Rondreis Schotland (14 dagen): Complete route voor je roadtrip + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Schotland (14 dagen): Complete route voor je roadtrip + kaart

19 januari 2024 in Schotland29 reacties

Op roadtrip in Schotland? Gebruik onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Schotland heeft alles te bieden wat je maar wilt als natuurliefhebber: prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer. Verder is het ook een streek met heel veel geschiedenis en een fascinerende cultuur.

Plan je rondreis zelf door Schotland met de auto. Onze uitgestippelde route met reisgids is de perfecte start voor je roadtrip door Schotland.

Praktische info & tickets voor je rondreis Schotland

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Edinburgh of Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Schotland Nomads (va. € 790), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Voigt Fly-Drive (va. € 1049)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1630)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met de 14-daagse rondreis Schotland (fly-en-drive)

Afhankelijk of je met het vliegtuig of met de boot naar Schotland komt

  • Vlieg je naar Edinburgh (boek je vliegtickets hier), dan haal je aan de luchthaven je huurauto op bij SunnyCars of Easyterra en start je vanaf daar deze route voor je rondreis.
  • Kom je met de boot, dan kan je best de ferry vanuit IJmuiden-Amsterdam richting Newcastle upon Tyne nemen (boek je ferry hier, 17 uur varen), vanaf daar rij je noordwaarts naar Edinburgh (190 km). Je kan onderweg een stop maken in het kasteel van Harry Potter (Alnwick Castle) voor een initiales bezemvliegen.

Dag 1: Edinburgh stadswandeling

Je start je rondreis door Schotland in de Schotse hoofdstad, Edinburgh. Heb je meer tijd dan de voorziene 14 dagen, dan is deze stad zeker de moeite om wat langer te blijven en verder te verkennen (3 dagen). Kies je er toch voor om je aan het reisschema te houden en blijf je één dag in Edinburgh? Dan kan je met onze stadswandeling door Edinburgh alvast dé hoogtepunten van de stad bezichtigen. Onze stadswandeling loopt vooral langs de Royal Mile, de bekende straat die langs de Old Town naar Edinburgh Castle leidt.

Wat krijg je nog meer te zien tijdens je bezoek aan Edinburgh?

  • Palace of Holyroodhouse is de officiële residentie van de Queen in de Schotse hoofdstad. Als bezoeker kan je de14 prachtige appartementen en de ruïnes van de 12de -eeuwse Holyrood Abbey bezichtigen.
  • Terug in de tijd bij de White Horse Close en ontdek de geschiedkundige onwaarheden.
  • Bezoek enkele leuke musea als het Museum of Edinburgh en The People’s Story vlakbij de Canongate Kirk. (ontdek hier alle musea in Edinburgh)
  • Daarnaast kom je ook langs de St Giles Cathedral, eigenlijk de 'High Kirk', de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland in Edinburgh.
  • Eindigen doe je bij het Edinburgh Castle, het icoon van de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrum en omgeving, een ideale afsluiter dus.
  • Onze stadswandeling belicht de 26 x bezienswaardigheden van Edinburgh.

Overnachtingstip: In Old town overnachten kies voor Grassmarket Hotel, in New town overnacht in het appartement The Wee Highland Coo.

De binnenstad is ‘gesplitst’ in twee delen: The Old Town en The New Town

In Old Town vind je onder andere het Edinburgh Castle, Palace of Holyroodhouse en de bekende Royal Mile, waar je vele souvenirwinkels, cafeetjes en restaurants zal vinden. Vlakbij het kasteel kan je trouwens een bezoekje brengen aan een gi-gan-tische souvenirwinkel. Deze winkel heeft wel 4 verdiepingen vol souvenirs en een kelder waar je de werklui druk bezig kan zien met lamswol weven.
Hou je van griezelen? Ga mee met een Unground Vaults tour, de gids vertelt je bijzondere verhalen over de stad, heksen en spookachtige plekken.

