San Marco Basiliek in Venetië bezoeken? Praktische info voor je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

San Marco Basiliek in Venetië bezoeken? Praktische info voor je bezoek + tickets

30 maart 2022 in Venetië1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de San Marco Basiliek + waar tickets kopen?

De Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco, ofwel Basilica di San Marco, is de grootste kerk van Venetië en sinds de 19de eeuw ook de kathedraal van de stad. De basiliek heeft als bijnaam ‘de kerk van het gouddoor het veelvuldig gebruik van goudbladeren in de decoraties. Daarnaast staat de kathedraal ook symbool voor de Venetiaanse rijkdom en macht.

Je kan je dus wel inbeelden hoe schitterend – letterlijk en figuurlijk – dit luxueuze interieur eruitziet! Neem zeker je tijd om tijdens je bezoek aan Venetië dit wondermooie bouwwerk te bezichtigen. Lees hier onze tips om de basiliek te bezoeken, tickets online te boeken en wachtrijen over te slaan.

Tickets voor de Basiliek van San Marco en wachtrijen over te slaan

Venetië is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de San Marco Basiliek

De eerste kerk

De eerste kerk ter ere van San Marco werd in 828 door de Doge gebouwd naast het paleis, nadat Venetiaanse koopmannen de overblijfselen van de heilige Marcus uit Alexandrië hadden geroofd. Deze overblijfselen konden in de nieuwe kerk gelegd worden als laatste rustplaats van de sint. Tijdens een oproer in 976 werd deze kerk echter verwoest door een brand, nadat Doge Pietro IV Candiano binnen in de kerk was opgesloten.

De nieuwe kerk

Al snel werd onder de nieuwe Doge, Domenico Contarini, een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk werd ook verwoest en tegen het einde van de 11de eeuw werd dan ook alweer gebouwd aan een nieuwe kerk. De precieze datum van de grondbreking is niet duidelijk, want zowel het jaar 1063 als de jaren 1071 en 1093 worden genoemd. Wel is duidelijk dat in 1106 het grootste deel van de kerk er al stond, op de toegangshal en de façade na.

Pracht & praal van Venetië

Tijdens de 12de en de 13de eeuw won Venetië veel slagen waardoor de stad steeds rijker werd. Er werd dan ook heel wat pracht en praal terug meegenomen naar de stad. Zo werden mozaïeken, pilaren en andere kunstwerken naar Venetië gebracht, waar de schatten gebruikt werden in de gebouwen. Ook de Basiliek van San Marco werd groots versierd met mozaïeken en 24-karaats goudbladeren om de rijkdom van Venetië te tonen.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs de San Marco Basiliek en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

Kerk van de staat

Tot aan de 13de eeuw deed de kerk dienst als de privékapel van de Doge, maar daarna werd de functie veranderd naar een kerk van de staat, waar grote publieke ceremonies gehouden werden.

Van kerk naar kathedraal

Nadat in 1807 een einde werd gemaakt aan de Republiek van Venetië, gaf Napoleon het bevel om de zetel van de aartsbisschop van Venetië te verplaatsen. De zetel van de patriarch werd van de Basilica di San Pietro di Castello verplaatst naar de Basilica di San Marco, waarbij de kerk de status van kathedraal ontving.

Graag nog meer kerken bezoeken? Ontdek hier onze selectie favoriete kerken en kathedralen in Venetië.
 1. De Basiliek van San Marco bezoeken

De Basiliek van San Marco: algemeen

De Basiliek van San Marco is gelegen op het indrukwekkende Piazza San Marco dat het centrum vormt van Venetië. Naast de basiliek kan je hier ook nog enkele andere bijzondere gebouwen bezichtigen zoals het Dogepaleis, de Campanile di San Marco en Biblioteca Marciana.

De kerk zal ook meteen je aandacht trekken. Ze is namelijk rijkelijk voorzien van bogen, torentjes en andere verfraaiingen en is in totaal zo'n 76 meter lang, 62 meter breed en 43 meter hoog. De basiliek is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis dat omringd wordt door 5 bijzondere koepels. Boven elke arm van het kruis is een koepel gelegen met boven het kruispunt nog een vijfde, grote koepel.

