Ontdek de 10 x mooiste wijnstreken in Spanje: waar wijn proeven in Spanje?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Ontdek de 10 x mooiste wijnstreken in Spanje: waar wijn proeven in Spanje?

8 april 2024 in Spanje0 reacties

Overzicht met de mooiste wijnstreken in Spanje + reisgidsen

Sinds jaar en dag is Spanje een populaire vakantiebestemming: met zijn diverse landschappen kan het koninkrijk een breed publiek aanspreken. Bovendien gaat die verscheidenheid op het grondgebied gepaard met een variabel klimaat. Die unieke omstandigheden zijn dan weer voordelig voor de druiventeelt.

Zo worden er in Spanje heel wat topwijnen geproduceerd en op verschillende wijndomeinen kan je terecht voor een rondleiding met degustatie. Smaakt dit naar meer? Lees dan hieronder alles wat je over deze wijnstreken moet weten.

Inhoud artikel

  1. Wijn proeven in Rioja

In het noorden van Spanje ligt Rioja, dit is niet alleen de bekendste maar ook de oudste wijnregio van het land. In deze streek worden er al druiven geteeld vanaf de tweede eeuw voor Christus. Deze regio – die bekend staat om zijn rode wijnen – omvat drie deelgebieden: Rioja Alta dat opvalt door zijn hoge ligging, Rioja Alavesa waar de bodem vol kalksteen zit en Rioja Baja waar het opmerkelijk warmer en droger is.

Doordat de streek zo gevarieerd is, kan je er een groot assortiment aan smaken terugvinden. Dat geldt niet alleen voor de wijn maar ook voor de plaatselijke keuken. Kortom, Rioja wordt terecht een van de beste Spaanse wijnregio’s genoemd.

TOUR: Boek je privé wijntour in La Rioja inclusief proeverijen en lunch online op voorhand. Tijdens deze wijntour proef je minstens 12 wijnen in 3 verschillende boetiekwijnhuizen, bezoek je de stad Haro en Somaniego. Boek je wijntour hier.

Tijdens een bezoek aan Rioja mag een tussenstop in Haro niet ontbreken

Dit is de gemeente waar het bekende Batalla del Vino plaatsvindt: dit wijngevecht wordt elk jaar op 29 juni georganiseerd om de heiligen San Juan, San Felices en San Pedro te eren. Maar ook op andere dagen is Haro zeker een bezoekje waard.

De gemeente kan dan ook terugkijken op een rijke geschiedenis: omstreeks 1860 werden de wijngaarden in Bordeaux geteisterd door de druifluis waardoor de Franse wijnboeren onder meer naar Haro kwamen om een nieuwe voorraad druiven in te slaan.

Rond diezelfde tijd werd er een belangrijke spoorlijn aangelegd die het plaatsje met Bilbao verbindt. Bijgevolg kende de druivenexport een belangrijke groei en genoot Haro steeds meer aanzien.

Wijntours en proeverijen boeken in Rioja

  1. Wijnen uit Andalusië

Voor liefhebbers van sherry is Andalusië een echte aanrader: de drank op basis van de Palomino-druif is dan ook afkomstig uit deze streek. De gemeenten Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda vormen namelijk de zogenoemde sherry-driehoek. Concreet betekent dit dat wijn enkel in deze wijnstreken geproduceerd mag worden.

Daarnaast is Andalusië eveneens de thuishaven van heel wat kwaliteitsvolle dessertwijnen: vanwege het drogere en warmere klimaat in de omgeving rond Malaga en Montilla-Morilles kunnen de Pedro Ximenez en Moscatel-druif er in de beste omstandigheden tot bloei komen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Andalusië inclusief rondreis en stadswandelingen.

  1. Wijnregio Catalonië

In Catalonië kan je een aantal opmerkelijke wijndomeinen terugvinden: enerzijds is er Vilafranca del Penedes. In dit stadje – op rijafstand van Barcelona – wordt een divers aanbod aan wijnen geproduceerd maar je zal er voornamelijk cava aantreffen. Afhankelijk van de gebruikte druiven kent deze Spaanse tegenhanger van champagne en prosecco een witte en rosé variëteit.

In Vilafranca del Penedès kan je een bezoek brengen aan een wijnmakerij in het beroemde wijnbouwgebied Alt Penedès. De rondleiding wordt afgesloten met het proeven van gerenommeerde wijnen en probeer enkele lokale specialiteiten. Boek je tour hier.

Anderzijds is er Prioriat, een heuvelachtig gebied dat kwaliteitsvolle wijnen voortbrengt. Hoewel de regio vooral bekend staat om haar rode wijnen, wordt er eveneens een kleine hoeveelheid wit en rosé geproduceerd. Doordat de streek erg steil is, ligt de druivenopbrengst er doorgaans iets lager. Daardoor zijn Prioriat-wijnen niet alleen geliefd maar ook zeer exclusief.

  1. Spaanse wijnen uit Galicië

Sinds de middeleeuwen telt Galicië 5 belangrijke wijnstreken: Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras en Monterrei. In deze koele, groene streek worden er hoofdzakelijk witte druiven geteeld. Dat heeft te maken met de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje.

Een enkele keer zal je ook rode druivenrassen aantreffen, maar dan wel meer landinwaarts. Wijn is niet de enige lokale specialiteit: in de havens van Galicia zal je elke dag verse vis en zeevruchten terugvinden en de inwoners van deze streek weten perfect hoe ze deze twee streekproducten moeten combineren.

RONDREIS: Wil je graag de wijngebieden in Galicië verkennen aan de hand van een leuke rondreis? Bekijk dan zeker onze 8-daagse rondreis door Galicië.

