Roadtrip door Beieren, Salzuburgerland en het Gardameer: mooiste route langs dé highlights

Roadtrip door Beieren, Salzuburgerland en het Gardameer: mooiste route langs dé highlights

15 december 2023 in Beieren0 reacties

Verken op deze roadtrip Beieren, Salzuburgerland en het Gardameer + kaartje

Wat als je heel wat van de mooiste bezienswaardigheden van Europa tijdens één reis kan bezoeken? Een avontuur dat je door drie landen brengt en waarbij cultuur, natuur en gastronomie elkaar mooi afwisselen. Ga mee op deze fantastische roadtrip die ons van Beieren door Oostenrijk tot aan het Gardameer brengt.

Onderweg bezoeken we alle hoogtepunten van deze regio’s: idyllische dorpjes en sprookjesachtige kastelen, imposante meren en betoverend bergschoon. Het mooie is dat je nooit te lang in de auto zal zitten, waardoor het een uiterst behapbare reis blijft. Ontdek hieronder het programma, dat je uiteraard nog helemaal naar je eigen hand kan zetten.

Praktische info voor je roadtrip Beieren, Salzburgerland en Gardameer

Praktische info voor je roadtrip door Beieren, Salzburgerland en Gardameer

Duur12 - 14 dagen
Bereikbaarheid
  • Met het vliegtuig: vlieg van Brussel naar Frankfurt (1u30) of Neurenberg (2u30). Vanuit deze luchthavens kan je verder reizen met een huurauto naar Würzburg (nog +/- 1u30 rijden).
  • Met de auto: 511 kilometer vanuit Brussel tot Würzburg. Reken op ongeveer 5 à 6 uur rijden.
  • Koop je milieustickers voor Duitsland en ecovignetten voor Oostenrijk en Italië, koop je hier.
HuurautoReserveer je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

Kaartje met route roadtrip Beieren, Salzuburgerland en het Gardameer

Dag 1: Würzburg en Rothenburg ob der Tauer

Er is geen betere plek om aan ons avontuur te beginnen dan in het pittoreske Würzburg. De stad, gelegen aan de Main rivier is een van de oudste steden van het land. Uiteraard vallen hier dan ook heel wat mooie bezienswaardigheden te bezichtigen. Onze stadswandeling door Würzburg is meteen een goede leidraad voor een eerste kennismaking met de stad.

  • De Residenz Würzburg, een indrukwekkend barokpaleis dat werd gebouwd tussen 1720 en 1744 en deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. De voorkant is adembenemend, maar ook de prachtig versierde plafonds en weelderige tuinen zullen je niet onberoerd laten.
  • Daarnaast springt de Festung Marienberg meteen in het oog, dit fort ligt bovenop een heuvel en kijkt uit op de stad. Het dateert uit de 11de eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen van Duitsland.
  • De Neumünster kerk, de grootste van Würzburg en bekend voor haar prachtig interieur en gedetailleerde fresco’s. Samen met de rode Mariakapel en de Neubaukirche zijn dit drie kerken die je niet mag missen, net zoals de iconische Oude Hoofdbrug die sinds de middeleeuwen beide delen van de stad met elkaar verbindt.
  • Leuke tip? Bezoek de bezienswaardigheden in Würzburg met het stadstreintje! Tickets bestel je hier.

Nadien rijden we naar Rothenburg ob der Tauer, oftewel het “Rode kasteel boven de Tauber”

Rond 1080 werd het kasteel gebouwd, dat bovenop een berg over de Tauber rivier uitkeek. Vandaag is het een van de best bewaarde middeleeuwse steden die je kan vinden. Het is dan ook de ideale plek om te verdwalen en de prachtige vakwerkhuizen te bewonderen, maar uiteraard kan je ook gericht de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken.

De meeste vind je op de Martkplatz, hier ligt het Rathaus (stadhuis), Ratstrinkstube (Raadsdrinkhal), Fleisch und Tanzhaus (Vlees- en Danshuis) en de fontein van Sint-Joris. Andere zaken die je niet mag missen zijn het Plönlein, een smalle hoek van de stad (bekijk ligging) die omgeven wordt door versterkte torens en zo een van de meest gefotografeerde plekjes van Rothenburg is.

