Arthur’s Seat in Edinburg bezoeken: beklim de uitgedoofde vulkaan van Edinburgh + info

Koop de volledige reisgids voor € 10

Arthur’s Seat in Edinburg bezoeken: beklim de uitgedoofde vulkaan van Edinburgh + info

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Praktische info om de Arthur’s Seat in Edinburg te beklimmen: alle info & tips

Heb je tijdens je citytrip Edinburgh zin in een portie gezonde actie? Dan kan je de uitgedoofde vulkaan Arthur’s Seat beklimmen. Na een wandeling van ongeveer twee uur kom je bovenop de top aan. Vandaar heb je een onklopbaar uitzicht op Edinburgh en de Schotse landschappen rondom de stad. Een absolute aanrader!

Maar hoe pak je dat aan, de Arthur’s Seat beklimmen? We vertellen je het hieronder.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Arthur’s Seat in Edinburgh

De uitgedoofde vulkaan Arthur's Seat is van overal in Edinburgh zichtbaar. De top ligt amper 251 meter boven de zeespiegel, maar oogt toch imposant. Vandaag ligt de heuvel in het Holyrood Park, vlakbij het historische centrum van Edinburgh.

Deze met gras begroeide heuvel is het overblijfsel van een uitgedoofde vulkaan die 350 miljoen jaar geleden uitbarstte. Geen zorgen, vandaag is er geen gevaar voor uitbarstingen meer. De vulkaan werd vernoemd naar de befaamde koning Arthur. Sommigen beweren dat er een band is tussen Edinburg en koning Arthur en zelfs dat Arthur’s Seat eigenlijk Camelot is. Al blijft dat voer voor speculatie, want er zijn wel meerdere heuvels in het Verenigd Koninkrijk met de naam Arthur’s Seat.

VERBLIJFTIP: Verblijf aan de voet van de Arthur’s Seat in het viersterrenhotel The Scholar. Meer info en boeken.

  1. De uitgedoofde vulkaan Arthur’s Seat in Edinburgh bezoeken

Arthur’s Seat beklimmen kan op verschillende manieren

  • Er zijn meerdere wandelpaden die naar de top leiden. Het ene pad is al gemakkelijker dan het andere.
  • De populairste manier om Arthur’s Seat te beklimmen is door het ‘main pathte volgen, gemarkeerd met de rode pijltjes. Je komt dan ongeveer anderhalf uur later aan op de top. Je hebt fantastische uitzichten op de stad, maar het pad is wel behoorlijk stijl en je moet dus wel inspanningen leveren. Vertrekken doe je op Queen’s Drive (bekijk ligging), ten zuiden van de vulkaan.
  • Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je het groene pad nemen. Je doet er dan langer over, maar de wandeling is minder uitdagend. Dat pad vertrekt vlakbij het museum Dynamic Earth (over de macrogeschiedenis en werking van onze planeet, ook interessant!).
  • Er zijn nog drie andere routes, maar die bieden minder mooie uitzichten.
Opgelet: wanneer je Arthur’s Seat in de wintermaanden trotseert, moet je rekening houden met ijs en mogelijk sneeuw. Dat kan de wandeling gevaarlijk maken. Trek in elk geval (ongeacht het seizoen) goede wandelschoenen aan.

Bovenop de top heb je een fantastisch uitzicht over Edinburgh. Je kan twee gletsjermeren zien liggen, Dunsapie Loch en Saint Margaret’s Loch. In de verte duikt het pittoreske dorpje Duddingston op, een middeleeuws pareltje dat vandaag vooral bekend staat om de oudste pub van Schotland, The Sheep’s Heid Inn, die al sinds 1360 open is.

  1. Waar bevindt zich Arthur’s Seat in Edinburgh?

Arthur’s Seat wordt vandaag Holyrood Park genoemd, een park dat uitkomt op de Royal Mile. Je ziet Arthur’s Seat van overal in de stad opduiken. Wandel je de rode route, ga dan naar het kruispunt van Queens Drive en Duddingston Low Road, ten zuiden van het park. Wandel je de groene route, dan ga je naar vertrekpunt bij het museum Dynamic Earth en begin je de wandeling van daar.

Volg onze stadswandeling door Edinburgh, langs de topbezienswaardigheden en eindig in het Holyrood Park.

Wat is de ligging van Arthur’s Seat in Edinburgh op de kaart?

  1. Tickets & openingsuren voor een bezoek aan Arthur’s Seat

  • Het park is helemaal gratis toegankelijk. Geen toegangskaartje nodig dus.
  • Het Holyrood Park is in principe dag en nacht geopend. Je hoeft dus geen schrik te hebben om niet meer buiten te geraken, maar we raden je wel aan om op tijd te vertrekken zodat je ruim voor zonsondergang terug bent. Arthur’s Seat afdalen in het donker is absoluut geen goed idee.
  • TIP: Je kan ook een begeleide wandeling door Arthur's Seat boeken. Je bewondert de prachtige landschappen van Holyrood Park en dankzij de enthousiaste gids leer je meer over het park.
  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?