Met de camper naar Kroatië: Roadtrip camperroute door Kroatië + campings

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de camper naar Kroatië: Roadtrip camperroute door Kroatië + campings

15 september 2023 in Kroatië2 reacties

Op roadtrip door Kroatië met de camper? Gebruik onze complete rondreis langs de mooiste plekjes

Kroatië is een fantastisch land om met de camper te verkennen. De kustlijn is honderden kilometers lang en ligt bezaaid met historische steden, schattige vissersdorpjes en stranden van wereldniveau. En tussen al dat moois liggen ook heel wat campings verstopt waar je de camper kan achterlaten.

Maar welke plekken mag je nu echt niet missen op een roadtrip door Kroatië? Ontdek in deze blogpost alvast de must-see bezienswaardigheden voor je roadtrip door Kroatië.

Praktische info & tickets voor je rondreis Kroatië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets2u30 naar Pula, Zagreb, Dubrovnik of Zadar, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB autovakantie (va € 378), Sunweb (€ 485) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Kroatië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkannomads (va. € 690)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Zagreb, het startpunt van je campervakantie

Het startpunt van jouw vakantie met de camper in Kroatië hangt af van waar jouw vertrekplaats (België of Nederland) of de plaats waar je een camper huurt in Kroatië. We raden aan om je reis te beginnen in de levendige stad Zagreb, gelegen in het noordwesten van Kroatië. Zagreb, de hoofdstad van het land, is rijk van cultuur en geschiedenis, waardoor het een perfecte eerste kennismaking is met het Balkanland.

Eenmaal je Zagreb bereikt hebt, volg dan zeker onze stadswandeling door het centrum van Zagreb die je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zagreb brengt. Zo is de stad verdeeld over twee wijken met het lager gelegen Donji Grad en het hoger gelegen oude centrum Gornji Grad.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Zagreb

  • De prachtige gotische kathedraal van Zagreb en de 13e-eeuwse St. Mark's kerk, die een dak heeft dat versierd is met kleurrijke tegels.
  • De kleurrijke Dolac-markt waar je op de lokale markt - onder rode paraplu's - verse producten zoals vlees en kaas kan kopen aan zeer voordelige prijzen.
  • Het Museum of Broken Relationships dat unieke tentoonstellingen en objecten rond mislukte relaties herbergt. Bestel je tickets hier.
  • Bezoek ook het prachtige kerkhof van Mirogoj met z'n praalgraven, een van de mooiste begraafplaatsen van Europa.

In het Kroatische Zagreb heerst een er andere sfeer dan in de rest van het land. De stad biedt een mix aan verschillende bouwstijlen en er zijn tal van gezellige terrasjes waar je even kan rusten en genieten van de omgeving. Geen uitgesproken toeristische trekpleisters, maar toch een fijne stad om je rondreis door Kroatië met de camper te beginnen.

CAMPING: Camp Zagreb ligt aan een recreatiemeer in het dorpje Rakitje en is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan Zagreb. Meer info en boeken.

  1. Volgende stop op je camperroute: Plitvicemeren

Als je roadtrip geen stop bij de Plitvicemeren omvat, heb je Kroatië dan echt bezocht? Het Nationaal Park Plitvicemeren is een buitenaards natuurwonder dat vanuit Zagreb in 2-3 uur te bereiken is. Beeld het je in: 16 onderling verbonden terrasvormige meren die in elkaar overlopen en een verbluffende opeenvolging van watervallen en poelen creëren. Het kristalheldere, edelsteenkleurige water van het meer is een lust voor het oog. Ze kunnen je verleiden om een duik te nemen, maar helaas, om het gebied te beschermen, is zwemmen daar niet toegestaan.

Omringd door dichte weelderige bossen en groene weiden, heeft de Plitvicemeren een bloeiende fauna met zeldzame vogels, nertsen, wolven, egels en zelfs beren! Bezoek je de Plitvicemeren voor het eerst? Je hebt minimaal 4 uur nodig om over de promenades en wandelpaden te lopen. Natuurliefhebbers brengen vaak een hele dag door in het gebied om verborgen bezienswaardigheden te verkennen en betoverd te worden door de torenhoge Veliki Slap-watervallen. Bestel je toegangstickets hier online.

CAMPING: Op maar 3 km van het Nationaal Park Plitvice-meren ligt de moderne Camping Plitvice waar je kan genieten van alle rust. Vanaf de camping vertrekt er iedere dag een shuttlebus. Meer info en boeken.

