T Fondaco dei Tedeschi bezoeken? Alle info over je bezoek aan hét winkelcentrum van Venetië + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

T Fondaco dei Tedeschi bezoeken? Alle info over je bezoek aan hét winkelcentrum van Venetië + foto's

21 maart 2022 in Venetië0 reacties

Het winkelcentrum T Fondaco dei Tedeschi is een historisch handelspand in hartje Venetië, vlak naast de Rialtobrug. Er wordt al eeuwenland handel gedreven. In 2016 werd een grootschalige renovatie door architectenbureau OMA afgerond. Het resultaat is een unieke mix van oud en nieuw. Bovenaan het winkelcentrum is een dakterras waar je kan genieten van een uitzonderlijk uitzicht op Venetië.

In deze blogpost kom je alles te weten over je bezoek aan het winkelcentrum van Venetië.

Inhoud artikel

  1. Een eeuwenoud handelscentrum in Venetië

Het gebouw dat vandaag dienst doet als winkelcentrum, is altijd al een belangrijk handelscentrum geweest. T Fondaco dei Tedeschi betekent zoveel als ‘het magazijn van de Duitsers’. De handelsplek werd gebouwd in 1228 en diende toen als verkoopplaats voor goederen die uit het huidige Duitsland komen.

Bekende Duitse handelaars hadden er hun eigen kantoor en ook Duitse steden waren er vertegenwoordigd met hun lokale specialiteiten en ambachtsproducten. Je kon er onder andere juwelen en bont kopen, maar ook Duitse stoffen en etenswaren. De Duitse handelaars kochten er op hun beurt kruiden, zijde en fruit die ze dan aan de andere kant van de Alpen terug verkochten.

In 1505 werd het handelscentrum in de as gelegd. In drie jaar werd het toen helemaal heropgebouwd door architect Giovanni Giocondo. Het huidige gebouw dateert uit die tijd. Er werden toen ook grote fresco’s aan de gevel aangebracht door de beroemde kunstenaars Giorgione en Titiaan, maar daar blijft vandaag helaas niet veel meer van over.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

  1. Een meesterwerk van architectenbureau OMA

Het handelscentrum werd in de jaren 1900 steeds minder populair en werd daarom gebruikt als douanegebouw en ook als het centrale postkantoor van de stad. Het is pas terug een winkelcentrum sinds 2016. Benetton heeft het enorme gebouw opgekocht en de geprezen architect Rem Koolhaas drukte zijn stempel op het historische gebouw. Het is een van de vele beroemde realisaties van architectenbureau OMA. Vandaag is het een perfecte mix van oud en nieuw.

  1. Winkelen in T Fondaco dei Tedeschi

De winkels van het winkelcentrum

Het winkelcentrum T Fondaco dei Tedeschi bestaat uit 4 verdiepingen waar je verschillende soorten winkels kan binnenwandelen. Je vindt er, weinig verrassend, filialen van luxueuze designermerken, maar je kan er ook souvenirs en lokale lekkernijen kopen. Je vindt er dus voor elk wat wils.

  1. Bewonder ook even de prachtigen buitengevel

Geen zin om te shoppen? Dan moet je ook gewoon het winkelcentrum binnengaan om het ontwerp te bewonderen. Het 16e-eeuwse gebouw werd schitterend gerenoveerd door architectenbureau OMA. De Nederlandse architect mixte de oude bogengalerijen met trappenhallen in hedendaagse materialen en met moderne vormen. Het dak is grotendeels van glas waardoor er veel lichtinval is. Centraal bevindt zich een grote hal waar je iets kan eten en drinken.

VERBLIJFTIP: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.

  1. Het uitkijkplatform vanaf T Fondaco dei Tedeschi

De kers op de taart is ergens wel het uitkijkplatform van het winkelcentrum, en zonder twijfel een van de mooiste bezienswaardigheden van Venetië. Na het shoppen kan je even naar de top van het winkelcentrum om te genieten van een uitzonderlijk uitzicht over Venetië. Toegang tot het uitkijkplatform is overigens helemaal gratis, maar je moet vooraf wel een ticketje reserveren. Daarover later meer.

  1. Hoe en wanneer het T Fondaco dei Tedeschi bezoeken?

  1. Tickets boeken voor het uitkijkplatform van T Fondaco dei Tedeschi?

Om het uitzicht vanop het dakterras te bewonderen, moet je reserveren. Zo probeert men wachtrijen te vermijden. Je kan aan de ingang van het dakterras een QR-code scannen en zo een afspraak maken. Ga je in het laagseizoen, dan is dat voldoende en kan je gewoon meteen het terras betreden. Is het druk en wil je zeker zijn van je plekje, dan is het handiger om vooraf via de website te reserveren.

  1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

  • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
  • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
  • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
  • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?