Venetië bezoeken zonder de tourist traps? Ontdek Venetië weg van de massa

Volledige reisgids kopen voor € 5

Venetië bezoeken zonder de tourist traps? Ontdek Venetië weg van de massa

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Als je denkt aan Italië denk je waarschijnlijk Rome, Pisa en Venetië. En hoewel dit zalige plekjes zijn om op reis te gaan, kan het soms wat overweldigend zijn om enorm drukke plaatsen te bezoeken nét omdat de stad zo’n toeristische trekpleister is.

Daarom krijg je in deze blogpost een handige lijst met aanraders voor Venetië die je waarschijnlijk nog niet kende. Het aanbod bevat zowel geschiedenis als natuur. Laat je verrassen door het onbekende van Venetië, weg van de massa!

Tickets voor je bezoek Venetië + wachtrijen vermijden

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië. Boek je ticket hier online.

Inhoud artikel

 1. San Servolo Manicomio

Het San Servolo gekkenhuis is geen attractie voor iedereen, gelegen op een eilandje in het zuidoosten van Venetië.

Met een waterbus sta je in 10 minuten van het San Marcoplein in San Servolo. Ook gekend als ‘The Island of The Mad’, opende het gekkenhuis in 1725. In 1978 sloot het gekkenhuis en veranderde het naar een onderzoekscentrum.

Sinds 2006 is het gebouw open voor bezoek als een museum. Het huist een collectie over de geschiedenis van het gekkenhuis en het opeenvolgende onderzoekscentrum. Om het museum te bezoeken dien je wel eerst een ticket te kopen aan de receptie van het hotel in de buurt, of je boekt je tour naar San Servolo Manicomio online.

 1. De Crypte van Zaccaria

Stammend uit de 9de eeuw, vind je op het San Marcoplein de oud-monastische Kerk van San Zaccaria. Deze werd gebouwd door Doge Giustiano Participazo om het lichaam van de heilige Zacharias onder te brengen. In de crypte onder de kerk liggen ook een tal van doges begraven. Tegenwoordig staat de crypte half onder water dankzij de Venetiaanse kanalen.

De originele kerk werd herbouwd in 1170 en in de 15de eeuw werd ze vervangen door een gotische kerk. Desondanks bestaan de overblijfselen van de oude kerk er nog aangezien de nieuwe kerk zich ernaast bevindt. De 15de-eeuwse kerk heeft een façade in een stijl die een mengeling is van de laatgotische tijd en de renaissance.

Het interieur van de kerk is imposant doordat bijna elke muur bedekt is met schilderijen uit de 18de en 19de eeuw. Het huist ook het Zaccaria Altaarstuk, het bekendste werk van Giovanni Bellini. Ook artiest Alessandro Vittoria is begraven in de kerk, zijn graf wordt gemarkeerd door een zelfportret buste.

 1. Ponte dei Pugni (vuistenbrug)

Al sinds 1600 komen rivalerende groepen in massa samen op de bruggen van Venetië met als doel hun tegenstanders een klap te verkopen zodat ze terecht komen in de kanalen. De gevechten werden getolereerd omdat het gebruik van wapens daardoor verminderde. Dit resulteerde in een traditie waarbij zowel met vuisten of houten stokken werden gevochten .

Een voorbeeld van zo’n gevecht kun je zien in het schilderij La Guerra Dei Pugni (zie hier voor het schilderij), te vinden in Pinacoteca Querini Stampalia. De nieuwe Diedo brug bij San Marziale heeft dan ook marmeren voetprinten op de grond als een herkenning van dit historische feitje.

