Met de camper of mobilehome North Coast 500 route in Schotland rijden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Met de camper of mobilehome North Coast 500 route in Schotland rijden

27 december 2023 in Schotland2 reacties

Alle highlights en bezienswaardigheden langs de route NC500 + kaartje

In het noordelijke deel van Schotland vind je de North Coast 500, deze toeristische route is iets meer dan 500 mijl (800 km) lang en de ideale manier om dit deel van Schotland te ontdekken. Het is een lusvormige route die begint en eindigt in de stad Inverness.

Ondanks dat er geen rechtstreekse bootverbindingen zijn vanuit België en Nederland zijn er wel meerdere andere mogelijkheden om met de boot naar Schotland te reizen. Tickets voor de ferry kan je hier online boeken.

De beste manier om de adembenemende landschappen van Noord-Schotland te beleven, is zonder twijfel je camper regelmatig in te ruilen voor een hike of wandeling langs de prachtige kustlijnen en naar de ruige bergtoppen of erop uit te trekken met de fiets. Wie het not wat sportiever ziet kan gaan kajakken of kanoën op de meren van Schotland. Zorg dus voor voldoende tussenstops om zo de natuur en omgeving echt te beleven en ervaren.

Onze voorgestelde route brengt je in 10 dagen langs de vele hoogtepunten langs de North Coast 500

Zo kan je tijdens deze rondreis je vanuit je camper of mobilehome genieten van de adembenemende landschappen die dit deel van Schotland zo typeren en uniek maken. Tijdens deze route rij je door het land van Inverness naar de westkust, langs de westkust, zo naar de noordkust en dan terug naar het oosten.

Praktische info & tickets voor je rondreis North Coast 500

Duur5 - 21 dagen ()
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Galtic 14 dagen (va. € 2250), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Groepsreis Sawadee 15 dagen (va. € 3149)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1349)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Van Inverness naar Applecross

Totale afstand: 130 km

Vanuit Inverness rij je eerst naar westkust bij Applecross. Een mooie rit van ongeveer van 1,5 uur leidt naar een beroemde weg die bekend staat als Bealach Na Ba tussen Ardarroch en Applecross, ook wel bekend als de Applecross Pass. Dit is een van de steilste wegen in Schotland en zeker niet voor onervaren camperaars of automobilisten. Als je in een grote camper rijdt kan je deze pass best vermijden. De haarspeldbochten omhoog en over de toppen zorgen voor het nodige okselzweet, rij dit stukje zeker niet bij slecht weer.

Als je niet van plan bent de pas te nemen kan je naar Applecross rijden via de langere route. Als je overnacht in Applecross, kan je er genieten van een prachtig uitzicht over het eiland Skye. Ga iets eten of drinken in de Applecross Inn of de Walled Garden in Applecross House. Misschien heb je wel zin om je route al wat uit te breiden en ook het eiland Skye te bezoeken?

Dag 2: Applecross naar Gairloch

Totale afstand: 90 km

Na een eerste nacht in Applecross is het tijd om verder te rijden langs de kust. Via Shieldaig en Kinlochewe blijf je de kust volgen om via het het schilderachtige Loch Maree naar het noorden te kronkelen om de volgende nacht in of nabij Gairloch door te brengen.

Gairloch is een van de belangrijkste dorpen van de NC500-route en er zijn een aantal campings en andere accommodatiemogelijkheden in de buurt. Vanuit de haven van Gairloch kan je diverse daguitstappen maken om met een boot zeedieren te gaan spotten zoals dolfijnen of arenden. Het Gairloch Heritage Museum is ook zeker een bezoek waard als je tijd hebt.

Dag 3: Gairloch naar Ullapool

Totale afstand: 89 km

We rijden nu verder langs de kronkelende route van Gairloch naar Ullapool. De Inverewe-tuin in het nabijgelegen Poolewe is een populaire attractie en zeker de moeite waard om te stoppen onderweg. Een andere niet te missen stop is deze bij het Corrieshalloch Gorge Viewpoint en een bezoek aan watervallen van Measach.

Ullapool, aan de oever van Loch Broom, heeft een bijna Scandinavische vibe en uitstraling. In de zomermaanden is dit de ultieme bestemming om prachtige wandelingen te maken in de omgeving. Dit is niet alleen een belangrijk knooppunt voor dit deel van de westkust van Schotland, maar is ook een toegangspoort tot de westelijke eilanden. Ja kan vanaf hier een ferry nemen naar de Outer Hebrides.

Dag 4: Ullapool naar Achiltibuie

Totale afstand: 39 km

Achiltibuie ligt in vogelvlucht slechts tien mijl ten noordwesten van Ullapool. Dit dorp ligt aan de kust van Coigach met in het westen de Badentarbet Bay en in het zuiden Loch Broom en de Summer Isles.
Het dorp maakt deel uit van maar liefst 4 verschillende beschermde gebieden, waaronder het Wester Ross National Scenic Area, het North West Highlands Geopark, het Wester Ross Biosphere Reserve en het Wester Ross Marine Protected Area.

