10 x leukste pretparken in België: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

Koop de volledige reisgids voor € 15

10 x leukste pretparken in België: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

27 juli 2023 in België2 reacties

De leukste pretparken in België, een compleet overzicht

Een dagje doorbrengen in een van de leukste pretparken in België? Gelijk heb je. Ieder pretpark is wel een bezoekje waard en bezorgt je een dag vol plezier en adrenaline-kicks. Ideaal voor een daguitstap of een weekendje weg met je gezin of vrienden.

Benieuwd naar dé leukste pretparken in België? Wij maakten alvast een overzichtje van de leukste pretparken in België + waar je tickets voordelig kopen?

Inhoud artikel

Kaartje met de leukste pretparken van België

  1. Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne is een gezellig familiepark gelegen vlakbij de Belgische kust in De Panne. In het themapark tref je verschillende vrolijke studio 100 figuurtjes aan zoals Maya de Bij, Samson en Marie, Nachtwacht, K3 en zo veel meer! Met een beetje geluk kan je er bovendien een leuke show van deze kinderhelden meepikken.

Échte waaghalzen kunnen dan weer terecht in de The Ride to Happiness by Tomorrowland, de eerste extreme spinning coaster van Europa. Deze uiterst snelle attractie werd gebouwd in samenwerking met het dancefestival Tomorrowland en gaat wel 5 keer overkop.

Wie bovendien ook op zoek is naar wat ontspanning in het water kan ook een bezoekje brengen aan het naastgelegen Plopsaqua waar je verschillende wildwaterglijbanen en waterattracties vindt.

Praktische info voor je bezoek aan Plopsaland De Panne:

  • Openingsuren? Het park is dagelijks geopend van april tot en met augustus. In de maanden van september tot maart is het park steeds geopend tijdens de vakantieperiodes, in de weekends en op woensdag. Op andere weekdagen is het park dan gesloten.
  • Het park opent steeds om 10u maar de sluitingstijd varieert. Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Bereikbaarheid: Het park is makkelijk bereikbaar met de trein. Het treinstation van De Panne ligt immers op wandelafstand. Er is bovendien een speciaal wandelpad voorzien die het station met het park verbindt.
  • Kom je liever met de wagen? Er is een ruime, betalende parking voorzien. Een parkeerticket kan je aankopen aan de kassa, in het onthaal of aan de parkeerautomaat.

TICKETS: Vermijd je liever de ellenlange wachtrijen aan de kassa? Bestel je tickets voor Plopsaland De Panne op online.

Wil je graag een bezoek aan Plopsaland De Panne combineren met een bezoek aan Plopsaqua De Panne? Bestel dan online een combiticket voor Plopsaland De Panne en Plopsaqua De Panne.

Overnacht in het Plopsahotel in De Panne

Maak je bezoek onvergetelijk en verblijf in het Plopsahotel. Het zal het weekend des te leuker maken, meer nog.. onvergetelijk! In het Plopsahotel kan je kiezen uit de favoriete Studio 100 held van de kids. Na een vermoeiende dag in het park, strijk je neer in een van de betoverende kamers of suites en ervaar je de rust in een unieke theaterstijl. Slaap in de wereld van Maya de Bij, Mega Mindy, Kabouter Plop of een andere Studio 100-held!

Heerlijk dineren na een dagje Plopsaland De Panne? In het gezellige restaurant staat een uitgebreid buffet op jou te wachten! Even uitrusten met een heerlijk drankje en een snack? Daarvoor kan je dan weer terecht in de twee bars! Meer info en boeken!

Wat mag je zoals verwachten tijdens je verblijf? In onze uitgebreide blogpost kan je nog meer ontdekken over het verblijven in het Plopsa Hotel?

  1. Walibi Belgium

Walibi Belgium is het perfecte pretpark voor een uitstap met het hele gezin! Je vindt er namelijk attracties voor alle leeftijden. Naast de vele kinderattracties zijn er ook heel wat snelle achtbanen en sensationele attracties te vinden. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een echte adrenalinekick!

