20 x mooiste bezienswaardigheden van Valencia: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Complete reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden van Valencia: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

15 mei 2024 in Valencia40 reacties

Valencia, een stad die zoveel meer te bieden heeft, dan je zou verwachten

Voor de meeste toeristen is dit dé vakantiebestemming voor een fijne strandvakantie, maar naast de zonnestralen en de mooie stranden, vind je hier ook heel wat verrassende en culturele plekjes of mooie natuurparkjes en boeiende musea.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip naar Valencia? Lees gerust verder en ontdek alvast dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Valencia.

Georganiseerde tours & tickets Valencia

Valencia is de stad bij uitstek om te verkennen met de fiets. Of je nu het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias wil bezoeken, even zonnebaden aan het strand of nog iets verder naar het Albufera natuurpark wil, een fiets is ideaal. Boek je fiets(tour) online

Ga mee met een hidden tour door Valencia, langs de leukste verborgen plekjes van de stad. De nieuwste winkels, proef lokale producten en stops bij pop-upwinkels en vintage winkels.

Liever de stad verkennen met een hop-on/hop-off bus tour. Boek je tickets voor deze bussen voordelig online, zo bespaar je geld en kom je langs alle top-bezienswaardigheden.

Inhoud artikel

 1. Kathedraal van Valencia en Plaza de la Reina

Plaza de la Reina is het belangrijkste plein in het stadscentrum. Het is genoemd naar de Spaanse koningin Maria de las Mercedes de Orleans, die ooit getrouwd was met Alfonso XII. Op dit plein staat de kathedraal van de stad.

De indrukwekkende Kathedraal van Valencia, beter bekend in het Valenciaans als 'la Seu', werd ingewijd in 1238. Hier stond vroeger een kathedraal van de Visigoten, die daarna door de Moren werd omgebouwd tot moskee. Het gebouw toont verschillende architectuurstijlen. In één van de kapellen staat een kelk die volgens sommigen de Heilige Graal zou zijn. Het was de officiële kelk van verschillende pauzen en er staan ook Arabische inscripties uit de 1ste eeuw op. In 1436 werd de kelk door koning Alfonso V van Aragon aan de kathedraal geschonken.

Onze tip: Download onze gratis stadswandeling door Valencia en verken zelf de stad. Wil je graag een begeleide wandeling doen met een lokale gids? Boek je tour online.
 1. Jardines del Turia

De Jardines del Turia is het grote stadspark van Valencia met maar liefst 10 kilometer aan park. Het is aangelegd in de bedding van de vroegere Turia-rivier. Het park snijdt de stad ongeveer doormidden. Je zou kunnen zeggen dat het de Valenciaanse versie van Central Park in New York is.

Het is een ideale plek voor een rustige wandeling en tal van locals komen hier fietsen, lopen of picknicken tussen de vele palmen, sinaasappelbomen, grasperken en andere tuinen. Het park loopt vanaf de zoo tot de Ciudad de las Artes y las Ciencias.

 1. Museo Nacional de Cerámica

Neem even de tijd om voordat je het Museo Nacional de Cerámica binnenstapt om de barokke voorgevel van dit vroegere paleis te bewonderen. Dit was ooit het huis van de Marqués de Dos Aguas. Tussen de prachtige versieringen staat een afbeelding van 2 kruiken die water gieten. Zij stellen het water van de 2 rivieren van de stad voor.

In dit interessante gebouw huist sinds 1954 het nationale keramiekmuseum. Valencia heeft een lange en beroemde keramiekgeschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen. De uitgebreide collectie die hier te vinden is, omvat voorbeelden uit de tijd van de Moren tot de 19de eeuw en wordt als één van de mooiste van Spanje beschouwd. Behalve keramiek, zie je ook de oorspronkelijke leefruimtes van het paleis met gerestaureerd meubilair en authentieke architecturale elementen.

 1. La Lonja de la Seda

Één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de stad is La Lonja de la Seda, erkend als UNESCO-Werelderfgoed. De Zijdebeurs, zoals de naam vertaald wordt, is een laat Valenciaans-gotisch staatsgebouw dat tussen 1482 en 1548 gebouwd werd en bestaat uit 3 delen. Het eerste deel is de hoofdhal, de Contractenhal. Het is een grote, rijkelijk versierde ruimte met gedraaide zuilen waar de kooplieden hun contracten optekenden. Het tweede deel is het Paviljoen van het Consulaat, de plek waar ooit het eerste koopvaardijtribunaal van het land gevormd werd. Van tijd tot tijd veroordeelde het tribunaal kooplieden met schulden tot opsluiting. Ze werden vastgehouden in het derde deel van de structuur: de centrale toren.

