Edinburgh bezoeken in 1 dag? Wat zeker zien en doen in 24 uur, onze tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Edinburgh bezoeken in 1 dag? Wat zeker zien en doen in 24 uur, onze tips

9 april 2024 in Schotland1 reactie

Wat zeker zien en doen tijdens een bezoek van 1 dag aan Edinburgh + hoe verlies je zo min mogelijk tijd?

Heel wat toeristen die de Schotse Hooglanden willen gaan verkennen tijdens een rondreis, beginnen hun vakantie in de hoofdstad Edinburgh. De stad heeft heel wat te bieden en is op zich al een citytrip van een paar dagen waard. Maar het is zeker mogelijk om de échte must-sees in één dag te gaan bekijken, voor je jouw weg doorheen Schotland verder zet.

In dit artikel helpen we je graag een handje met bezienswaardigheden en tours in Edinburgh die in 24 uur haalbaar zijn.

Praktische info & tickets voor je rondreis Schotland

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Edinburgh of Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Schotland Nomads (va. € 790), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Voigt Fly-Drive (va. € 1049)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1630)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Princess Street Gardens: het oriëntatiepunt in het stadscentrum

Het centrum van Edinburgh verkennen in één dag is perfect mogelijk als je op de juiste plek begint. Wij raden je aan om in de buurt van Princess Street Gardens je dag aan te vatten. Dit leuke stadspark is gelegen aan de voet van de heuvel waarop Edinburgh Castle zich bevindt. Het park vormt zowat de buffer tussen de oude stad met de bekende Royal Mile en de nieuwe stad waar winkelstraat Princess Street het uithangbord van is.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellig verblijf? BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.

 1. Bezienswaardigheden in Princess Street Gardens

Doorkruis het stadspark gerust eerst en vooral, want er zijn alvast een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden in de Gardens:

Church of St Cuthbert

Deze imposante kerk uit de 19e eeuw is gebouwd in barok en renaissance stijl. Hoewel er in de voorgaande eeuwen meerdere andere kerken op dezelfde locatie hebben gestaan, is het huidige kerkgebouw quasi volledig recent. Het meeste van het interieur werd zelfs pas in de loop van de 20e eeuw afgewerkt.

Wojtek The Soldier Bear Memorial

Dit moet een van de meest unieke WOII-monumenten zijn die er bestaan. Wojtek was een bruine beer die bekend werd als mascotte van het Poolse leger in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de beer van zijn legerdienst ontheven en verbleef hij in Edinburgh Zoo tot zijn dood in 1963. Het monument herdenkt de Poolse oorlogsslachtoffers en beer Wojtek.

Scottish American Memorial

Dit oorlogsmonument is iets traditioneler en herdenkt de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het werd aan Schotland geschonken door de Amerikanen.

The Royal Scots Greys Monument

Dit bronzen beeld van een Britse soldaat te paard is een van de grootste en meest opvallende in het park. Het staat er al sinds 1906 en is een herdenking van de Boerenoorlogen tussen Zuid-Afrika en de Britten aan het einde van de 19e eeuw.

Gardener's Lodge

Dit is een typisch charmant huisje in de Victoriaanse Cottage stijl. Het oogt bijna sprookjesachtig met het verzorgde tuintje eromheen. Dit was vroeger de vaste thuis van de hovenier van Princess Street Gardens, maar nu woont er niemand meer. Je kan het helaas binnenin niet bezoeken.

 1. Scott Monument

Het Scott Monument is na Edinburgh Castle wellicht een van de meest geafficheerde bezienswaardigheden van Edinburgh. Het is een soort Victoriaanse toren van 60 meter hoog ter ere van schrijver Sir Walter Scott. Je vindt hem nabij het Waverley Railway Station. Het stationsgebouw is overigens ook genoemd naar de Waverley novels van Scott.

Het monument is rijkelijk gedecoreerd met tal van invloeden die je bij gothische kerkgebouwen terug kan vinden.

