Wat zijn de beste plekken om wilde dieren te zien in Schotland? Onze tips & info

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wat zijn de beste plekken om wilde dieren te zien in Schotland? Onze tips & info

19 januari 2024 in Schotland0 reacties

Welke dieren kan je zien in Schotland en wat zijn de beste plekken hiervoor? Alle info & tips

Wie denkt aan Schotland, denkt misschien vooral aan whisky, Loch Ness en Edinburgh. Maar Schotland is ook een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. In Schotland kan je dolfijnen, walvissen, otters en nog meer wilde dieren spotten. Wil jij ook graag deze prachtige dieren spotten tijdens je vakantie in Schotland? Wij geven je hieronder alvast een overzichtje van de beste plekken.

Praktische info & tickets voor je rondreis Schotland

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Edinburgh of Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Schotland Nomads (va. € 790), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Voigt Fly-Drive (va. € 1049)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1630)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Dolfijnen spotten in Schotland

Er zijn zowel dolfijnen als tuimelaars te spotten in Schotland. Bij dolfijnen denk je misschien aan het zuidelijke deel van Europa, maar ook in Schotland zijn ze te vinden. Meer zelfs, je kan ze hier het hele jaar door spotten en je hebt bijna altijd prijs. De Schotse dolfijnen zijn niet cameraschuw.

Je spot dolfijnen langs de hele Schotse kustlijn, maar vooral rond Moray Firth worden er dolfijnentours georganiseerd. Je kan ze zelfs gewoon vanop het strand zien, ga naar de vuurtoren bij Chanonry Point voor het beste uitzicht. Ook in Mull worden dolfijnentours georganiseerd.

  1. Zeearends spotten in Schotland

De zeearend is de grootste vogel van het Verenigd Koninkrijk. De spanwijdte bedraagt een indrukwekkende 2,5 meter, je kan de vogel met andere woorden moeilijk missen. De zeearends jagen op vis, maar ze eten ook konijnen en andere zeevogels. De populatie zeearends in Schotland is niet groot. Ze waren zelfs uitgestorven in 1918, maar werden daarna geherintroduceerd. Je hebt de beste kans om ze te zien in de regio van Mull.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Schotland inclusief weetjes, bezienswaardigheden en wandelingen.

  1. Zeehonden spotten in Schotland

De makkelijkste wilde dieren om te spotten in Schotland zijn de zeehonden. Ze rusten vaak uit op rotsen die boven het zeewater uitsteken. Ga je op een boottocht om dolfijnen te spotten, dan zie je met een beetje geluk ook zeehonden. Extra leuk: kom je in het najaar? Dan kan je mogelijk kleine zeehondjes zien. De beestjes worden geboren op het einde van de zomer. De grootste zeehondenpopulaties vind je in Shetland en Moray Firth.

  1. Papegaaiduikers (april - augustus)

Papegaaiduikers zijn lang niet zo groot als zeearends, maar wel minstens even mooi. Hun ronde kop en felrode bek maakt ze de schattigste wilde dieren in dit lijstje. Ze zijn enkel tussen april en augustus te spotten, dan komen ze naar Schotland om zich hier voort te planten. Je ziet ze vooral op kliffen. De meeste kans om Papegaaiduikers te zien heb je in St Kilda, maar op dat verafgelegen eiland kom je waarschijnlijk niet. Ook in Shetland en Mull kan je ze zien, met een beetje geluk.

  1. Orka’s spotten in Schotland (mei - augustus)

Orka’s zijn misschien wel de bekendste zeedieren ter wereld. En je kan ze tussen mei en augustus ook in Schotland spotten! Ze zijn niet makkelijk te vinden, maar met een beetje geluk kan je ze vastleggen op foto. Ze komen in de zomerperiode dichtbij de kust om op zeehonden te jagen. Zie je zeehonden, dan kan je dus mogelijk ook orka’s spotten. De grootste kans heb je in de regio van Shetland en de Orkney-eilanden (bij Caithness).