The New Town biedt eveneens mooie pubs, restaurants en vele winkeltjes. Dit deel is gescheiden van The Old Town door een treinspoor en een prachtig stadspark. Hier kan je ook je hartje ophalen in verschillende musea en bovendien zijn vele met gratis toegang.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Schotland.

Dag 2: Edinburgh naar Glasgow

Afgelegde afstand: 220 km

De route van dag 2 brengt je naar een heel andere stad. De rivaliteit tussen Glasgow, de grootste stad van Schotland, en Edinburgh, de hoofdstad, gaat soms hard, maar blijft gemoedelijk. In afstand liggen de twee steden misschien niet ver van elkaar, maar qua cultuur en sfeer zijn ze mijlenver verwijderd. Vooraleer je zelf de verschillen kan ontdekken, bezoeken we eerst nog enkele bijzondere bezienswaardigheden onderweg. Zo kom je onder meer Kelso Abbey en Melrose Abbey tegen.

VERBLIJFTIP: Overnacht net zoals ons in het bekroonde Grand Central, een iconisch hotel in het winkelgebied bij het centraal station van Glasgow. Een perfecte ligging voor het verkennen van de stad! Boek je verblijf hier.

Dag 3: Stadswandeling Glasgow

De wandeling op deze dag van de Schotland rondreis zal je een gevarieerd beeld geven van de tweede grootste stad van Schotland, Glasgow. Met deze stadswandeling willen we je kennis laten maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Glasgow, al is deze wandeling slechts het begin. Om deze complexe stad beter te begrijpen, zou je ook de fantastische restaurants, bars, clubs en evenementen moeten checken. En wie weet raak ook jij door haar betoverd. We maakten een uitgestippelde stadswandeling in Glasgow.

De leukste bezienswaardigheden in Glasgow

  • Eerst en vooral is de kathedraal van Glasgow zeker een bezoekje waard samen met de begraafplaats die erachter ligt.
  • Fan van musea? Dan is het Kelvingrove Art Gallery & Museum iets voor jou. Dit museum is gelegen in een park en is erg mooi. Er zijn ook zo’n diverse collecties aanwezig, dat iedereen er wel zijn goesting vindt.
  • Ook shoppen kan je met gemak in Glasgow, want er zijn heel wat grote winkelstraten met ketens en grote winkels.
  • In het Park Glasgow Green vind je het het People's Palace en wintertuinen: een museum en een broeikas geopend door de graaf van Rosebery 1898.
  • Niet veel tijd maar wil je wel alle highlights zien? Spring op de hop on hop off bus in Glasgow, deze heeft stops langs alle top bezienswaardigheden.

Verblijftip: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. Meer info en boeken

Dag 4: Glasgow naar Glencoe

Afgelegde afstand: 221 km

Bij het verlaten van Glasgow, word je verbazingwekkend snel omringd door een prachtig landschap, dat doorheen deze dag alleen maar spectaculairder zal worden op weg Glencoe. Zo passeer je door het Loch Lomond & Trossachs National Park en maak je uiteraard een stop aan Loch Lomond, één van de populairste meren in Schotland. Verder passeer je ook door Glen Coe, een grote vulkaanvallei die wordt aanzien als één van de mooiste routes in het Verenigd Koninkrijk.

Boottocht maken? Wil je graag een rondvaart maken op Loch Lomond Boek hier je tickets vanaf €15.

Het Trossachs National Park is een prachtig natuurgebied dat verschillende bergketens omvat waaronder Trossachs. Binnen dit nationale park liggen heel wat beschermde natuurgebieden en kleine parken. Het gebied is erg mooi en trekt dus ook heel wat toeristen, maar je mag het echt niet missen!

Ook Glen Coe is zo’n waanzinnig mooie plaats in Schotland. De weg door Glen Coe brengt je door het hart van een oude vulkaan langs heel wat bergen, heuvels, velden, watervallen noem maar op. Hier kan je met gemak meerdere uren (of zelfs dagen) spenderen.