 1. Plaça de la Virgen

Plaça de la Virgen met haar marmeren tegels is één van de mooiste pleinen van Valencia en wordt omringd door bomen. Je vindt hier de Basilica de la Virgen de los Desamparados (Heilige Maagd van de Mensen in Nood) die zeker niet moet onderdoen voor de kathedraal van Valencia, waar ze met een boog mee verbonden is. Deze belangrijke basiliek werd tussen 1652 en 1667 gebouwd in barokstijl. De roze kleur valt meteen op. Op het plein staan ook een standbeeld van de patroonheilige van Valencia en de Fuente del Agua y de la Acequia. Deze fontein werd hier in 1976 geplaatst en symboliseert de Turia-rivier met haar irrigatiekanalen.

 1. Torres de Serranos

De Torres de Serranos (ofwel La Puerta) is een oude Valenciaanse stadspoort die dateert uit de 15e eeuw. Je vindt ze net buiten de centrumstraten nabij het Turia Park. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 werden de torens gebruikt om kostbare schilderijen van het Prado Museum uit Madrid te verstoppen.

Vandaag is het een plek voor tal van culturele evenementen. Je kan de torens beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad. Ook opvallend zijn de vele parkieten die nestelen in de oude kogelgaten op de poort.

Onze tip: Wil je graag zelf Valencia verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Valencia en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
Wil je meer dan enkel de stad Valencia verkennen, dan hebben we ook een rondreis Valencia-Murcia voor je uitgewerkt.

 1. Plaça de L’Ajuntament

Op de Plaça de L’Ajuntament vind je het stadhuis of Ayuntamiento van Valencia. Ook het postkantoor of Correos is hier gevestigd, naast enkele andere historische gebouwen en een fontein. Een wandeling over het plein tussen de palmen en sinaasappelbomen moet je zeker even doen. Van hieruit bereik je makkelijk de winkelstraten en de andere pleinen in het stadscentrum.

 1. Parroquia de San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

Dit kerkgebouw wordt bestempeld als de Sixtijnse kapel van Valencia en ze heeft waarschijnlijk het mooiste interieur van alle kerken in de stad. Je vindt er 2.000 vierkante meter aan muurschilderingen, fresco's en andere decoratieve elementen die vooral gaan over het leven van de twee patroonheiligen van de kerk: San Nicolás en San Pedro Mártir.

Een leuk weetje is dat de totale oppervlakte aan fresco's met 1904 m2 hier groter is dan die van de bekendere Sixtijnse kapel in Rome, die "slechts" 800 m2 aan fresco's telt.

 1. Museum van Schone Kunsten

Het indrukwekkende Museum van Schone Kunsten van Valencia werd opgericht in 1913. Je vindt hier een collectie van rond de 2000 werken, de meeste uit de 14de tot de 17de eeuw. Dit is het meest vooraanstaande kunstmuseum van Valencia.

 1. Jardins del Real / Jardines Viveros

Jardins del Real behoren tot de mooiste tuinen van Valencia. Tussen het weelderige groen staan historische gebouwen, musea en standbeelden. De tuinen werden aangelegd door de Moren, rondom een paleis dat in de 11de eeuw gebouwd werd en werd door verscheidene koningen bewoond. In de 15de eeuw werden hier verschillende dieren gehouden. In 1903 werd het park aan de stad geschonken als tuinbouwkwekerij. Het park bevat verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals het Natuurhistorisch Museum, het oude paleis en enkele standbeelden en fonteinen.

 1. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Een bezoek aan Valencia is niet compleet zonder een bezoekje aan de futuristisch ogende gebouwen van de ‘Stad van de Kunst en Wetenschap’. Ciudad de las Artes y de las Ciencias is een must-visit voor iedereen die liefhebber is van architectuur. De gebouwen hier zijn van Calatrava. Tickets kan je alvast online boeken, zo ben je wachtrijen voor.

Tip: Ontdek nog meer over deze gebouwen in ons bezoek aan Ciudad de las Artes y las Ciencias.

 1. Oceanogràfic

Het Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa met in totaal meer dan 500 verschillende vissoorten. Het maakt deel uit van de Ciudad de las artes y las ciencias. Het is een drukbezochte attractie die zeker de moeite loont. Een ticket kost zo'n 30 euro, maar je kan hier makkelijk 3 à 4 uur doorbrengen. In het dolfinarium worden ook dagelijks dolfijnenshows gegeven.

Wachtrijen vermijden in Oceanografic? Koop je tickets vooraf online. Je kan ook combitickets kopen waarmee je eveneens toegang hebt tot Hemisferic en het Wetenschapsmuseum.
 1. Plaza de Toros de Valencia

Plaza de Toros de Valencia werd gebouwd tussen 1850 en 1859. Het werd opgetrokken in neoklassieke stijl en is geïnspireerd op de Romeinse architectuur en specifieker op het Colosseum. De arena werd gebouwd volgens een ontwerp van de Valenciaanse architect, Sebastian Monleón Estellés. De structuur telt 48 zijden en 384 externe bogen en het is een van de grootste arena’s voor stierenvechten in Spanje. Los van het feit of je voor of tegen stierenvechten bent, is deze arena één van dé mooiste architecturale pareltjes van de stad.