Wil je graag een wandeling maken hier? Dan is de Coigach Geotrail zeker een leuke wandeling om te doen, maar er is natuurlijk keuze uit nog veel meer wandelingen. Wie wil kan vanaf hier ook naar de kan Summer Isles zeilen.

Wil je ook graag deze rondreis maken en al het moois van Schotland ontdekken zonder er zelf al te veel opzoekwerk in te steken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Schotland hier!

Dag 5: Achiltibuie naar Clachtoll

Totale afstand: 40 km

Vandaag rijden we verder naar het noorden langs de prachtige kustlijn om de prachtige stranden van Achmelvich en Clachtol te bezoeken. Bij Clachtol is een populaire camping (die vooral in het hoogseizoen van tevoren gereserveerd moet worden).

Er zijn tal van mooie stranden langs deze kuststrook maar dit zijn twee van de allerbeste. Zelfs als je niet veel tijd hebt om te stoppen, zeker even de benen strekken en een korte stop maken bij elk van deze stranden om te genieten van het adembenemende uitzicht en de bijzondere sfeer die er hangt. Bij Clachtoll kan je Clachtoll Broch bezoeken, dit is een ruïne uit de ijzertijd. Of maak een wandeling naar de vuurtoren van Stoer of zoek even naar de Old Man of Stoer.

Dag 6: Clachtoll naar Scourie

Totale afstand: 46 km

Vanuit Clachtoll rij je met de camper of mobilehome noordwaarts naar Scourie, met een optionele stop onderweg om het Drumbeg Viewpoint te bewonderen. Je steekt de Kylesku-brug over en komt ook bij het Assynt Viewpoint om zo uiteindelijk bij Scourie Beach te komen.

Bij Scourie Beach vind je een rotsachtige baai met uitzicht op het eiland Handa, dit is dan ook een uitgelezen plek om een stop te maken en het extreem rotsachtige landschap van dit deel van Schotland te bewonderen.

Er is een geweldige camping dicht bij het strand. Wie wil kan er ook een bezoek brengen aan het natuurreservaat Handa Island, er is een veerdienst (enkel voor personen) naar het eiland, ongeveer 5 km ten noorden van Scourie. Het ruige eiland Handa is een belangrijke broedplaats voor zeevogels, je kan er tevens een groot aantal zeedieren spotten en genieten van een spectaculair uitzicht tijdens de ferrytocht naar het eiland.

Dag 7: Scourie naar Durness

Totale afstand: 41 km

Onderweg van Scourie naar Durness, is het een goed idee om een kleine omweg te maken naar de parkeerplaats bij Blairmore, om vanaf hier een wandeling naar Sandwood Bay te maken.

Deze 7 km lange wandeling naar Sandwood Bay (enkele richting) is zeker een aanrader in dit deel van Schotland. Hoewel de wandeling drassig en enigszins uitdagend kan zijn, maakt de beloning op het einde van de wandeling het zeker de moeite waard. Het strand van Sandwood Bay heeft werkelijk een adembenemende schoonheid - en volgens de legende zou het hier zelfs spoken. Griezelig en prachtig, dit maakt het dit strand zo aantrekkelijk, en vooral omdat het afgelegen is, extra mooi.

Na je bezoek aan het eiland rij je verder het noordoosten om zo Durness te bereiken, waarbij je de kleine stenen brug over de rivier de Dionard oversteekt. Durness is het meest noordwestelijke dorp van Schotland – het is een afgelegen plek en toch beschikt het over alle basisvoorzieningen en overnachtingsplaatsen. Sango Bay, slechts een van de mooie stranden in de buurt, met een leuke camping.

Slechts een mijl of zo ten oosten van de stad is een van de belangrijkste attracties van Durness, Smoo Cave. Dit zee- en zoetwatergrottencomplex dat per boot kan worden verkend tijdens een rondvaart, of te voet worden bereikt via een pad dat vanaf de parkeerplaats op de kliffen erboven naar beneden leidt. Wist je dat hier al meer dan 5000 jaar geleden mensen woonden. Antieke boerderijnederzettingen in het gebied dateren van meer dan 2000 jaar geleden.

Dag 8: Durness naar Dunnet Head

Totale afstand: 127 km

Een paar kilometer ten oosten van Durness maakt de weg een omweg van tien mijl rond Loch Eriboll. Dit is de breedste en langste van de zeearmen en riviermondingen langs de noordkust. De naam Eriboll komt uit het Noors wat zoveel wil zeggen als 'Boerderij aan het strand'. Het meest interessante kenmerk hier is Ard Neackie, een heuvel die door een smalle strook van zand en grind met het vasteland is verbonden.

