Hét magische kasteel Alnwick Castle van Harry Potter bezoeken? Alle info, tips & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Hét magische kasteel Alnwick Castle van Harry Potter bezoeken? Alle info, tips & tickets

29 maart 2023 in Schotland0 reacties

Alnwick Castle, hét kasteel van Harry Potter in Engeland: alle info en tips voor je bezoek + bezemvlucht

In het noorden van Engeland, dicht bij de grens met Schotland kan je het Alnwick Castle bezoeken. Harry Potterfans zullen het kasteel herkennen als de hogeschool Zweinstein uit de Harry Potter films. Het indrukwekkende kasteel is een populaire bestemming en trekt jaarlijks heel wat bezoekers. Neem een kijkje in de verschillende kamers, wandel door de tuinen en leer hoe je kan vliegen op een bezemsteel!

Wil je graag het Alnwick Castle bezoeken, het kasteel van Harry Potter in Engeland? Ontdek hier alle info en tips voor je bezoek en bezemvlucht + bestel je tickets online op voorhand.

Praktische info & tickets Alnwick Castle

Reisgids
AdresAlnwick NE66 1NQ, Verenigd Koninkrijk (zie ligging op de kaart)
OpeningsurenVanaf 31 maart, elke dag van 11u-17u, laatste toegang om 16u30. Gesloten tijdens de wintermaanden
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Zeebrugge naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Galtic 14 dagen (va. € 2250), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Groepsreis Sawadee 15 dagen (va. € 3149)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1349)
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenWil je graag een rondreis met de camper maken? Je kan een camper huren bij Goboony.
Tours en activiteitenBoek hier je ticket online

Inhoud artikel

 1. Het Alnwick Castle bezoeken in Engeland

Een beetje geschiedenis over het Alnwick Castle

Het middeleeuwse Alnwick Castle was de residentie van Ralph Percy, de 12de eeuwse hertog van Northumberland. Het kasteel dateert uit de tijd van de Normandische veroveringen van Engeland en werd gebouwd rond het jaar 1100. Sindsdien werd het kasteel verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid.

Het kasteel staat geklasseerd als een ‘gebouw van buitengewoon belang’, de hoogste categorie in de Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest, een toonaangevende lijst met historische gebouwen. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt een deel van Alnwick Castle ook gebruikt door scholen en in de drie torens van het kasteel worden tentoonstellingen gehouden. Alnwick Castle is, na Windsor Castle in Londen, ook het grootste nog bewoonde kasteel van het Verenigd Koninkrijk.

Het kasteel als decor voor verschillende films en series

Het kasteel staat vooral bekend om zijn rol in de Harry Potter-filmreeks, waar het werd gebruikt als filmlocatie voor Zweinsteins Hogeschool. Daarnaast was het ook het decor voor de Britse televisieserie Downton Abbey. Vandaag de dag is het Alnwick Castle een belangrijke toeristische bestemming en historische plek, die bezoekers van over de hele wereld trekt om de rijke geschiedenis en verbluffende architectuur te ontdekken. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over het kasteel, de verschillende filmlocaties en kan je zelf leren vliegen op een bezemsteel!

TICKETS: Wil jij ook graag het kasteel van Harry Potter bezoeken? Bestel je tickets voor het Alnwick Castle hier.

 1. Alnwick Castle, hét Harry Potter kasteel in Engeland

Als Harry Potter fan is het een absolute must om dit kasteel te bezoeken

Het Alnwick Castle speelde namelijk een belangrijke rol in de Harry Potter-filmreeks. Het kasteel werd gebruikt als filmlocatie voor de magische Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus (Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) in de eerste twee Harry Potter-films, "Harry Potter en de Steen der Wijzen" en "Harry Potter en de Geheime Kamer".

Tijdens een rondleiding in het kasteel, wandel je door het kasteel en zie je de locaties die in de Harry Potter-films worden gebruikt. De lokale gidsen leiden door de indrukwekkende gangen van het kasteel, de staatskamers en de “Grote Zaal” die gebruikt wordt als de Grote Zaal van Zweinstein. Ook de beroemde middeleeuwse binnenplaats, oftewel de Hogwarts Quidditch Pitch krijg je te zien.

 1. De State Rooms in Alnwick Castle

De staatskamers van Alnwick Castle zijn een reeks grote en indrukwekkende kamers die werden gebruikt voor het ontvangen van gasten en het afhandelen van belangrijke zaken. De kamers geven je een kijkje in het leven van de hertogen en hertoginnen van Northumberland door de eeuwen heen.