 1. Mercado Central

Het grote gebouw van de Mercado Central werd in 1928 gebouwd. De voorgevel is kleurrijk versierd met mozaïeken en het is zowel op architecturaal als artistiek vlak een interessante plek. Niet alleen is het het grootste marktgebouw van Spanje, het is ook de oudste en drukste overdekte markt van Europa. De ruimte is rond de 8000 m² groot en er kunnen zo’n 400 marktkraampjes staan. Elke dag van maandag tot zaterdag kun je er kiezen uit een rijk gamma aan verse producten, zoals vis, vlees, brood en andere lokale delicatessen.

 1. Bioparc

Bioparc is de zoo van Valencia. Je bereikt de dierentuin aan het noordelijke uiteinde van het Turia-park. Het is een zoo van 100.000 vierkante meter met uiteenlopende diersoorten uit alle hoeken van de wereld. Vooral de apenverblijven en de vele apensoorten maakten indruk op ons. Er is ook een mooi stuk van de zoo dat aan de Afrikaanse flora en fauna is gewijd.

Persoonlijk vonden we dit één van de mooiere dierentuinen die we al hebben bezocht. Het concept is modern, met veel aandacht om de natuurlijke habitat van de dieren na te bootsen en ze ook voldoende leefruimte te geven. Voorzie zeker enkele uren om de zoo te verkennen, want je bent wel even bezig met het bewonderen van deze uitgebreide dierenwereld.

Bestel hier je tickets voor Bioparc online, zo kan je alvast binnen zonder wachten.

 1. Mestalla Stadion

Valencia heeft met Valencia CF en Levante UD twee traditionele voetbalclubs, waarvan Valencia CF tot de grotere teams in Spanje behoort. Je kan het stadion bezoeken in de wijk Mestalla. Dit is trouwens het oudste voetbalstadion van Spanje en biedt plaats aan 55.000 mensen. Je kan de Mestalla Forever Tour meevolgen die je onder andere naar de trofeeënzaal, de kleedkamers, de kapel en het veld zelf brengt.

Onze tip: Naast het stadion vind je het kleine cafeetje van Manolo el del Bombo: een beroemde Spaanse voetbalsupporter die een soort cultheld werd door alle wedstrijden van Spanje sinds 1982 met zijn grote trom bij te wonen. Manolo zelf is vrijwel altijd in zijn bar en gaat graag op de foto als je iets komt drinken. Dagelijks zie je er voetbalfans van over de hele wereld.
 1. Iglesia de Santa Catalina

De romaans-gotische Iglesia de Santa Catalina werd in de vroege 13de eeuw gebouwd, op de plek waar ooit een moskee stond. De oorspronkelijke structuur moest na een brand heropgebouwd worden in 1548 en werd gerenoveerd in 1785. Het is een van de oudste kerkelijke gebouwen van de stad en wordt vooral geapprecieerd omwille van de impressionante klokkentoren, waar ooit een minaret stond. De klokkentoren, met hexagonale basis en 5 verdiepingen, werd in barokstijl heropgebouwd tussen 1688 en 1705, naar een ontwerp van architect Juan Bautista Viñes. In de westgevel staat een klok die in de 19de eeuw werd toegevoegd.

 1. De kunstzinnige Ruzafa wijk in Valencia

Eén van de meeste hippe en kunstzinnige wijken van Valencia die je zeker niet mag missen bij je bezoek aan de stad is de Ruzafa wijk. Dit is de ideale plek om een hapje te eten en 's avonds iets te gaan drinken op een van de vele terrasjes die bij zonsondergang tevoorschijn komen.

Ruzafa, kan je vinden ten zuidoosten van het centrum van Valencia. Dit is zonder twijfel een van de hipste buurten van de stad. Het bruist hier van de trendy restaurants, populaire clubs, retro-bars, vintagewinkels en gezellige boekenwinkels.Nog meer weten? Lees zeker ook onze blog over Ruzafa.

 1. Stranden in Valencia

Valencia ligt aan de Middellandse Zee en dat is zeker een bijkomende troef naast de vele bezienswaardigheden. Als je een dag geen zin hebt in sightseeing, kan je gewoon even gaan ontspannen, zonnen en waterpret beleven op één van de drie stranden: Las Arenas, La Malvarrosa of Patacona. Het bekendste strand is Las Arenas, dit kom je als eerste tegen wanneer je van de haven komt. Je ziet meteen aan de vele restaurants en bars dat dit het populairste is. Bekijk de ligging op de kaart.