Neem alvast een kijkje bij de adembenemende Plitvicemeren

  1. Zadar langs de Dalmatische kust

Na ondergedompeld te zijn in de natuur bij de Plitvicemeren, keer je terug naar de bewoonde wereld met een kleine tussenstop in de kleine stad Zadar. Genesteld langs de Dalmatische kust van Kroatië, duurt het niet langer dan een dag om door de bezienswaardigheden van de stad te dwalen. Met onze stadswandeling door Zadar kom je alvast langs de mooiste plekjes.

Wat mag je nu precies verwachten van je bezoek aan Zadar? Een gezellige oude binnenstad met kleine pittoreske steegjes, eeuwenoude architectuur, restaurants en cafés. Maak een wandeling over de oude stadsmuren, breng een bezoekje aan de boeiende musea zoals het Archeologisch Museum en het Romeins Forum en ga een namiddagje shoppen op de ellenlange boulevard.

Liever wat uren doorbrengen aan het strand?

Ook dan zit je hier zeker goed! Kolovare Beach, gelegen op wandelafstand van het stadscentrum, is geliefd bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Twee andere populaire stranden in de stad zijn Borik Beach en Zaton Beach, op korte rijafstand van de stad.

CAMPING: Falkensteiner Premium Mobile Homes and Camping Zadar ligt aan het strand en biedt ruime staanplaatsen, moderne stacaravans, en de mogelijkheid om te kamperen in houten bungalows. Meer info en boeken.

Optioneel: eilandhoppen vanaf Zadar

Heb je nog wat tijd over? Dan is het een absolute aanrader om je bezoek aan Zadar uit te breiden en een tripje te maken over de azuurblauwe Adriatische Zee en bezoek één of meerdere van de eilanden voor de kust van Zadar. Zo kan je kiezen uit verschillende dagtrips met de boot. Wij hebben alvast de mooiste eilanden bij Zadar voor je uitgezocht met enkele tips voor je bezoek.

Ontdek hieronder alvast enkele mooie en leuke dagexcursies vanuit Zadar

  1. Nationaal park Krka met de campervan

Vervolgens zet je koers naar een ander bekend nationaal park in Kroatië, met de onuitspreekbare naam: Krka. Hier vertakt de Krka-rivier zich in verschillende stromen die via tientallen watervallen naar beneden storten. Het water heeft een prachtige groenblauwe kleur. Langs de rivier groeien riet en andere planten die veel vlinders en vogels lokken.

Het grote voordeel is dat je hier minder toeristen tegen het lijf zal lopen. Het Nationaal park Krka is dan ook iets minder bekend als de Plitvicemeren.
  • Dé must-see in het Nationaal park Krka zijn de Skradinski Buk-watervallen. Duik in het water en zwem naar het neerstortende water. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
  • Nog een mooie plek is het Visovac-meer. Daar ligt een eilandje waarop een 14e-eeuws klooster staat. Je bereikt het met de veerboot.
  • Ga daarna ook eens naar de Roski Slap, een reeks watervallen waarvan de hoogste maar liefst 15 meter is.

Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal park Krka

  • De hoofdingang is die van Lozovac. Daar vertrekken verschillende wandelroutes en je kan er makkelijk de camper kwijt. Je bevindt je dan meteen dicht bij de watervallen van Skradinski Buk. Maar er zijn ook nog vier andere ingangen.
  • Er varen verschillende veerboten rond en door het nationaal park die je naar de verschillende highlights brengen.

CAMPING: We raden aan om te overnachten in Lozovac, vlakbij de ingang van het park. De beste camping daar is Camping Krka, maar ook Camping Slapovi Krke is een goede optie.

  1. Met de camper richting Trogir

En dan is het tijd voor de prachtige stad Trogir. We raden je aan om naar de camping te rijden die het dichts bij het stadscentrum ligt, Camping Rožac. De camping ligt op zo'n 25 minuten wandelen van het stadscentrum. Trogir is eigenlijk een klein eiland dat zich tussen het vasteland van Kroatië en het eiland Čiovo bevindt.

Het is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen en bezienswaardigheden verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onklopbaar.

Mis niets tijdens je rondreis met de camper met onze reisgids Kroatië.
  1. Parkeer de campervan in Split

De volgende dag rijd je naar een van de beroemdste steden van Kroatië. In het wondermooie Split valt ontzettend veel te zien en te beleven. Je kan natuurlijk gewoon door de straten wandelen. Je zal prachtige gevels zien die vandaag vooral restaurants en winkels huisvesten.