VERBLIJFTIP: Overnachten in Glen Coe doen we in Clachaig Inn, ideale stop van deze dag en je kan er 's avonds heerlijk blijven eten. Boek je verblijf hier.

Dag 5: Glencoe naar Tobermory

Afgelegde afstand: 112 km

Op dag 5 staan verschillende bezienswaardigheden op weg naar het meest westelijk gelegen punt van het Britse vasteland, het Ardnamurchan schiereiland, op het programma. Zo passeer je onder meer de Sunart Oakwoods, een overblijfsel van het milde regenwoud dat ooit Europa’s Atlantische kustlijn bedekte. De ferry zet je over van Kilchoan naar Tobermory op het eiland van Mull. Dit eiland verken je op de volgende dag.

VERBLIJFTIP: Overnachten in Tobermory bij B&B Kirk Cottage. Heel netjes en proper met een rijkelijk ontbijt met verse Schotse zalm. Het was heerlijk, boek je verblijf hier.

Het eiland Mull is de perfecte plaats om mooie en zeldzame dieren te spotten. Dit is één van de beste plaatsen om de zeldzame zeearends te zien of kan je tijdens een bootocht zelfs walvissen, dofijnen of haaien te zien krijgen! Daarnaast zijn er prachtige witte stranden en erg mooie landschappen. Ga vooral zelf op verkenning! Onze niet te missen aanraders:

  • Calgary Bay is een schitterend strand waar je volledig tot rust komt. Ideaal voor een wandeling.
  • Hike op de Carsaig Arches: deze stevige wandeling (niet aan te raden voor onervaren wandelaars) beloont je met de mooiste uitzichten van het eiland. Je ziet watervallen, grotten, rotsformaties, wilde dieren en nog veel meer.
  • Beklim de Ben More. Deze beklimming biedt een eenvoudig pad waar je geen speciale uitrusting voor nodig hebt. Eenmaal je de top bereikt, krijg je een geweldig uitzicht!

Dag 6: Isle of Mull en Isle of Iona

Vandaag bezoeken we het Isle of Mull, het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om hier de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Onze voorgestelde route neemt je mee over kleine, kronkelende wegen langs de westkust en het magische, mystieke Isle of Iona. Geniet van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

Graag wat relaxen? Onze route op het eiland is op één dag te doen, maar als je meer tijd kan uitsparen, loont een langer verblijf op Mull zeker de moeite.

Een van de meest bezochte plekken op Isle of Iona is de Iona Abbey, een abdij gesticht in de 6de eeuw door Sint-Columba. Vanuit deze abdij werd het Christendom verspreid over heel Schotland. Wanneer je een bezoek brengt aan de abdij krijg je een audiophone mee waarmee je kan luisteren naar Gregoriaanse muziek en informatie. Je kan de site dus op eigen tempo bezoeken. Er is ook een museum aanwezig. Een bezoekje aan de abdij en nonnenklooster mag je niet missen!

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je rondreis door Schotland? Bekijk onze favoriete verblijven in Schotland en haal het beste uit je vakantie!

Dag 7: Isle of Mull naar Isle of Skye

Afgelegde afstand: 333 km

Na een dag doorgebracht te hebben op het Isle of Mull keer je terug naar het vasteland. Onderweg naar het noorden trekken door het centrum van de Schotse Hooglanden en kom je beroemde plaatsen tegen zoals de bergtop Ben Nevis en Loch Ness. De dag eindigen we op het mooie Isle of Skye, zonder twijfel het bekendste eiland van Schotland.

Onderweg kan je aan boord van de Jacobite Steam Train. Het Glenfinnan viaduct is één van de hoogtepunten van de trip, zeker voor Harry Potter-fans die de plek ongetwijfeld uit heel wat films zullen herkennen. Ontdek nog meer Harry Potter locaties hier.

