8 x mooiste bezienswaardigheden in De Panne: Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x mooiste bezienswaardigheden in De Panne: Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

20 maart 2023 in Belgische kust1 reactie

Aan het meest zuidwestelijk gelegen stuk kust vind je De Panne. Hier vind je grote stukken natuur en brede stranden, en je kan hier dan ook goed terecht om lange wandelingen te maken of op en rondom het water te sporten. Zo is strandzeilen op de breedste stranden van de Belgische Kust zeer populair.

Je kan De Panne wat vergelijken met het pittoreske Noord-Frankrijk. In de geklasseerde Dumontwijk kan je dezelfde cottagestijl als aan de Noord-Franse Kust opsnuiven. En dat is maar een van de vele trekpleisters van deze badplaats.

Inhoud artikel

 1. Relaxen op het breedste strand

Van alle badplaatsen die er in België zijn, heeft De Panne het breedste strand van allemaal. Ideaal voor een lange wandeling, een sportieve strandzeiltocht of een ritje te paard. Kom je naar De Kust om echt even uit te waaien op het strand? Dan is De Panne de ideale bestemming.

Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan nu je gratis preview reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Dumontwijk

Een bezoekje aan De Panne, is een bezoekje aan de architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk! Deze bijzondere wijk refereert naar de typische cottagestijl maar bevat ook een kenmerkend regionaal karakter met de baksteenarchitectuur. De charmante wijk geeft een indruk van het verblijftoerisme in de 19de - 20ste eeuw en is beschermd als stadsgezicht. Het vormt dan ook een mooie tegenhanger voor het meer commerciële gedeelte van De Panne.

Wil je graag meer info? Bij Toerisme De Panne kan je de ‘architectuurgids’ of ‘Dumontwijkwandeling!’ kopen.

 1. Leopold-I monument

Breng ook zeker een bezoekje aan de prachtig vernieuwde Leopold I-Esplanade. Het herinnert aan de eerste voetstappen van Koning Leopold I op Belgisch grondgebied. De blijde intrede als eerste vorst van België wordt in ere gehouden door dit statige beeld op het plein. De nabijgelegen Koninklijke Kapel bewijst dan ook eens te meer de band die De Panne had met het Koningshuis.

 1. Westhoekreservaat

Wil je even uitwaaien? Dan kan je best naar het Natuurreservaat De Westhoek. Hier lijkt het alsof je je bevindt middenin de Sahara. Het zanderige Westhoekreservaat is het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een ongerept duinengebied en 11 km aan wandelpaden. De ideale plek om even uit te rusten en je hoofd leeg te maken.

Nog op zoek naar een leuke verblijfplaats tijdens je bezoek? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in De Panne.

 1. Strandzeilen

Het strand is niet alleen de ideale plek om te genieten van een fris briesje terwijl je op je handdoek ligt. Het is ook de ideale plek om te strandzeilen. En mag het nog iets actiever dan dat? Stap in een zeilwagen en zoef over het strand. Plezier verzekerd!

Wil je graag zelf eens strandzeilen? Ga dan zeker eens langs bij de grootste zeilwagenclub aan de Belgische kust, de Royal Sand Yacht Club.

 1. Trammuseum

Breng een bezoekje aan de oude stelplaats van De Lijn in De Panne en ontdek tramstellen uit de vorige eeuw die door de vrijwilligersorganisatie TTO-Noordzee van de sloophamer gered werden. Daarnaast werden ze ook nog eens in hun oude glorie hersteld. Tijdens je rondleiding vertellen de vrijwilligers graag wat meer over ieder rijtuig. Zo ontdek je nog enkele weetjes vanuit deze periode.

Je kan ook zelf aan boord stappen van een authentiek rijtuig uit de jaren 1930 en ‘50 en een ritje maken. Voor de dienstregeling van de historische trams, neem een kijkje op de website.

 1. Plopsaland en Plopsaqua

In De Panne kan je de strandvakantie daarnaast heel goed afwisselen met een bezoek aan het pretpark Plopsaland, waar de jongste vakantiegangers samen met Kabouter Plop en andere Studio 100-karakters van verschillende attracties kunnen genieten.

Onze tip: Het kan aardig druk worden in Plopsa en Plopsaqua. Boek je tickets alvast online, zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen aan de kassa alvast overslaan.

 1. Wandelen in de Duinpanne

Door de ideale ligging is Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling doorheen één van de duincomplexen in De Panne. Ontdek de pracht van de natuurlijke omgeving en laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven.

Er is daarnaast ook een kinderroute die de allerkleinsten de mogelijkheid biedt om op eens speelse manier de omgeving te beleven. Na je wandeling kan je bij mooi weer nog even nagenieten op het buitenterras van de cafetaria. Ontdek deze en nog meer wandelingen aan de Vlaamse Kust hier.

 1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in De Panne?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan De Panne? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in De Panne. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in De Panne online!

 1. Strandbars aan zee

Na je strandbezoek nog even de sfeer opsnuiven in een gezellige beach bar? Ook dat hoort bij een vakantie aan de Kust! Het is dé ideale plek om te genieten van een verfrissende, heerlijke cocktail op het strand. Met meer dan 60 strandbars aan de kustlijn heb je dan ook keuze genoeg om even te relaxen.

Wil je weten waar je alle strandbars aan zee kan vinden? Ontdek hier alle strandbars en haal het beste uit je vakantie!

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 juni 2023 - carola fantin

leuke tips, veel informatie en weetjes !!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?