Bovendien wordt ook waterpret gegarandeerd bij je bezoek aan Walibi Belgium dankzij het naastgelegen Aqualibi. Een combinatie van het attractiepark met het waterpark vol glijbanen en golfslagbaden is dan ook een echte aanrader voor wie veel energie heeft en het beste uit zijn dag wilt halen!

Weetje: De naam Walibi is samengesteld uit de namen van de gemeenten waarin Walibi gelegen was, namelijk Waver, Limal en Bierges. Daarnaast is een wallaby ook een kangoeroesoort waardoor de vrolijke oranje kangoeroe verkozen werd als mascotte van het park.

Praktische info voor je bezoek aan Walibi Belgium:

  • Openingsuren? Het park is enkel vanaf half juni tot het einde van augustus en in de herfstvakantie elke dag open.
  • In de periode van begin maart tot begin november is het park ook regelmatig geopend, maar dan bekijk je best even op voorhand de openingsdagen aangezien deze sterk variëren.
  • In de wintermaanden blijft het park volledig gesloten. Actuele openingsuren vind je op de website.
  • Bereikbaarheid? Het park is zeer makkelijk bereikbaar met de trein. Wie de trein neemt tot het station Bierges-Walibi stapt immers af op slechts 150 meter van de ingang van het park.
  • Het park is gelegen naast een grote weg en dus makkelijk bereikbaar met de auto. Walibi Belgium ligt op iets meer dan een half uur van Brussel, Leuven en Namen en is dus makkelijk te combineren met een bezoekje aan Brussel.
  • De parking aan het park is betalend. Tickets hiervoor kunnen gekocht worden in de winkel of aan de kassa's. De kostprijs hiervan bedraagt 10€.

OVERNACHTEN NABIJ WALIBI: Overzicht van leuke hotels vlakbij Walibi Belgium, boek direct online

  1. Bobbejaanland

Wie op zoek is naar een magische belevenis voor het hele gezin zal zeker gelukkig worden van een bezoekje aan het attractiepark Bobbejaanland. Het pretpark is gelegen in een moerassengebied in Lichtaart, een gezellig Antwerps dorpje gelegen tussen Herentals en Kasterlee. Bobbejaanland dankt zijn unieke naam aan de bekende zanger en oprichter van het park, Bobbejaan Schoepen. Je beleeft er een dag vol water, natuur en avontuur in de verschillende attracties voor jong en oud.

Het park bestaat uit verschillende fantasierijke themagebieden waaronder Cowboy Town, Land of legends en Adventure Valley. Deze gebieden worden dromerig ingericht en je treft er onder andere heksen en draken aan. Dankzij het grote aanbod aan razendsnelle achtbanen, eetgelegenheden, wildwaterattracties en kinderactiviteiten zal je je er dus zeker niet vervelen! Wie daarenboven beslist om het park te bezoeken tijdens de Halloween periode zal er bovendien ondergedompeld worden in een spannende en duistere sfeer.

Combineer je bezoek aan Bobbejaanland met een stedentrip naar Eindhoven of Breda. Het park ligt namelijk vlakbij de Nederlandse grens waardoor een bezoek of overnachting in deze steden zeker een mogelijkheid zijn.

Of kies voor een verblijf in Center Parcs de Vossemeren in Lommel, zo combineer je een pretpark aan een leuk vakantiepark.

Praktische info voor je bezoek aan Bobbejaanland:

  • In de zomermaanden juli en augustus is het park dagelijks geopend.
  • In andere maanden variëren de openingsdagen sterk. Voor actuele openingsuren neem je best een kijkje op de website.
  • Het park opent steeds om 10u. De sluitingstijd varieert tussen 17u en 21u naargelang de dag en de periode van het bezoek.
  • Bereikbaarheid? Het park is dankzij een pendelbus (5€ voor een retourtje) tussen het treinstation van Herentals en Bobbejaanland makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Het park is makkelijk te bereiken met de auto.
  • De parking aan het park is betalend. Tickets hiervoor kunnen gekocht worden in de aan de kassa’s in het park, maar ook online.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Bobbejaanland op voorhand. Let op, parkeertickets zijn niet inbegrepen.