De State Rooms hebben een paleisachtig interieur met meubels, kunstwerken, wandtapijten en andere voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het kasteel en de familie Percy. Neem een kijkje in volgende ruimtes:

 • De grote zaal: deze kamer is meteen de grootste en meest indrukwekkende. De zaal werd gebruikt voor banketten, recepties en andere ceremoniële gelegenheden. De zaal beschikt over een hoog gewelfd plafond, een grote open haard en een aantal middeleeuwse schilderijen en wandtapijten.
 • The dining room: deze kamer werd, zoals de naam al verklapt, gebruikt om te dineren.
 • The drawing room: deze kamer werd voornamelijk gebruikt als ontvangstruimte en beschikt over een aantal schilderijen en sculpturen.
 • De bibliotheek: hier zie je een verzameling boeken en manuscripten die toebehoorden aan de Percy-familie.
 • De kapel: deze kamer werd gebruikt voor religieuze diensten en beschikt over een aantal middeleeuwse schilderijen en sculpturen.
 • The long gallery: deze lange, smalle kamer werd gebruikt voor lichaamsbeweging en amusement.
 • Naast de staatskamers omvat de rondleiding door het kasteel ook een bezoek aan de torens en kantelen van het kasteel, waar bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op het omliggende platteland.

Boek je tickets voor het Alnwick Castle hier

 1. Artisans Courtyard & Dragon Quest

Zie de ambachtslieden aan het werk

De Artisans Courtyard in Alnwick Castle is een verzameling traditionele ambachtelijke werkplaatsen op het kasteelterrein. De binnenplaats is de thuisbasis van een aantal bekwame ambachtslieden die een verscheidenheid aan traditionele ambachten beoefenen, zoals smeden, aardewerk en glasblazen. Tijdens je bezoek kan je de ambachtslieden aan het werk zien en meer te weten komen over de traditionele technieken en gereedschappen die gebruikt worden.

Kruip zelf in de middeleeuwse klederdracht en probeer de authentieke middeleeuwse ambachten uit, speel traditionele spelletjes op het plein en neem plaats op de troon van Hotspur Hall! De Artisans Courtyard is gratis toegankelijk voor bezoekers van het Alnwick Castle en je kan er ook lokale ambachtelijke producten kopen. Het is een leuke en educatieve toevoeging aan een bezoek aan het kasteel en de omliggende tuinen.

De drakenzoektocht

De Dragon Quest is een interactieve avontuurlijke zoektocht die plaatsvindt op het kasteelterrein. De zoektocht is gebaseerd op het thema van draken, mythische wezens die door de geschiedenis heen een prominente plaats hebben ingenomen in de folklore en legendes van vele culturen. Tijdens de zoektocht leer je meer over de draken, folklore en legendes tijdens het oplossen van puzzels en taken.

De zoektocht is ideaal om te doen met het hele gezin. Houd er echter wel rekening meer dat deze activiteit seizoensgebonden is. Daarom wordt het aanbevolen om de website van het kasteel of de sociale media-accounts te raadplegen over beschikbaarheid en planning. Meer info op de website.

 1. Wandel door de Alnwick-tuinen

Wandel na je bezoek aan het Alnwick Garden even verder door naar de openbare tuin. De Alnwick Garden is een uitgestrekt terrein van 12 hectare met prachtige tuinen, fonteinen en waterpartijen, kunstwerken en andere architectonische elementen. De tuin beschikt over een aantal thematuinen zoals de rozentuin, de kersenboomgaard, de Italiaanse tuin en het bamboelabyrint. Elk van deze tuinen heeft zijn eigen unieke charme met verschillende planten en bloemen.

Grand Cascade

Een van de meest populaire attracties in de tuin is toch wel de Grand Cascade, een reeks fonteinen die langs een heuvel lopen. De imposante fontein is meer dan 18 meter hoog en werd ontworpen door de beroemde Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz. De fontein wordt omringd door prachtig aangelegde bloemperken en gazons.

Klik hier om je tickets voor de Alnwick Garden te reserveren

Poison Garden

Een andere belangrijke plek in de Alnwick Garden is de Poison Garden. Hier vind je, zoals de naam wel doet vermoeden, een verzameling giftige en dodelijke planten. Je komt er ook meer te weten over de geschiedenis en het gebruik van deze planten, evenals de gevaren die ze met zich meebrengen. De tuin bevat ook enkele sculpturen en kunstwerken, zoals de bronzen sculpturen van de familie Percy en het bronzen beeld van de hertog van Northumberland.