De San Marco Basiliek staat natuurlijk vooral bekend om zijn bijzondere en kleurrijke decoraties en versieringen. De kerk bevat heel wat oosterse invloeden en objecten die tijdens de kruistochten mee terug genomen waren. De kathedraal heeft een marmeren vloer met geometrische patronen en dierenmotieven, terwijl de bovenste gedeeltes van de kerk zijn bedekt met mozaïeken die in totaal 8000 vierkante meter innemen.

De mozaïeken geven enkele verhalen uit de Bijbel weer en beelden gebeurtenissen uit de levens van Christus, de heilige Maria, de heilige Marcus en andere heiligen uit.

De façade van de San Marco Basiliek

De façade is verdeeld in 3 verdiepingen, waarbij er in de onderste verdieping 5 portalen te zien zijn met marmeren pilaren en bogen om de bronzen deuren heen.

 • Boven de portalen zie je mozaïeken met scenes uit het leven van Christus en uit de geschiedenis van Sint-Marcus.
 • Ook is een bronzen replica van het beeld van de Paarden van Sint-Marcus te zien die Doge Enrico Dandolo na de overwinning op Constantinopel in 1204 naar Venetië liet brengen. Het beeld werd in 1797 door Napoleon naar Parijs gebracht, waarna het in 1815 terugkeerde naar Venetië. Sinds 1970 is het originele beeld in het museum van de basiliek te zien.
 • Bovenin zijn langs de rand van het dak verschillende beelden te zien met onder andere Sint-Marcus omringd door 6 engelen in het midden, waaronder een gevleugelde leeuw. De leeuw was het symbool van de heilige Marcus en werd na de bouw van de kerk al snel het symbool van Venetië.

Boek je tickets voor de San Marco Basiliek

De Pala d’Oro

De Pala d’Oro, gelegen achter het hoge altaar, is een gouden altaarstuk versierd met 1300 parels, 300 saffieren, 300 smaragden en 400 granaatstenen en 100 amethisten, maar ook met robijnen en topazen. In het altaarstuk is Christus omgeven door profeten, apostellen en engelen en de kleinere panelen geven gebeurtenissen weer over het leven van Christus.

De Tesoro

De Tesoro, ofwel de schatkamer, wordt gezien als één van de belangrijkste documentaties van verschillende edelmetalen. In de schatkamer zijn onder andere heilige overblijfselen en schatten die tijdens de Vierde Kruistocht buitgemaakt en meegenomen waren naar Venetië te zien, waarbij er veel kostbare materialen als goud, zilver en glas tentoongesteld zijn. Een groot deel van de objecten zijn Islamitische werken, maar er zijn ook objecten uit Noord-Europa te zien.

Loggia dei Cavalli

De Loggia dei Cavalli is het balkon waar je op uitkomt wanneer je de trap naar boven neemt. Hier kan je de Quadriga, de 4 bronzen paarden, van dichtbij aanschouwen, maar hier zit ook de toegang tot het Museum Marciano.

Bezoek het Museum Marciano

Tijdens je bezoek aan het Museum Marciano kan je enkele objecten uit de kerk bewonderen. De Quadriga is veruit het belangrijkste werk, maar daarnaast zijn er ook nog andere altaarstukken, Perzische tapijten, manuscripten en oude mozaïeken te zien in het museum. Meer info op de website.

Verblijftip: Ben je op zoek naar een accommodatie dichtbij de basiliek? Verblijf dan in het Hotel Concordia dat uitkijkt op het San Marcoplein.
 1. Openingsuren van de San Marco Basiliek

Wil je graag deze indrukwekkende basiliek bezoeken? De Basiliek van San Marco is het hele jaar door geopend, maar bij gebeden en diensten kan het zijn dat bepaalde gebieden in de kerk, al dan niet de hele kerk, tijdelijk afgesloten worden.

Openingsuren kerk

 • De kerk is dagelijks geopend tussen 7u en 19u30 voor gebeden met diensten om 7u, 8u, 9u, 10u en diensten om 18u45 op doordeweekse dagen.
 • De diensten op zondagen en feestdagen zijn op 7u, 8u, 9u, 10u30, 12u en 18u45.

Toeristisch bezoek

 • Voor een toeristisch bezoek aan de kerk is de kerk tussen 29 oktober en 15 april geopend tussen 9u30 en 17u van maandag tot en met zaterdag.
 • Een bezoek is ook mogelijk van 14u tot 16u op zondagen en feestdagen.
 • Tussen 16 april en 28 oktober is het geopend tussen 9u30 en 17u op doordeweekse dagen en van 14u tot 17u op zondagen en feestdagen.
 • De laatste toegang is altijd een 15 minuten voor sluitingstijd.