TIP: Wie wil kan een rondvaart maken op Loch Ness, op zoek naar Nessie het monster.
UNIEKE TREIN: Rij mee met de Jacobite-stoomtrein en Highlands-tour vanuit Inverness? Boek je daguitstap hier.

Dag 8: Isle of Skye naar Applecross

Afgelegde afstand: 416 km

Je leert het Isle of Skye pas écht kennen, als je de wagen achterlaat en te voet op ontdekking gaat. Of je nu een rustige kustwandeling of stevige bergtocht maakt, of de 'Inaccessible Pinnacle' van Sgùrr Dearg in de Cuillin bergketen beklimt, het is pas weg van de gebaande paden dat je dit prachtig ontembare eiland voelt, ruikt en ervaart. Om optimaal te kunnen genieten van de schoonheid van dit eiland moet je hier eigenlijk enkele dagen verblijven.

Toch is er gelukkig ook veel te zien en doen bij een kort bezoek aan het eiland. Op een dag kun je zeker de belangrijkste bezienswaardigheden van het Isle of Skye zien. De dag eindig je in Applecross.

VERRBLIJFTIP We hebben 2 leuke verblijftips, niet ver van Portree, dat is camping Skeabost View Pods Skye en B&B Loch Eyre House.

Het schiereiland Applecross is erg charmant en er heerst een heel fijne sfeer. Het gebied rond Applecross wordt beschouwd als een van de vroegst bewoonde delen van Schotland. Veel van de bezienswaardigheden hebben dus ook een lange en interessante geschiedenis.

Dag 9: Applecross tot Durness

Afgelegde afstand: 375 km

Op dag 9 reis je verder in de noordelijke richting, tot aan de wilde kust bij Durness, het meest noordwestelijke dorp in Schotland. Je rijdt dit deeltje van de rondreis op de toeristische North Coast 500, een lusweg van 500 mijl (800 km) die alle belangrijke bezienswaardigheden langs de kust van Noord-Schotland tot Inverness aandoet. Je kan je alvast verwachten aan prachtige landschappen.

Wil je ook graag deze rondreis maken en al het moois van Schotland ontdekken zonder er zelf al te veel opzoekwerk in te steken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Schotland hier!

Met deze route zigzag je van het stadje Inverness naar Applecross langs de westkust. Daarna rij je verder richting Torridon en Ullapool. Hierna ga je weer de noordelijke kant uit naar enkele kustplaatsen om uiteindelijk via Dingwall terug te rijden tot in Inverness. Onderweg krijg je ondertussen allerlei wondermooie plekken te zien. Zo passeer je bijvoorbeeld een mini kasteeltje, imposante bergen en prachtige natuur.

Wij delen alvast enkele hoogtepunten die je te zien krijgt tijdens de buitengewone route:

  • Kastelen: onderweg kom je de ruïne van Ardvreck Castle tegen en het Dunrobin Castle dat tijdens de oorlog als ziekenhuis werd gebruikt. Ontdek hier dé mooiste kastelen in Schotland opgelijst.
  • Bergen en -toppen: tijdens je rit word je verrast door heel wat imposante bergtoppen zoals de Ben Hope, Stac Pollaidhen An Teallachof Suilven. Als je ze graag wil beklimmen, ben je beter voorbereid, want de wandelingen zijn niet makkelijk!
  • De mooiste strandjes: van afgelegen stranden tot prachtige natuur, je vindt het werkelijk allemaal op deze route. Onze favoriete stranden zijn Balnakeil Beach met betoverende witte stranden en Achmelvich Bay waar je ook een van de kleinste kasteeltjes van Europa kan bezichtigen (het Hermit’s Castle).
  • Natuur en nog eens natuur: je zal uiteraard ook heel wat mooie natuurwonderen zien zoals spectaculaire watervallen, kalkstenen, een zeegrot en nog veel meer. Laat je vooral verrassen!