Het stadscentrum is een waar labyrint, maar er is één bouwwerk dat je van bijna overal kan zien: het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Dit is een van de UNESCO beschermde bezienswaardigheden in Kroatië. Vandaag is het paleis eigenlijk een stad binnenin de stad; je vindt namelijk huizen en winkels binnenin de Romeinse constructie.

Wat nog meer zien en doen tijdens je bezoek aan Split?

  • Bewonder de kleurrijke gebouwen op het Trg Republike. Je vindt hier een aantal sfeervolle cafeetjes waar je een gezellig terrasje kan doen met zicht op de neoklassieke gebouwen.
  • Wandel over de Riva Boulevard, je zal niet waar eerst kijken: naar de mooie cruiseschepen die schitteren in de azuurblauwe Adriatische Zee of naar de oude stad aan de andere kant?
  • Proef van de heerlijke producten op lokale markten zoals de groene markt van Split (Pazar) en een 120 jaar oude vismarkt (peškarija).
  • Wie toch nog even de natuur in wil, kan naar de Marjan-heuvel. Dat is een beschermd natuurreservaat waar je mooie wandelingen kan maken door de dennenbossen. De uitzichten op de zee en Split zijn uitmuntend.
  • Mis niets van deze topbezienswaardigheden met onze stadswandeling door Split.

CAMPING: Camping Stobreč Split ligt op 9 km van de mooie, levendige havenstad en beschikt over ruime staanplaatsen omringd door struiken, een wellnesscentrum en maar liefst twee stranden. Je kan Split makkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Meer info en boeken.

  1. Het eiland Brač met de camper

Dicht bij Split ligt het eiland Brač, nog een van de schatbewaarders van Kroatië en biedt de ideale ontsnapping voor zowel luie strandbezoekers als avontuurlijke reizigers. Om het eiland Brač te bereiken, rijd je met de camper naar de veerhaven in Split en neem je de veerboot naar Supetar op Brač. Degenen die in het hoogseizoen reizen, boeken best ruim van tevoren veerboottickets.

Het rustige Brač, derde grootste eiland van Kroatië

De bekendste plek is het pittoreske keistrand Zlatni Rat bij de stad Bol, een van de posterprenten van Kroatië. Dat is een kaap die zich vanuit de kust in zee uitstrekt. Je kan hier ook uitstekend snorkelen, en dat met Romeinse ruïnes op de achtergrond.

Dé parel van Brač is ongetwijfeld Pučišća. Hier is de tijd echt blijven stilstaan. De historische gebouwen, die zeker niet moeten onderdoen voor Dubrovnik of Split, prijken naast een pittoreske kustlijn. Die wordt gekenmerkt door witte steen die aan de oorsprong ligt van een wereldwijd gerenommeerde beeldhouwersschool.

Een andere trekpleister op Brač is Sumartin, een stad gesticht door pelgrims die op de vlucht waren voor binnenvallende Turken en hier een klooster optrokken. Van overal op Brač zie je de berg Vidova Gora opduiken, het hoogste punt van alle Adriatische eilanden. De wandeling vanuit Bol naar de top is een absolute aanrader. Vanop 780 meter boven de zeespiegel heb je een onklopbaar uitzicht op de omliggende eilanden.

CAMPING: Overnachten kan je bij Boutique Camping Bunja in Supetar, een kleine en rustige camping die van alle gemakken voorzien is. Meer info en boeken.

  1. Of naar het eiland Hvar

Een ander eiland dat je kan bezoeken is het eiland Hvar, een van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. Hvar. heeft eigenlijk twee gezichten: aan de ene kant staat het bekend als party-eiland, waar de rijken komen feesten, aan de andere kant is het ook erg ongerept, met prachtige lavendelvelden, zoemende honingbijen, boerderijen, fruitgaarden en ingedommelde hoeves...

De stad Hvar voelt erg gezellig en sfeervol aan, en de omringende eilandjes met witte stranden zijn betoverend en ook de vele kleine boetiekjes zullen je ongetwijfeld charmeren.

Wat zeker zien en doen op het eiland Hvar?

  • Maak kennis met het pittoreske vissersdorpje Sućuraj.
  • Jelsa is een rustige en aangename kuststad.
  • Bezoek de oudste stad van Kroatië, Stari Grad. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken op je lijstje!
  • Verder moet je ook zeker eens de mooie lavendelvelden bezoeken waar Hvar om bekend staat. Tijdens de lente en tijdens de oogst in juni, wordt de lucht gevuld met een lavendelparfum, maar de velden zelf zijn op andere momenten ook erg mooi.