Openingsuren van het Museum Marciano

 • Het Museum Marciano is in de winterperiode geopend van 9u45 tot 16u45 en in de zomerperiode van 9u35 tot 17u geopend.
 • De Tesoro en de Pala d’Oro zijn in de winterperiode van maandag tot en met zaterdag tussen 9u45 en 16u45 te bezichtigen.
 • Op zondagen en feestdagen kan je de Tesoro en de Pala d'Oro bekijken tussen 14u en 16u30.
 • In de zomerperiode geldt dat van maandag tot en met zaterdag tussen 9u35 en 17u en op zondagen en feestdagen tussen 14u en 17u.
 1. Tickets boeken voor de Basiliek van San Marco

Toegang tot de basiliek zelf is gratis, maar voor de Tesoro, de Pala d’Oro en het museum dien je te betalen. Je kan aparte tickets kopen voor de Tesoro en om de Pala d’Oro te kunnen bezichtigen. We raden je aan om deze tickets op voorhand te boeken.

TICKETS: Boek je tickets voor de Basiliek van San Marco online met een gids of geleide tour. Zo kan je de wachtrijen overslaan.

 1. Vermijd de wachtrijen aan de San Marco Basiliek

In het hoogseizoen staan er vaak lange rijen. Het is dan ook aan te raden om buiten het hoogseizoen een bezoek aan de basiliek te brengen, wanneer er minder toeristen in de stad zijn. Ook is het aan te raden om direct na openingstijd of juist tegen het einde van de dag een bezoek te brengen aan de kathedraal, aangezien de grootste drukte pas later verschijnt en weer in de middag afzwakt.

TIP: Het is ook mogelijk om een voorrangsticket te boeken online. Deze service is alleen beschikbaar tussen 1 april en 2 november. Er zijn ook combitickets verkrijgbaar of tours met een gids te boeken.

 1. Wegbeschrijving naar de San Marco Basiliek

Wandel naar de basiliek

De Basiliek van San Marco is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein halfuur lopen en ook vanaf het station van Venetië is de Basiliek binnen een halfuur te bereiken.

Liever met het openbaar vervoer?

De Basiliek van San Marco is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de San Marco Vallaresso of de San Zaccaria halte, met lijn 2 naar de San Marco Giardinetti halte en met lijnen 4.1, 5.1 en 5.2 naar de San Zaccaria halte. Vanaf de San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti haltes is het nog maar enkele minuten lopen over het San Marco plein naar de ingang van de Basiliek. Vanaf de San Zaccaria halte is het ook nog geen 5 minuten lopen naar de Basiliek van San Marco, waarbij je via de Ponte della Paglia loopt.

Of beschik je over een eigen wagen?

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een halfuur lopen gelegen van de Basiliek van San Marco. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met 'hoe je makkelijk verplaatsen in Venetië'.

Ligging van de San Marco Basiliek op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan de San Marco Basiliek

 • Kleed je gepast voor een bezoek aan de Basiliek van San Marco. Je dient je knieën en schouders te bedekken wanneer je de kathedraal bezoekt.
 • Grote tassen mogen niet worden meegenomen in de basiliek en dienen te worden afgegeven bij het Ateneo San Basso Bagage Kantoor.
 • Er mag niet gefotografeerd en gefilmd worden binnenin de kathedraal.
 • In drukke periodes kan je bezoek aan de kerk beperkt worden tot 10 minuten.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets online te boeken (zo bespaar je zeker 1 uur wachten).
 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Extra: filmpje met beelden + uitleg over Basilica di San Marco

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de basiliek? In onderstaand filmpje krijg je een extra woordje uitleg over de Basilica di San Marco met enkele mooie beelden van binnen in de kerk. Ideaal om je voor te bereiden op je bezoek aan Venetië!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 maart 2024 - Jozef Olaerts

San Marco bekijken aan de buitenkant(zijkant links) loont meer dan de moeite en wordt door veel toeristen vrees ik nauwelijks opgemerkt. Er is een stuk bouw- en decoratiegeschiedenis te ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?