Met de camper door Schotland: Route voor je roadtrip met de mobilehome

Koop de volledige reisgids voor € 10

Met de camper door Schotland: Route voor je roadtrip met de mobilehome

27 december 2023 in Schotland2 reacties

Roadtrip Schotland met de camper: uitgestippelde mobilehome route

Schotland heeft het allemaal. Dit deel van het Verenigd Koninkrijk torst een eeuwenlange geschiedenis op haar schouders vol verhalen over wraaklustige heersers en mythische veldslagen. Schotland is de ideale roadtrip bestemming voor natuurliefhebbers. Met de camper trek je hier door een sprookjesachtig decor van groene heuvels en woeste kustlijnen die tot de verbeelding spreken.

Als kers op de taart is de bijzonder vriendelijke Schotse bevolking. Geen betere plek voor een geslaagde roadtrip met de mobilehome. Hieronder stippelden we alvast onze camperroute uit die het beste van wat Schotland te bieden heeft verbindt.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Schotland met de camper

Duur5 - 21 dagen ()
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen & campings voor deze rondreis met de camper:
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1349)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Newcastle - Alnwick Castle

Om Schotland te bereiken, kan je ervoor kiezen om het vliegtuig, vliegen kan op Edinburgh, en ter plekke een auto of camper te huren.

Als trotse camperaar kiezen we er echter voor om met de met de ferry van IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle te varen. Newcastle. Reken op zo'n 17u varen om de overtocht te maken. Boek je tickets voor de ferry hier online. Wie meer wil weten over de verschillende mogelijkheden en verbindingen tussen België, Nederland en route naar Schotland, lees zeker onze blogpost, hoe met de boot naar Schotland?

Eenmaal aangekomen in Newcastle Upon Tyne gaan we eerst even de havenstad verkennen en nadien door te rijden richting Edinburgh, onderweg lassen we een stop in op onze route bij Alnwick Castle.

Na je bezoek aan het kasteel, rijd je door richting Edinburgh. Je kan overnachten op Drum Mohr Holiday Park, op 20 minuten rijden van Edinburgh.

Alnwick Castle, ook wel gekend als het Zweinstein uit de Harry Potter films

Alnwick Castle was de residentie van Ralph Percy, de 12de eeuwse hertog van Northumberland. Het kasteel dateert uit de tijd van de Normandische veroveringen van Engeland en werd gebouwd rond het jaar 1100. Sindsdien werd het kasteel verschillende keren verbouwd. Harry Potter fans zullen het Alnwick Castle meteen herkennen, het kasteel stond namelijk model voor Zweinstein (of Hogwarts in het Engels). Er zijn verschillende passages in en rondom het kasteel opgenomen.

TIP: Neem een kijkje in het kasteel, bewonder het prachtige interieur en de indrukwekkende vertrekken en ga zelf bezemsteelvliegen op de binnenpleinen van Alnwick Castle. Koop je ticket voor Alnwick Castle € 20 op voorhand en vermijd de wachtrijen.

Dag 2 - 3: Edinburgh

Vandaag en morgen trekken we uit om de prachtige stad Edinburgh te verkennen. Edinburgh is de Schotse hoofdstad en mag dus zeker niet ontbreken op deze roadtrip. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je écht voor ieder wat wils.

Met onze stadswandeling door Edinburgh, zie je direct de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Zo kom je onder meer langs de Royal Mile, de bekende straat die langs de Old Town naar Edinburgh Castle leidt.

Enkele must-see bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan Edinburgh

  • Maak een wandeling naar de heuveltop van Arthur’s Seat, een prachtige manier om Edinburgh te verkennen.
  • Wandel door de Victoria Street met verschillende kleurrijke gevels. Je vindt er ook heel wat leuke cafétjes, winkeltjes en ook restaurants waar je een lekker hapje kan eten.
  • Breng een bezoekje aan de St Giles Cathedral, eigenlijk de 'High Kirk', de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland in Edinburgh.
  • Ga op zoek naar Greyfriars Bobby op het Greyfriars Kirkyard, een historische plek in het centrum van Edinburgh.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad wandel je best naar Calton Hill.
  • Bezoek enkele leuke musea als het Museum of Edinburgh en The People’s Story vlakbij de Canongate Kirk. (ontdek hier alle musea in Edinburgh)
Wil je liever één dag doorbrengen in de stad zodat je meer tijd kan uitrekken om andere plekken in Schotland te bezichtigen? Bekijk dan zeker onze blogpost met "Edinburgh bezoeken in 1 dag".