 1. Garden’s Treehouse Restaurant

Na je wandeling kan je even bekomen in het Garden's Treehouse Restaurant. Zoals de naam al aangeeft, zit het restaurant gevestigd in een prachtige boomhut die hoog boven de grond zweeft, omringd door de bomen van het bos. Het restaurant heeft een gezellige, rustieke sfeer en een panoramisch uitzicht op de tuin en de omgeving. Het is een unieke en magische ervaring. Meer info op de website.

 1. Leer vliegen op een bezemsteel

Een van de leukste activiteiten die je kan doen bij het Alnwick Castle is leren vliegen op een bezemsteel. Deze vlieglessen zijn gebaseerd op de fictieve sport “Zwerkbal” uit de Harry Potter-reeksen (bekijk het fragment van Harry Potters eerste vliegles) De initiatielessen worden gegeven op de middeleeuwse binnenplaats van het kasteel die werd gebruikt als filmlocatie voor de bezemsteeltrainingssessies op het Hogwarts Quidditch Pitch in de Harry Potter-films.

Wat mag je verwachten van zo’n les bezemvliegen?

 • De bezemsteelvlieglessen worden gegeven door ervaren instructeurs, die de basistechnieken zoals op- en afstappen en balanceren op een bezemsteel bijbrengen.
 • Je leert ook de basis van het beheersen van een bezemsteel.
 • Je leert ook hoe je basismanoeuvres kan uitvoeren, zoals zweven en vliegen in formatie.

Praktische info bij bezemsteel vliegen

 • Het handig om te weten dat de bezemsteelvliegactiviteit seizoensgebonden is en alleen beschikbaar is tijdens bepaalde maanden van het jaar, meestal in de lente en de zomer.
 • Kijk bij aankomst op het 'What's On'-bord voor specifieke tijden op de dag van jouw bezoek.
 • Bezemsteeltraining is enorm populair en tickets worden uitgedeeld op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, met een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor elke les. De lessen duren ongeveer 25 minuten.
 • De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden en iedereen wordt voorzien van veiligheidsuitrusting zoals helmen en veiligheidsharnassen.
 1. Maak ook een ritje met de Hogwarts Express

Kan je maar niet genoeg krijgen van Harry Potter? Maak dan ook een ritje met de Hogwarts Express. Ja hoor, hij bestaat echt! Vanaf Fort William kan je in de zomermaanden de Jacobite Steam Train nemen richting Mallaig. De trip gaat dan over het Glenfinnan Viaduct, de sprookjesachtige brug die volgens de films leidt naar Zweinstein.

 • Het viaduct bevindt zich langs de West Highland Line Railway, die Glasgow verbindt met Mallaig.
 • Ze staat bekend als één van de mooiste spoorlijnen van Europa.
 • Volgens de legende zou tijdens de constructie ervan in de 19de eeuw een paard in een van de pilaren zijn gevallen.
 • De brug is met zijn 380 meter de langste betonnen spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk.
 • Het viaduct wordt bovendien afgebeeld op bepaalde briefjes van tien pond die worden uitgegeven door de Bank of Schotland.
 • Gouden tip: Als je een ritje maakt met de trein, kan je het beste aan de linkerkant van de trein gaan zitten. Zo krijg je het beste uitzicht over het viaduct, voor je het station van Glenfinnan bereikt.

TOUR: Wil jij ook graag een magische rit maken met de Zweinsteinexpres? Bekijk hier het volledige aanbod tours met de Zweinsteinexpres. Een ervaring die je altijd zal bij blijven!

 1. Tips op Alnwick Castle te bezoeken

Het middeleeuwse Alnwick Castle is een populaire toeristische bestemming die een breed scala aan activiteiten en attracties biedt voor bezoekers van alle leeftijden. Hier zijn enkele tips voor je bezoek aan het Alnwick Castle:

 • Kleed je gepast. Het Alnwick Castle is een openluchtattractie en het weer kan onvoorspelbaar zijn, dus zorg ervoor dat je je comfortabele kleding en schoenen aantrekt die geschikt zijn om te wandelen en te verkennen.
 • Trek voldoende tijd uit om het kasteel en de omgeving te verkennen. Alnwick Castle en zijn tuinen zijn groot en er is veel te zien en te doen, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd uittrekt om het volledige terrein te verkennen
 • Neem enkele snacks en voldoende water mee.
 • Houd best de weersvoorspelling in de gaten. Bij slechte weersomstandigheden gaan de bezemsteel vlieglessen namelijk niet door.
 • Honden zijn niet toegestaan, behalve blindengeleidehonden.
 • Boek je tickets voor het Alnwick Castle online op voorhand.
 1. Wat zijn de openingsuren van Alnwick Castle?

