8 x top bezienswaardigheden in Frans Baskenland: wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x top bezienswaardigheden in Frans Baskenland: wat zien en doen?

13 juli 2022 in Frankrijk1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Frans Baskenland

Frans-Baskenland is de ideale vakantiebestemming. Een mix van mooie stranden, grillige rotsen, natuurrijke bossen, uitlopers van de Pyreneeën, populaire steden en uiteraard ook enkele typische Baskische dorpjes.. Je vindt het hier allemaal dicht bij elkaar in de zuidwestelijke hoek van Frankrijk aanleunend tegen de Spaanse grens.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden en steden in het Frans-Baskenland! Ontdek ook onze autoroute door het Frans én Spaans Baskenland!

Tours en excursies boeken in het Frans Baskenland

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in het Frans Baskenland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Kaartje bezienswaardigheden Frans-Baskenland

 1. Bayonne

Hoofdstad van Frans-Baskenland

Bayonne is de hoofdstad van Frans-Baskenland en ook de grootste stad in het Franse gedeelte van de regio. De belangrijkste wijk van de stad is Saint-Esprit, vroeger ook een belangrijke stopplaats voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. In dezelfde wijk werd bovendien de chocoladehandel van de familie Dacosta uitgebouwd. Bayonne staat nog steeds bekend om zijn heerlijke chocolade.

Wat je niet mag missen?

Eén van de grootste bezienswaardigheden in de stad is de Cathédrale Sainte-Marie de Bayonne, een rooms-katholieke gotische kathedraal die geldt als een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Compostella. Het dertiende-eeuwse gebouw kreeg al in 1862 de titel van historisch monument en staat ook al sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder kan je het Musée Basque in Bayonne bezoeken om meer over de Baskische tradities en kunst te leren en in het Musée Bonnat kan je mooie kunstwerken van schilders als El Greco, Rembrandt, Rubens en Sandro Botticelli aanschouwen.

Fêtes de Bayonne

Bayonne staat daarnaast ook bekend als de Franse stad waar al het langst stierengevechten gehouden worden. Nog steeds worden er jaarlijks in de zomer meerdere gevechten georganiseerd, bijvoorbeeld tijdens het zomerfestival Fêtes de Bayonne. Naast stierengevechten en stierenrennen worden er dan ook optochten en muziekoptredens gehouden in de straten en je kan ’s avonds naar spectaculair vuurwerk kijken.

 1. Anglet

Net onder Bayonne ligt Anglet, een klein badplaatsje tussen de Baskische hoofdstad en de grote badplaats Biarritz. Het dorpje is begrensd door naaldbossen aan de ene kant en elf stranden verspreid over bijna 5 km kustlijn aan de andere kant. In Anglet kan je de overblijfselen van het Dominicaanse klooster van Couillioure bezoeken, een officieel historisch monument. Ook kan je er mooie wandelingen maken door de natuurparken Izadia en Pignada.

 1. Biarritz

Badplaats Biarritz

Biarritz is een grote badplaats aan de Golf van Biskaje die vooral bekend staat om zijn prachtige promenade langs het water en zijn fijne zandstranden. De stad is altijd al een belangrijke vissershaven geweest en dan vooral voor de walvissenjacht. Naast de oude haven van Biarritz ligt er maar liefst 6 km aan stranden. Je kan er niet alleen uitstekend genieten van het mooie weer in de zomer, maar ook van zogenaamde zeetherapie in bepaalde resorts.

Wat je niet mag missen?

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de oude haven en de vuurtoren van Biarritz. Ook het Musée de la Mer, een aquarium met 24 watertanks vol vissen, haaien en zeehonden, is een drukbezochte plek. Verder staan er in de stad een aantal prachtige kerken, twee mooie casino’s aan de Grande Plage en het prestigieuze Hôtel du Palais dat in de negentiende eeuw gebouwd werd voor keizerin Eugenia de Montijo, vrouw van Napoleon III.

Surfhoofdstad van Europa

Biarritz is ook één van de meest populaire Europese surfsteden. Er wordt dan ook volop gesurft en ook als je het nog nooit eerder gedaan hebt, is dit de ideale plek om een een board te huren en les te volgen. Jaarlijks vindt er in de stad ook het Biarritz Surf Festival plaats, één van de grootste surfevenementen van Europa. Nog meer zien en doen in Biarritz? Lees ook onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden Biarritz.

 1. Saint-Jean-de-Luz

Aan de westkant van de Pyreneeën, aan de Golf van Biskaje, vind je de Baskische havenstad Saint-Jean-de-Luz. Het stadje ligt vlak bij de grens met Spanje, en is door de sterke dijken die de stad van de ruigste wind van de Atlantische Oceaan beschermen een erg geliefde badplaats geworden. De haven zelf is al eeuwen oud en is een van de monumenten uit de rijke geschiedenis van de stad, maar het resort aan het water is vrij nieuw.