 1. The Royal Mile

The Royal Mile is het hart van de oude stad. Deze weg verbindt de toegangspoort van Edinburgh Castle met Holyrood Palace, dat ongeveer één mijl verderop ligt. De straat staat vol historische gebouwen en telt tal van musea, winkels, restaurants en pubs. Om heel wat bezienswaardigheden meet te kunnen pikken in één dag in Edinburgh moet je dus absoluut hier zijn.

LEESTIP: Ontdek tijdens je stedentrip de meest bijzondere plekjes in Edinburgh download hier onze gratis reisgids Schotland.

 1. Edinburgh Castle

Het kasteel van Edinburgh heeft natuurlijk al de hele tijd je aandacht getrokken omdat het zo triomfantelijk boven het stadscentrum uittorent. Daarom gaan we er nu eerst langs. Edinburgh Castle kende in de loop der eeuwen verschillende functies, zoals militaire kazerne en gevangenis. Sinds 1993 is het een publiek monument.

3x niet te missen locaties in Edinburgh Castle

Gezien de omvang van het kasteel, is het makkelijk om sommige zalen ervan te missen. Hier vind je alvast een lijstje van 3 ruimtes die je zeker moet gezien hebben:

 • The Great Hall: dit is wellicht de mooiste kamer van het hele kasteel, rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerk, wapens en schilden en een open haard.
 • The Crown Room: deze ruimte herbergt de Schotse kroonjuwelen
 • St. Margaret's Chapel: deze kapel uit de 12e eeuw is het oudste gebouw in heel Edinburgh en is gewijd aan Margaret, de patroonheilige van Schotland

Bekijk het afschieten van One o'Clock Gun

Iedere dag om 13 uur wordt het kanon One o'Clock Gun afgeschoten op het kasteeldomein. Dat gaat er in Britse traditie allemaal heel ceremonieel aan toe, dus op zich wel de moeite waard om te bekijken als je toevallig rond dit tijdstip het kasteel bezoekt.

Onze tip: Wil je het schouwspel zeker zien? Dan kan je jouw tickets vooraf online boeken om er zeker bij te zijn. De tickets voor Edinburgh Castle werken met tijdslots, om de One o'Clock Gun te laten aansluiten bij je bezoek aan Edinburgh Castle boek je best je tickets op voorhand. Dat kan je gemakkelijk online doen hier!
 1. Wat zijn de openingsuren van Edinburgh Castle?

 • In de zomerperiode van 1 april tot en met 30 september tussen 9u30 en 18u.
 • In de winterperiode van 1 oktober tot 31 maart tussen 9u30 en 17u.
 • De laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.
 • Het kasteel is gesloten op 25 en 26 december. Op 1 januari is het kasteel geopend tussen 11u en 17u.
 • Meer info op de website.
 1. Verken Edinburgh vanop de fiets

Edinburgh is ook een fantastische stad waar je de bezienswaardigheden ook perfect met de fiets kan verkennen. Op die manier kan je meer van de stad zien op een kortere tijd. En je komt ook op plaatsen die je anders misschien gemist zou hebben. Wil je graag een fietstocht maken door de Schotse hoofdstad? Boek deze schilderachtige fietstocht aan door Edinburgh. Je verkent de beroemdste bezienswaardigheden, maar fietst ook langs minder bekende plekjes. Je beklimt bovendien Arthur’s Seat, de uitgedoofde vulkaan die de stad siert.

 1. St Giles' Cathedral

St Giles' Cathedral is een gotische kerk uit de 14e eeuw en een echt "landmark" op de Royal Mile. De kerktoren in de vorm van een kroon springt het meest in het oog. De zogenaamde High Kirk was eeuwenlang de belangrijkste religieuze plek van Schotland. Heel wat vooraanstaande historische figuren trouwden in deze kerk en ze is ook bekend van de invloedrijke predikant en theoloog John Knox die een belangrijke rol speelde in de Reformatie in Schotland.

Mis niets tijdens je stedentrip in de Schotse hoofdstad met onze stadswandeling door Edinburgh.
 1. Beproef je geluk bij de Heart of Midlothian Mosaic

Zin om jezelf een portie vakantiegeluk toe te wensen voor de rest van je reis of citytrip? Ga dan bij de kathedraal even op zoek naar het Heart Of Midlothian. Een stukje geplaveide mozaïek in de vorm van een hart. Vroeger stond op die plek een tolpoort met gevangenis en vonden er publieke executies plaats.