  1. Pairi Daiza

Wil je graag de wondermooie dierenwereld ontdekken? Een bezoekje aan Pairi Daiza, meermaals verkozen tot beste dierenpark van Europa, is dan zeker een aanrader! De indrukwekkende dierentuin is onderverdeeld in 8 werelddelen waar je onder andere Chinese Reuzenpanda’s, paradijsvogels, luiaarden, sneeuwpanters, olifanten en alligators zal aantreffen. Bovendien werkt Pairi Daiza ook mee aan het natuurbehoud waardoor er verschillende bedreigde en verwaarloosde dieren worden opgevangen.

Naast de vele dieren die je er kan bewonderen, voorziet het park ook in verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kan je er avontuurlijk in de hoogte klimmen op verschillende hangbruggen en in de speeltuin, je voeten laten verzorgen door pedicurevissen, deelnemen aan het blotevoetenparcours, een vogelshow meepikken of een ritje maken op de parktrein.

Praktische info voor je bezoek aan Paira Daiza:

  • Het park is gelegen in Cambron-Casteau, een klein dorpje in de Belgische provincie Henegouwen.
  • Openingsuren? Pairi Daiza is bijna elke dag geopend doorheen het hele jaar.
  • Het park opent steeds om 10u, en voor gasten die in het resort overnachten om 9u. De sluitingstijd van het park varieert tussen 18u en 23u.
  • Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Bereikbaarheid? Pairi Daiza ligt vlakbij de treinhalte Cambron-Casteau, op de spoorlijn Bergen-Aat. Van aan dit station is een bewegwijzerde route voorzien die voetgangers helemaal tot aan het park brengt in slechts enkele minuten.
  • De parking aan het park is betalend en bedraagt 9€ per voertuig. Parkeertickets zijn te koop aan de inkomkassa’s van het park of aan de automaten bij de uitgang.

Bijzonder overnachten in Paiza Daiza

Wie wilt overnachten op een unieke locatie kan ervoor kiezen een overnachting te boeken middenin de fauna en flora van Pairi Daiza. Bij deze overnachting zitten toegang tot het park vanaf 9u op de aankomst- en vertrekdag, gratis parking, ontbijt en avondeten en het consumeren non-alcoholische dranken op de kamer inbegrepen. Bovendien krijg je ook 24u/24u toegang tot het werelddeel The Last Frontier. Je kan er kamers boeken met uitzicht op de ijsberen, tijgers, beren, wolven, walrussen of pinguïns. Een zeer bijzondere ervaring die je altijd zal bijblijven.

VERBLIJFTIP: Wist je dat er ook een leuk Landal park is in Henegouwen, aan de oevers van het meer l'Eau d'Heure. Prettig om er een weekendje van te maken. Boek je verblijf hier

  1. Bellewaerde Park

Bij Bellewaerde park beleef je een onvergetelijke gevarieerde dag met de hele familie! Je komt er oog in oog te staan met verschillende exotische dieren zoals giraffen, tijgers, papegaaien, zebra’s en apen. Voor echte sensatie kan je bovendien ook de spannende roofvogeldemonstratie bijwonen.

Verder vind je in Bellewaerde park ook verschillende attracties voor jong en oud. De jongsten kunnen zich volledig uitleven in Kidspark. Ook voor echte durvers heeft Bellewaerde dankzij de verschillende achtbanen en waterattracties heel wat te bieden. Elke attractie is bovendien versiert in een leuk thema.

Naast het park vind je sinds kort ook Bellewaerde Aquapark. Wie echt alles uit zijn dag wilt halen kan dus een bezoekje aan dit waterpark met vele glijbanen, wellness en verschillende zwembaden combineren met een bezoek aan Bellewaerde park.