Je kan parkeren op de picknickplaats bij de oude brug bij Armadale Bay (zie locatie hier) en je vanaf hier de korte wandeling naar dit beschutte strand maken. Er is een pad naar het strand dat langs de Armadale Burn loopt.

Easter Head, op het schiereiland Dunnet Head, is het meest noordelijke punt van het Britse vasteland, meer naar het noorden dan de bekendere (maar teleurstellende) John O'Groats. Bedenk echter dat Schotland nog 170 mijl verder naar het noorden gaat, met de Orkney- en Shetland-eilanden. Er is een vuurtoren op Dunnet Head en er zijn kleine vestingwerken die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zijn gebouwd. Op een heldere dag is er uitzicht op de Orkney-eilanden vanaf de camping die je hier aantreft, wat een geweldige stop is tijdens je roadtrip langs de NC500.

Wil jij ook een rondreis door Schotland maken? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Dag 9: Dunnet Head naar Dornoch

Totale afstand: 150 km

Na de nacht in Dunnet Head te hebben doorgebracht, staan velen te popelen van ongeduld om het beroemde John o'Groats te bezoeken. Hoewel een korte fotostop eigenlijk het enige is dat hier echt de moeite waard is.

Vervolgens rij je verder langs de oostkust met een optionele stop bij het Laidhay Croft Museum in Dunbeath. Dit interessante museum net ten noorden van Dunbeath is een typisch voorbeeld van een tweehonderd jaar oud Caithness Longhouse met rieten dak. Dit is typerend voor de oudere stijl van croft-woningen in dit gebied en was een bekend kenmerk van het landbouwlandschap van Caithness voorafgaand aan ingrijpende verbeteringen die in de 18e en 19e eeuw werden aangebracht. Er is hier een theesalon om even uit te rusten en het museum biedt een fascinerende kijk in het leven van de mensen die hier ooit gewoond en gewerkt hebben.

Een andere stop die je kan maken is een bezoek aan het het kasteel van Dunrobin. Dit is de zetel van de graaf van Sutherland en de Clan Sutherland. Het heeft elementen van de Franse Renaissance-architectuur en een Schotse Baronial-stijl. De oorsprong van Dunrobin ligt in de middeleeuwen, hoewel het grootste deel van het gebouw zoals het er nu uitziet, samen met de tuinen waarin het zich bevindt, tussen 1835 en 1850 door Sir Charles Barry werden toegevoegd. Een deel van de oorspronkelijke structuur is nog steeds te zien op de binnenplaats. Het kasteel deed 7 jaar dienst als internaat, maar is nu opengesteld voor publiek.

Dornoch is een geweldige hub voor dit deel van de reis. Hier kan je het kasteel van Dornoch zien, een 13e-eeuwse kathedraal, de oude stadsgevangenis en het voormalige bisschoppelijk paleis, nu een bekend hotel. Er is ook een aantrekkelijk strand.

Dag 10: Dornoch naar Inverness

Totale afstand: 75 km

Bij het oversteken van Dornoch Firth, richting het zuiden, kan je een kleine omtour maken naar het oosten te maken om het dorp Portmahomack te bezoeken. Portmahomack is een pittoresk dorpje en het is ook een van de droogste plaatsen in Schotland, met minder regen dan het grootste deel van het land. Hier vind je een schilderachtige traditionele haven, een zwemstrand, mogelijkheden om dolfijnen te spotten en een paar historische gebouwen uit de late 17e eeuw.

  • Als je de tijd hebt, kan je ook overwegen om de schilderachtige dorpjes van Black Isle te verkennen voordat je terug naar Inverness rijdt met de camper of mobilehome. Het schiereiland in het zuiden, bekend als het Black Isle, staat ook bekend om zijn schilderachtige kleine kustdorpjes.
  • Ga naar Cromarty, aan het einde van het schiereiland, om walvissen en bruinvissen te spotten en de historische gebouwen van de stad te bekijken.
  • Je kan ook de Nigg-Cromarty-veerboot nemen om het Black Isle te bereiken. Deze route wordt echter niet aanbevolen voor mensen met een groter voertuig, omdat de boot erg klein is. Dus als je in een mobilehome of grotere camper zit, kun je beter rond rijden.
  • Wie nog meer van Schotland wil zien kan ook deze route voor een complete rondreis Schotland downloaden, deze is ook te vinden in onze gratis reisgids Schotland.

Met de mobilehome of camper langs de North Coast 500

Waarmee rekening houden als je deze route met een mobilehome of camper rijdt?