Men zegt dat het spuwen op het hart geluk brengt. Dus reageer niet verontwaardigd als je menig toerist dit ziet doen en ga gerust zelf je kans.

 1. Het ontroerende verhaal van Greyfriars Bobby

Greyfriars Kirkyard is een vroegere kloostertuin die in de 16e eeuw in gebruik werd genomen als begraafplaats. Hier liggen enkele bekende Schotten begraven, waaronder de vader van Sir Walter Scott, James Craig, de ontwerper van de New Town van Edinburgh.

Het kerkhof is vandaag genoemd naar zijn allerbekendste bewoner: de hond Greyfriars Bobby. Deze terriër hield hier ooit 14 jaar lang trouw de wacht bij het graf van zijn overleden baasje, John Gray, tot het hij uiteindelijk zelf ook stierf. Het ontroerende verhaal liet een diepe indruk na op de inwoners van Edinburgh en het dier heeft hier dan ook een standbeeld gekregen.

 1. Edinburgh Zoo en de pinguïnparade

Edinburgh Zoo is een uitgebreide dierentuin op ongeveer 10 minuten van het centrum. Je vindt er meer dan 1.000 diersoorten. In Edinburgh Zoo wonen onder andere de enige reuzenpanda's uit het Verenigd Koninkrijk: Tian Tian en Yang Guang. Verder is Edinburgh Zoo ook beroemd om de dagelijkse pinguïnparade. Dan maken de pinguïns een wandeling doorheen de zoo.

TICKETS: De bekendste pinguïn uit de zoo is Sir Nils Olav III, inderdaad ja: een pinguïn die tot ridder is geslagen. Nils Olav III is de officiële mascotte van de Noorse Koninklijke Garde en heeft sinds 2016 formeel de militaire rang van brigadegeneraal. Wanneer de pinguïn sterft, wordt er een nieuwe Nils Olav aangeduid. Zo is de huidige Sir Nils Olav al de derde mascotte. Nils Olav heeft ook een bronzen standbeeld in de zoo. Koop hier je tickets voor de zoo vanaf € 22,65 p.p.

 1. Dean Village

Dean Village is een hidden spot in Edinburgh

De wijk ligt ongeveer 10 minuten wandelen buiten het centrum, waardoor veel toeristen Dean Village links laten liggen. Toch is het de moeite waard om de wandeling even te maken. Vanop de bruggen kan je genieten van enkele mooie panorama's van de Leith River die zich een weg baant langs de pittoreske huizen.

Dean Village is onlosmakelijk verbonden met molens en dat is meteen ook de reden waarom Dean Village er vandaag zo pittoresk uitziet. Tijdens je bezoek aan Dean Village zal je overal sporen van molens zien, enkele molenstenen en oude meelfabrieken bijvoorbeeld. Het bekendste monument hier is de Well Court Hall. Dit rode bouwwerk werd gebouwd in 1880 en het was het centrum van de molenindustrie. Hier woonden heel wat arbeiders samen die in de watermolens werkten.

 1. Griezelen tijdens een Nighttime Ghost Tour

Een van de leukste dingen die we in Edinburgh hebben gedaan, was een Ghost Tour meevolgen met een gids. Daarin ga je 's avonds twee uur lang op pad langs spookachtige steegjes, begraafplaatsen en andere duistere plekjes in de stad terwijl de gids je spookverhalen vertelt uit het donkere verleden van Edinburgh. Onderweg is er ook aandacht voor enkele griezelige visuele projecties.

TIP: Absoluut een aanrader voor iedereen die naar Edinburgh komt. En een leuke manier om een andere kant van de stad te ontdekken buiten de toeristische plaatsen. Boek hier je Nighttime Ghost Tour voor € 12 p.p.

 1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

 • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
 • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Edinburgh

Gratis reisgids Edinburgh downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 21 juni 2023 - karin broecks

topsite! al veel bruikbare tips gebruikt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?