  1. Wijn proeven in Madrid

Ook in de Spaanse hoofdstad wordt er wijn geproduceerd: hoewel Madrid niet noodzakelijk bekend staat als wijnstreek, zal je hier heel wat kleine bodegas of wijnhuizen terugvinden. Daar wordt vooral met de Tempranillo en de Garnacha Tinta druiven gewerkt. Bovendien weet de regio ook nieuwe wijnmakers aan te trekken die de nodige modernisering met zich meebrengen. Daarnaast ligt Madrid in de buurt van Castilla La Mancha, dit is een van de grootste wijngebieden van het Iberisch Schiereiland.

WANDELING: Plan je binnenkort een stedentrip Madrid? Download dan zeker onze stadswandeling Madrid en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Wijnstreek Castilla La Mancha

Castilla La Mancha beschikt over verschillende troeven om uit te spelen: zo is de historische regio het decor van het windmolengevecht uit Don Quichot – de wereldberoemde roman van Cervantes. Daarnaast is La Mancha steeds een belangrijke landbouwstreek geweest.

Bijgevolg worden er allerlei verse producten zoals manchegokaas en wijn geproduceerd. Castilla La Mancha is dan ook verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Spaanse druiventeelt. Leuk om te weten is dat er tussen de wijngaarden heel wat pittoreske dorpjes liggen. Een rondleiding op een wijndomein valt daardoor gemakkelijk te combineren met een bezoek aan stadjes als Cuenca of Toledo.

  1. Wijn proeven in Jumilla

Het warme Jumilla – in het zuiden van Spanje – leent zich uitstekend tot de druiventeelt: hoewel de wijndomeinen uit de streek heel wat rosé en rode wijnen op basis van de Monastrell voortbrengen, blijft de Jumilla Dulce hun echte specialiteit. Dit is een zoete wijn – gemaakt met lokale druifsoorten – die zowel in een rode, witte of rosé variëteit bestaat.

Bovendien is de streek een voorloper op het gebied van innovatie. In 1989 verwoeste de druifluis een groot deel van de wijngaarden uit Jumilla. De herplanting verliep relatief traag maar gaf de wijnboeren wel de kans om hun productieproces te herbekijken. Dankzij die modernisering werd Jumilla een gevestigde waarde bij de Spaanse wijnen.

Tussen de Pyreneeën en de valleien van de Ebro ligt Navarra, een van de zeventien Autonome gemeenschappen van Spanje. Hier vindt de fruitige Garnacha rosé haar oorsprong. Daarnaast wordt er ook op de productie van de rode Tempranillo-druif ingezet.

Ook onder de wijnproducenten zelf is Navarra erg bekend: zij kunnen er immers bij het Estación de Viticultura y Enología de Navarra – of kortweg EVENA – (het Wijnbouw- en Oenologisch Onderzoeksstation van Navarra) terecht. De aanwezigheid van dit internationaal gerenommeerde onderzoek- en opleidingscentrum heeft ervoor gezorgd dat Navarra een groot aanzien geniet binnen de Spaanse wijnwereld.

  1. Wijn proeven in Valencia

De zanderige, kalkrijke bodem uit Valencia leent zich uitstekend tot de druiventeelt. De meeste wijngaarden bevinden zich in het binnenland – waar het vaak iets koeler is – maar er zijn ook wijnmakers die het mediterraanse kustklimaat trotseren.

Hoe het ook zij, van de Monastrell-druiven uit deze streek wordt heerlijke rode wijn geproduceerd. Bovendien wint de regio aan belangstelling: een groot deel van de Valenciaanse wijnen wordt geëxporteerd. Zo staat de streek bekend om haar zoete dessertwijn op basis van de Moscatel. Ook cava wordt ondertussen tot het Valenciaanse aanbod gerekend: er zijn namelijk steeds meer wijndomeinen die zich in deze mousserende drank specialiseren.

TOUR: Boek je bezoek aan een lokale wijnmakerij in Valencia op voorhand online. Tijdens een begeleide wandeling door de wijngaarden kom je alles te weten over de geschiedenis van de wijngaard. Nadien geniet van een heerlijke lokale lunch gevolgd door een wijnproeverij. Boek je wijntour in Valencia hier.

  1. Wijnregio Castilla y Leon

In dit overzicht van de mooiste Spaanse wijnstreken mag Castilla y Leon niet ontbreken. In deze regio zal je niet alleen wijngaarden maar ook indrukwekkende kastelen en gotische kathedralen aantreffen. Zo kan je langs de oevers van de Duero met een goed glas wijn van het uitzicht genieten.

In deze regio wordt vooral op Tempranillo – lokaal beter bekend als de Tinto – ingezet. Op basis van deze druif worden complexe rode wijnen met veel tannine gemaakt. Bij een bezoek aan deze regio moet je zeker bij Vega Sicilia langsgaan: dit is een van de bekendste wijnhuizen van het Iberisch Schiereiland.

Ook liefhebbers van witte wijn moeten in Castilla y Leon zijn maar dan in Rueda, een wijngebied ten noordwesten van Madrid. In deze wijngaarden zal je vooral de Verdejo-druif terugvinden. Officiële voorschriften bepalen immers dat de witte Rueda-wijn voor minstens 50% uit deze druifsoort moet bestaan. Ondertussen hebben andere druifsoorten zoals de Sauvignon Blanc en de Palomino Fino hun intrede gedaan. Hier en daar kan je in Rueda zelfs een blauwe wijndruif tegenkomen waarmee rood of rosé wordt gemaakt.

  1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?