Of geniet op de mooiste stranden van Hvar

Hvar is een prachtig eiland met enkele mooie zandstranden waar je uren kan genieten in het zonnetje en het helderblauwe water van de zee. Het bekendste strand van Hvar is Dubovica Beach, aan de toeristische zuidkust van het eiland. Andere aanraders zijn Lučišća Beach (vlakbij Sveta Nedelja, waar je eveneens het wijnhuis Zlatan Otok moet bezoeken!), Jagodna Beach, en het strand Grebišće.

  1. Het romantische Makarska

De Makarska Riviera in de regio Dalmatië is een onmiskenbaar adembenemende en verrassend onderschatte bestemming. Dit pittoreske stadje is gezegend met een overvloed aan natuurlijke schoonheid, van de prachtige kustgebieden en zonovergoten stranden tot het hoge Biokovo-gebergte dat dramatisch opdoemt als achtergrond.

Ontdek de pittoreske plekjes en mooiste bezienswaardigheden Makarska

  • Wandel door de oude binnenstad van Makarska en teleporteer jezelf naar een sprookjesachtig wonderland. Met zijn betoverende geplaveide straten, omzoomd met stenen huizen en de geur van mediterrane lekkernijen die door de lucht zweven, is de allure van Makarska duidelijk.
  • Het middelpunt van het stadsplein, in het hart van de oude stad, is de kathedraal van San Marco.
  • Ga naar deze levendige Pijaca Market om alles te kopen, van snacks, kaas en groenten tot traditioneel handwerk en souvenirs.
  • Er is een oase van weelderige Kroatische natuur met levendige smaragdgroene bossen in Osejava Forest Park. De rotsachtige kliffen van het park en het adembenemende uitzicht op de Adriatische Zee zijn altijd een bezoek waard - het voelt nooit te druk. Liefhebbers van fitness en wildernis kunnen genieten van wandelen, fietsen, picknicken en één zijn met de natuur.

CAMPING: Met een ideale ligging aan het strand, omringd door verschillende eetgelegenheden en ruime kampeerplaatsen, is Camp Riviera een van de beste parkeerplaatsen in de buurt van Makarska. Meer info en boeken.

  1. Eindig je rondreis met de camper in Dubrovnik

Ongeveer drie uur van Makarska ligt de stad Dubrovnik, een prachtige stad die zijn bekendheid onder andere te danken heeft aan de beroemde tv-serie Game of Thrones. Ontvangt Dubrovnik het hele jaar door massa's toeristen? Ja. Maar is Dubrovnik de moeite waard om over te slaan? Een volmondig nee! Het wordt vaak de "Parel van de Adriatische Zee" genoemd en bruist van een fascinerende geschiedenis die eeuwen overspant.

De Adriatische Zee glinstert als een sprankelend juweel in de warme zon en weerspiegelt het adembenemende kustlandschap. Boten in alle maten en kleuren dobberen lui op het kristalheldere water, bieden een betoverend zicht en complimenteren de rijke geschiedenis en cultuur van de stad.

Neem de kabelbaan naar de berg Srd en geniet van het adembenemende uitzicht op de zonsondergang van Dubrovnik.

Dé trekpleister van de stad? Ongetwijfeld de oude stadsmuren

Je kan ze bewandelen en beleeft de stad zo op een fantastische manier. Het duurt ongeveer een uur om de hele stadsmuur af te wandelen. Doe dat het liefst in de voor- of namiddag zodat je niet teveel last hebt van de brandende zon. Zorg ervoor dat je op het middaguur bij de oude klokkentoren bent, je hoort er dan het klokkenspel van twee bronzen figuurtjes weerklinken.

CAMPING: Solitudo Sunny Camping bevindt zich in een rustige buurt op een steenworp afstand van het strand. De camping biedt ruime staanplaatsen, en moderne stacaravans die beschikken over een terras met uitzicht op de groene omgeving. Meer info en boeken.

  1. Is wildkamperen toegestaan in Kroatië?

Nee, wildkamperen en overnachten met je camper langs de weg zijn verboden in Kroatië. Je kan er een fikse boete van enkele honderden euro’s voor krijgen. Ook wanneer je met een campervan of mobilehome buiten een camping overnacht. Deze boetes worden ook effectief uitgeschreven, hou er dus zeker rekening mee. We raden je aan om altijd te overnachten op een kampeerplaats om problemen te vermijden. Boek je camping in Kroatië hier vooraf online.

Mis niets tijdens je rondreis met de camper met onze reisgids Kroatië.
  1. Wat is de beste tijd om een roadtrip door Kroatië te maken?

