan je nog even de 150 meter hoge “Volcanbul” beklimmen vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de vulkanen. Uiteindelijk kan je de dag afsluiten met een spectaculaire vuurwerkshow.

De Chaîne des Puys is een reeks van 80 vulkanen in de regio Auvergne en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ze zijn onder meer bekend door hun duidelijke kegelvorm.

Praktische info voor je bezoek aan Vulcania

  • Openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg de website voor actuele info.
  • Je kan gratis parkeren op het parkeerterrein van Vulcania.
  • Op rondreis door de Auvergne met de camper? Dan kan je je camper parkeren op het Camper Park met 65 staplaatsen.
  • Tijdens de schoolvakanties rijdt er een shuttle vanuit Clermont-Ferrand.
  1. Bezoek de mooiste kastelen in de Auvergne

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bezoek dan eens de kastelen en burchten tijdens je vakantie in de Auvergne. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over de regio vind je prachtige kastelen daterend uit verschillende periodes. Of je nu een kasteelliefhebber bent of niet, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal.

Hieronder alvast enkele must-see kastelen in de regio

  • Château Billy een indrukwekkend kasteel bij het plaatsje Billy aan de oevers van de rivier de Allier. Het kasteel kent een lange geschiedenis en raakte deels in vervalen tijdens de Franse revolutie. Tegenwoordig is het een historisch monumenten en kan je het zowel van binnen als van buiten bezichtigen. Vanaf de kasteelmuren en de zeshoekige uitkijktoren heb je uitzicht over het charmante dorpje.
  • Bij Château de Bourbon-l’Archambault, dat ooit het stamslot van het Huis Bourbon was, kan je nog de ruïnes van dit ooit zo imposante kasteel bezichtigen. Het staat bekend als een van de meest indrukwekkende feodale ruïnes in de regio Auvergne.
  • Château de Cordès is een mooi kasteel bij Orcival, geclassificeerd als historisch monument. Hier kan je een leuke rondleiding kan volgen en alles te weten komt over de geschiedenis van dit kasteel. Tijdens de mooie zomerdagen kan je er ook wandelen in de prachtige kasteeltuin.
  • Château de Val heeft een schilderachtige ligging aan het water en is een van de best bewaard gebleven historische gebouwen in de regio Auvergne.
  1. Proef de streekproducten uit Auvergne

Tijdens je vakantie in de Auvergne, is het ook absoluut aan te raden om de lokale streekproducten te proeven. Enkele van de meest populaire specialiteiten zijn:

  • De harde Cantal-kaas gemaakt van koemelk. Deze kaas heeft een licht, kruidige smaak en wordt vaak gebruikt in traditionele gerechten zoals Aligot (bestaande uit aardappelpuree en knoflook).
  • Andere wereldberoemde kazen uit de Auvergne: Bleu d’Auvergne (blauwschimmelkaas), de Salers en de Fourme d’Ambert.
  • Potée Auvergnate is een stevige stoofpot bestaande uit varkensvlees, kool, aardappelen, uien en spek.
  • De linzen van Le Puy worden beschouwd als een van de beste ter wereld. De groene linzen zijn erg klein en hebben een nootachtige smaak. De linzen worden vaak gebruikt in salades en soepen.
  • Truffade, een soort dikke pannenkoek gemaakt van dun gesneden aardappelen, gekookt in boter en gemengd met een royale hoeveelheid Cantal-kaas.
  1. Waar overnachten in de Auvergne?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Auvergne, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels in de Auvergne online bekijken.

  • In het Eklo Hotel, gelegen in Clermont Ferrand staat gezelligheid en een milieuvriendelijke aanpak centraal! Of je nu solo of in gezin reist, de trendy kamers van het Eklo voldoen aan al jouw wensen. Je kan altijd genieten van heerlijke huisgemaakte gerechten met lokale producten in het restaurant of een drankje sippen op het panoramisch terras. Meer info en boeken.
  • Le Régina Hôtel is een klassiek Frans hotel en beschikt over zeer comfortabele, ruime en goed ingerichte kamers! Begin de dag met een uitgebreid ontbijtje en geniet 's avonds van traditionele Franse gerechten, die bereid worden met verse producten. Meer info en boeken.
  • Liever overnachten in de natuur? In het hart van het regionale natuurpark van de vulkanen van de Auvergne en het Sancy-massief, is het Domaine du Lac Chambon gevestigd in een beschermde natuurlijke omgeving. Meer info en boeken.

Ga je liever kamperen tijdens je vakantie in de Auvergne?

  • Domaine de Lac de Chambon is een gezellige familiecamping gelegen aan de oever van het Lac de Chambon. De camping is omgeven door prachtige bossen en hoge heuvels waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Verder vind je bij de camping ook een fijn strand en in het meer kan je zwemmen en allerlei watersporten beoefenen. Er is ook een zwembad en een groot restaurant met uitzicht op het meer op het campingterrein. Meer info en boeken.
  • Camping Huttopia Lac de la Siauve ligt aan de oever van een groot stuwmeer, op de grens tussen de Limousin en de Auvergne. Deze familiecamping beschikt over schaduwrijke staanplaatsen met een schitterend uitzicht over het meer, een verwarmd zwembad en rechtstreekse toegang tot het zandstrand aan het meer. Meer info en boeken.
  • Of ga voor Camping Château La Grange Fort, gelegen op een landgoed met de receptie in een robuust kasteel. Vanaf de camping heb je een fraai uitzicht op de omgeving en de staanplaatsen worden gescheiden door heggen en schaduwrijke bomen. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: breng alvast een bezoek aan de Auvergne

Benieuwd naar hoe Auvergne eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Frankrijk. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Auvergne moeten afreizen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in de Auvergne

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Auvergne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Auvergne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio.

Auvergne

Gratis reisgids Auvergne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 november 2023 - Margé van Ark

Teveel mooie dingen om op te noemen. Wij gaan zeker tijd te kort komen. Maar gelukkig kunnen we dan nog eens een keer gaan. Er staan zoveel mooie bezienswaardigheden in over de Auvergne dat het moeilijk kiezen wordt. Zeeeeeker de moeite waard

- 21 juli 2023 - Fons Moors

Ideale gids om onze nakedness vakantie in de Auvergne te plannen. Geeft een goede keuze van de voornaamste bezienswaardigheden.

- 25 juni 2023 - Jan

Begin augustus gaan wij door dat gebied reizen. Ik ben nog aan het bekijken waar we langs gaan en wat we gaan bekijken. De info helpt mij wel heel goed om leuke dingen te bekijken

- 23 juni 2023 - Bertil Fabry

Zeer uitgebreid.

- 22 maart 2023 - G

Over 2 weken naar Frankrijk waar wij de route van Geert zullen volgen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?