Calton Hill in Edinburgh bezoeken? Geniet van het uitzicht en de belangrijkste monumenten + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Calton Hill in Edinburgh bezoeken? Geniet van het uitzicht en de belangrijkste monumenten + tips

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Calton Hill in Edinburgh + tips

Calton Hill in Edinburgh is de plek waar de locals komen om even helemaal te ontspannen. Het is de perfecte plek om een boek te lezen, van het uitzicht op de oude stad te genieten en een frisse neus te halen. Maar op Calton Hill staan ook enkele belangrijke monumenten.

Wil je Calton Hill in Edinburgh bezoeken? In deze blogpost ontdek je alvast het antwoord op de wat, hoe en waar.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Calton Hill in Edinburgh: een must-see in de Schotse hoofdstad

Calton Hill is een glooiende heuvel, vol gras, waar je helemaal tot rust kan komen. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukke straten van Edinburgh. Neem een picknick mee of kom met een boek, een koptelefoon en muziek, of wat dan ook. Dit is de plek waar de inwoners van Edinburgh komen om alles even los te laten, vooral op zonnige, zomerse dagen.

Als je Edinburgh bezoekt, ga dan zeker naar Calton Hill. Ook wanneer het weer niet helemaal mee zit, want het uitzicht alleen is meer dan reden genoeg om even langs te komen. Maak mooie foto’s en geniet van de spectaculaire zonsondergang over de oude stad.

Tip: Ontdek dé hoogtepunten van de Schotse hoofdstad met onze stadswandeling Edinburgh. Deze mooie wandelroute brengt je onder meer langs Calton Hill, Edinburgh Castle en de Royal Mile.
 1. De Akropolis op Calton Hill

Op Calton Hill staan enkele van de belangrijkste monumenten van Edinburgh, waaronder het National Monument of Scotland. Dit monument werd gebouwd ter ere van hen de Schotse soldaten die stierven in de Napoleontische oorlogen. Het moest een replica worden van het Atheense Parthenon, maar door geldgebrek is het nooit afgewerkt. De twaalf zuilen die wel voltooid werden, zijn een bijzonder uitzicht. Ze vormen een van de symbolen van Edinburgh.

 1. Nelson Monument

Mis ook het Nelson Monument niet, het hoogste punt op de Calton Hill. Het werd gebouwd tussen 1807 en 1815. Trotseer de 143 trappen en geniet van het extra spectaculaire uitzicht. Het monument is opgericht ter ere van admiraal Horatio Nelson, die de beroemde zeeslag bij Trafalgar won.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route en meer dan 150 bezienswaardigheden.

 1. City Observatory

Ook de City Observatory valt op. Het werd net als het Nelson Monument en het National Monument of Scotland gebouwd in Griekse stijl. Alle bouwwerken samen zouden je kunnen doen vermoeden dat hier ooit echt een oud-Griekse stad neergepoot werd. In de City Observatory kan je kunst bewonderen.

 1. Monument ter ere van Dugald Stewart

Daarnaast wordt ook de Schotse schrijver Dugald Stewart geëerd op de Calton Hill. Zijn monument is een ronde tempel die gebouwd werd naar het voorbeeld van het Lysicrates-monument in Athene. Dat monument werd in Athene neergepoot door Lysicrates in de 4e eeuw v.Chr. Hij wilde ermee vieren dat het door hem gesponsorde jongenskoor een wedstrijd had gewonnen. Het monument voor Dugald Stewart werd gebouwd in 1831 door de befaamde architect Playfair, die wel meer projecten in Edinburgh op zijn naam kan schrijven.

 1. Evenementen op Calton Hill

Je kan het hele jaar door veel verschillende evenementen op Calton Hill bijwonen

Een van de populairste is het Beltane Fire Festival, dat elk jaar op 30 april plaatsvindt. Meer dan 12 000 mensen komen dan samen op Calton Hill om vreugdevuren en fakkels aan te steken. Daarmee houden ze een oude Keltische traditie in ere. Ze vieren dan namelijk het begin van de zomer.

Wordt er vuurwerk afgestoken in Edinburgh? Dan zal je heel wat volk Calton Hill op zien sprinten. Dit is namelijk de beste plek om het vuurwerk te zien, boven de skyline van Edinburgh. Vooral tijdens het International Festival in augustus, de Bonfire Night in november en tijdens Hogmanay komt hier veel volk. Ga dan zeker op tijd naar Calton Hill om een goed plaatsje te bemachtigen.

 1. Hoe bereik je Calton Hill?

 • Je ziet Calton Hill, en dan vooral de namaak-Akropolis overal vanuit de oude stad. Wandel er dus gewoon naartoe.
 • Je wandelt de Calton Hill in minder dan tien minuten op. En het uitzicht is die kleine inspanning meer dan waard!
Tip: Of volg onze stadswandeling Edinburgh en kom onder meer langs Calton Hill, Edinburgh Castle en de Royal Mile.

Wat is de ligging van Calton Hill in Edinburgh op de kaart?

 1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

 • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
 • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotlanddownloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?