San Giorgio Maggiore eiland bezoeken in Venetië: wat zien en doen op het eiland?

Volledige reisgids kopen voor € 5

San Giorgio Maggiore eiland bezoeken in Venetië: wat zien en doen op het eiland?

22 maart 2022 in Venetië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het San Giorgio Maggiore

Het eiland San Giorgio Maggiore staat vooral bekend omwille van de gelijknamige kerk en de bijhorende klokkentoren. Je hebt er misschien wel het beste uitzicht op Venetië. Wil je het eiland beter leren kennen? Dan kan je er nog een kloostercomplex, een openluchttheater en een labyrint bezoeken.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van het Venetiaanse eiland San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore is een klein eilandje, ten zuiden van het San Marcoplein. Het eiland bestond eerst vooral uit wijngaarden tot er in de 8e eeuw een kerk gebouwd werd. Daarna volgden een klooster dat al snel veel bezoekers lokte. In de 16e eeuw kreeg de gerenommeerde architect Palladio de opdracht om het klooster en de kerk te herbouwen. Zo ontstonden de gebouwen die je er vandaag ziet. In de 18e eeuw werd de grote campanile opgetrokken.

De kerk werd verwoest door een brand en later door een aardbeving, maar het complex werd steeds heropgebouwd. Na de val van de Republiek van Venetië viel het eiland in ongebruik. Graaf Vittorio Cini kocht het kloostercomplex in 1951 en bouwde het om tot een groot cultureel centrum dat je tot vandaag kan bezoeken. Het werd genoemd naar zijn zoon Giorgio die omgekomen was bij een vliegtuigongeluk.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. De kerk en de klokkentoren van San Giorgio Maggiore

De bekendste bezienswaardigheid op het eiland San Giorgio Maggiore is de kerk, gebouwd door Palladio. Vooral de grote koepel, die precies in het midden van de kerk staat, valt op. Er hangen kunstwerken van onder andere Tintoretto. Beklim in elk geval de klokkentoren. Dat kan je overigens gewoon met een lift. Je hebt vanop de campanile onklopbare uitzichten op Venetië. Je ziet de hoofdeilanden liggen en ook de lagune rondom. Een absolute aanrader!

TIP: Reserveer je een 2-uur durende boottocht naar het eiland San Giorgio Maggiore en klim naar de top van de indrukwekkende klokkentoren.

 1. Giorgio Cini Foundation

In 1951 kocht graaf Vittorio Cini het merendeel van de gebouwen op eiland. Onder andere het klooster, de refter en de bijhorende bibliotheek kwamen in zijn handen. Je kan de gebouwen, mocht je dit willen, ook bezoeken. Er worden vaak ook enkele tentoonstellingen georganiseerd.

 1. Teatro Verde

Rond het kloostercomplex bevindt zich een openluchttheater, het Teatro Verde, waar tentoonstellingen georganiseerd worden. Het werd in 1952 gebouwd en lijkt op een oud-Grieks theater.

TIP: Nog meer weten wat je moet zien en doen in tijdens je bezoek? Ontdek hier alle top bezienswaardigheden in Venetië.
 1. Borges-labyrint

Net achter het klooster bevindt zich een labyrint van ban buxusstruiken. Het werd gerenoveerd om de 25e sterfdag van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges te vieren. Het labyrint staat helemaal in het teken van zijn werken. Je kan vandaag tickets boeken om in het labyrint rond te struinen. Rondom zie je kapellen staan in allerlei stijlen en vormen.

 1. Tickets voor je bezoek aan San Giorgio Maggiore

Giorgio Cini Foundation

We raden je aan om je tickets voor een audiogids voor de Giorgio Cini Foundation vooraf online te boeken. Je wordt dan in groepjes rondgeleid langs de bijzonderste gebouwen die behoren tot de Giorgio Cini Foundation. De audiogids geeft je alle info die je nodig hebt. Het is een boeiende, originele uitstap in Venetië. Boek je tickets voor de Giorgio Cini Foundation.

Borges-labyrint

Je kan ook je audiogids door het Borges-labyrint op voorhand boeken. Rond het labyrint kan je de bijzondere kapellen bezoeken, gebouwd in erg uiteenlopende vormen en stijlen. Boek je tickets voor het Borges-labyrint in Venetië.

 1. Hoe en wanneer San Giorgio Maggiore eiland bezoeken?

 • Het eiland San Giorgio Maggiore kan je zien liggen vanop het San Marcoplein. Je herkent het eiland meteen aan de campanile.
 • Het ligt ten zuiden van de wijken San Marco en Castello en vlak naast het grote eiland Giudecca, het meest zuidelijke van de stad Venetië.
 • Bereikbaarheid: Je bereikt het eiland San Giorgio Maggiore makkelijk met de waterbussen of vaporetti. Ga naar het San Marcoplein en neem daar de waterbuslijn 2. Je gaat dan meteen naar San Giorgio Maggiore.
 • Openingsuren: De kerk van San Giorgio Maggiore is open op: Maandag t.e.m. zaterdag van 9u30 tot 12u30 en van 14u30 tot 18u30 en zondags van 14u tot 18u30.
 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?