15 x top bezienswaardigheden op het eiland Elba: Wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x top bezienswaardigheden op het eiland Elba: Wat zeker zien en doen?

8 maart 2022 in Toscane2 reacties

Elba is minder bekend dan de grotere Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië. Toch is het zeker een bezoek waard, want het groene eiland is een ware parel in de Middellandse Zee. Het Isola d’Elba ligt voor de kust van Toscane en is het grootste eiland van de Toscaanse archipel, dat volgens de mythes is ontstaan toen de halsketting van de godin Venus brak toen zij uit de zee stapte. De parels van de ketting vormden de zeven eilandjes in de Tyrreense zee, waarbij Elba ontstond uit de grootste en mooiste parel.

In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van het Toscaanse eiland Elba. Laat je alvast verrassen door de schoonheid van dit pareltje.

Tours en excursies op het Italiaanse eiland Elba

De mooiste bezienswaardigheden op het eiland Elba bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van het eiland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Elba

Waar ligt Isola d'Elba?

Het Isola d’Elba is gelegen voor de kust van de Italiaanse regio Toscane. Het eiland is het grootste binnen de Toscaanse archipel, en na Sicilië en Sardinië is Elba het grootste eiland van Italië. Het heeft een oppervlakte van 224 km², met een kustlijn van zo’n 147 km lang. De kust is grillig en kent vele baaien en afgelegen, mooie stranden.

Het landschap op het eiland zelf is heuvelachtig en de grond is zeer vruchtbaar, waardoor het vol staat met mediterrane begroeiing. Het wordt gezien als één van de groenste eilanden in de Middellandse Zee. Op het eiland zijn verschillende wilde dieren te spotten, zoals de moeflon en wilde zwijnen.

Een beetje geschiedenis

Het eiland werd al door de Etrusken in de 5de-eeuw voor Christus bewoond. Zij kwamen naar het eiland door het vele ijzererts dat er te vinden was, en later trokken ook de Romeinen voor het ijzer naar Elba. Vanaf de 11de-eeuw kwam het onder de Republiek Pisa te vallen, maar in 1546 werd een deel van het eiland tijdelijk afgestaan aan de familie de’Medici van Florence voor het weer teruggenomen werd in 1577.

In de 17de-eeuw werd het ingenomen door de Spanjaarden en in de volgende eeuwen vervolgens door de Britten en de Fransen. In 1815 werd het officieel overgedragen tot het Groothertogdom Toscane en in 1860 werd dit in zijn geheel onderdeel van het koninkrijk Italië.

Verbanning van Napoleon

Het eiland staat vooral bekend door de verbanning van Napoleon, die tussen 4 mei 1814 en 26 februari 1815 in ballingschap op het eiland verbleef. Nadat hij uit zijn macht gezet werd in Frankrijk werd hij tijdens zijn ballingschap tot keizer van Elba benoemd, en in de periode dat hij op het eiland verbleef reorganiseerde hij het eiland en verbeterde daarmee de economie. Na 10 maanden op het eiland ontsnapte Napoleon en trok hij terug naar Frankrijk.

 1. Arcipelago Toscano National Park

Elba is onderdeel van het Arcipelago Toscano National Park. Dit beschermde gebied beslaat zo’n 57.000 hectare aan zee en 18.000 hectare aan eilanden, waarbij alle 7 eilanden van de Toscaanse archipel binnen het park vallen, evenals een aantal kleinere eilanden. Elk eiland binnen het park is anders. Zo is Montecristo heel rotsachtig terwijl Pianosa juist heel plat is.

Elba is niet alleen het grootste eiland binnen het park, het is ook het groenste eiland. Op Elba vind je dan ook veel bloemen, paddenstoelen en dieren, en alle natuur van het eiland zijn door het bestaan van het park beschermd. Heerlijk vertoeven hier! En zeker een bezoekje waard.

 1. Hoe bereik je het Toscaanse eiland Elba?

De beste manier om Elba te bereiken is met een veerboot vanaf het vaste land van Italië. Er zijn vier verschillende ferrymaatschappijen die tussen Piombino op het vasteland en verschillende locaties op Elba varen. De meeste tochten gaan naar Portoferraio, de noordelijk-gelegen hoofdstad van Elba, maar er gaan ook veerboten naar Cavo en Rio Marina aan de oostkust van het eiland.

Gemiddeld vertrekt er elk half uur een afvaart. In het laagseizoen is het niet altijd nodig om de overtocht te reserveren, maar wees in het hoogseizoen op tijd om zowel je heenreis als je terugreis te reserveren.