Dag 10: Durness tot Inverness

Afgelegde afstand: 386 km

Vanuit Durness zou je een kortere route zuidwaarts naar Inverness kunnen nemen. Wij stellen echter voor om de langere route langs de noordoostelijke hoek van het land te nemen. Dit deel van Schotland kan vrij somber overkomen, maar toch zijn er enkele interessante haltes onderweg, zoals Dunnet Head. Dunnet Head is een schiereiland dat bekend staat om de ruige kustlijn en de vele vogels die er te zien zijn op en langs de kliffen. Hou er wel rekening mee dat dit een lange dag rijden wordt: rond de 6 uur, zonder rekening te houden met tussenstops.

Wie wil kan een stop maken in John o’Groats is het meest noordoostelijke plaatsje op het vasteland van Groot-Brittannië en je voelt je hier dan ook bijna aan het einde van de wereld. Het plaatsje is vernoemd naar Jan de Groot, een Nederlander die in 1496 het veerrecht tussen het vasteland van Schotland en de Orkney-eilanden kreeg van de koning van Schotland.

Daarnaast kan je vanaf John o’Groats een dagtocht maken naar de Orkney-eilanden, die je vanaf het dorpje kan zien liggen. De boottocht duurt zo’n 40 minuten, waarna je met een touringcar langs bezienswaardigheden als Skara Brae, Scapa Flow, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stennes wordt gebracht.

Dag 11: Inverness naar Cairngorms

Afgelegde afstand: 72 km

In vergelijking met de vorige zal je op dag 11 veel minder tijd in de wagen doorbrengen. Dat wil niet zeggen dat je onderweg niet zal kunnen genieten van schitterende lochs, woeste bergen en oude Caledonische wouden, perfect om te voet, per fiets of op meer avontuurlijke manieren te verkennen. Het Cairngorms National Park heeft namelijk alles voor de natuurliefhebber.

Het Cairngorms National Park is een indrukwekkend natuurgebied met een oppervlakte van meer dan 4000 km². De Cairngorms is erg populair onder wandelaars, natuur- en dierenliefhebbers, onder andere door de vele bergtoppen en rendieren die je kan bezoeken. Genoeg redenen dus waarom je dit nationaal park zeker moet bezocht hebben!

Dag 12: Cairngorms naar Stirling

Afgelegde afstand: 222 km

Op de twaalfde dag trek je van Cairngorms naar Stirling. Langs deze route zijn er heel wat gezellige stadjes te vinden en prachtige natuurlandschappen te zien. Zo kan je een panoramische route nemen die leidt langs Tomintoul, het hoogste dorp van de Schotse Highlands, naar het charmante Braemar. Onderweg passeer je Balmoral, de Schotse residentie van de Queen, en kan je genieten van prachtige uitzichten over de rivier Dee.

Ook kom je het Doune Castle tegen, dat je misschien wel herkent uit Monty Python and the Holy Grail of Game of Thrones waar het gebruikt werd als onderdeel van de set voor Winterfell, de thuisbasis van de Starks.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je rondreis door Schotland? Bekijk onze favoriete accommodaties in Schotland!

Dag 13: Stirling naar St Andrews

Afgelegde afstand: 90 km

Op dag 13 krijg je de kans om twee van de meest interessante en historisch gezien belangrijkste steden van Schotland te verkennen. Stirling en St Andrews hebben elk hun rol gespeeld in de fascinerende, maar vaak ook erg bloederige geschiedenis van Schotland, en zijn nu belangrijke en levendige centra met heel wat te zien en doen.

  • Stirling staat vooral bekend voor het kasteel op de top van een vulkanische rots en de vele steile straatjes die leiden naar de oude stad. Sterling biedt ook heel wat bezienswaardigheden zoals de Mercat Cross, het centrum van de handelsactiviteiten, de Old Town Jail, de Holy Rude Church en het hoogtepunt van de stad - letterlijk en figuurlijk - het Stirling Castle.
  • St. Andrews is dan weer bekend voor twee compleet andere dingen, namelijk de universiteit en de golfsport. Een van de oudste golfterreinen ter wereld is gelegen in St Andrews en daarom wordt het ook wel wel eens de 'thuisstad van de golf' genoemd. Daarnaast zijn er nog andere bezienswaardigheden zoals het kasteel, de kathedraal, kappelletjes en nog veel meer.