De kronkelige wegen van deze route brengen je langs afgelegen plekjes in het ruige landschap waar meestal maar plaats is voorzien voor eenrichtingsverkeer. Het kan in het begin wat van een uitdaging zijn voor degenen die niet gewend zijn om met een camper of mobilehome over dergelijke wegen te manoeuvreren.

Er zijn natuurlijk wel uitwijkhavens voorzien zodat je een tegenligger kan laten kruisen maar ben je ervan bewust dat je soms ook eens in achteruit zal moeten schakelen om zo een ander voertuig te laten passeren. Dus één goede raad: als je niet zeker bent van autorijden of niet gewend bent van groot voertuig te besturen, dan is deze route misschien niet direct de ideale keuze. Geen erg, we hebben nog tal van andere voorbeeldroutes voor een rondreis.

Onderschat de tijd niet die het kost om van punt A naar punt B te rijden

Gezien de populariteit van de North Coast 500 route de laatste jaren is er ook een toenemend verkeer wat soms kan leiden tot files of stresserende rijomstandigheden. Zo ook kan parkeren soms een uitdaging zijn op de drukste en meest populaire plaatsen.

Onderschat de tijd niet die het kost om van punt A naar punt B te rijden, dit kan soms langer duren dan eerst verwacht. Plan tankstops of laadstops van tevoren en plan je route zorgvuldig (met deze info :-)). Hou ook zeker steeds een Schotse MeteoApp bij de hand en raadpleeg de weersvoorspelling voordat je vertrekt.

Waar parkeren met de camper langs NC500?

The right to roam (recht om te zwerven) dat geldt in Schotland betekent niet dat je overal zomaar kan parkeren en overnachten in een camper of mobilehome. De toenemende vraag naar kampeerplaatsen voor campers maakt het dan ook steeds moeilijker om een geschikte plek te vinden. Dus ga niet parkeren en overnachten op gewone parkeerplaatsen waar het de lokale bevolking op een of andere manieren hindert.

We raden je ten zeerste aan om te reserveren op voorziene kampeerplekken of op betaalde campings. Zo kan je rustig reizen en voorkom je schade aan de omgeving, ecosystemen of problemen met de lokale bewoners.
Bekijk de site van Brit Stops om een geschikte plek te vinden om te overnachten.

Neem altijd al je afval en afvalwater mee en laat je achter op de daarvoor geschikte plaats. Probeer lokaal te kopen en lokaal te eten zo steun je ook de lokale bevolking met je bezoek.

Waarop letten, natuur en gebuur

De route brengt je langs de mooiste plekjes van maar brengt spijtig genoeg ook enkele spanningen met zich mee tussen de lokale bevolking en toeristen. Meestal gaat het om een gebrek aan respect en aandacht van sommige vakantiegangers voor de gebruiken van lokale bewoners of de natuur.

Degenen die echter rekening houden met andere mensen en de natuurlijke omgeving en dieren in het wild kunnen genieten van deze adembenemende en spectaculaire route zonder het gebied op een negatieve manier te beïnvloeden. De sleutel ligt in het begrijpen van het terrein, alles doen wat je kunt om de impact van je reis te verminderen en zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat je op de juiste campings langs de route kunt verblijven.

Hoe met de boot naar Schotland?

Hoe met de boot naar Schotland?

  • Vanuit België en Nederland zijn er geen rechtstreekse verbindingen naar Schotland. Je kan dus niet de boot naar Edinburgh nemen.
  • Overtochten vanuit België zijn er niet (meer), je dient naar Nederland ter rijden en dan varen naar Engeland (Newcastle upon Tyne, is 190 ten zuiden van Edinburgh)
  • Van hier rij je verder naar het noorden richting Schotland.

Auto of camper mee op de boot of niet?

  • Je kan zo je auto of camper meenemen op de boot. De overtocht duurt zo'n 17u (naar Newcastle up Tyne) en vertrekt in de vooravond, zo heb j een ganse nacht die je kan doorbrengen op het schip. Je kan er heerlijk dineren of je vermaken in de bar of bioscoop. Ideale manier om je reis te starten en monter en fit aan te komen in de ochtend. Boek je ticket voor de ferry hier online
  • Wil je graag met de boot reizen, zonder wagen, dat kan ook. Dan pik je een huurauto op bij aankomst in Engeland. Boek je huurauto bij Sunnycars or Easyterra.

Vanuit Nederland, België of Noord-Frankrijk

Filmpje: Sfeerbeelden van de camperreis langs de NC500

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je camperreis langs de North Coast 500 in Schotland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Schotland.

Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 november 2022 - Hans Nieuwkamp

Ik moet nog een reis gaan maken maar Fort William was erg leuk bij ons bezoek aan LogNess.

- 6 november 2022 - hans Nieuwkamp

Wij zijn ons aan het oriënteren om 2023 in het voorjaar een week of 6 door Schotland te gaan trekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?