 • Vanaf 31 maart elke dag open van 11u tot 17 u (laatste toegang om 16u30)
 • Gesloten tijdens de wintermaanden
 1. Hoe kan je best Alnwick Castle bereiken?

 • Alnwick Castle ligt in de gelijknamige stad Alnwick in Northumberland, Engeland.
 • Met de auto is het kasteel makkelijk bereikbaar via de snelweg A1. Er is een grote parkeerplaats bij het kasteel, die toegankelijk is voor bezoekers.
 • Je kan het Alnwick Castle ook eenvoudig bereiken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation bevindt zich in Alnwick. Vanaf het treinstation kan je de bus of taxi nemen.
 • Verblijf je in de stad Alnwick? Het is slechts een korte wandeling van 12 minuten naar het kasteel vanaf het stadscentrum.
TIP: Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis naar Schotland? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Schotland. Deze komt onder meer langs het Alnwick kasteel maar ook langs Edinburgh, Isle of Mull, Isle of Skye Glasgow en het Cairngorms National Park.

Wat is de ligging van het Alnwick Castle?

 1. Vanaf Newcastle ferry terminal naar Alnwick Castle

Kom je met de boot naar Schotland vanuit België of Nederland? Dan neem je best de ferry vanuit IJmuiden-Amsterdam richting Newcastle upon Tyne nemen (boek je ferry hier, 17 uur varen). Vanaf hier is het zo’n 1u30 rijden (97 km) naar het Alnwick Castle.

Je kan ook de trein van het “station Newcastle” naar “station Alnmouth”. Vanaf hier kan je de bus nemen naar het kasteel. In totaal ben je zo'n 2u30 onderweg.

TIP: Ben je van plan om een rondreis door Schotland te maken? Huur je auto hier online op voorhand.
 1. Waar tickets kopen voor het Alnwick Castle?

 • Tickets kan je zowel ter plekke als online op voorhand aankopen. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Alnwick Castle online.
 • Wil je ook graag de tuinen van het kasteel bezoeken? Bestel je ticekts voor de Alnwick Gardens hier.
 • We raden je aan om beide tickets te kopen zodat je een volledige beleving hebt. Je kan een kijkje nemen in de vertrekken van het kasteel, de verschillende filmlocaties bezichtigen, door de tuinen wandelen en een initiatieles 'bezemvliegen' volgen.

Of bekijk hieronder enkele daguitstappen naar het Alnwick Castle

 1. Waar overnachten in de buurt van het Alnwick Castle?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van het Alnwick Castle? Dan kan je best overnachten in het nabijgelegen stadje Alnwick. Er zijn ook enkele accommodaties in de nabije omgeving van het kasteel. Hieronder vind je alvast enkele leuke verblijfplaatsen of bekijk meteen het volledige aanbod hotels bij het AlnwickCastle.

 • The Dirty Bottles Inn ligt op 200 meter van het kasteel van Alnwick, en is een iconische freehouse-pub in Alnwick. Daarnaast biedt de pub ook accommodatie in een van de vier individueel ontworpen luxe kingsize slaapkamers. Verder beschikt de accommodatie ook over een terras en een heerlijk ontbijtje in de ochtend. Meer info en boeken.
 • Hallow and Crux is een gezellige B&B in het centrum van de stad en beschikt over boetiekkamers. Iedere ochtend wordt er een continentaal en een volledig Engels/Iers ontbijt. Meer info en boeken.
 • The Cookie Jar is gevestigd in het voormalige klooster van Mercy, op wandelafstand van het kasteel. Het hotel biedt huisdiervriendelijke accommodatie, een gezellige lounge en een terrasje. Meer info en boeken.
 1. Video: Vlieg net als Harry Potter boven het Alnwick Castle

Ben je benieuwd naar je bezoek aan hét Harry Potter kasteel, Alnwick Castle? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Engeland.

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?