Dag 4: The Kelpies - Stirling

Na je bezoek aan de Schotse hoofdstad, rijd je verder het noorden in. Op je route naar Stirling, kom je langs twee heel bijzondere bouwwerken: The Kelpies. Uit het niets verschijnen er langs de autosnelweg (de M9) twee gigantische, glinsterende paardenhoofden. Deze paardenhoofden, ontworpen door de Schotse kunstenaar Andy Scott, zijn maar liefst 30 meter hoog en bestaan uit 300 ton bouwstaal. De bouwwerken toren uit boven de nieuwe kanaaluitbreiding die het Forth & Clyde-kanaal met de Noordzee verbindt.

Het is echt de moeite om het bouwwerk van dichtbij te bezichtigen. Wil je graag meer te weten komen achter het verhaal van deze mythische waterbeesten? Dan kan je bij het bezoekerscentrum de The Kelpies Tour volgen, waarbij je de beeldhouwwerk van binnen kan zien. Meer info op de website.

Op een halfuurtje rijden van The Kelpies, ligt Stirling

Stirling staat vooral bekend voor het kasteel op de top van een vulkanische rots en de vele steile straatjes die leiden naar de oude stad. Sterling biedt ook heel wat bezienswaardigheden zoals de Mercat Cross, het centrum van de handelsactiviteiten, de Old Town Jail, de Holy Rude Church en het hoogtepunt van de stad - letterlijk en figuurlijk - het Stirling Castle. Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling Stirling.

Na je bezoek aan Stirling kan je ervoor kiezen om te overnachten in Stirling of door te rijden naar de Perth Caravan Park, nabij Perth. Zo kan je 's ochtends na een uitgebreide nachtrust meteen Perth verkennen.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je begeleide tour door de oude binnenstad en het kasteel van Stirling.

Dag 5: Perth en omgeving

Vandaag verkennen we het marktstadje Perth. Een stad met enkele interessante plekken voor liefhebbers van geschiedenis, waaronder Balhousie Castle, waar nu het Black Watch Museum (over het Schotse leger regiment) is ondergebracht, en Scone Palace, waar de Schotse koningen gekroond werden, beide aanraders. Er zijn nog meer interessante musea en galerijen te vinden in het centrum van de stad.

Strek je graag de benen, dan kan je ook naar de top van de nabije Kinnoul Hill wandelen (bekijk ligging) waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht over de Tay-rivier en het omliggende landschap.

Heb je nog wat tijd over? Rijd dan nog wat verder door naar de Stanley Mills

Stanley Mills ligt niet ver van het dorp Stanley, dat gebouwd werd in functie van de molens. De spinnerij is nu een museum en vertelt het verhaal van 200 jaar katoenproductie in de streek. Je ziet er niet alleen werktuigen die door de arbeiders gebruikt werden, maar ook de putten waar in 1787 de oorspronkelijke waterraderen draaiden. Met behulp van een waterstroom kan je zelf verschillende waterraderen en turbines testen, iets dat zeker zal aanslaan bij kinderen. Ook vandaag kan je overnachten op het Perth Caravan Park.

Dag 6: Braemar Castle & Balmoral Castle

We zetten onze reis verder door richting het Cairngorms National Park. Morgen kan je een hele dag doorbrengen in het nationaal park maar vandaag focussen we ons op twee indrukwekkende kastelen die hier gevestigd zijn: het Braemar Castle & Balmoral Castle. Vanuit Perth rijd je in 1u30 naar Braemar Castle. Het 17de eeuwse kasteel met hoge torens, wenteltrappen, mystieke kelders en een kerker voldoet daarmee aan alle eisen van een typisch Schots kasteel.

