13 x bezienswaardigheden in Bayonne: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x bezienswaardigheden in Bayonne: wat zien en doen tijdens je verblijf?

13 juli 2022 in Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bayonne + verblijftips

Bayonne is de zonnige, culturele hoofdstad van Frans-Baskenland en ook de grootste stad in het Franse gedeelte van de regio. De schilderachtige stad zal je positief weten te verrassen. Wandel door de prachtige oude straatjes met vakwerkhuizen en gezellige pleintjes. Daarnaast kan je er heerlijke streekproducten als de heerlijke Bayonne ham en chocolade proeven!

Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Ontdek nog meer van de leukste activiteiten en de topbezienswaardigheden in Bayonne.

Inhoud artikel

  1. Het stadhuis van Bayonne

Een van de indrukwekkende gebouwen in Bayonne is het stadhuis. Het stadhuis werd gebouwd in neoklassieke stijl en dateert uit 1842. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als thuisbasis van het douanekantoor van de stad. Wanneer je voor het stadhuis staat, merk dan ook even de zes symbolische standbeelden op het dak op. Deze standbeelden waken als het ware sinds 1842 over de stad Bayonne en vertegenwoordigen de economische en artistieke activiteiten van de stad.

De dag van vandaag herbergt het monumentale gebouw, naast het gemeentehuis, ook een theater met 1200 zitplaatsen en een café met mooi terras. Je kan er plaatsnemen en genieten van het uitzicht over de Nive en de Adour rivieren.

VERBLIJFTIP: Hôtel des Basses Pyrénées - Bayonne is een charmant 4* hotel op wandelafstand van topbezienswaardigheden in Bayonne. Begin de dag met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Chateau Vieux Bayonne

Kasteelliefhebbers zullen zeker hun oog laten vallen op het Château Vieux Bayonne. Het middeleeuwse kasteel werd gebouwd aan het eind van de 11de eeuw door de burggraven van Labourd en is de voormalige residentie van de gouverneurs van de stad.

  1. Wandel door het centrum van Bayonne

Bayonne is een historische stad met drie karaktervolle wijken: Grand Bayonne, Petit Bayonne en Saint-Esprit

Grand Bayonne is het populairste en commerciële deel van de stad. Wanneer je door deze wijk wandelt, zie je nog enkele voorbeelden van de typische Frans-Baskische architectuur. In het hart van deze wijk bevindt zich onder andere de Sainte-Marie kathedraal die de skyline van Bayonne domineert.

Petit Bayonne ligt aan de rechteroever van de Nive en dateert uit de 12de eeuw. Petit Bayonne is het oudste deel van de stad waar je het Bonnat Museum en het Baskenmuseum kan bezoeken. Verder wandel je hier door de gezellige straten, langs de typische oude vakwerkhuizen en levendige bars.

Vanuit het Petit Bayonne kan je de Adour rivier oversteken via de Pont Saint-Esprit. Zo kom je in de laatste wijk van Bayonne: Saint-Esprit. Deze wijk werd voornamelijk bewoond door Joden die aan het begin van de 17de eeuw wisten te ontsnappen aan de Spaanse Inquisitie. Het was destijds ook een populaire stopplaats voor de pelgrims naar Santiago de Compostella. In deze wijk bevindt zich het Atelier du Chocolat, de synagoge van Bayonne en het imposante neoklassieke treinstation.

STADSWANDELING: Wil je niets missen van de mooiste bezienswaardigheden in de stad? Boek dan zeker een privérondleiding door Bayonne inclusief een chocoladeproeverij.

  1. De kathedraal Sainte-Marie de Bayonne

Een van de topbezienswaardigheden in Bayonne is de Kathedraal de Sainte-Marie de Bayonne. De kathedraal werd gebouwd tussen de 13de eeuw en 17de eeuw in gotische stijl. Men bouwde de kathedraal met de typische witte en rode steen uit de regio op de plaats van een romaanse kathedraal die in 1258 door een hevige brand werd verwoest.

Sinds 1998 pronkt de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Franse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. De kathedraal ligt op een heuvel in het hart van het stadscentrum en biedt een prachtig zicht op de Nive en Adour rivieren die door de stad stromen.

Neem ook zeker eens een kijkje binnenin de kathedraal. Je kan er de relikwieën van St. Léon en de mooie glas-in-loodramen uit de 16de eeuw bewonderen. Wandel ook even door de gotische kloostergang. Je kan de kerk gratis bezoeken. De kathedraal is geopend van maandag tot zaterdag van 7u tot 19u.