Op vakantie naar Schotland? Ontdek alvast onze uitgebreide rondreis door Schotland langs boeiende steden, prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren
  1. Dwergvinvissen spotten in Schotland (mei - oktober)

Ook dwergvinvissen zijn indrukwekkend om te spotten. Je kan ze eveneens zien in de zomerperiode. De dieren worden tot wel 8 meter lang en ze verspreiden zich over alle Schotse wateren. Dwergvinvissen komen vaak dichtbij de kust en wanneer je ze spot vanop een boot, komen ze vaak erg dichtbij. Het zijn sociale dieren. Je kan ze overal spotten, op elke boottocht in Schotland, maar de grootste kans heb je rondom Isle of Skye en Mull.

  1. Reuzenhaaien spotten in Schotland (juli - september)

En dan zijn er nog de reuzenhaaien, ook tot 8 meter lang. Deze bijzondere dieren voeden zich enkel met plankton, minuscule voedingsstoffen in het water. Die plankton vangen ze door hun bek wijd te openen, een indrukwekkend zicht. Ze zwemmen langzaam en vlak onder het wateroppervlak. Het is moeilijk om ze te spotten, maar er leeft een kolonie rondom Oban, rondom Isle of Mull. Daar kan je boottochten nemen die je dichtbij de reuzenhaaien brengen. Als je geluk hebt natuurlijk!

  1. Wat zijn de beste plekken om wilde dieren te spotten in Schotland?

Isle of Skye: een aanrader voor natuurliefhebbers

Isle of Skye is een magisch eiland. Het is een prachtig stukje Europa dat toch nog door veel toeristen overgeslagen wordt. Je kan er uitstekend wilde dieren spotten, vooral in de wateren rondom het eiland, maar er valt ook veel te bezoeken op het eiland zelf. Het ligt op vijf uur rijden van Edinburgh. We raden je de volgende tour door Isle of Skye aan. Zo zie je alle must-sees op het eiland op een dag.

  • Je vertrekt vanuit Portree en trekt vandaar naar Neist Point. Daar kan je wilde dieren én indrukwekkende rotsformaties spotten.
  • Vervolgens staan ook nog de Fairy Pools, waar feeën zouden komen baden, en de prachtige rivier de Brittle op het programma.
  • Na al dat moois bezoek je een whiskystokerij en probeer je nog meer wilde dieren te spotten.
  • Vervolgens staan er nog miniatuurbossen en meer bijzondere landschappen op het programma.
  • Afsluiten doe je in het Dinosaur Museum.
  • Boek je tickets voor een dagtocht in Isle Of Skye hier online. Een absolute aanrader!

TOUR: Wil je graag langer verblijven op het prachtige Isle of Skye? Boek dan deze driedaagse tour naar Isle of Skye vanuit Edinburgh en ervaar de bijzondere landschappen van de Schotse Hooglanden, breng tijd door in Glencoe en verken het Isle of Skye, Eilean Donan Castle en het mysterieuze Loch Ness.

Wilde dieren spotten in Moray Firth

Moray Firth geldt als de dolfijnenhoofdstad van Schotland. Deze baai bevindt zich in het noorden, op een kleine vier uur rijden van Edinburgh. Moray Firth is een grote baai waar je heel wat zeedieren kan zien. Van tuimelaars tot walvissen, je vindt het er allemaal. De beste periode om te gaan is in de zomermaanden. We raden je aan een boottour te boeken, dat kan gewoon ter plekke, of naar Chanonry Point te gaan en vanop het land de dieren te proberen spotten.

Isle of Mull

Het eiland Mull, in het westen van Schotland, is een prachtig eiland waar je ook heel wat zeedieren kan spotten. Je bereikt het eiland na een autorit en ferrytocht, in totaal doe je er vijf uur over vanuit Edinburgh. Rijd eerst naar Oban, waar je eveneens boottochten kan boeken om de wateren rond Isle of Mull te verkennen.

  1. Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?