10 x typisch Franse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x typisch Franse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

29 januari 2024 in Frankrijk0 reacties

Vertrek je binnenkort naar Normandië, Bretagne of het zuiden van Frankrijk? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Franse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten

In dit blogartikel lees je meer over de Franse eetcultuur en de Franse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

Maak kennis met de heerlijke Franse keuken

Ahh, de Franse keuken: een knapperend stuk stokbrood, een heerlijk stukje kaas en een gepaste wijn. Dat is waar de meesten aan denken als je hen vraagt naar de typische Franse gerechten. Maar vergis je niet, de Franse keuken is meer dan alleen dat. De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. De meeste gerechten zijn dan door de eeuwen heen gelukkig goed bewaard en verfijnd gebleven.

De Franse keuken verschilt natuurlijk per regio

Er zijn verschillende regio's in Frankrijk. En ook op culinair gebied zijn er belangrijke verschillen tussen deze regio’s. Meer nog, de lokale en regionale verschillen is wat de Franse keuken net zo rijk en gevarieerd maakt. Elke regio van Frankrijk heeft zo zijn eigen gerechten en unieke smaken. Sommige daarvan worden in heel Frankrijk gegeten, anderen zijn alleen regionaal bekend.

Wat is nu typisch Frans?

Traditioneel gezien heeft dus elk gebied van Frankrijk zijn eigen kenmerkende keuken. Zo gebruikt men in de Provençaalse keuken vooral heel veel olijfolie, kruiden en tomaten terwijl men in de keuken van het noordwesten van Frankrijk heel veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt. Uiteraard hoort er bij ieder gerecht ook een lekker Frans wijntje!

Wanneer je op vakantie bent in Frankrijk, aarzel dan zeker niet om elke specialiteit uit te proberen die dit land te bieden heeft. Hieronder vind je alvast enkele specialiteiten uit bepaalde regio’s!

  1. Salade Niçoise uit Nice

Deze salade heeft zijn naam te danken aan de stad waar hij vandaan komt: het charmante Nice. De Franse salade kent de dag van vandaag heel wat varianten maar het is altijd een uitgebreide salade van rauwe groenten waar olijfolie, vis (of vlees) en eieren aan toegevoegd worden. Waar ze voor de vis meestal voor tonijn gaan, gaan ze bij vlees hoofdzakelijk voor kip.

De salade wordt aan de Côte d'Azur, en over de hele wereld gegeten. Heel wat streken, dorpen en families hebben hun eigen versie van de salade gemaakt. Zo worden er afhankelijk van hun streek, extra ingrediënten aan toegevoegd. Je kan een Salade Niçoise zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht eten.

  1. Moelleux au Chocolat, om je vingers bij af te likken

Mmm, een heerlijk gebakje waar de warme chocolade vanbinnen uitloopt, wie lust dat nu niet!? De befaamde Moelleux au chocolat is echt een klassiek Frans chocoladetaartje met een zachte kern van chocolade. De hoofdingrediënten van dit zoete gebakje zijn voornamelijk boter, eieren, bloem en natuurlijk héél veel chocolade. Het dessert of tussendoortje wordt vaak geserveerd met een heerlijk (vers) bolletje vanille-ijs!

Heel wat mensen wagen zich niet aan de bereiding van een warme moelleux omdat het vaak mislukt. Het is de kunst om je gebakje snel te bakken zodat de binnenkant nog vloeibaar wanneer je het wilt serveren.
  1. Verse Madeleinekes uit Lotharingen

Een ander lekker tussendoortje of dessertje zijn de verse Madeleine gebakjes. Een madeleine is een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Lotharingen. De Madeleines krijgen hun schelpachtige-vorm doordat het zoete deeg in een bakvorm in de vorm van een Sint-Jakobsschelp wordt gespoten. Het cakeje is is ideaal voor bij de koffie of thee. Je vindt deze zoete lekkernij in zo goed als iedere Franse supermarkt!

Wil jij ook graag Lorraine ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze rondreis door Lorraine en kom langs de mooiste plekjes.

  1. La Bouillabaisse Marseillaise

Bouillabaisse is oorspronkelijk een Provençaalse vissoep, welke typisch is voor de stad Marseille. Deze vissoep bestaat uit minstens 6 verschillende soorten vis. Oorspronkelijk werd vis, die niet gebruikt kon worden voor verkoop, door de vissers gekookt en bereid aan het eind van de werkdag. De bouillon werd dan over stukjes geroosterd stokbrood (croûtons) gegoten en met rouille (een gekruide Provençaalse mayonaise) als voorgerecht gegeten.