Hoewel deze gevechten doorheen de hele stad plaatsvonden op verschillende bruggen, is de bekendste hiervan de Ponte dei Pugni, gelegen nabij Campo San Barnaba in Dorsoduro. Ook hier vind je dezelfde marmeren voetstappen. Verder kun je hetzelfde monument nog terugvinden bij de Ponte della Geurra aan Santa Fosca en de gelijknamige brug bij San Zulien.
 1. De Graftombe van Antonio Canova

De graftombe van de beroemde 18de eeuwse italiaanse beeldhouwer Antonio Canova is terug te vinden in de Santa Maria Gloriosa dei Frari Basiliek. Meer specifiek is het zijn hart die begraven ligt in de piramide-vormige structuur omringd door dramatische stenen beelden.

Zijn rechterhand wordt bewaard in de Academie van de Schone Kunsten in Venetië en zijn lichaam is begraven in zijn thuisstad Possagno in een kerk gebouwd naar zijn ontwerp.

Deze beelden werden gehouwen door de studenten van Canova na zijn dood. Ze ontwierpen de tombe op basis van Canova’s eigen ontwerp voor de tombe van Titianus, de bekende Venetiaanse schilder. Het werk bevat symbolen die verwijzen naar de vrijmetselarij waar Canova deel van uitmaakte. De Basiliek is open voor bezoek, de inkom bedraagt zo’n €3,50.

 1. San Giorgio in Alga

Het eiland San Giorgo in Alga, in zeewier dus, kent een lange geschiedenis. In 1000 bouwden de Benedictijnen een klooster op het eiland en al snel kwamen er heel wat bij. In de 13de eeuw lag het eiland er verlaten bij en werden de gebouwen doorgegeven naar een andere religieuze orde die er bleven tot er in 1700 een brand uitbrak die heel het eiland deed oplichten.

 • Op het einde van de 18de eeuw werd er een politieke gevangenis op het eiland geplaatst. Met het begin van de eerste wereldoorlog werden er bunkers gebouwd op het eiland, maar werden uiteindelijk toch niet gebruikt.
 • Tijdens de tweede wereldoorlog werd het eiland gebruikt als een geheime militaire basis van de Nazi’s. Daar leerden ze hoe ze onderwatermijnen moesten maken en planten.
 • Tot op de dag van vandaag blijft het eiland onbewoond en buiten gebruik. Het is echter wel open voor een bezoek aan de ruïnes.

TIP: Wil jij graag Venetië verkennen? Download onze gratis reisgids Venetië en zie de mooiste plekjes van Venetië.

 1. Palazzo Dario

Dit gebouw is niet enkel bekend om zijn fraaie Venetiaans-gotische stijl. Gelegen aan het Grand Canal rechts van het Palazzo Barbaro Wolkoff ligt Palazzo Dario. Dit paleis komt ook voor in een schilderij van Monet uit 1908 genaamd Palazzo Dario (zie hier voor de schilderij).

The house that Kills

Het paleis draagt een urban legend met zich mee als “the house that kills”, waarin heel wat bewoners die er langer dan 20 dagen verbleven telkens groot ongeluk opliepen. Het huis, gebouwd in 1479 voor een aristocraat Giovanni Dario werd geërfd door zijn dochter Marietta en haar man.

Vincenzo werd neergestoken en kort daarop pleegde Marietta zelfmoord in het kanaal, hun zoon werd niet veel later vermoord in Kreta. Dit was de start van een serie van vreemde ongevallen zoals de zelfmoord van Britse Radon Brown, of de zelfmoord van de partner van de amerikaan Charles Briggs.

Auto-ongelukken, zelfmoorden en sterfgevallen

Dit zijn de soort ongevallen, alsook auto-ongelukken waarin meerdere eigenaars opeenvolgend stierven, die het huis tot op de dag van vandaag volgen. Woody Allen wou het paleis kopen, maar veranderde van gedachten toen hij leerde over het tragische verleden. Later in 2002 zou de bassgitarist van The Who’s het paleis gehuurd hebben en een week later stierf hij, John Entwistle, aan een hartaanval.

Het paleis is niet open voor bezoek maar zowel de voor als achterkant kunnen bezichtigd worden respectievelijk van het kanaal aan de voorkant en vanuit het Peggy Guggenheim museum langs de achterkant. Soms worden er wel uitzonderlijke kunsttentoonstellingen gehouden in het paleis.