 • De maatschappijen die tussen Piombino en Elba varen
 • Moby Lines, Toremar, BluNavy en Corsica Ferries.
 • BluNavy en Corsica Ferries varen alleen van Piombino naar Portoferraio
 • Maatschappijen Moby Lines en Toremar maken ook aftochten naar Cavo en Rio Marina.
 • De afvaarttijden en ticketkosten variëren per maatschappij en periode van het jaar, maar een retourticket voor 1 persoon zonder voertuig kost vanaf €21,50, met auto betaal je al snel minstens €50.
 • Een overtocht naar Portoferraio duurt ongeveer 1u, naar Cavo ongeveer 30 minuten en naar Rio Marina ongeveer 45 minuten.

Op de veerboot is het mogelijk om de auto mee te nemen, zodat je op Elba rond kan toeren. Op Elba is het openbaar vervoer niet erg uitgebreid waardoor het zeker aan te raden is om het eiland met eigen vervoer te ontdekken. Het is ook mogelijk om op het eiland zelf een auto of een scooter te huren voor tijdens je vakantie.

Met het vliegtuig naar Elba

Elba kent ook een luchthaven, Marina di Campo Airport. Dit vliegveld wordt echter vooral aangedaan door Silver Air, een luchtvaartmaatschappij die vooral tussen Elba, Firenze en Pisa vliegt, met enkele vluchten van en naar Milaan, Lošinj in Kroatië en Lugano in Zwitserland.

Wanneer je met het vliegtuig richting Elba wilt reizen is het aan te raden om naar de internationale luchthaven van Pisa te vliegen en daar een auto te huren om naar Piombino te rijden.

 1. Portoferraio

Portoferraio is de hoofdstad van Elba. De naam betekend letterlijk ijzerhaven en is een verwijzing naar de rol als haven voor ijzerexport vanaf het eiland. In de 18de-eeuw kwam de stad in handen van Frankrijk, Engeland en Oostenrijk, en werd in 1814 overgedragen aan Napoleon bij zijn verbanning, waarna het weer in handen van Toscane kwam.

In de 19de-eeuw groeide het belang van de stad enorm als belangrijke ijzerhaven. Nadat de mijnactiviteiten in de jaren 1970 gestopt werden viel de economie van de stad erg terug, tot het een aantal jaar later een toeristische trekpleister werd.

WANDELTOCHT: Wil je graag een georganiseerde rondleiding door het centrum van havenstad Portoferraio? Bekijk deze wandeltocht Portoferraio waarbij je gedurende twee uur een rondleiding krijgt door de oude stad.

Wat moet je zeker zien in Portoferraio?

Portoferraio heeft een mooi historisch centrum gelegen rondom de oude haven, waar het vrijwel altijd druk is met vissersboten, veerboten en in het hoogseizoen ook met cruiseschepen. In het centrum zijn veel winkeltjes en restaurants met terrassen te vinden, waarnaast de stad verschillende bezienswaardigheden heeft die bezocht kunnen worden.

 • Forte Stella is het fort gelegen op een heuvel aan de kust, en zal het eerste fort zijn dat je ziet vanaf het water. Het fort werd gebouwd op de hoogste heuvel van Porteferraio iets verderop. Deze forten waren door de strategische ligging dan ook van groot belang voor de bescherming van Elba.
 • Bij Forte Stella staat ook de vuurtoren van Portoferraio, een stenen toren van 25 m hoog uit 1788.
 • Breng ook een bezoekje aan het Museo Archeologico della Linguella, het archeologisch museum van Elba waar vondsten die op en rondom het eiland gedaan zijn getoond worden. Meer info op de website.
 • De belangrijkste bezienswaardigheid van Portoferraio is echter het Palazzina Napleonica dei Mulini of de Villa dei Mulini, het paleis waar Napoleon tijdens zijn ballingschap verbleef.
Verblijf net zoals ons in Hotel Airone isola d'Elba. Een modern viersterrenhotel in een rustige omgeving, aan de voorkant van de Rocca di Medicea Portoferraio. Na je bezoek aan het centrum kan je hier even ontspannen in de tuin van 30.000 m² of het zoutwaterzwembad.
 1. Villa dei Mulini

Villa dei Mulini is één van de 2 woningen op Elba van Napoleon Bonaparte. De Villa dei Mulini of Palazzina dei Mulini werd al in 1724 gebouwd, maar Napoleon liet het een en ander aanpassen tijdens zijn ballingschap. De naam dankt het paleis aan de locatie, waar origineel 4 molens stonden voordat deze verwijderd werden om plaats te maken voor een tuin.

Loop door het paleis van de enige echte Napoleon

Het paleis bestaat uit twee verdiepingen met imposante kamers, waarbij goed te zien is dat Napoleon in luxe verbleef op het eiland. De tweede verdieping was bedoeld voor Napoleon’s vrouw Marie-Louise en hun zoon, maar zij zijn nooit naar Elba gekomen. Het paleis is tegenwoordig een museum dat je een kijkje geeft in het leven van Napoleon.