TIP: Boek je tickets voor Bellewaerde online, zo kan je binnen zonder wachten.

Praktische info voor je bezoek aan Bellewaerde Pak:

  • Bellewaerde park is gelegen in Ieper, in een natuurlijke omgeving. Ideaal dus om volledig tot rust te komen of een bezoekje te brengen aan de Westhoek.
  • Openingsuren? Bellewaerde park is in de zomermaanden juli en augustus en in de herfstvakantie elke dag geopend.
  • Tijdens de wintermaanden sluit het park zijn deuren.
  • Het park opent steeds om 10u en de sluitingstijd varieert tussen 17u en 22u naargelang de dag en periode.
  • Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Bereikbaarheid? Om Bellewaerde park te bezoeken kan je een trein nemen tot aan het station van Ieper waar je vervolgens overstapt op lijnbus 84. Die lijnbus stopt vlakbij de ingang van het park.
  • De parkings aan het park zijn betalend en kosten 8€ per voertuig. Aan het park vind je ook een kiss & ride waar je gedurende maximaal 15 minuten gratis mag blijven staan om iemand af te zetten of op te halen.
  • Boek je tickets hier online

OVERNACHTEN NABIJ BELLEWAERDE: Overzicht van leuke hotels vlakbij Bellewaerde park, boek direct online

  1. Plopsa Indoor Hasselt

Plopsa Indoor Hasselt is een betoverend pretpark met zowel binnen- als buitengebied. In het park vind je 25 verschillende attracties die ideaal zijn voor kinderen tussen 2 en 10 jaar. Net zoals in Plopsaland De Panne zijn ook hier alle attracties gethematiseerd met personages van Studio 100, zoals Samson & Marie, Kabouter Plop, K3, Mega Mindy en Bumba. Kinderen die staan te popelen om hun helden te ontmoeten kunnen bovendien een van de shows bewonderen of deelnemen aan de meet & greets.

Naast de verschillende leuke kinderattracties tref je er ook verschillende eetgelegenheden en winkeltjes aan die volledig ingekleed zijn in een thema. Tijdens een dag vol plezier mag een goede maaltijd of een verfrissend drankje namelijk niet ontbreken. Plopsa Indoor Hasselt is, zoals de naam al doet vermoeden, gelegen in Hasselt, naast de Trixxo Arena.

Praktische info voor je bezoek aan Plopsa Indoor Hasselt:

  • Plopsa Indoor Hasselt is gedurende het hele jaar geopend. Enkel wanneer er privéevenementen geboekt zijn is het park niet open voor andere bezoekers.
  • De openingsuren variëren naargelang de dag en de periode van het bezoek. Meer info op de website.
  • Het park kan je vlot bereiken met het openbaar vervoer. Je kan de trein nemen tot in het station van Hasselt waar je vervolgens lijnbus H3 neemt tot aan Plopsa Indoor Hasselt.
  • Het park is gelegen aan de rand van de stad Hasselt en is dus makkelijk bereikbaar met de wagen.
  • De parking aan het park is betalend.
  • Aan de ingang van het pak zijn ook fietsenstallingen voorzien waar je gratis bromfietsen en fietsen kan plaatsen.

TICKETS: Wil je graag dit leuke themapark bij Hasselt bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Indoor Hasselt online op voorhand.

  1. Plopsa Coo

Plopsa Coo is een fantastisch pretpark voor kinderen van ongeveer 9 tot 12 jaar oud. In het park vind je de perfecte combinatie tussen natuur en avontuur waardoor je er echt een leuke tijd zal beleven. Net zoals de andere Plopsa-parken staat het hele park in het teken van de figuurtjes van Studio 100. Tijdens een bezoek aan Plopsa Coo ontmoet je helden als Mega Mindy, Kabouter Plop, Wickie de Viking, Samson en Marie of Maya de Bij. Kinderen kunnen er apen bewonderen op apeneiland, diertjes aaien in de doorloopweide, zich uitleven tijdens het blikken gooien of het karten en plezier beleven op de verschillende attracties.