 1. Torcello

Torcello is een klein eilandje in de wateren ten noorden van Venetië, net voorbij Burano en Murano. Het is een veel rustigere plaats dan het centrum van Venetië en daarom perfect voor een rustig namiddagje.

Het stadje heeft een rijke geschiedenis, en is mogelijks zelfs de plaats waar Venetië oorspronkelijk ontstaan is. Vroeger telde de stad maar liefst 20.000 inwoners en was het een grote havenstad. Het deed onder meer handel met Constantinopel, de hoofdstad van het byzantijnse rijk. Helaas zorgde de pest en de vorming van een moeras rond de stad voor vele doden en uitbraken van malaria. Daardoor vluchtten de meeste inwoners in de 14de eeuw richting de nabijgelegen eilanden Murano en Burano, alsook het huidige Venetië.

Een eiland met bijzondere bezienswaardigheden

 • Hoewel het eiland niet langer veel inwoners heeft, is er toch nog heel wat te zien. Zo is er een byzantijns-italiaanse kathedraal, de Basilica di Santa Maria Assunta stammend uit 639. Veel van de decoratie in de kerk is byzantijns uit de 11de of 12de eeuw zoals de mozaïeken die het Laatste Oordeel vertonen. De toegang tot de kathedraal kost je €5. Let op, op het eiland zelf zijn er geen bankautomaten om cash te verkrijgen.
 • Verder vind je ook een 11de eeuwse kerk, namelijk de Santa Fosca en het Provincaalse museum van Torcello die huist in twee 14de-eeuwse paleizen: Palazzo dell’Archivio en het Palazzo del Consiglio.
 • Als je van vaporetto (waterbus) 12 afstapt steek je eerst de Ponte del Diavolo over, wat een van de enige twee bruggen in de buurt is die nog overblijven uit de oude tijd. Hier vind je ook heel wat restaurantjes.
 • Vandaar wandel je richting het centrum en voor je het museum bereikt passeer je de troon van Atilla de Hun, daterend uit de 5de eeuw.
 • In het museum zelf kun je heel wat leren over de geschiedenis van het eiland, alsook monumenten uit die rijke geschiedenis zien zoals romeinse potterij. Je vind er ook Griekse en Egyptische beelden, zelfs etruskische snuisterijen.

Openingsuren en kostprijs

 • Een bezoekje aan het museum kost je €3.
 • Het is open van donderdag tot zondag tussen 10u30 en 17u30.
 1. De drakenbeenderen van Santa Maria e San Donato

In een van de oudste kerken van Venetië schuilt een duister geheim. De Santa Maria e San Donatokerk dateert uit de 7de eeuw en werd herbouwd tussen 1040 en 1125.

Oorspronkelijk vereerde de kerk enkel Santa Maria. De naam San Donato zou toegevoegd zijn bij het herbouwen van de kerk in 1125 toen de botten van Sint Donatus en de draak die hij heeft gedood gestolen werden uit Kefalonia door een Venetiaanse doge.

Hoewel de historische figuur van Sint Donatus zou bestaan hebben is zijn geschiedenis eerder legendarisch dan historisch. Tijdens zijn leven zou de man vele wonderen hebben uitgevoerd, waaronder een vrouw terugbrengen uit de dood, een demon uit een kind gedreven, een blinde vrouw terug doen zien en uiteindelijk ook de draak vermoord.

Relieken van deze “draak” kun je terugvinden in de kerk, hoewel ze niet direct opvallen.

Verder vind je in de kerk ook een 11de eeuwse gouden mozaïek van de heilige Maria, een imposant byzantijns exterieur en een levendige mozaïek met dierenverhalen op de vloer van de kerk binnenin.