  1. Musée Basque et de l’histoire de Bayonne

Bij een bezoekje aan het Baskische museum kom je alles te weten over het Baskenland. Het Baskenland barst van een rijke geschiedenis en lokale tradities en tijdens een rondleiding krijg je hier meer inzicht over. Het museum brengt twee thema’s onder de aandacht: de Baskische tradities en gemeenschap en de geschiedenis van Bayonne.

  • Je leert er onder andere meer over de pelota (een sport die in deze regio werd gespeeld), oude ambachten,…
  • Je ziet er ook typische meubels, archiefbeelden van traditionele dansen en het landelijke leven in het Baskenland in de jaren 30.
  • Je kan tentoonstellingen bijwonen over landbouwwerktuigen, botenbouw, authentieke meubels, houtbewerking en dergelijke van de Frans-Baskische bevolking.

Het museum is gevestigd in een koopmanshuis uit de 17de eeuw langs de Nive rivier. Het museum werd voor het eerst geopend in 1924 en herbergt de grootste collectie gewijd aan de Baskische bevolking en hun cultuur. Zeker een bezoekje waard dus! Meer info op de website.

  1. Musée Bonnat-Helleu

Een ander boeiend museum dat een bezoekje waard is in Bayonne is het Musée Bonnat-Helleu. Hier kan je een van de grootste verzamelingen kunst van Zuid-Frankrijk bewonderen. Het museum herbergt meer dan 6500 werken met daarbij enkele waardevolle collecties van Franse, Spaanse en Italiaanse meesters.

Daarnaast zie je er ook een groot aantal beeldhouwwerken en tekeningen van bekende kunstenaars zoals Botticelly, Rafael en Rembrandt. Uiteraard mag ook de grote collectie van de lokale realistische schilder Léon Bonnat, waarnaar het museum is vernoemd, niet ontbreken. Meer info op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van het Franse Baskenland? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Zuidwest-Frankrijk.

  1. L’Atelier du Chocolat

Wanneer men over Bayonne spreekt, denk je in eerste instantie misschien niet meteen aan chocolade. Toch zijn deze twee met elkaar verbonden. Wist je dat de eerste Franse cacao-ateliers gevestigd waren in het Baskenland? Wie gewoon van de chocolade wilt proeven, kan terecht in de talloze chocolatiers die gevestigd zijn in de stad.

Wil je toch graag meer te weten komt over het proces van het maken van chocolaatjes? Bezoek dan eens de chocoladefabriek l’Aterlier du Chocolat aan Rue port Neuf. Je kan er het volledige chocoladeproces bijwonen. Van chocolade mengen tot het decoreren en verpakken. Daarnaast kan je er ook meer te weten over de geschiedenis van chocolade en een verzameling authentieke chocolade machines bezichtigen. Uiteraard kan je de rondleiding afsluiten met een lekkere proeverij waarbij je verschillende soorten chocolaatjes kan proeven.

Echte chocoladeliefhebbers moeten zeker eens het chocoladefestival bijwonen. Je kan tijdens ‘Les Journées du Chocolat’ ambachtsmannen aan het werk zien en zelf chocolade leren maken. Dit festival vindt jaarlijks plaats tijdens het feestweekend van Hemelvaart.
  1. Les Halles de Bayonne

Net als vele andere Franse steden, heeft ook Bayonne een sfeervolle, overdekte markt genaamd ‘Les Halles’. De 19de-eeuwse markthal is de ideale plek om de charme van de stad op te snuiven en van allerlei lokale producten te proeven. Je vindt er verschillende marktkraampjes met verse groenten, vlees en vis en een paar bakkerijen waar je de typische Baskische cake kan proeven.

Wij raden je aan om allerlei lekkers te kopen voor een gezellige picknicklunch langs de rivier. De markthal is geopend van 7u tot 13u30.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk.

  1. Fêtes de Bayonne bijwonen

Bayonne staat daarnaast ook bekend als de Franse stad waar al het langst stierengevechten gehouden worden. Nog steeds worden er jaarlijks in de zomer meerdere gevechten georganiseerd, bijvoorbeeld tijdens het zomerfestival Fêtes de Bayonne.

Naast stierengevechten en stierenrennen worden er dan ook optochten en muziekoptredens gehouden in de straten en je kan ’s avonds naar spectaculair vuurwerk kijken.