Ook het werkelijk schitterende Staudthof is een absolute must-see, dit is een herenhuis waar doorheen de geschiedenis heel wat koninklijke en beroemde gasten hebben verbleven. Verder mag je uiteraard het Hohenstaufen kasteel niet missen, de beroemde burcht waaraan de stad haar naam te danken heeft. Wist je trouwens dat Rothenburg een van de grootste speelgoed- en poppenmusea ter wereld heeft?

Ga op ontdekking in Rothenburg met onze uitgestippelde stadswandeling! Download de wandeling hier.

VERBLIJFTIP: Je ziet het, je kan hier gerust enkele dagen doorbrengen, maar de eerste avond kruip je best op tijd in bed, want de volgende dag wacht ons al een nieuwe fantastische halte! Overnachten kan je in het charmante Historik Hotel Goldener Hirsch Rothenburg.

Dag 2: Augsburg

We zetten onze reis verder naar Augsburg, de oudste stad van Beieren. Het historisch centrum is een waar genot om te verkennen en door de vele fonteinen en renaissancistische gebouwen, waan je je zo in Italië. Het gotische stadhuis uit de 15de eeuw springt meteen in het oog, net zoals de Fuggerei, het oudste sociaal wooncomplex ontworpen door Jakob Fugger in 1521.

De Sint-Ulrich en Afra kathedraal is misschien wel het meest iconische bouwwerk van Augsburg, deze parel in romaanse bouwstijl dateert uit de 11de eeuw. Ga ook zeker naar het Rathausplatz, waar je de Perlachturm kan beklimmen. Overwin de 258 trappen voor een prachtig zicht op de stad.

Verder is de botanische tuin (met meer dan 10.000 plantensoorten) een leuke plek om ’s middags te picknicken. Ben je met kinderen op reis? Dan is het Puppenkiste de ideale activiteit: dit poppentheater entertaint al sinds 1948 jong en oud. Verder is er ook een dierentuin met meer dan 1.000 dieren van over heel de wereld. Mis niets van deze prachtige stad met onze stadswandeling Augsburg.

VERBLIJFTIP: BIO Hotel Bayerischer Wirt is het eerste biologische hotel van Augsburg. Je kan je eens lekker laten verwennen in de spa met zoutgrot, zoutsauna of in het restaurant met 100% biologische, regionale en gezonde gerechten. En uiteraard is het uitgebreide ontbijtbuffet is ook 100% biologisch. Meer info en boeken.

Dag 3 - 4: München

Op dag 3 trekken we naar de meest beroemde plek van Beieren: haar hoofdstad München. Hier zullen we twee dagen verblijven zodat we voldoende tijd hebben om deze bruisende stad te verkennen. München is niet alleen de hoofdstad van Beieren. Het is eveneens de tweede belangrijkste stad van Duitsland.

Er zijn talrijke musea, een biercultuur, winkels en een levendig stadscentrum lokt miljoenen citytrippers per jaar. Verspreid over twee dagen heb je tijd genoeg om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken. Onze tip? Gebruik onze stadswandeling door München als leidraad.

Niet te missen bezienswaardigheden in München

  • Begin je bezoek op de befaamde Marienplatz, het belangrijkste plein waar elke dag om 11u en 17u het Glockenspiel een deuntje speelt. Als je daar bent, bezoek dan ook even het Neues Rathaus (Nieuwe stadhuis) en het Altes Rathuis (Oude stadhuis).
  • De Engelse tuin oftewel Englischer Garten is voor München wat Central Park voor New York is en zelfs groter dan laatstgenoemde. Ironisch genoeg werd het door een Amerikaan (Benjamin Thompson) aangelegd om de Beieren kennis over landschapsarchitectuur bij te brengen. Het is de ideale plek om tot rust te komen in de vele tuinen of op het meer. Er zijn zelfs twee musea en uiteraard ook een Biergarten.
  • Over het edele gouden gerstenat gesproken, liefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Hofbräuhaus: een van de grootste bierhallen ter wereld. Verdiep je in de Beierse bier- en eetcultuur tijdens deze tour.
  • Heb je liever wat religieuze architectuur? Dan zijn er vier imposante kerken: de Frauenkirche, Peterskirche, Asamkirch en Michaelskirche.

Wat nog meer zien & doen?