Tijdens een dag vol avontuur krijg je uiteraard ook zin in een heerlijke snack of een lekker drankje. Daarom zijn er voldoende eetgelegenheden voorzien in het park. Wie graag een aandenken overhoudt na een plezierige dag in het park kan bovendien souvenirs kopen in de shop.

Dankzij de prachtige ligging van Plopsa Coo in de Amblève vallei is een bezoek aan het pretpark perfect de combineren met een overnachting, een rondreis of weekendje in de Ardennen.

Praktische info voor je bezoek aan Plopsa Coo:

  • Het attractiepark is gelegen aan de Watervallen van Coo in Stavelot.
  • Openingsuren? Het park is dagelijks geopend tijdens de zomermaanden juli en augustus en tijdens de herfstvakantie en paasvakantie.
  • Tijdens andere maanden variëren de openingsdagen. Ook de openingsuren verschillen naargelang de periode. Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Hoe ernaar toe met het openbaar vervoer? Het treinstation van Coo bevindt zich op wandelafstand van de ingang van het park. Het park en het station zijn verbonden via een speciaal wandelpad.
  • Het pretpark is ook vlot bereikbaar met de wagen.
  • De parking aan het park is betalend.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om Plopsa Coo te bezoeken? Bestel je tickets voor Plopsa Coo online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden aan de kassa.

  1. Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark is de perfecte locatie voor een dol-fijne dag met de hele familie! In dit park vind je een dolfinarium, een attractiepark, een dierenpark, een schaatspiste en een expohal. In het dolfinarium kan je genieten van indrukwekkende dolfijnenvoorstellingen, zeeleeuwshows en zeehondenpresentaties. Wie echt rechtstreeks in contact wilt komen met de dieren kan in Boudewijn Seapark zelf zwemmen met dolfijnen of zich inschrijven voor een dolfijnenkamp. Dit park vormt dus de ideale plek om de wondere onderwaterwereld op een leuke manier te ontdekken!

Boudewijn Seapark biedt naast de mooie dierenshows ook leuke attracties waaronder een waterglijbaan, botsauto’s en enkele kleine achtbanen. Verder is er ook een gigantische binnenspeeltuin en een klein aquapark met glijbanen en verschillende waterspeeltjes. Wie bovendien het park bezoekt tijdens de wintermaanden kan zich ook uitleven op de overdekte schaatsbaan.

Praktische info voor je bezoek aan Boudewijn Seapark:

  • Het themapark is gelegen in Sint-Michiels, een deelgemeente van Brugge.
  • Openingsuren? Boudewijn Seapark is het hele jaar door geopend.
  • Tijdens het zomerseizoen, van het begin van de paarsvakantie tot eind september en in de herfstvakantie, is het volledige pretpark geopend en geldt je toegangsticket voor alle attracties.
  • Tijdens het winterseizoen dat loopt van 1 oktober tot de paasvakantie, exclusief de herfstvakantie, is enkel Bobo’s Indoor geopend en kan je de spetterende dolfijnenvoorstelling bekijken.
  • Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Het park is vrij gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan een trein nemen richting station Brugge, waar je aan de uitgang van het station vervolgens bus 7 of 17 van De Lijn richting het Centrum kan nemen. Bushalte Sint-Michiels Boudewijnpark ligt vlak aan de ingang van het park.
  • De parking aan het park is betalend. Voor een dagticket betaal je 8€ per wagen. Een ticket voor de parking kan aangekocht worden op de dag van je bezoek aan de kassa, het onthaal, in de shops en in de restaurants.
  1. Mega Speelstad

Mega Speelstad is een gigantisch grote binnenspeeltuin en attractiepark in Lille (in België). Het gekke park is vooral gericht naar jongere kinderen tussen de 2 en de 10 jaar oud. In de binnenruimte van het park vind je ‘Speelstad’, een unieke binnenspeeltuin waar je een ritje kan maken op de Disco twister en botsauto’s, je energie kwijt kan op luchtkastelen en in de grote klim- en klauterkooien of plezier kan maken op de verschillende draaimolens.