Sinds de grondige restauratie in 2008, is het kasteel toegankelijk voor het publiek. Braemar Castle is het onderwerp van enkele beruchte momenten uit de Schotse geschiedenis, waaronder die van de inval van de Zwarte Kolonel. Tijdens de Jakobitische opstand in 1689 liet deze het kasteel afbranden, om zo te voorkomen dat het kasteel zou gebruikt worden als uitvalsbasis door de Engelse troepen.

LEESTIP: Braemar Castle en Balmoral Castle zijn slechts twee van de vele mooie burchten en kastelen die Schotland lief is. Ontdek hier dé mooiste kastelen van Schotland.

Op enkele kilometers van Braemar Castle, ligt het indrukwekkende Balmoral Castle

Koningin Victoria beschreef Balmoral ooit als haar 'lieflijke paradijs in de Hooglanden'. Al sinds de 19de eeuw is het kasteel de vaste zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Prins Albert en koningin Victoria huurden het landgoed initieel, waarna ze toch besloten het te kopen omdat hun eigen woonst te klein was geworden.

Het kasteel bevindt zich aan de rivier Dee in Aberdeenshire in de Schotse Hooglanden. Wanneer de koninklijke familie er niet aanwezig is, kan je als bezoeker genieten van interessante tentoonstellingen in de Ballroom, de grootste kamer van Balmoral Castle.

Wandel door de Engelse tuinen

Ook de typisch Engelse tuinen rondom het kasteel zijn een lust voor het oog. Om de privacy van de koninklijke familie te respecteren is slechts een deel van het kasteel en van de tuin opengesteld voor het publiek. Vanaf eind maart tot eind juli is Balmoral Castle vrij te bezoeken. De koninklijke familie verblijft er in de maand augustus.

Na je bezoek aan de kastelen kan je overnachten op het Braemar Caravan Park, omringd door de schilderachtige bergen van het Schotse natuurgebied Cairngorms National Park.

Dag 7: Cairngorms National Park

Vandaag breng je een volledige dag door in het Cairngorms National Park, een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland. Een originele manier om het Cairngorms berglandschap te bewonderen is met de authentieke stoomtrein over de Strathspey Steam Railway (meer info hier). Maar je kan ook gewoon zelf de mooiste plekjes van het nationaal park op eigen tempo verkennen.

Wat valt er allemaal te zien en te beleven in het Cairngorms National Park?

  • Een van de mooiste delen van het nationaal park is het Rothiemurchus Estate waar je rondtrekt in een deel van het oude Caledonische woud dat ooit grote gebieden van Schotland bedekte.
  • Houd ook zeker halt in Loch an Eilein, de ideale picknickplek. Dit is een wondermooi meer met in het midden een eiland waarop een 13e-eeuwse kasteelruïne prijkt. Veel pittoresker wordt het niet.
  • Nog populair bij bezoekers is de kabelbaan naar de top van de Cairngorm Mountain. Je hebt er een adembenemend uitzicht op de uitgestrekte bossen. In de winter kan je hier vooral skiën en wandelen.
  • Op roadtrip door Schotland met kinderen? Breng dan een bezoekje aan het Highland Wildlife Park en ga wilde dieren spotten.
  • Na al dat wandelen in het Cairngorms National Park toe aan een welverdiende pauze? Breng dan eens een bezoekje aan een van de distilleerderijen die in het natuurpark gevestigd zijn.
  • Aviemore is de belangrijkste stad in het nationaal park. Van hieruit vertrekken verschillende wandelpaden die je door de wildernis leiden. In de winterperiode kan je hier bovendien komen skiën.

OVERNACHTEN: Aviemore is de ideale uitvalbasis om te verblijven als je meerdere dagen in het Cairngorms National Park wilt doorbrengen. Bekijk hier het aanbod campings in Aviemore en omgeving.

Dag 8: Aviemore - Inverness

We laten de natuur achter ons en zetten onze reis verder naar Inverness. Het is best even wennen na een dagje door te brengen in de wilde natuur van het Cairngorms National Park. Inverness is een redelijk grote stad, met alles wat daarbij hoort. Het is de culturele hoofdstad van de Schotse Highlangs.

