15 x mooiste musea in Edinburgh bezoeken? Alle info + waar tickets kopen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste musea in Edinburgh bezoeken? Alle info + waar tickets kopen?

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Overzicht mooiste museums in Edinburgh + waar musea tickets kopen?

Edinburgh is een fantastische stad waar heel wat te beleven valt. Het middeleeuwse stadscentrum heeft ontzettend veel te bieden. En bovendien kan je in Edinburgh ook ontzettend veel musea bezoeken. Zoveel dat je misschien niet weet welke musea nu écht de moeite zijn. Daarom hebben we dit lijstje van mooiste musea in Edinburgh samengesteld. Zo kan je de musea uitkiezen die aansluiten bij jouw interesses.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. National War Museum in het kasteel van Edinburgh

Het National War Museum bevindt zich in het kasteel van Edinburgh. Dat alleen is al een reden genoeg om er langs te gaan. Het nationale oorlogsmuseum is een kroniek van de conflicten in Schotland. Wanneer je al die imposante Schotse kastelen schiet, zou je vergeten dat die pittoreske gebouwen oorspronkelijk gebouwd werden om vijandelijke aanvallen af te slaan.

Het National War Museum vertelt het verhaal van al die kastelen en de soldaten die ze moesten verdedigen. Je leert over oorlogen uit het verre verleden, maar ook over de wereldoorlogen. De korte film aan het begin van de tentoonstelling is bijzonder interessant!

TIP: Bezoek dé hoogtepunten van de stad, waaronder het kasteel van Edinburgh met The Royal Edinburgh stadspas. Daarnaast heb je ook toegang tot 3 hop-on hop-off busroutes door Edinburgh en ontdek de pareltjes van de stad. Boek je stadspas Edinburgh hier.

 1. John Knox House Museum

Het John Knox House Museum is de middeleeuwse woning van John Knox, een prominente figuur uit de Schotse geschiedenis. Het is een van de oudste woningen langs de Royal Mile en dateert uit de 15e eeuw. Dat was een turbulente periode waarin de Schotse Reformatie en een burgeroorlog uitbrak. Dat stukje van de Schotse geschiedenis wordt in dit museum belicht. Een must voor geschiedenisliefhebbers dus. Het hele huis is bovendien ingericht zoals in de tijd van John Knox (een Schotse minister, theoloog, schrijver en leider van de Reformatie).

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. National Museum of Scotland (gratis)

Het National Museum of Scotland, het belangrijkste museum van de stad

Het is Schotlands tegenhanger van het National History Museum in Londen. Een bezoek aan Schotlands belangrijkste museum voor natuurlijke en antropologische geschiedenis mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Edinburgh.

Het paradepaardje van de Edinburghse musea is een opvallende mix van oud en nieuw. De hoofdzaal, een statige ruimte omringd door balkons over drie verdiepingen, dateert uit 1866. Het museum groeide snel en daarom werd het modernere zandstenen gedeelte in 1998 bijgebouwd. Ook de inhoud is veelzijdig: van dinosaurusskeletten, Egyptische sarcofagen en Tibetaanse gebedsmolens tot belangrijke artefacten die de Schotse geschiedenis bepaald hebben.

 1. The Writer’s Museum (gratis)

Geïnteresseerd in literatuur en een echte boekenwurm? Dan moet je naar The Writer’s Museum. Het is een eerbetoon aan de levens van Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Edinburgh is terecht trots op zijn beroemde schrijvers en daarom werd er een museum aan de belangrijkste literaire persoonlijkheden gewijd.

Het Writer's Museum is toegankelijk via de Makar's Court - waar beroemde citaten in de muren zijn gegraveerd. Tot de pronkstukken behoren Burns' schrijftafel en Scott's 'Waverley' typmachine.

 1. Museum of Childhood (gratis)

Het Museum of Childhood is ideaal wanneer je zin hebt om de nostalgische tour op te gaan. Dit museum is gewijd aan kinderspeelgoed uit de vorige decennia. De uitgebreide tentoonstelling retrospeelgoed en spelletjes is bijzonder indrukwekkend.

Zowel voor jong en oud, want de interactieve tentoonstellingen, verkleedruimtes en speciale evenementen zullen de jongste reisgezellen zeker weten te entertainen. Bijzonder indrukwekkend is het gigantische poppenhuis met elf kamers, volledig ingericht met meubels en voorwerpen. Meer info op de website

Kunstliefhebbers paraat! De Scottish National Gallery is een verplichte stop voor iedereen, of je nu iets van kunst afweet of niet. Dit museum werd ontworpen door William Henry Playfair, die wel meer gebouwen in Edinburgh heeft getekend. Het gebouw zelf dateert uit 1859 en werd speciaal ontworpen als een kunstmuseum. De National Gallery of Scotland staat bovenop de Mound, een kunstmatige heuvel die bestaat uit alle ‘restgrond’ die ontstond tijdens het bouwen van New Town.

Voor ons Belgen en Nederlanders is dit museum extra interessant. Hier hangt een grote collectie schilderijen van Nederlandse grootmeesters als Jan Steen en Johannes Vermeer.
 1. The People’s Story Museum (gratis)

The People’s Story Museum is een pareltje

Het is een van onze favoriete musea in Edinburgh en toch wordt het vaak overgeslagen door toeristen. In dit museum verdiep je je in het leven van gewone Edinburghers door de jaren heen. In de rest van de stad leer je vooral over generaals, vorsten, politici en andere prominenten, maar hier staat de gewone man centraal.

Je leert meer over het leven van de arbeidersklasse door de Schotse geschiedenis heen via foto's en voorwerpen. Het meest impactvol zijn echter de talrijke persoonlijke verhalen van inwoners van Edinburgh. Ze behoren tot de arbeidersklasse en je hoort ze hun eigen verhalen aan je vertellen. Alsof je een gesprek zou aanslaan met een wijze, oude vrouw in een Edinburghse pub.