Wie nood heeft aan wat verfrissing of wat zon kan bovendien buiten ‘Toverland’ gaan ontdekken. In Toverland kan je ravotten op de vele klimtoestellen zoals de klimvulkaan, wegdromen in de verschillende sprookjeshuisjes of een ritje maken op de Speelstad Express.

Praktische info voor je bezoek aan Mega Speelstad:

  • Openingsuren? Mega Speelstad is elke week geopend op woensdag en in het weekend.
  • Gedurende de vakantieperiodes is het park bovendien dagelijks geopend.
  • Het park opent steeds om 10u, behalve op woensdag. Op woensdag opent het park pas om 13u30.
  • De sluitingstijd verschilt naargelang de dag of de periode.
  • Actuele openingsuren op de website.
  • Het pretpark is best te bereiken met de wagen. Het park ligt op een dik half uur rijden van Antwerpen. Je kan je bezoek aan dit pretpark dus perfect combineren met een weekendje Antwerpen.
  • Je kan je parkeren op de verharde parking aan het park en hoeft hiervoor niet extra te betalen.

VERBLIJFTIP: Overnachten in de omgeving? Na een bezoek aan Mega Speelstad kan je ervoor kiezen om in de buurt te overnachten. In dat geval valt een overnachting in Antwerpen zeker aan te raden. Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Antwerpen.

  1. SEA LIFE Blankenberge

Wil je graag wat meer te weten komen over de fantastische onderwaterwereld? Bij SEA LIFE Blankenberge beleef je een uniek moment met het hele gezin! Je komt er in aanraking met verschillende dieren. Zo kan je er onder andere een heleboel prachtige vissen, pinguïns, zeeleeuwen, otters en zeelschilpadden bewonderen. Verder is er in SEA LIFE ook een mooi zeehondenopvangcentrum, waar verzwakte zeehonden worden verzorgd tot ze er opnieuw op uit kunnen trekken in de wilde zee.

In het park vind je verschillende zones waar de dieren in onderverdeeld zijn. Zo begint je bezoek bijvoorbeeld in de zoetwaterzone, waar je dieren kan ontdekken die ook voorkomen in de Belgische rivieren. In het Amazonegebied vind je op dan weer enkele insecten, planten en zoogdieren die voornamelijk in het regenwoud voorkomen. Wie zich volledig wilt laten onderdompelen in het dierenrijk kan bovendien wandelen in de ocean tunnel, waar de dieren rondom jou zwemmen.

Wil je de dieren echt in actie zien? Wees dan op tijd om de verschillende voerdermomenten te bekijken.

Praktische info voor je bezoek aan SEA Life Blankenberge:

  • Openingsuren? SEA LIFE Blankenberge is het volledige jaar door dagelijks geopend van 10u tot 17u. Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
  • Het park is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan er makkelijk geraken met de kusttram. Daar dien je af te stappen aan de halte SEA LIFE - Floréal. Zo kom je toe aan de parking voor het park.
  • Verder is het park ook vlot te bereiken met de wagen. Eens in Blankenberge kan je eenvoudig de bruine SEA LIFE wegwijzers volgen.
  • Je kan je parkeren aan het park op een betalende parking. Op de parking geldt het parkeerbeleid van de stad Blankenberge. Op basis van dit beleid wordt dus de prijs bepaald.

Kan je haast niet wachten om je bezoek aan SEA LIFE te plannen? Bestel je tickets voor SEA LIFE dan alvast op voorhand! Zo ben je zeker van een plaatsje en kan je lange wachtrijen vermijden.

  1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHnegouwenVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 mei 2023 - Gerrit

het zijn mooi pretparken,

- 19 mei 2023 - Mia De Decker

Heel duidelijke mooie gids We gebruiken deze zeker

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?