Hoewel ze in Marseille beweren dat hun recept het enige authentieke is, bestaan er tegenwoordig heel wat varianten. Het enige waar het op aan komt, is dat je veel verschillende en vooral verse vis gebruikt!

  1. Ratatouille uit de Provence

Ratatouille is een van de meest traditionele gerechten uit de Zuid-Franse keuken en wordt vooral bereid in de Provence. Ratatouille is een heerlijk gerechtje van gestoofde groenten. Tegenwoordig zijn er verschillende variaties, afhankelijk van welke groenten, smaak en eetgewoonten van de regio. De Fransen noemen het ook wel kortweg 'Rata'.

De voornaamste ingrediënten van ratatouille zijn courgette, paprika, ui en tomaten. Ratatouille kan je het hele jaar door eten als hoofdgerecht. Het wordt vaak gecombineerd met een stukje vlees en aardappels of stokbrood.

Wil je graag een rondreis maken door de Provence? Ontdek hier onze autoroute door de Provence, een van de mooiste manieren om de populaire streek te verkennen.

  1. Quiche Lorraine

Een andere specialiteit uit Lorraine is de Quiche Lorraine, de klassieker onder de quiches. Een tradioneel Frans gerecht dat over in Frankrijk bereid en gegeten wordt. Een quiche is een soort van hartige taart met een bodem van zanddeeg. Bij een authentieke Quiche Lorraine wordt aan de vulling van geklopte eieren en room wat groenten, ui, spek en kaas toegevoegd. Je kan een Quiche Lorraine zowel warm als koud eten.

  1. Tarte Flambée (Flammkuchen) uit de Elzas

In de Franse regio staat de Tarte Flambée uit de Elzas veelvuldig op de kaart. Het is een typisch gerecht uit de Elzas, waar het ook wel Flammkuchen wordt genoemd. Het gerecht doet je wat denken aan een pizza. Het heeft namelijk een dunne bodem van brooddeeg, die gegarneerd wordt met crème fraîche, uien en reepjes spek en afgebakken wordt in de oven.

Wil jij ook de Elzas en Vogezen gaan verkennen en deze specialiteit proeven? Download onze reisgids Elzas & Vogezen en kom in de mooiste plekjes van de streek.

  1. Gratin Dauphinois uit Dauphiné

Gratin Dauphinois is een ovenschotel uit de traditionele regionale Franse keuken op basis van aardappelen en room! Het gerecht wordt bereid door een ingevette ovenschaal met knoflook in te wrijven om daarna de schijfjes aardappelen in room te garen. De afwerkingen van het gerecht verschilt. Veelal wordt er gemalen kaas boven op de schotel gestrooid om zo een gegratineerde schotel te bekomen. Wij kennen het gerecht ook wel als een simpele aardappelgratin.

  1. Coq au vin uit Bourgondië

Bourgondië wordt in heel Frankrijk beschouwd als een regio met een uiterst lekkere keuken, en dat is welverdiend! Een van de klassiekers uit de Bourgondische keuken is de Coq au vin, letterlijk vertaald als 'haan in rode wijn'.

Zoals de naam het doet vermoeden, wordt dit gerecht bereid met kleine stukjes gesneden haan, stukjes champignons, grofgesneden groenten en kruiden. Dit alles wordt gebonden in een heerlijk sausje van rode wijn. Meestal wordt het gerecht geserveerd met gebakken aardappeltjes of krieltjes.

  1. Cassoulet, een bonenschotel

Dit traditionele gerecht is stevig stoofpotje en is een echte klassieker uit de Franse keuken, vooral in Toulouse en Carcassonne. Het gerecht is vernoemd naar de traditionele kookpan waarin het eten klaargemaakt wordt. Alle cassoulets worden bereid met witte bonen, eend of gans, worstjes en extra vlees. Een gerechtje dat je echt eens proberen!

Men vertelt dat het gerecht de Fransen geholpen heeft om stand te houden tegen de Britse soldaten. Zo maakten de inwoners van Castelnaudary dit gerecht met allerlei ingrediënten die ze maar konden vinden om de soldaten te voeden. De Engelsen werden verslagen en het krachtvoer promoveerde tot een officieel hoofdgerecht.
  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

  1. Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgondië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?