Je vindt er tal van overnachtingsmogelijkheden en er is veel te zien en te doen. Wandel zeker door de oude stad waar je de 19de-eeuwse kathedraal vindt, de oude High Church uit de 18de eeuw en een overdekte Victoriaanse markt. Breng ook een bezoekje aan het Inverness Museum and Art Gallery waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de Highlands. Overnachten kan je bij het Bunchrew Caravan & Camping Park, gelegen aan de zee.

UNIEKE TREINRIT: Trek een dag extra uit en rijd mee met de Jacobite-stoomtrein en Highlands-tour vanuit Inverness. Een onvergetelijke ervaring. Boek je daguitstap hier.

Dunrobin Castle

Op een uurtje rijden van Inverness bevindt zich het prachtige Dunrobin Castle dat ook absoluut de moeite waard is om te bezichtigen. Dit statige huis combineert Schotse stijlen met elementen uit de Franse renaissance-architectuur.

De oorsprong van Dunrobin gaat ver terug tot in de middeleeuwen, hoewel de structuur die je nu ziet, samen met de omringende tuinen, toegevoegd werden door Sir Charles Barry tussen 1835 en 1850. Sommige delen van de oorspronkelijke constructie kan je nog zien op het binnenplein. Het kasteel werd gedurende 7 jaar als internaat gebruikt, maar is nu open voor het grote publiek.

OPTIONEEL: Het Dunrobin kasteel ligt op de route van de North Coast 500, een toeristische route van iets meer dan 500 mijl (800 km) lang die je laat kennis maken met het noorden van Schotland. Indien je hier de tijd voor hebt, kan je ervoor kiezen om deze roadtrip uit te breiden en een stukje van de North Coast 500 in je route op te nemen. Bekijk hier alvast onze camperroute langs de North Coast 500.

Dag 9: Loch Ness - Isle of Skye

Wie Schotland bezoekt, wil waarschijnlijk het beruchte monster van Loch Ness proberen te spotten. Daarom mocht een bezoekje aan het Loch Ness ook zeker niet ontbreken in deze camperroute. Het is een van de beroemdste meren ter wereld, en dat allemaal omwille van een berucht watermonster. De woonplaats van de geliefkoosde “Nessie” ligt op 180 kilometer van Portree. Je bereikt het Loch Ness na een autorit van 20 minuten vanuit Inverness en 1u30 vanaf het Dunrobin kasteel. Je kan een boottocht maken over het Loch Nessmeer en proberen om sporen van Nessie te vinden.

Onderweg naar Isle of Skye

Vanaf Loch Ness is het zo'n 2u20 rijden naar Isle of Skye. Om het Isle of Skye te bereiken, kan je via Skye Bridge vanaf het dorp Kyle of Lochalsh naar het eiland verder rijden of je kan een overzet maken met de ferry naar het dorpje Mallaigh. Kies je ervoor om de ferry te nemen, dan raden we aan om in de buurt van de overzetplaats te overnachten, zodat je 's ochtends meteen de ferry op kan en het eiland zo snel mogelijk kan verkennen. Meer info over de ferrytochten naar Isle of Skye.

CAMPING: Reraig Caravan Site is een kleine, familiecamping met verharde staanplaatsen voorzien van voldoende privacy nabij de brug naar Isle of Skye.

Je kan rechtstreeks vanaf Loch Ness richting Isle of Skye rijden of je kan ervoor kiezen om de route wat langer te maken en een omweg te maken naar het charmante schiereiland Applecross en Bealach na Bà, een adembenemende route die je zeker eens moet gereden hebben.

Dag 10 - 11: Isle of Skye

Het eiland Skye is een van de populairste bestemmingen van Schotland

En ook onze persoonlijke favoriet! Elk jaar trekken vele bezoekers naar dit afgelegen eiland om de adembenemende landschappen en de schilderachtige stadjes in zich op te nemen. Portree is het belangrijkste stadje op Isle Of Skye. Het is bekend om de opvallende gekleurde huisjes en de kleine haven. Vanaf Staffin Road heb je een mooi panoramisch uitzicht op de vissershaven. We raden je aan om vanuit Portree een aantal beroemde plekjes op het eiland te ontdekken.