Dag 14: St Andrews naar Edinburgh

Afgelegde afstand: 120 km

De laatste dag van de rondreis is aangebroken. We keren terug langs de kust naar Firth of Forth en steken die over om terug te keren naar Edinburgh. Onderweg zal je nog enkele prachtige dorpen tegenkomen in het gebied dat bekend staat als de East Neuk of Fife, die elk hun eigen karakter en charme hebben. Zo kom je bijvoorbeeld nog de prachtige zandstranden van Elie tegen net voor je Edinburgh binnenkomt.

Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.

Hoe met de boot naar Schotland?

Hoe met de boot naar Schotland?

  • Vanuit België en Nederland zijn er geen rechtstreekse verbindingen naar Schotland. Je kan dus niet de boot naar Edinburgh nemen.
  • Overtochten vanuit België zijn er niet (meer), je dient naar Nederland ter rijden en dan varen naar Engeland (Newcastle upon Tyne, is 190 ten zuiden van Edinburgh)
  • Van hier rij je verder naar het noorden richting Schotland.

Auto of camper mee op de boot of niet?

  • Je kan zo je auto of camper meenemen op de boot. De overtocht duurt zo'n 17u (naar Newcastle up Tyne) en vertrekt in de vooravond, zo heb j een ganse nacht die je kan doorbrengen op het schip. Je kan er heerlijk dineren of je vermaken in de bar of bioscoop. Ideale manier om je reis te starten en monter en fit aan te komen in de ochtend. Boek je ticket voor de ferry hier online
  • Wil je graag met de boot reizen, zonder wagen, dat kan ook. Dan pik je een huurauto op bij aankomst in Engeland. Boek je huurauto bij Sunnycars or Easyterra.

Vanuit Nederland, België of Noord-Frankrijk

Waar deze Schotland rondreis als pakketreis boeken?

Je reis naar Schotland als een pakketreis boeken?
GoBoonyHuur een camper en verken Schotland
Schotland NomadsMet een jeep met daktent door Schotland, 7 dagen va € 790
ANWBFamilierondreis Schotland, 10 dagen va. € 545 bij ANWB
TUI.nlRondreis TUI.nl, Schotland compleet va. € 2103
Voigt TravelBij Voigt Travel Fly-Drive Schotland, 10 dagen va € 1049
Uniek:Treinrondreis Schotland 9 dagen ANWB va. € 2360

FAQ - Veelgestelde vragen over Schotland

Wat is de beste periode voor een rondreis door Schotland?

Schotland is geen typische zomerbestemming waar je in het zonnetje kan relaxen. Wind en regen horen nu eenmaal bij deze bestemming. Maar ook dat heeft zijn charme! Het klimaat en de grillige weersomstandigheden doen de populariteit van de bestemming ook zeker niet afnemen. Integendeel.

  • Gaat je voorkeur uit naar zonniger weer en aangename temperaturen, dan is de beste reistijd voor jou tussen de maanden mei, juni en september.
  • Daarnaast worden de maanden april tot en met oktober beschouwd als het hoogseizoen voor vakanties in Schotland.
  • Hierdoor worden de wintermaanden vermeden en de temperaturen zijn in deze maanden aangenaam.
  • Wil je in de zomer naar Schotland reizen, wees je dan bewust van de muggenplaag in de Schotse Hooglanden en de drukte van de toeristen die net zoals jij misschien het mooie zonnetje met zich mee willen hebben.

Welke whisky stokerij bezoeken in Schotland?