  1. Bezoek de Botanische tuin van Bayonne

Even de rust en stilte opzoeken? Maak dan eens een mooie wandeling door de Jardin Botanique. Dit aangename park middenin de stad beslaat zo’n 3000m² en is gelegen naast het VVV-kantoor. De botanische tuin werd eind jaren 90 geopend en staat bovenop een van de oude bastions van Vauban.

Jardin Botanique is een klein maar rustgevend parkje, ontworpen in Japanse stijl. Het is als het ware een groene oase met hier en daar een waterval, een vijver en een loopbruggetje. Verder herbergt de tuin meer dan duizend soorten planten en bomen.

  • Je kan de botanische tuin gratis bezoeken.
  • De tuin is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10u tot 18u.
  1. Proef van de Bayonne ham

Het Baskenland heeft tal van lekkere streekproducten die de moeite waard zijn om te proeven. Wanneer je tijdens je rondreis door Zuidwest-Frankrijk Bayonne bezoekt, proef dan zeker eens van de Bayonne-ham of de Jambon de Bayonne. Deze smaakvolle, malse ham wordt in heel Frankrijk gewaardeerd en kent een uitstekende reputatie.

De Bayonne ham is een beetje te vergelijken met de Spaanse Jamon Serrano. De ham is erg gezouten en wordt gedroogd en bereid volgens een eeuwenoude methode. Je kan het in zo goed als elke bar of restaurant in de stad proberen.

  1. Maak een daguitstap vanuit Bayonne

Verblijf je meerdere dagen in Bayonne en heb je nog wat tijd over? Dan raden we aan om een leuke daguitstap te maken. De prachtige Baskische regio is namelijk rijk aan bezienswaardigheden. Sommige plekken zijn eenvoudig te bereiken met de auto, trein of bus vanuit Bayonne. Zo kan je een bezoekje brengen aan onderstaande steden en dorpjes:

Badplaats Biarritz, op 20 minuten rijden

Biarritz is een grote badplaats aan de Golf van Biskaje die vooral bekend staat om zijn prachtige promenade langs het water en zijn fijne zandstranden. De stad is altijd al een belangrijke vissershaven geweest en dan vooral voor de walvissenjacht.

Naast de oude haven van Biarritz ligt er maar liefst 6 km aan stranden. Je kan er niet alleen uitstekend genieten van het mooie weer in de zomer, maar ook van zogenaamde zeetherapie in bepaalde resorts.

Saint-Jean-Pied-de-Port (1 uur rijden)

Saint-Jean-Pied-de-Port is een klein pittoresk vestingstadje gelegen aan de rivier de Nive. Het stadje was de vroegere hoofdstad van de traditionele Baskische provincie Laag Navarre, en kent verschillende prachtige bezienswaardigheden zoals de 14de-eeuwse kerk en de oude stadsmuren en bijbehorende poorten uit de 16de-eeuw.

San Sebastian, net voorbij de Spaanse grens

Net over de grens met Spanje ligt San Sebastian. San Sebastián is een mooie badplaats aan de Golf van Biskaje en het is één van de meest bezochte stadjes in Spanje. De stad staat bekend om de romantische promenade en de mooie stranden. Dwaal ook rond op de kasseien in het oude centrum van de stad in de wijk Parte Vieja. Wil je graag een dagje luieren aan het strand? Dan is Playa de la Concha zeker een bezoekje waardig. In 2019 door Tripadvisor uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.

  1. Waar overnachten in Bayonne?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Bayonne.

  • Op een uitzonderlijke locatie, in het centrum van Bayonne in de historische wijk Saint Esprit, bevindt zich Hotel Cote Basque. Verblijf in een comfortabele kamers ingericht met mooie eigentijdse accenten en moderne faciliteiten. En om de dag goed te beginnen, kan je genieten van een gastronomisch ontbijt geserveerd in buffetvorm. Meer info en boeken.
  • Hôtel des Basses Pyrénées - Bayonne is een charmant 4* hotel op wandelafstand van topbezienswaardigheden in Bayonne. Begin de dag met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  • Verblijf je liever in een B&B? Overnacht dan in Villa AJNA Bayonne. Deze gezellige, sfeervolle B&B biedt ruime, kleurrijke accommodatie op wandelafstand van het stadscentrum. Iedere ochtend geniet je van een vers ontbijtje. Meer info en boeken.
  1. Wat is de ligging van Bayonne op de kaart?

Reis je met de auto naar het zuiden van Frankrijk? Vanuit Brussel is het ongeveer 11 uur rijden naar Bayonne, vanuit Amsterdam 13 à 14 uur. Bekijk hier de beste route naar Zuidwest Frankrijk.

  1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?