  • De eerste stop is de Quiraing. Dat is een merkwaardige reeks rotspieken waarlangs je ook uitstekend kan wandelen.
  • Ga daarna naar de Kilt Rock en Mealt Falls. Dat is een pittoreske waterval die van een klif op de rotsen naast de zee stort. Het is een plek die je ongetwijfeld zal weten te verbazen. Hier kan je schitterende foto’s nemen.
  • Het Brother’s Point (bekijk ligging), een absolute must-see die voorlopig nog niet zo bekend is bij de toeristen.
  • Vlakbij ligt de Old Man of Storr, een van de iconen van het Isle of Skye. We raden je aan om naar deze plek te wandelen van bij Loch Leathan. Dit deel van het eiland is bovendien de thuis van de Schotse langharige hooglanders, een runderras, met een beetje geluk kan je ze spotten.
  • Neist Point is de populairste plek op het eiland Skye om de zonsondergang te bekijken. Wandel vanaf de parkeerplaats langs de kust omhoog en geniet van wat je ziet!
  • Overnachten kan je bij Portree Campsite.
LEESTIP: Er valt nog zoveel meer te zien! Bekijk hier alvast dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Isle of Skye.

Dag 12: Glenfinnan Viaduct - Isle of Mull

Na twee dagen door te brengen op het eiland van Skye, neem je de ferry naar Mallaig waar je verder reist richting het bekende Glenfinnan Viaduct. Het Glenfinnan viaduct is één van de hoogtepunten op deze camperroute voor Harry Potter-fans. Je zal deze plek ongetwijfeld herkennen uit heel wat films. Als de tijd het toestaat, zal de trein hier ook eventjes stoppen.

Deze betonnen viaduct met 21 bogen is een technisch wonder. Hij is 380 meter lang en werd in 1898 afgewerkt. 30 meter lager loopt de rivier Finnan. In het station van Glenfinnan kan je het West Highland Railway Museum bezoeken. Wil je graag nog meer van Harry Potter ontdekken? Lees dan ook zeker onze blogpost met de Harry Potter filmlocaties in Schotland.

Op je route naar Isle of Mull, kom je langs enkele bekende bezienswaardigheden

De route van het Glenfinnan viaduct naar Isle of Mull bedraagt zo'n 70 mijl/112km (+- 2u50 rijden). Je kan ervoor kiezen om richting Lochaline (bekijk ligging) te rijden en daar de veerboot te nemen naar Fishnish. Of je kan ook een kleine omweg maken en een dag extra in te plannen om volgende bezienswaardigheden in je route op te nemen. Ze zijn één voor één absoluut de moeite waard om in je route op te nemen, maar dat is volledig jouw keuze.

  • Fort William, niet meteen de mooiste stad met een historisch centrum vol leuke souvenirwinkeltjes en restaurantjes en het West Highland Museum.
  • Het is ook dé toegangspoort tot de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, Ben Nevis. Deze berg is een geliefde wandelbestemming in de Schotse Hooglanden.
  • Of laat je verwonderen door de schilderachtige landschappen van Glen Coe. Dat doe je echter best te voet. Je kan hier fantastisch wandelen tussen de spectaculaire landschappen en de schijnbaar eindeloze wildernis. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet! De meest uitdagende wandeling is die naar de top van Buachaille Etive Mòr, waar je getrakteerd wordt op een onklopbaar uitzicht.
Mis niets tijdens deze camperroute door Schotland met onze reisgids Schotland.

Dag 13 - 14: Isle of Mull

Onze roadtrip door Schotland, komt stilletjes aan op zijn einde. Vandaag bezoeken we het prachtige Isle of Mull, het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory. Met haar felgekleurde huizen en charmante baai lijkt Tobermory recht uit de pagina’s van een prentenboek te komen. Neem even de tijd om dit stadje te bezoeken en ga nadien de minder toeristische delen van het eiland verkennen.