Ga een eindje verder langs de kust richting Albufera en je komt de andere stranden tegen die vaak wat rustiger zijn. Al is dat in de zomerse topmaanden natuurlijk relatief te noemen. Nog meer info over de mooiste stranden van Valencia.

 1. Uitstap naar het Albufera natuurpark

Op zo’n 20 km ten zuiden van Valencia ligt het prachtige Parque Natural de la Albufera. In dit natuurpark, gelegen in een zoetwater lagune, vind je een van de grootste meren van Spanje en er wonen tal van waadvogels en ander wild. Vroeger werd dit gebied gebruikt door vissers en rijstkwekers, maar vandaag de dag zijn het de toeristen die de wateren met bootjes bevaren.

Je kan het Albufera natuurpark per fiets, bus of taxi vanuit het centrum van Valencia bereiken. Maak een boottocht op het meer en proef hierna de heerlijke Valenciaanse paella in El Palmar. Boek je tickets voor een leuke boottocht of tour online.

Barraca dels Arandes, het oudste gebouw in El Palmar en dateert uit de 19de eeuw. Het heeft nog altijd zijn oorspronkelijke leemmuren, en een vloer uit klei, houten plafond en strodak. Het is helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan het wel langs buiten bewonderen. Bij de Carrera de la Reina kan je nog enkele andere bijzondere huizen zien: La Barraca del Palmar en Barraca d'Amparo.

 1. Hoe je verplaatsen door Valencia?

Valencia heeft een prima georganiseerd bus- en metronetwerk. Maar het is geweldig om de stad te ontdekken per fiets. In het enorme Turia park dat midden door de stad loopt is het rustig fietsen. Het park loopt grosso modo vanaf de zoo in het noorden van de stad tot aan de haven in het zuiden, vanwaar je ook snel op het strand bent.

Door de fietsroute in het park geraak je vrij vlot bij de belangrijke bezienswaardigheden van Calatrava: de Ciutat, het dolfinarium en Oceanografic liggen allemaal aan het zuidelijke uiteinde van de groene long. Ook het Palau de la Musica kom je in het park tegen. Aan het andere uiteinde ligt dan weer de dierentuin.

Huur een fiets, Valencia is de fietsstad bij uitstek

Je kan online gemakkelijk je fiets huren of ga langs bij een plaatselijke fietswinkel. Maar er is ook een flexibele manier met de fietsen van Valenbisi. In de stad staan 275 stallingen met in totaal 2750 fietsen die je gewoon kan gebruiken. Heel wat locals maken ook gebruik van deze fietsen. Je betaalt gewoon aan de automaat, pikt je fiets op en je laat hem aan een ander punt weer achter. Er zijn ook abonnementen voor meerdere dagen verkrijgbaar. Hier vind je een overzicht van alle fietsenstallingen.

 1. Waar overnachten in Valencia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Valencia? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Valencia.

 • One Shot Mercat 09 is een modern hotel dat avant-garde design met een gezellige uitstraling combineert. In dit hotel mag je zeker zijn dat je een unieke ervaring zal beleven en dat alleen al door de kamers; het noemt namelijk niet voor niks ‘One Shot’. Hier heb je ook een rooftop zwembad ter beschikking. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de gezellige bed & breakfast The Little Corner. De B&B is voorzien van stijlvolle accommodatie en serveert iedereen een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Op zoek naar een budgetvriendelijk verblijf? Valencia Lounge Hostel is een hip hostel in het Carmen district, een van de oudste wijken van Valencia en gekend voor z'n street-art. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Ontdek de mooiste plekjes in Valencia

Kan je maar niet genoeg krijgen van Valencia of heb je nog meer ideeën nodig? Onderstaand filmpje geeft je alvast een idee over de mooiste plekken in de Spaanse stad. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Valencia.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Download je gratis stadswandeling Valencia ga zelf op ontdekking. Zin in nog meer Valencia? Koop onze volledige reisgids Valencia met een uitgewerkte rondreis die je langs meer dan 125 bezienswaardigheden brengt. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis reisgids Valencia.

Valencia stadswandeling

Gratis reisgids Valencia downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman
Wouter Coppens

- 13 februari 2024 - Jolanda Roepers

Goede tips hier kunnen we wat mee. We hebben er veel (bijna alles)uitgehaald om te doen en of bezoeken. Bedankt

- 1 december 2023 - sylveer Eeckhout

info ziet er schitterend uit we gaan er in het voorjaar zeker gebruik van maken

- 29 november 2023 - Nathalie

Heel goeie reisgids. Wel leuk om Valencia volledig te ontdekken met de fiets, 4 dagen van hot naar her super 😀

- 14 oktober 2023 - VERREPT MARC

schitterend en duidelijk opgesteld

- 23 september 2023 - Jantien

Hele handige tips. Ook leuk dat het wat andere tips zijn die niet in de standaard boekjes staan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?