  • Cultuurliefhebbers kunnen zich dan weer helemaal uitleven ineen van de drie Pinakotheken. De Alte Pinakothek huisvest een verzameling kunstwerken van de 14de tot 18de eeuw (met o.a. werken van Titiaan en Da Vinci). De Neue Pinakothek is dan weer in het bezit van iets “nieuwere” kunstenaars zoals Monet en Delacroix en ten slotte is er de Pinathek der Moderne die, je raadt het al, moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt.
  • Zeggen deze musea je niet veel? Dan is BMW Welt allicht meer wat je zoekt. De Bayerische Motoren Werke werden namelijk opgericht in Beieren en in hun museum kom je werkelijk alles te weten over dit wereldberoemde merk. Je kan ook een rondleiding krijgen in hun fabriek.
  • Andere bezienswaardigheden in de tweede belangrijkste stad van het land zijn Schloss Nymphenburg (het voormalige zomerverblijf van het Beierse hof), Münich Residenz (het koninklijke paleis van weleer) en het Olympiapark (het stadium dat werd aangelegd voor de Olympische Spelen van 1972).
  • Voor de kinderen is de Hellabrunn dierentuin dan weer een heel leuke activiteit: de allereerste Geo-zoo ter wereld (waarbij de dieren volgens hun geografische spreiding worden ingedeeld).

VERBLIJFTIP: In het hart van München, in een rustige zijstraat en toch centraal gelegen, vind je het Alpen Hotel München, dat je zal verrassen met zijn charmante mix van traditie en moderniteit, klassiek & design en warme gastvrijheid. Meer info en boeken.

Dag 5 - 6: Salzburg

Tijd om even de grens over te steken naar de Oostenrijkse buren

Net zoals bij onze vorige stop valt er hier ook heel veel te zien en beleven, waardoor we onze twee dagen goed kunnen gebruiken. Er zijn twee soorten mensen: zij die bij Salzburg aan Mozart denken en zij die de stad associëren met de Sound of Music (zie hier trailer).

Voor de eerste (maar eigenlijk ook voor de tweede) mag het huis van Mozart dan ook niet ontbreken op het programma. Want in dit huis zou de wereldberoemde componist geboren zijn en zou hij ook een aantal van zijn eerste werken gecomponeerd hebben. Dan zijn er ook nog het Haus für Mozart en het Festspielhaus, waar je zijn prachtige muziek live kan aanhoren.

Liefhebbers van de alom gekende musical kunnen dan weer een heuse Sound of Music tour maken, waarbij de beroemdste plaatsen uit de film worden bezocht: de legendarische alpenweide, maar ook het Nonnenberg klooster en de Mirabellgarten, waar Do-re-mi werd gezongen. Die twee laatsten zijn trouwens sowieso het bezoeken waard.

Salzburg is natuurlijk meer dan alleen Mozart en The Sound of Music

  • Verder heb je hier ook een heus Glockenspiel en een Dom, waar Mozart zowaar werd gedoopt.
  • Kerken zijn er ook in overvloed en hierbij zijn de Kajetanerkirche, Sankt Erhardkirche, Stifftkirche Sankt Peter en Franziskanerkirche de bijzonderste.
  • De Festung Hohensalzburg domineert het stadsbeeld en kan je ook moeilijk missen. Met zijn lengte van 250 meter en breedte van 150 meter is dit volledig ommuurde kasteel een van de grootste middeleeuwse burchten van ons continent.
  • Het Sankt Peter Friedhof is dan weer een van de meer lugubere trekpleisters van Salzburg. Dit kerkhof ligt aan de voet van de Mönchsberg, waarin heuse catacomben zijn uitgehouwen. Hier liggen onder andere de zus van Mozart en die andere befaamde componist Michael Haydn opgebaard.
  • Ten slotte heeft Salzburg nog een andere wereldberoemde link; namelijk met Redbull. Dit energiedrankje heeft zich mettertijd gewijd aan het sponsoren van extreme sporten, voetbal en Formule 1. Het is aan dit laatste dat de Redbull Hangar 7 is gewijd, een enorme hangar die vlakbij de luchthaven ligt en waar je heel wat vlieg- en voertuigen kan bewonderen (o.a. de Formule 1 bolide van Sebastian Vettel).

BESPAARTIP: Zie zoveel mogelijk highlights van deze stad met de Salzburg Card. Hiermee heb je skip-the line-toegang bij door jou geselecteerde locaties. Bovendien geniet je van extra kortingen. Bestel je Salzburg Stadskaart hier.