  • Breng een bezoekje aan het Glengorm Castle, een van de mooiste kastelen in Schotland.
  • Maak een mooie wandeling over het witte zandstrand van Calgary Bay. Dé ideale plek om even te ontspannen.
  • Neem de ferry naar Isle of Iona, een magische plek in Schotland of Isle of Ulva waar je prachtig kan wandelen.
  • Bezoek het kleine dorpje Dervaig waarvan de geschiedenis terug gaat tot de tijd van de Vikingen.
  • Geniet van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

OVERNACHTEN: Verblijf op de Shieling Holidays, een prachtige camping aan de kust met uitzicht op Loch Linnhe tot Ben Nevis. De camping ligt in Craignure waar je later de veerboot kan nemen naar Oban.

Dag 15: Oban - Loch Lomond & Trossachs National Park

Na het verkennen van Isle of Mull, kan je de veerboot van de haven in Craignure nemen naar Oban (overzet van 45 minuten). Wandel even door het gezellige centrum van Oban en breng er zeker een bezoekje aan de kathedraal en de kastelen. Wandel naar de top van de McCaig’s Tower voor enkele adembenemende uitzichten over de baai.

Op regenachtige dagen is het ook erg leuk om een bezoekje te brengen aan de Oban Distillery, een van de oudste en kleinste whiskydistilleerderijen van Schotland.

Loch Lomond & Trossachs National Park

Na je bezoek aan Oban, rijd je door naar het Loch Lomond & Trossachs National Park. De trekpleister hier is het Loch Lomond, het grootste en een van de meest bezochte lochs (meren) van Schotland. Misschien ken je Loch Lomond wel van het liedje “The Bonnie Banks o' Loch Lomond”, en we kunnen het alleen maar beamen: de oevers zijn er inderdaad erg ‘bonny’ of mooi.

Enkele plekjes zijn bijzonder populair voor fotografie, sightseeing en picknicks. Wij raden Balmaha en Milarrochy Bay aan, allebei aan de oostkant van het loch. Rijd na je bezoek verder naar Lomond Woods Holiday Park in Balloch. Hier kan je overnachten en je reis morgen verder zetten.

BOOTTOCHT: Verken het meer en haar prachtige omgeving tijdens een boottocht. Geniet van de spectaculaire uitzichten. Boek je boottocht op Loch Lomond hier.

Dag 16 - 17: Glasgow

Op de laatste dagen van je roadtrip door Schotland, bezoek je Glasgow. De rivaliteit tussen Glasgow, de grootste stad van Schotland, en Edinburgh, de hoofdstad, gaat soms hard, maar blijft gemoedelijk. In afstand liggen de twee steden misschien niet ver van elkaar, maar qua cultuur en sfeer zijn ze mijlenver verwijderd. Glasgow staat bekend om zijn vriendelijke inwoners die soms wat moeilijk te verstaan zijn vanwege hun beroemde accent.

In de stad kan je heel wat gratis musea bezoeken, er zijn verschillende bars met livemuziek en diverse brouwerijen en distilleerderijen waar je de lokale whisky en bieren kan proeven. Tijdens onze stadswandeling door Glasgow kom je alvast langs enkele topbezienswaardigheden zoals:

  • De kathedraal van Glasgow, het enige oude overblijfsel van de stad.
  • Je wandelt ook even langs de levendige fruitmarkt, het Tobacco Merchant’s House, de Gallery of Modern Art en Kelvingrove Park.
  • Voetballiefhebbers kunnen een wedstrijd van de Rangers of de Celtics bijwonen.
  • Er liggen ook enkele attracties buiten het centrum van Glasgow zoals Pollock House, House of an Art Lover en het National Museum of Rural Life.

OVERNACHTEN: Op zoek naar een leuke camping in de buurt van Glasgow? Strathclyde Country Park Caravan and Motorhome Club Site bevindt zich op 20 minuten rijden van Glasgow en beschikt over ruime staanplaatsen, voldoende privacy en uitgebreid sanitair. In de buurt van de camping kan je de trein nemen vanuit Motherwell. Meer info en boeken.