De meubels zijn replica’s die in de 2de helft van de 20ste-eeuw zijn geplaatst. In de tuin rondom het paleis staan 2 mooie standbeelden van Minerva en Galatea van de Canova. Vanaf de terrassen kan je genieten van het uitzicht op de zee en de kust van Toscane.

REISGIDS: Wil je graag nog meer pareltjes ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Toscane!

 1. Villa di San Martino e Galleria Demidoff

De zomerresidentie van Napoleon Villa di San Martino e Galleria Demidoff op het eiland Elba ligt op het platteland in San Martino, ongeveer 5 km van Portoferraio. De prachtige neoklassieke architectuur van het gebouw is het werk van graaf Anatolio Demidoff.

 • De oorspronkelijke Napoleontische residentie bevindt zich boven de Demidoff Gallery. De zeer sobere architectuur van de buitenkant van het gebouw staat in schril contrast met die van de binnenkant, verdeeld over twee verdiepingen met kamers en zalen.
 • Breng op de 2de verdieping, zeker een bezoek aan de Egyptische kamer of de eetkamer, waar het fresco op het plafond van twee vluchtende duiven die de knoop van de geliefden vasthouden, symbool voor de liefde tussen Napoleon en Maria Luisa.
 1. Monte Capanne

Monte Capanne is het hoogste punt van Elba. De berg rijkt tot een hoogte van 1019 m boven zeeniveau en steekt daarmee ver boven het eiland uit. De berg wordt omringd door prachtige natuur waarbij je zo’n 200 verschillende paddenstoelen zou kunnen vinden, en het is mogelijk om dieren zoals de moeflon te spotten rondom en op de berg. De voet van de Monte Capanne is daarentegen te herkennen aan de stenen en granieten rotsen, die door de eeuwen heen zijn geërodeerd.

 • De Monte Capanne kent verschillende wandelpaden die naar de top van de berg leiden.
 • Het is echter ook mogelijk om vanuit het bergdorp Marciana de kabelbaan naar de top te nemen. Deze bestaat uit knalgele kooien en is alleen geopend in de zomer.
 • In ongeveer 15 minuten bereik je de top van de berg.
 • Eenmaal boven kan je genieten van het uitzicht over het eiland, de zee, de kust van Toscane en de omringende eilanden zoals Corsica en Gorgona.
 1. Parco Minerario

Aan de oostkust van het eiland, bij het plaatsje Rio Marina, kan je een bezoek brengen aan het Parco Minerario. In dit gebied werd tussen 1799 en 1981 veel ijzererts gewonnen, maar nu dat de mijnen gesloten zijn is het gebied omgezet tot een museumpark. De rotsen zijn hier rood en oker gekleurd, waardoor de zee hier nog blauwer lijkt. Het gebied is met een wandeling te bezoeken, maar er rijdt ook een treintje langs de oude mijnen.

Naast het park ligt het Museo Minerario, waar de minderalen getoond worden die in de omgeving gewonnen werden. Verder wordt hier de geologische geschiedenis van het eiland verteld, evenals de geschiedenis van de mijnen en het winnen van het ijzererts.

 1. Porto Azzurro

Centraal gelegen langs de oostkust ligt het kleurrijke Porto Azzurro. Dit plaatsje werd in de 16de-eeuw gesticht door de Spanjaarden, die er het Fort Longone bouwden. Rondom het fort ontstond vervolgens het stadje, dat in de 20ste-eeuw de naam veranderde van Porto Longone naar Porto Azzurro om zo toeristen te trekken.

Langs de haven, waar in de zomer naast vissersboten en veerboten ook jachten aanmeren, liggen verschillende restaurants met mooi zicht op het water, en in de omgeving vind je verschillende stranden waar je kan genieten van de zon. hier kan je eventjes heerlijk ontspannen.

 1. Mooiste stranden op het eiland Elba

Elba kent heel veel prachtige stranden waar je terecht kan om een middagje te ontspannen. Het eiland kent zowel zandstranden als kiezelstranden, en sommige stranden hebben ligstoelen en parasols die verhuurd worden en terrasjes gelegen aan het strand, terwijl andere afgelegen zijn of zelfs alleen via zee te bereiken zijn waardoor ze bijna geheel verlaten zijn.

Enkele populaire stranden die je kan bezoeken

 • Stranden van Marina di Campo, Capo Bianco, en Innamorata
 • Marina di Campo is het breedste strand van Elba, en net zandstrand is gelegen voor het gelijknamige stadje waardoor het zeer toeristisch is.
 • Capo Bianco is een kiezelstrandje en daardoor minder populair, maar de witte kleur van de kiezels en rotsen om het strand heen is de zee hier een zeer mooi turquoise kleur.
 • Het strand van Innamorata wordt gezien als één van de mooiste stranden van Elba, en biedt een prachtige zonsondergang aan.
 1. Etruskische wijnroute

Elba produceert eigen wijnen op het eiland, de Elba Bianco en Elba Rosso. De bewoners van het eiland zijn trots op de wijnen en ze zijn dan ook in veel restaurants op het eiland te proeven. Daarnaast is het echter ook mogelijk om langs de verschillende wijnhuizen op het eiland te trekken via de Etruskische wijnroute van het eiland.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Tenuta la Chiusa, vlakbij Portoferraio, waarbij je tijdens het proeven van de wijnen gelijk kan genieten van het uitzicht op de haven van de hoofdstad van het eiland.

