9 x mooiste bezienswaardigheden in Stirling: wat zien & doen? Onze tips + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

9 x mooiste bezienswaardigheden in Stirling: wat zien & doen? Onze tips + foto's

9 februari 2023 in Schotland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Stirling + verblijftips

Stirling heeft met haar kasteel op de top van een vulkaanrots en de steile straatjes naar de oude stad wel wat weg van Edinburgh. Net als in de Schotse hoofdstad vind je hier een gezellige mix van lokale bevolking, studenten en toeristen.

Ontdek wat de stad allemaal te bieden heeft in dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden van Stirling.

Tours en tickets voor je bezoek aan Schotland

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Schotland bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Schotland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Schotland en omgeving

Inhoud artikel

 1. Mercat Cross

Het Mercat Cross op Broad Street markeert wat ooit het centrum van de handelsactiviteiten in de stad was. De eenhoorn boven op het monument staat bekend als 'the puggy'. Rijke handelaars bouwden hier hun huizen, niet te ver van het kasteel. Een knap voorbeeld van zo een koopmanswoning, Norrie’s House, gebouwd in de 17de eeuw, ligt niet ver van Mercat Cross.

Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling Stirling langs dé topbezienswaardigheden.
 1. Old Town Jail

Toen de oude, overbevolkte Tolbooth-gevangenis, waarvan werd gezegd dat het “de slechtste gevangenis van Groot-Brittanië” was, onbruikbaar werd verklaard, werden de gevangenen verhuisd naar een nieuwe gevangenis, de Old Town Jail. Hoewel de levensomstandigheden hier beter waren, bleef het door het harde regime een verschrikkelijke plaats om in terecht te komen. In een rondleiding met verklede gidsen en acteurs kom je hier alles over te weten.

Vanop het dak van de gevangenis zijn er mooie vergezichten over de regio.

 1. Holy Rude Church

De parochiekerk Holy Rude Church, die vandaag de dag nog steeds actief is, dateert uit de 15de eeuw. De kerk is voornamelijk bekend als de plek waar koning James VI op 1-jarige leeftijd gekroond werd (1567). Dit is het tweede oudste gebouw van Stirling, na het kasteel.

RONDREIS: Ontdek nog meer van Schotland met onze 14-daagse rondreis door Schotland en kom langs prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer.

 1. Argyll's Lodging

Argyll's Lodging is het best bewaarde 17de-eeuwse meesterhuis van Schotland. Dit indrukwekkende verblijf in renaissancestijl was de residentie van de Graaf van Stirling en later de Graven van Argyll. Nadat het van een adellijk verblijf tot een militair hospitaal en dan een jeugdherberg (!) werd omgebouwd, werd het aan het einde van de 20e eeuw een museum. Het wordt nu beheerd door Historic Scotland.

 1. Stirling Castle

Stirling Castle is letterlijk een hoogtepunt van de stad

Dit is een van de belangrijkste kastelen van Schotland, en renovaties in de voorbije jaren zijn er echt in geslaagd om de rijke geschiedenis van de plek weer tot leven te wekken. Hoewel er nog enkele structuren uit de 14de eeuw overblijven, dateren de meeste gebouwen uit de 15de en 16de eeuw, met de buitenste verdedigingsmuren uit de 18de eeuw.

Voor de eenmaking met Engeland woonden de Schotse koningen in Stirling Castle, zoals Mary, Queen of Scots die hier gekroond werd. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel militaire actie gezien, en het werd minstens 8 keer belegerd, de laatste keer in 1746, toen Bonnie Prince Charlie het (zonder succes) probeerde in te nemen tijdens de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen.

TOURS: Er worden verschillende tours naar dit kasteel georganiseerd. Boek je begeleide tour naar Stirling Castle online op voorhand.

 1. Battle of Bannockburn Visitor Centre

De slag bij Bannockburn is een belangrijke gebeurtenis voor de Schotse nationale identiteit. Op enkele kilometers van het kasteel van Stirling ligt het Battle of Bannockburn Visitor Centre waar je meer te weten komt over dit cruciale conflict en de belangrijkste spelers.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. The National Wallace Monument

The National Wallace Monument, een monument voor de 13de-eeuwse Schotse volksheld William Wallace, werd in de 19de eeuw opgericht als antwoord op de heropleving van de Schotse nationale identiteit. De eerste steen werd in 1861 gelegd en het gebouw werd afgewerkt in 1869.

De toren werd in Victoriaans-gotische stijl opgetrokken, en staat op Abbey Crag, een vulkanische heuvel boven Cambuskenneth Abbey. William Wallace zou hier gestaan hebben toen de legers zich verzamelden voor de slag bij Stirling Bridge. Je kan de 246 treden naar de top van de toren nemen voor prachtige uitzichten over Ochil Hills en de Forth Valley. Binnen liggen enkele artefacten die van William Wallace zouden geweest zijn, waaronder een groot zwaard.

Breng ook even een bezoekje aan de Stirling Smith Art Gallery & Museum. Dit museum huisvest een kunstgalerie met indrukwekkende kunstwerken en kunstvoorwerpen (meer dan 40 000 objecten). Daarnaast kan je er ook enkele portretten van William Wallace, Bonnie Prince Charlie en andere beroemde figuren vinden.

Het museum is de ideale plek om te bezichtigen op een regenachtige dag en je komt meer te weten over de rijke culturele geschiedenis van Stirling en omgeving. Bovendien is de toegang ook gratis! Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: The Allan Park is een charmante B&B gevestigd in een historisch gebouw in het stadscentrum. De B&B ligt op wandelafstand van topbezienswaardigheden en biedt een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

 1. Stirling Bridge

De Slag bij Stirling Bridge is een belangrijke veldslag geweest in de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog. De slag vond plaats op 11 september 1297 nabij Stirling. De Old Stirling Bridge speelde ook een belangrijke rol in dit conflict. De huidige Stirling Old Bridge werd gebouwd in de 15de eeuw, ter vervanging van een opeenvolging van houten bruggen. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

 1. Waar overnachten in Stirling?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Stirling? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Stirling.

 • The Allan Park is een charmante B&B gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van de stad. De B&B ligt op wandelafstand van topbezienswaardigheden en biedt een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.
 • Hotel Colessio is gevestigd in een origineel Victoriaans gebouw en wordt beschouwd als een schitterende aanvulling op het centrum van Stirling. De accommodatie is zorgvuldig gerestaureerd in zijn oude glorie en biedt ruime kamers en suites. Verder beschikt het hotel ook over gratis parkeergelegenheid, een eigen restaurant en een luxe cocktail- en pianobar. Meer info en boeken.
 • Overnachten net buiten het stadscentrum? Stirling Court Hotel is gelegen op de campus van de Universiteit van Stirling, in een prachtig park van 121 hectare en op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Stirling. Verder beschikt het hotel over een sfeervolle bar en restaurant. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 februari 2024 - Akke Vis

Heel veel mooie informatie. Soms wat lastig zoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?