Proef de Schotse keuken op je roadtrip door Schotland

  • De Schotse keuken heeft één hoofdrolspeler: de wereldberoemde haggis. Het bestaat uit vlees van de ingewanden van het schaap, gemengd met uien, havermout, bouillon en kruiden. Die worden samen gekookt in de binnenkant van de maag van een schaap. Probeer het vooral zelf!
  • Iets toegankelijker zijn de typische Schotse pasteitjes. Ze worden meestal gemaakt met gehakt, maar soms ook met andere soorten vlees. Je kan ze warm of koud eten en ze zijn bijzonder populair in afhaalrestaurants.
  • Schotland heeft een enorme kustlijn en er wordt ijverig gevist. Proef daarom ook zeker cullen skink. Dat is een romige gerookte vissoep, die oorspronkelijk afkomstig is uit het dorpje Cullen, in het noordoosten van Schotland. Het wordt bereid met gerookte schelvis, room, aardappelen en uien.
  • Een andere beroemde soep is de zogenaamde cock-a-leekie. Het is een gepeperde kippenbouillon met prei, soms ook pruimen, en de soep wordt doorgaans ingedikt met rijst of gerst. Men eet hier al cock-a-leekie sinds de middeleeuwen!
Ontdek nog meer van de typische Schotse gerechten die je eens moet geproefd hebben.

Praktische info voor je roadtrip in Schotland

  • Autorijden in Schotland is op zich niet zo moeilijk, maar er is een ding waar je echt op moet letten. In Schotland rijden ze namelijk niet rechts maar links. Lees meer over links rijden met de auto.
  • Ook de pedalen voor gas, koppeling en rem zitten allemaal op dezelfde plek, maar de pook zit natuurlijk wel aan je linkerkant.
  • Vooral in het Schotse hooglanden, in het noorden en op het platteland kan je heel wat smalle wegen tegenkomen, de zogenaamde single lanes. Hier maak je best gebruik van de zogenaamde ‘passing places’.
  • Let vooral 's ochtends en 's avonds tijdens de schemering goed op voor het overstekend wild.
  • Er zijn geen tolwegen in Schotland.
  • Ben je van plan een overzet te maken met een ferry? Boek je ferrytocht online op voorhand hier.
  • Wie met de camper op vakantie gaat, kan best op voorhand een camping boeken. Bekijk hier alvast onze favoriete campings in Schotland.

Wat is de beste reistijd voor een roadtrip in Schotland?

  • De beste tijd om Schotland te bezoeken is natuurlijk in de zomer, zo ongeveer van mei tot september. Het weer is dan mild en relatief zonnig, ideaal voor stevige wandeltochten dus.
  • In de overige maanden regent het berucht veel in Schotland. Dan liggen de wandelpaden er niet goed bij en belemmert een dikke mist de uitzichten.
  • In de winter kan je hier wel komen skiën. Edinburgh ziet er in wind, regen of sneeuw altijd fantastisch uit.
  • De herfst kan dan weer uitpakken met wondermooie kleuren in de bossen.
Nog een voordeel van de zomer in Schotland is dat je mogelijk walvissen en dolfijnen kan spotten. De beste plek daarvoor is in het noorden van het land, maar ook rondom Isle of Skye duiken ze soms op. Ontdek in deze blogpost de beste plekken om wild te spotten in Schotland.

Waar deze Schotland rondreis als pakketreis boeken?

Je reis naar Schotland als een pakketreis boeken?
GoBoonyHuur een camper en verken Schotland
Schotland NomadsMet een jeep met daktent door Schotland, 7 dagen va € 790
ANWBFamilierondreis Schotland, 10 dagen va. € 545 bij ANWB
TUI.nlRondreis TUI.nl, Schotland compleet va. € 2103
Voigt TravelBij Voigt Travel Fly-Drive Schotland, 10 dagen va € 1049
Uniek:Treinrondreis Schotland 9 dagen ANWB va. € 2360

Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.

Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 december 2023 - Van Geyte Luc

De duidelijke indeling en de praktische tips maakten de start voor het plannen een fluitje van een cent. Jullie hebben echt oog voor detail en hopelijk tilt dat onze vakantie naar een hoger niveau. Onze complimenten aan het hele team achter deze gids. Jullie passie voor reizen straalt er echt vanaf. Prachtige gids voor ons volgende avontuur!

- 29 september 2023 - Isabelle Clevers

Leuke gids met tal van tips en ideeën, nog niet volledig kunnen lezen maar ik kijk er naar uit om hiermee onze reis voor te bereiden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?