San Marco Basiliek in Venetië bezoeken? Tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 5

San Marco Basiliek in Venetië bezoeken? Tips + info

8 januari 2022 in Venetië0 reacties

De Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco, ofwel Basilica di San Marco, is de grootste kerk van Venetië en sinds de 19de eeuw ook de kathedraal van de stad. De basiliek heeft de bijnaam ‘de kerk van het goud’ door het veelvuldig gebruik van goudbladeren in de decoraties en de kathedraal staat ook symbool voor de Venetiaanse rijkdom en macht. Je kan je dus wel inbeelden hoe schitterend – letterlijk en figuurlijk – dit luxueuze interieur eruitziet!

Neem zeker je tijd om tijdens je bezoek aan Venetië dit wondermooie bouwwerk te bezichtigen. Lees mijn tips om de basiliek te bezoeken, tickets online te boeken en wachtrijen over te slaan.

Tickets voor de Basiliek van San Marco en wachtrijen over te slaan

Venetië is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De eerste kerk

De eerste kerk ter ere van San Marco werd in 828 door de Doge gebouwd naast het paleis, nadat Venetiaanse koopmannen de overblijfselen van de heilige Marcus uit Alexandrië hadden geroofd. Deze overblijfselen konden in de nieuwe kerk gelegd worden als laatste rustplaats van de sint. Tijdens een oproer in 976 werd deze kerk echter verwoest door een brand, nadat Doge Pietro IV Candiano binnen in de kerk was opgesloten.

1.2. De nieuwe kerk

Al snel werd onder de nieuwe Doge, Domenico Contarini, een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk werd ook verwoest en tegen het einde van de 11de eeuw werd dan ook alweer gebouwd aan een nieuwe kerk. De precieze datum van de grondbreking is niet duidelijk, want zowel het jaar 1063 als de jaren 1071 en 1093 worden genoemd. Wel is duidelijk dat in 1106 het grootste deel van de kerk er al stond, op de toegangshal en de façade na.

1.3. Pracht & praal van Venetië

Tijdens de 12de en de 13de eeuw won Venetië veel slagen waardoor de stad steeds rijker werd. Er werd dan ook heel wat pracht en praal terug meegenomen naar de stad. Zo werden mozaïeken, pilaren en andere kunstwerken naar Venetië gebracht, waar de schatten gebruikt werden in de gebouwen. Ook de Basiliek van San Marco werd groots versierd met mozaïeken en 24-karaats goudbladeren om de rijkdom van Venetië te tonen.

1.4. Kerk van de staat

Tot aan de 13de eeuw deed de kerk dienst als de privékapel van de Doge, maar daarna werd de functie veranderd naar een kerk van de staat, waar grote publieke ceremonies gehouden werden.

1.5. Van kerk naar kathedraal

Nadat in 1807 een einde werd gemaakt aan de Republiek van Venetië, gaf Napoleon het bevel om de zetel van de aartsbisschop van Venetië te verplaatsen. De zetel van de patriarch werd van de Basilica di San Pietro di Castello verplaatst naar de Basilica di San Marco, waarbij de kerk de status van kathedraal ontving.

 1. De Basiliek van San Marco

2.1. De basiliek: algemeen

De kerk is in totaal 76 meter lang, 62 meter breed en 43 meter hoog en is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis. Het kruis is omringd door 5 koepels, waarbij er boven elke arm van het kruis een koepel gelegen is, met boven het kruispunt nog een vijfde, grote koepel.

De kerk bevat veel oosterse invloeden en objecten die tijdens de kruistochten mee terug genomen waren. De kathedraal heeft een marmeren vloer met geometrische patronen en dierenmotieven, terwijl de bovenste gedeeltes van de kerk zijn bedekt met mozaïeken die in totaal 8000 vierkante meter innemen. De mozaïeken geven verhalen van de Bijbel weer en beelden gebeurtenissen in de levens van Christus, de heilige Maria, de heilige Marcus en andere heiligen uit.

2.2. De façade

De façade is verdeeld in 3 verdiepingen, waarbij er in de onderste verdieping 5 portalen te zien zijn met marmeren pilaren en bogen om de bronzen deuren heen. Boven de portalen zijn mozaïeken met scenes uit het leven van Christus en uit de geschiedenis van Sint-Marcus te zien. Ook is een bronzen replica van het beeld van de Paarden van Sint-Marcus te zien die Doge Enrico Dandolo na de overwinning op Constantinopel in 1204 naar Venetië liet brengen. Het beeld werd in 1797 door Napoleon naar Parijs gebracht, waarna het in 1815 terugkeerde naar Venetië. Sinds 1970 is het originele beeld in het museum van de basiliek te zien.

Bovenin zijn langs de rand van het dak verschillende beelden te zien met onder andere Sint-Marcus omringd door 6 engelen in het midden, waaronder een gevleugelde leeuw. De leeuw was het symbool van de heilige Marcus en werd na de bouw van de kerk al snel het symbool van Venetië.

2.3. De Pala d’Oro

De Pala d’Oro, gelegen achter het hoge altaar, is een gouden altaarstuk versierd met 1300 parels, 300 saffieren, 300 smaragden en 400 granaatstenen en 100 amethisten, maar ook robijnen en topazen. In het altaarstuk is Christus omgeven door profeten, apostellen en engelen en de kleinere panelen geven gebeurtenissen weer over het leven van Christus.