 1. Museum of Edinburgh (gratis)

Net als ons helemaal verliefd geworden op de Schotse hoofdstad? Dan kan je de stad nog beter leren kennen in het stadsmuseum. Hier duik je in de boeiende geschiedenis van Edinburgh. Dit museum huisvest stadsplattegronden, historische documenten en de halsband en kom van Greyfriars Bobby. Dat is die beroemde hond die wekenlang op zijn gestorven baasje wachtte (je kan het graf van de hond zelf bezoeken op het kerkhof van Edinburgh).

 1. Camera Obscura & World of Illusions

Dit museum vol optische illusies, interactieve tentoonstellingen en intrigerende fotografie is ideaal voor wie met het hele gezin naar Edinburgh trekt. Het bevindt zich vlakbij Edinburgh Castle. Het museum omvat zes verdiepingen met tientallen optische illusies die je hersenen pijnigen. Bovenaan vind je de Camera Obscura zelf, een camera van 150 jaar oud die beelden van de stad projecteert.

 1. Scotch Whisky Experience

Dit is ongetwijfeld het meest ontspannende museum in het lijstje

Als je het een museum kan noemen. The Scotch Whisky Experience ligt langs de beroemde Royal Mile van Edinburgh en werd in 1988 geopend. Het is niet zomaar een whiskyproeverij, deze plek ontstond namelijk toen 19 afzonderlijke Schotse whiskybedrijven gezamenlijk geld investeerden om de Schotse whiskyindustrie aan internationale bezoekers te promoton. Een uniek concept, want meestal bezoek je een specifieke whiskyproducent. Je kan er ook een collectie bewonderen van bijna 3500 verschillende whiskyflessen, een wereldrecord, in handen van een Braziliaanse verzamelaar.

Tijdens je bezoek neem je plaats in een whiskyvat en word je door een tentoonstellingsruimte gevoerd. Je leert meer over hoe whisky gemaakt wordt en waarin de verschillende whiskysoorten verschillen. Op het einde kan je natuurlijk proeven! Een absolute aanrader wanneer je in Edinburgh bent.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je tickets voor The Scotch Whisky Experience online op voorhand. Geniet van een boeiende reis door de wereld van de whisky, leer meer over de geschiedenis en productie en krijg een speciaal ontworpen whisky proefglas mee naar huis! Boek je tickets hier.

 1. Dynamic Earth

Reis je met kinderen naar Edinburgh en wil je ze wat kennis bijbrengen over onze planeet? Dan raden we je dit museum aan. Je leert hier van alles en toch voelt het niet alsof je in een museum rondwandelt. Je kan hier een echte ijsberg aanraken, een aardbevingssimulatie meemaken en meer leren over de ruimte (met als soundtrack Pink Floyds 'The Dark Side of the Moon').

Het museum is bijzonder interactief en je steekt ook heel wat kennis op. De uitleg is duidelijk, de simulaties werken uitstekend en je kinderen (en jezelf) zullen zonder twijfel naar buiten wandelen met veel bewondering voor onze bijzondere zwevende aardkluit.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

 1. Georgian House

Ook het Georgian House zal je zeker weten te smaken. Deze woning op Charlotte Square werd zorgvuldig gerestaureerd en helemaal ingericht zoals in de 18e eeuw. Je wandelt hier tussen oorspronkelijke meubels uit die tijd en je ziet ook echte kledij die de rijkelui uit Edinburgh toen droegen. Natuurlijk mag ook 18e-eeuwse kunst niet ontbreken. Deze weelderige woning spreekt tot de verbeelding. Fan van historische series op Netflix? Stip The Georgian House dan zeker aan.

 1. Museum on the Mound (gratis)

Museum on the Mound staat helemaal in het teken van geld

Het is gevestigd in het historische hoofdkantoor van de Bank of Scotland en werd pas in 2006 geopend.

 • Het pronkstuk van de ‘collectie’ is een hoop briefgeld van 1 miljoen pond. Ja, hier staar je dus naar een miljoen pond. Maar er valt ook meer te doen.
 • Je leert bijvoorbeeld hoe je een kluis kan kraken (is dit legaal?) en je duikt in de bizarre geschiedenis van levensverzekeringen. Ooit dekten die cholera, geen overbodige luxe indertijd.
 • Er zijn ook meer theoretische uitzettingen over geld en economie, interessant voor wie daar interesse in heeft.

Ook het bekende Scottish National Portrait Gallery mag je als liefhebber van kunst niet missen. Dit museum huist, zoals de naam doet vermoeden, portretten van Schotten. Het bouwwerk zelf is een van de enige moderne constructies in de binnenstad van Edinburgh (en daar kwam best wel wat kritiek op). Meer info op de website.

STADSWANDELING: Volg onze stadswandeling door het centrum van Edinburgh en kom langs dé hoogtepunten van de stad, inclusief het Scottish National Portrait Gallery.
 1. Extra leuk: de musea van Edinburgh zijn vaak gratis

Alle musea in het bovenstaande lijstje zijn gratis, met uitzondering van het National War Museum (inbegrepen in je ticket voor Edinburgh Castle), het museum Camera Obscura & World of Illusions, Dynamic Earth en, natuurlijk, de Scotch Whisky Experience (gratis whisky proeven zou wel heel straf zijn).

Voor de betalende musea kan je tickets kopen aan de kassa of online. In ieder geval, bovenstaande musea, gratis of niet, zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken en zo zie je maar.. een citytrip naar Edinburgh hoeft zeker niet duur te zijn!

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?