 • Naast dat je in Saint-Jean-de-Luz heerlijk kan genieten van de prachtige stranden als de Grande Plage, heeft het stadje ook verschillende bezienswaardigheden die je kan bezoeken
 • Zo kan je langs de Église Saint-Jean-Baptiste lopen
 • Of een bezoek brengen aan de Jardin Botanique littoral de Saint-Jean-de-Luz
 • En ten zuiden van het stadje kan je ook een uitstap maken richting het 17de-eeuwse Fort de Socoa en de Basque Corniche
 1. La Corniche Basque met Hendaye

La Corniche Basque, zo wordt de kuststrook genoemd tussen St-Jean-de-Luz en Hendaye. Het staat bekend om zijn steile kliffen, rotsen die het bijna onmogelijk maken om tot bij de stranden te komen en de woeste golven. Het plaatsje Socoa biedt hier onder meer een erg mooi zicht op de schitterende Corniche Basque.

Hendaye

Ben je Hendaye uit, dan zit je in Spanje. Maar daar heeft deze badplaats zijn populariteit niet aan te danken. De charmante badplaats Hendaye, op de grens van het natuurgebied de Baskische rotskust (corniche basque), heeft namelijk een harmonieuze zeeboulevard met vele neo-baskische villa's die dateren uit begin 20ste eeuw.

Verder heb je ook nog de tweelingrotsen aan Pointe St-Anne. Een merkwaardig natuurfenomeen 'Les Deux Jumeaux', de twee op elkaar lijkende rotsen op enkele meters van elkaar vóór de kust van Hendaye. Maar ook het kleine natuurdomein Abbadia waar je op de aangelegde wandelpaden kan wandelen voor een fraai zicht op deze opvallende Tweelingrotsen.

 1. De trein van La Rhune

La Rhune vormt letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van een adembenemende rondrit die je kan maken met passages door lieflijke dorpjes, uitzichten op heuvellandschappen en als letterlijke top of the bill een fantastisch panoramisch uitkijkpunt op La Rhune waardoor je ook óp de grenslijn Frankrijk-Spanje staat. La Rhune is een berg met een hoogte van 905 meter, gelegen aan het westelijke uiteinde van de Pyreneeën.

Maak een ritje met een authentiek treintje

Denk niet dat je met de wagen tot naar de top kan rijden. Je kan er enkel heen met een nostalgisch treintje vanop de Col de Saint-Ignace. Heen en terug ben je ongeveer 1 uur onderweg. Op de top geniet je van een 360° view met de Baskische Pyreneeën, de groene bossen van de Landes, de Atlantische Oceaan. Misschien kan je er ook wel een pottok, een typische Baskische pony spotten.

 1. Espelette

Espelette is een dorpje dat vooral bekend is voor de rode pepertjes die op kleine langwerpige paprikaatjes gelijken. Zo zal je aan de typische witgeschilderde Baskische huizen merken dat er rode pepertjes hangen te drogen aan de gevel gedurende de herfstperiode. Verder heb je hier ook nog de Saint-Etienne kerk. Ze bevat een drie verdieping tellende galerij, een mooi beschilderd plafond en een prachtig verguld houten retabel uit de 18de eeuw. Rond de kerk zie je Baskische grafstenen uit de 17de en 18de eeuw met de wat mystieke tekens wat ze daar ‘stèles’ noemen.

Piment d’Espelette

Wist je dat deze rode pikante kleine pepertjes eigenlijk Espelette pepertjes moeten genoemd worden? Het is hier dat ze het beste groeien. Naar verluidt ligt het aan de bodem van Espelette dat ze die specifieke smaak krijgen. Van oorsprong komen ze uit Mexico maar hoe ze in Espelette belandden halfweg de 17de eeuw, is blijkbaar een goed bewaard mysterie. Je vindt ze terug in bijna alle Baskische gerechten.

 • Bezoek je Espelette toevallig de laatste zondag van oktober? Dan kan je mee genieten van het Fête du Piment. Dan zie je de mensen hier feesten, vieren, dansen en zullen de ridders van de Piment d’Espelette, de gekozen pepers zegenen. Tijdens dit feest staat alles in het teken van het rode pittige pepertje.
 1. Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port is een klein vestingstadje gelegen aan de rivier de Nive. Het stadje was de vroegere hoofdstad van de traditionele Baskische provincie Laag Navarre, en kent verschillende prachtige bezienswaardigheden zoals de 14de-eeuwse kerk en de oude stadsmuren en bijbehorende poorten uit de 16de-eeuw.

Saint-Jean-Pied-de-Port is vooral bekend als het startpunt van de Camino Francés, de Franse route naar Santiago de Compostela. Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port loopt de route door de Pyreneeën naar Roncesvalles in Spanje om vervolgens richting het westen naar het bedevaartsoord te trekken.

Ontdek de 12 Pelgrimroutes naar Santiago de Compostela. Weet je niet welke je het beste kiest? Lees ons artikel en begin aan je avontuur!

 1. Maak een rondreis door het Baskenland!

Het Baskenland, zowel in het noorden van Spanje als in het zuidwesten van Frankrijk, is één van de mooiste regio’s van beide landen. Het is een heel veelzijdig gebied met groene heuvels, rustieke wijngaarden, hoge bergtoppen en woeste oceanen. Ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella trekt door de regio.

Onderweg kom je langs bijzondere steden en idyllische dorpjes en je kan er de lekkerste tapasgerechten en wijnen uitproberen. Wil je graag een autorondreis maken door het Frans en Spaans Baskenland? Bekijk dan nu onze autoroute in het Baskenland en laat je alvast verrassen!

 1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 augustus 2022 - Peeters Patricia

Ziet er fantastastisch uit! De moeite om er zeker een vakantie van te maken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?