Openingsuren van de kerk

 • Van maandag tot zaterdag is de kerk open voor bezoek van 9u tot 18u
 • Op zondag en feestdagen van 12u30 tot 18u
 1. Scuola Grande di San Marco

In het Castello district van de stad, iets verder weg van het drukke Piazza San Marco, ligt één van de 6 ooit grote scholen van de stad. Hoewel het marmeren aangezicht van het gebouw zelf al impressionant is, huist het ook een klein medisch museum dat zeker een bezoekje waard is. Tegenwoordig is het een ziekenhuis.

Geschiedenis van het gebouw

Het gebouw zelf stamt uit de 13de eeuw, het werd verwoest door een brand in 1485 en in de opeenvolgende jaren herbouwd volgens het nieuwe design van de bekende Venetiaanse architect Pietro Lombardo. Het gebouw is al een kunstwerk op zich dankzij de marmeren decoratie en hoge reliëfs.

Vesalius’ De Humani Corporis Fabrica

Naast het medische museum huist het gebouw ook een enorm grote collectie aan medische literatuur zoals Vesalius’ De Humani Corporis Fabrica. Ook kunstliefhebbers zullen een bezoekje aan de Scuola Grande appreciëren voor zijn rijke renaissane schilderijen.

Verder is er ook nog een kleine bibliotheek met kopieën van bekende boeken uit de verlichting zoals de Divina Commedia.

Toegang tot Scuola Grande di San Marco

 • Om het medisch museum te betreden ga je binnen langs de hoofdingang van de kathedraal naast het ziekenhuis.
 • Een trap aan de rechterkant leidt je naar het museum.
 • De toegang kost €5.
 1. De Piraeus Leeuw

Hoewel je vele standbeelden van leeuwen kunt vinden in en rond de top bezienswaardigheden in Venetië, is deze toch wel een momentje waard om bij stil te staan. Dit standbeeld heeft namelijk een wereldgeschiedenis doormaakt en staat nog steeds te vinden bij de ingang naar het Arsenaal.

Het standbeeld dateert uit de 360 voor Christus en was te vinden in Piraeus, Athene. Door de opening in de mond en de positie van de leeuw is het mogelijk dat dit ooit werd gebruikt als een fontein.

In 1687 werd het beeld gestolen door de Venetianen als oorlogsbuit tijdens de Grote Turkse Oorlog. Dezelfde man die het beeld stal, was ook verantwoordelijk voor de verwoesting van het Parthenon.

In de late 18de eeuw ontdekte een Zweedse geleerde dat er Vikingsrunen te vinden waren op de schouders van het standbeeld. Deze stammen mogelijks uit de 11de eeuw. De graveringen lijken een soort worm te zijn. Hoewel er heel wat debatten zijn rond wat de graveringen precies betekenen, is één ding zeker: het ‘dier’ heeft heel wat geschiedenis gezien.

 1. Squero di San Trovaso

Venetië is onlosmakelijke verbonden met z'n gondels. Maar waar gaan de gondels naartoe als ze klaar zijn voor een reparatiebeurt? De Squero de San Trovaso, gelegen in de Dorsoduro wijk, opende in de 17de eeuw als een herstelplaats voor boten. In het begin werkten maar liefst zo’n 60 bouwmannen aan boten. Het is de oudste en een van de weinige herstelplaatsen die nog in werking is.

 • Jaarlijks worden er maar zo’n tien nieuwe boten gebouwd op dit plein, traditioneel gebouwd uit enkele soorten hout en bevatten geen technologische of moderne uitrusting.
 • Hoewel het plein niet open is voor het publiek, kun je wel eens spieken van de overkant van de straat. Wie weet zie je wel een van de bouwmannen werken aan een nieuwe gondel.
 1. Standbeeld van de Tetrarchen

Het lijkt wel dat de Venetianen vroeger graag wat standbeelden stalen tijdens de oorlog als een teken van overwinning. Ook dit standbeeld die de 4 heersers van Rome vertonen tijdens een korte periode van de tetrarchie werd gestolen door de Venetianen. Dit keer tijdens de 4de kruistocht in de vroege 13de eeuw.