Wil je graag nog meer wijnstreken van Toscane ontdekken? Bekijk hier onze favoriete wijnroute door Toscane en kom daarbij langs enkele mooie plekjes.

 1. Duiken en snorkelen langs de kust

In het water rondom het eiland is net zo veel moois te zien als op het droge. Zo groeit er rondom het eiland koraal, maar ook de plantensoort Posidonia, die veel vissen aantrekt zoals blauwe juffertjesvissen, bokvissen, naaldvissen en zeebraam. Op veel plekken langs de kust is het dan ook mogelijk om te snorkelen of zelfs te duiken, zowel op eigen houtje als met een excursie.

Waar kan je het best snorkelen of duiken?

 • Bij Kaap Sant’Andrea, in het noordwesten van het eiland, vertrekken in de zomer regelmatig duik- en snorkelexcursies naar het scheepswrak dat voor de kust op een diepte van 10m is gelegen.
 • De meer ervaren duikers kunnen iets verderop buiten Sant’Andrea terecht bij Formiche della Zanca, waar vissen zoals tandbrasems, zeeduivels en zelfs maanvissen te zien zijn.
 • Snorkelen kan vrijwel bij elk strand, maar vooral de afgelegen stranden bieden heel wat moois.
 • In de buurt van Sant’Andrea kan je terecht bij Cotoncello, een rotsachtig strandje met mooie zeebanken en veel vissen.
 • Langs de westkust vind je bij Pomonte de Scoglio Ogliera, waar je voor de kust een scheepswrak kan aanschouwen evenals een grote diversiteit aan vissen.
 1. Wandelen langs de kust

Op het eiland zijn er verschillende wandel- en fietsroutes aangelegd, waardoor je de auto kan laten staan en te voet of op de fiets het moois van Elba kan leren kennen. Zo kan je bij Monte Capanne, maar ook vanuit verschillende bergdorpjes, verschillende wandelingen maken.

Er zijn wandelroutes van 70 km lang, maar ook kortere routes waar je een halve dag tot een volledige dag onderweg bent. Een bekende route is die van Chissie naar Pomonte, waarbij je over de San Bartolomeo heuvel wandelt en prachtige uitzichten hebt over de westkust van het eiland.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een overnachting tijdens je verblijf op het Toscaanse eiland? Bekijk hier alle accommodaties in Elba.

 1. Gezellige fietstocht maken op het eiland

Fietsers kunnen gebruik maken van de geasfalteerde wegen over het eiland, maar er zijn ook paden aangelegd voor mountainbikers door de natuur. Daarnaast zijn er verschillende fietsparken op het eiland, waaronder het Capoliveri Bike Park in het zuidwesten met zo’n 100 km aan fietspaden, en de Fonte di Coppi tussen Rio nell’Elba en Porto Azzurro, opgericht door de befaamde wielrenner Fausto Coppi.

 1. Waar overnachten op Elba?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan het eiland Elba? Wij hebben alvast enkele favoriete opgelijst of je kan ook het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Elba.

 • Hotel Plaza is gelegen op een klif aan de kust van Porto Azzurro en biedt moderne accommodatie, een gemeubileerd zonneterras met een panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. 's Avonds kan je genieten van lokale en internationale gerechten in het gezellige restaurant dat uitkijkt op de zee. Meer info en boeken.
 • Hotel Biodola heeft een rustige, panoramische ligging op wandelafstand van het eigen privé-strand waar je kan genieten van watersporten en duiken. Verder biedt het hotel een zwembad en prachtig uitzicht op de baai van Biodola. Meer info en boeken.
 • Mag het al eens wat luxueuzer zijn? Verblijf dan in Hotel Villa Ottone. Het hotel wordt omgeving door een mooi oud park en beschikt over een panoramisch restaurant, een buitenzwembad, een wellnesscentrum, een fitnessruimte en een privéstrand. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het eiland Elba

Benieuwd naar het bijzondere eiland Elba? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Elba!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 december 2023 - Dinet

Luxe-gevangenis van Napoleon

- 9 november 2022 - Pieters François

Elba wordt het zeker, maar de keuzes moet ik nog maken. De gids zal mij zeker hierbij helpen. Fantastische hulp bij mijn toekomstige keuzes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?