Kroatië is een paradijs voor rondreizen met de camper, en het is ook een van de meest betaalbare en mooiste plekken in heel Europa. Of je nu de beroemde zwarte risotto van het Balkanland proeft of ronddwaalt door charmante stadjes vol huizen met terracotta pannendaken, mensen worden als een magneet naar Kroatië getrokken.

  • Toeristen trekken vooral naar Kroatië tijdens de zomermaanden juli en augustus, wanneer de lucht blauw is en het water kristalhelder. Maar de grote menigte kan een domper op jouw camperreis zijn.
  • Ben je niet per se gebonden aan vakanties en ben je flexibel? Plan je bezoek dan tijdens de mooie seizoenen van de lente (april tot mei) en de herfst (september tot oktober). In deze seizoenen geniet je nog van aangename temperaturen en er zijn minder toeristen dan in de zomerperiode. Zo kan je de beroemde bezienswaardigheden van Kroatië verkennen zonder het gevoel te hebben dat je als sardines in een blik zit.
  • De winterperiode (november tot maart) is ook een uitstekende reistijd om Kroatië te bezoeken. De accommodaties zijn dan aanzienlijk goedkoper en in de bergachtige regio's van Kroatië zijn er tal van wintersport- en skiactiviteiten waaraan je kan deelnemen.
  1. Wat is de beste route van België naar Kroatië met een campervan?

De snelste route gaat via Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Je zal in elk geval door (Luxemburg,) Duitsland, Oostenrijk en Slovenië moeten rijden, maar je kan ook een stukje Noord-Italië aan de route knopen.

Je hebt vanuit Slovenië de keuze uit twee grensovergangen, Koper en Rupa. Wij raden Rupa aan omdat je er doorgaans minder lang hoeft aan te schuiven. Rijd je liever via Italië, dan zal je via Koper binnenrijden. Er is echter niet één beste route om naar Kroatië te rijden. Het is een heel eind rijden en je zal de reis dan ook waarschijnlijk willen opbreken. Nog meer info? Bekijk ons uitgebreid artikel met de beste route naar Kroatië.

Wat zijn de mooiste plekken om een tussenstop te maken?

  • Interessante plaatsen om te stoppen op weg naar Kroatië met de campervan zijn de grootsteden München en Salzburg.
  • Heb je het liever wat rustiger, dan kan je kamperen aan de Chiemsee tussen beide steden.
  • Of rijd meteen door naar het meer van Bled in Slovenië, een wondermooi plekje dat je zeker zal weten te verrassen. Het ligt op de route en is zeker een korte of langere halte waard.
Houd in elk geval rekening met de grote afstanden in Kroatië. Indien je beslist om helemaal naar Dubrovnik te rijden, weet dan dat er je een ontzettend lange terugrit staat te wachten.
  1. Tips: Hoe voorbereiden op een rondreis door Kroatië?

  • Vooraleer je op rondreis vertrekt, laat je best nog even een check-up doen van je auto of camper.
  • Nog op zoek naar dé beste route naar Kroatië? Lees onze uitgebreide blogpost met de beste route naar Kroatië + handige tips.
  • Je hebt een vignet nodig voor Oostenrijk of Slovenië. Deze kan je vooraf online aankopen . Nederlanders kunnen hun vignetten ook vooraf bestellen bij de ANWB, maar dan betaal je nog extra administratie- en verzendingskosten. Lees meer over tolwegen en tolvignetten in Kroatië.
  • Bewaar na de aankoop van je vignet het kasticket, want wanneer je aangehouden wordt door politie kunnen zij ernaar vragen.
  • Gebruik zeker onze kant-en-klare rondreis door Kroatië en ontdek de mooiste plekjes van het land.
  • Op rondreis met kinderen? Download ons spelletjesboek voor onderweg met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 november 2023 - Coos

Super goed. Mooie route. Makkelijk om te gebruiken. Zeker een aanrader. Bedankt

- 20 augustus 2023 - Andrea

In onze zoektocht naar de beste camper campeerplek kwam ik deze site tegen met precies de tips die ik nodig had! Een aantal van de aanbevolen campings hebben we aangedaan en ze waren inderdaad zoals beschreven! Dat geeft een fijn en prettig gevoel, een onbezorgd gevoel want dat is toch wat je wil, een onbezorgde vakantie! Natuurlijk, smaken verschillen maar ik kan deze gids iedereen aanraden om als leidraad te gebruiken en zo een onvergetelijke vakantie tegemoet te gaan!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?