Het standbeeld zelf mist een voet, die hoogstwaarschijnlijk is afgebroken bij het ‘verhuizen’ van Constantinopel naar Venetië. Wonderbaarlijk genoeg bleef de voet verloren tot in 1960 wanneer ze opgegraven werd bij een uitgraving in Istanbul.

Het beeld van de 4 heersers is gemaakt van een uniek soort gesteente, porfier, wat zorgt voor de roodachtige kleur. Sinds de middeleeuwen bevind het beeld zich op de zuiderhoek van de Basilica di San Marco.

 1. Ponte delle Tette

Dit klein bruggetje dankt zijn naam aan een geschiedenis van de prostitutie in Venetië. De Carampanewijk was tijdens de Republiek van Venetië namelijk een rosse buurt.

Het verhaaltje dat samenhangt met de naam van de brug gaat dat de vrouwen van de bordelen hun borsten toonden aan voorbijgangers op de brug om hen zo te lokken naar hun kamers. De vrouwen mochten ook topless op de brug staan ’s nachts. Deze brug is de vinden in de Calle Agnello.

TIP: Een wandeling maken door Venetië? Download onze gratis wandeling door Venetië.
 1. Handen in het Grote Kanaal

Ondanks het feit dat dit lijstje zich meer toespeelt op verborgen plekjes in Venetië, kan een boottochtje op het Grote Kanaal niet worden overgeslagen tijdens een bezoekje aan de romantische Italiaanse stad.

Een opmerkelijke bezienswaardigheid op deze route is echter het standbeeld die zich bevindt op de muren van het 14de-eeuwse Ca’Sagredo Hotel. De twee grote handen, genaamd “Support” klagen het klimaatprobleem aan.

Meer specifiek is het gericht op wat de opwarming van de aarde en daarmee de stijging van het zeeniveau dreigt te doen met Venetië. Volgens klimaatwetenschappers dreigt de stad, net zoals het befaamde Atlantis, onder water te verdwijnen tegen het jaar 2100. De handen van de verdrinkende inwoner klampen zich vast aan het gebouw.

Opgelet: Mogelijks zijn de handen nu tijdelijk niet meer te vinden in Venetië, omdat ze op tour zijn door verschillende Italiaanse steden om zo te sensibiliseren rond het klimaatprobleem.

TIP: Nog op zoek naar een leuk hotel of B&B om te overnachten in Venetië? Ontdek hier onze selectie met 10 favoriete hotels en B&B's in Venetië.

 1. San Lazzaro degli Armeni

Het kleine eilandje San Lazzaro vertelt ons heel wat over een Armeense geschiedenis van Venetië. Gelegen op 2km zuidoosten van Venetië is het eiland maar 3 hectare groot.

Eiland van de lepra patienten

In de 9de eeuw werd het eiland gebruikt om de leprakolonie te huizen. In 1182 verhuisde het ziekenhuis van San Trovaso naar San Lazzaro en kreeg het de naam San Lazzaro om te verwijzen naar de patroonheilige van de lepers. In 1348 kwam er op het eilandje ook een kerk en tegen het midden van de 16de eeuw daalde het aantal leprapatienten op het eiland tot het in 1601 werd verlaten.

Eiland van de Armenen

In 1717 kwam een groep van Armeense katholieke monniken naar het eiland. Mkhitar, hun leider, bouwde er in 1840 een klooster dat het oude ziekenhuis incorporeerde als deel van het gebouw. In 1810 schortte Napoleon Bonaparte alle Italiaanse kloosterorden af behalve dat van San Lazzaro. Tot op de dag van vandaag leven de Armeense monniken ook nog steeds in het klooster.

Het klooster huist een toren, een bibliotheek, een aantal musea en grote tuinen alsook een standbeeld van Mikhtar. Een bezoek aan het eiland is mogelijk via een privétour die vaak de verschillende eilandjes van Venetië verkent.

 1. Kaartje met bijzondere bezienswaardigheden Venetië

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download de gratis preview reisgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?