2.4. De Tesoro

De Tesoro, ofwel de schatkamer, wordt gezien als één van de belangrijkste documentaties van verschillende edelmetalen. In de schatkamer zijn onder andere heilige overblijfselen en schatten die tijdens de Vierde Kruistocht buitgemaakt en meegenomen waren naar Venetië te zien, waarbij er veel kostbare materialen als goud, zilver en glas tentoongesteld zijn. Een groot deel van de objecten zijn Islamitische werken, maar er zijn ook objecten uit Noord-Europa te zien.

2.5. Loggia dei Cavalli

De Loggia dei Cavalli is het balkon waar je op uitkomt wanneer je de trap naar boven neemt. Hier kan je de Quadriga, de 4 bronzen paarden, van dichtbij aanschouwen, maar hier zit ook de toegang tot het Museum Marciano.

2.6. Museum Marciano

In het Museum Marciano zijn objecten uit de kerk te zien. De Quadriga is het belangrijkste werk, maar daarnaast zijn er ook andere altaarstukken, Perzische tapijten, manuscripten en oude mozaïeken te zien in het museum.

 1. Openingstijden

De Basiliek van San Marco is het gehele jaar door geopend, maar bij gebeden en diensten kan het zijn dat bepaalde gebieden in de kerk, al dan niet de hele kerk, tijdelijk afgesloten worden.

3.1. Openingsuren kerk

 • De kerk is dagelijks geopend tussen 07:00 uur en 19:30 uur voor gebeden met diensten om 07:00, 08:00, 09:00, 10:00 uur en diensten om 18:45 uur op doordeweekse dagen.
 • De diensten op zondagen en feestdagen zijn op 07:00, 08:00, 09:00, 10:30, 12:00 en 18:45 uur.

3.2. Toeristisch bezoek

 • Voor een toeristisch bezoek aan de kerk is de kerk tussen 29 oktober en 15 april geopend tussen 09:30 uur en 17:00 uur van maandag tot en met zaterdag.
 • Een bezoek is ook mogelijk van 14:00 uur tot 16:00 uur op zondagen en feestdagen.
 • Tussen 16 april en 28 oktober is het geopend tussen 09:30 uur en 17:00 uur op doordeweekse dagen en van 14:00 uur tot 17:00 uur op zondagen en feestdagen.
 • De laatste toegang is altijd een 15 minuten voor sluitingstijd.

3.3. Het Museum Marciano

 • Het Museum Marciano is in de winterperiode geopend van 09:45 uur tot 16:45 uur en in de zomerperiode van 09:35 uur tot 17:00 uur geopend.
 • De Tesoro en de Pala d’Oro zijn in de winterperiode van maandag tot en met zaterdag tussen 09:45 uur en 16:45 uur te bezichtigen.
 • Op zondagen en feestdagen kan je de Tesoro en de Pala d'Oro bekijken tussen 14:00 uur en 16:30 uur.
 • In de zomerperiode geldt dat van maandag tot en met zaterdag tussen 09:35 uur en 17:00 uur en op zondagen en feestdagen tussen 14:00 uur en 17:00 uur.
 1. Tickets boeken

Toegang tot de basiliek zelf is gratis, maar voor de Tesoro, de Pala d’Oro en het museum dien je te betalen. Je kan aparte tickets kopen voor de Tesoro en om de Pala d’Oro te kunnen bezichtigen.

Onze tip: Boek je tickets online met een gids of geleide tour. Zo kan je de wachtrijen overslaan.

 1. Vermijd de wachtrijen

In het hoogseizoen staan er vaak lange rijen. Het is dan ook aan te raden om buiten het hoogseizoen een bezoek aan de basiliek te brengen, wanneer er minder toeristen in de stad zijn. Ook is het aan te raden om direct na openingstijd of juist tegen het einde van de dag een bezoek te brengen aan de kathedraal, aangezien de grootste drukte pas later verschijnt en weer in de middag afzwakt.

Onze tip: Het is ook mogelijk om een voorrangsticket te boeken online. Deze service is alleen beschikbaar tussen 1 april en 2 november. Er zijn ook combitickets verkrijgbaar of tours met een gids te boeken.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Lopend

De Basiliek van San Marco is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein halfuur lopen en ook vanaf het station van Venetië is de Basiliek binnen een halfuur te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

De Basiliek van San Marco is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de San Marco Vallaresso of de San Zaccaria halte, met lijn 2 naar de San Marco Giardinetti halte en met lijnen 4.1, 5.1 en 5.2 naar de San Zaccaria halte. Vanaf de San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti haltes is het nog maar enkele minuten lopen over het San Marco plein naar de ingang van de Basiliek. Vanaf de San Zaccaria halte is het ook nog geen 5 minuten lopen naar de Basiliek van San Marco, waarbij je via de Ponte della Paglia loopt.

6.3. Met de auto

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een halfuur lopen gelegen van de Basiliek van San Marco.

 1. Praktische info

 • Kleed je gepast voor een bezoek aan de Basiliek van San Marco. Je dient je knieën en schouders te bedekken wanneer je de kathedraal bezoekt.
 • Grote tassen mogen niet worden meegenomen in de basiliek en dienen te worden afgegeven bij het Ateneo San Basso Bagage Kantoor.
 • Er mag niet gefotografeerd en gefilmd worden binnenin de kathedraal.
 • In drukke periodes kan je bezoek aan de kerk beperkt worden tot 10 minuten.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets online te boeken (zo bespaar je zeker 1 uur wachten).
 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Extra: filmpje met beelden + uitleg over Basilica di San Marco

In dit filmpje krijg je nog een extra woordje uitleg over de Basilica di San Marco met enkele mooie beelden van binnen in de kerk. Ideaal om je voor te bereiden op je bezoek aan Venetië!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis preview reisgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?