Schotland is natuurlijk ook één van de belangrijkste whisky landen en dat moet je dan ook geproefd hebben tijdens je vakantie. Zo zijn er maar liefst ruim 130 distilleerderijen in Schotland te vinden, dus na een dag wandelen door de mooie natuur kan je vervolgens een dram van de lokale whisky’s uitproberen. Er zijn 5 whisky regio's: de Highlands, de Lowlands, Speyside, Campbeltown en Islay. Lees onze blog whiskey stokerijen in Schotland.

Wat zijn de mooiste kastelen in Schotland?

De Schotse Highlands zijn bezaaid met prachtige burchten en eeuwenoude kastelen die dankzij hun unieke ligging aan een ‘loch’ of ‘glen’ iconische uitzichten opleveren. Reis vanaf de authentieke hoofdstad Edinburgh door richting deze tijdloze monumenten en majestueuze landschappen. Ontdek hier de mooiste kastelen van Schotland!

Praktische tips voor je roadtrip

Smalle wegen

  • In Schotland wordt er, net als in de rest van Groot-Brittannië, aan de linkerkant gereden (lees hier onze tips om links te rijden)
  • In Schotland wordt dat nog wat lastiger gemaakt (of juist makkelijker, net hoe je het ziet), doordat er in de meest afgelegen delen in het noordwesten en westen veelal single track wegen te vinden zijn. Dit zijn wegen die de breedte hebben voor 1 auto.
  • Tegenliggers passeren en trage voorliggers inhalen gaat hier dan ook een stuk lastiger. Op deze wegen zijn er om de paar 100 meter passeerhavens aangelegd, waar de ruimte is gecreëerd om elkaar te passeren. Soms zullen mensen die langzamer rijden deze passeerhavens ook gebruiken om achterliggende auto’s voor te laten gaan.
  • Gebruik deze plekken echter nooit om even snel stil te staan om een foto te maken van de omgeving. Hierdoor blokkeer je namelijk de passeerhaven wanneer er anderen aankomen. Bij bekende uitzichtpunten en bezienswaardigheden zijn speciale parkeergelegenheden aangelegd waar je even stil kan staan.

Ga op tijd tanken!

  • Doordat het noorden van Schotland minder inwoners heeft en daarnaast ook minder toeristisch is dan andere delen zijn er ook minder tankstations te vinden. Dit betekent dat je goed bij moet houden wanneer er getankt moet worden, omdat het soms lang kan duren voor je bij het volgende tankstation terecht komt, en je wilt halverwege uiteraard niet zonder brandstof komen te staan.
  • Wanneer je niet zeker weet hoe ver het rijden is tot het volgende tankstation kan je beter met een halfvolle tank bijpompen dan een lege tank riskeren.

Schapen op de weg

  • Als laatste moet je er ook rekening mee houden dat er het grootste deel van de route geen afrasteringen langs de weg te vinden zijn. Schapen en Schotse Hooglanders kunnen hier grotendeels vrij rondlopen en zijn dan ook regelmatig vlak langs de weg of zelfs op de weg te vinden. Je moet dan ook goed op blijven letten en bij onoverzichtelijke punten rustig blijven rijden.
  • Wanneer er dieren naast of op de weg staan kan je heel voorzichtig op een laag tempo door rijden. De dieren zijn auto’s gewend en zullen dan gewoon opzijgaan.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 februari 2024 - Patrick Provost

De gids welke je nodig hebt om een onvergetelijke trip te boeken

- 2 december 2023 - Sjan van der Burgt

wat een leuke en nuttige site we gaan volgend jaar met vrienden voor de 2e keer naar Schotland en wist niet waar te beginnen door deze site weten we helemaal waar we naar toe gaan

- 10 november 2023 - Guy Spooren

prima site en zeer goede uitleg erbij. Ik zou zeggen keep it up

- 15 oktober 2023 - Carien kroon

Hele fijne informatie. Erg bruikbaar

- 22 augustus 2023 - Gerda Vanoutryve

een aanrader voor de volgende trip

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?