Dag 7: Königssee

We hebben de voorbije zes dagen heel wat cultuur voorgeschoteld gekregen, dus is het hoog tijd voor wat natuur. Zeg echter niet zomaar “wat natuur” tegen de Königssee: een imposant alpenmeer in de Berchtesgaden regio van zuidoostelijk Beieren.

Eeuwenlang trekken mensen van over de hele wereld al naar dit adembenemend gletsjermeer, dat met zijn diepte van 192 meter het diepste (en ook zuiverste) meer van het land is. De combinatie van dit heldere water met de steile kliffen en bergtoppen waardoor het meer omgeven wordt, laat niemand onberoerd.

  • Een van de beste manieren om deze natuurpracht te verkennen is per boot, deze rondleidingen vertrekken vanuit Schönau am Königssee. Dit dorpje is trouwens de ideale uitvalsbasis.
  • Een andere bekende bezienswaardigheid is de Sint-Bartholomeuskerk, gelegen op het Hirschau schiereiland en een prachtig staaltje barokarchitectuur.
  • Er valt uiteraard nog heel wat ander moois te bezichtigen in de streek (zoals het nationaal park Berchtesgaden, Hitlers Adelaarsnest en de Röthbach Wasserfall), deze kan je uiteraard bezichtigen als je meer vakantietijd te spenderen hebt.
LEESTIP: Wil je graag wat extra dagen verblijven aan de Königssee? Bekijk dan zeker ons blogartikel met de leukste tips voor een vakantie aan de Königssee.

VERBLIJFTIP: Hotel Schiffmeister ligt op een steenworp van de Königssee. Het hotel biedt klassieke kamers voorzien van moderne faciliteiten en sommige kijken uit op bergen of het meer. Meer info en boeken.

Dag 8: Zell am See

Indien dat niet het geval is, rijden we de volgende dag wederom naar Oostenrijk en meer bepaald (pun intended) naar Zell am See een bijzonder schilderachtig stadje dat omgeven wordt door meren en bergen. Ook deze dag is het tijd om actief te zijn en hierbij kan je kiezen uit verschillende wandelingen (naar gelang je conditie).

De meest inspannende tocht is deze die je tot de top van de Schmittenhöhe brengt (bekijk ligging). Doe je het liever iets rustiger aan? Dan kan je ook langs de Klammsee en Zellersee wandelen, twee must-see (opnieuw pun intended) meren.

Ben je niet zo tuk op wandelen?

Dan zijn er ook heel wat leuke watersportactiviteiten op de Zeller See zoals stand up paddle boarden (suppen), kajakken of kanoën, wind- en kitesurfen en zeilen. Is dat nog te inspannend? Dan kan je gewoon een bootje huren om heerlijk te dobberen op het water.

Klinkt dit allemaal net iets té vermoeiend? Dan moet je slechts 20 minuutjes rijden naar de Tauern Spa Kaprun, een fenomenaal kuuroord van meer dan 20.000 vierkante meter! Zwembaden (inclusief panoramazwembad), sauna’s, stoombaden, zonnebanken, massages, … je vindt hier alle ingrediënten om heerlijk tot rust te komen. Meer info.

VERBLIJFTIP: Boutique Hotel Martha ligt op een rustige locatie naast de hellingen van het skigebied Schmittenhöhe. Het hotel biedt uitzicht op de Zeller See en de Alpen en beschikt over een spa in romeinse stijl. De accommodatie ligt op wandelafstand van Zell am See. Meer info en boeken.

Dag 9: Innsbruck

Na een aantal dagen in het groen te hebben verbleven, zijn we weer klaar om wat cultuur op te snuiven en daarvoor trekken we naar de hoofdstad van Tirol. Innsbruck klinkt misschien wat oubollig, maar vergis je niet, deze studentenstad is zich de laatste jaren aan het opwerpen tot de place to be voor hippe vogels.

Loop verloren in de oude stad, of ontdek doelgericht de vele bezienswaardigheden

Daarbij maak je best gebruik van onze stadswandeling door Innsbruck die je onder meer langs het symbool van de stad brengt: Goldenes Dachl oftewel het Gouden Dak. Maar liefst 2657 vergulden dakpannen waren nodig om het optrekje van keizer Maximiliaan van een gouden dak te voorzien en zijn huwelijk met Bianca Maria Sforza in de schijnwerpers te zetten.

Het loont ook de moeite om eens binnen te gaan kijken in het museum, waar je de schatkamer van de voormalige vorst kan bewonderen. Deze heeft trouwens echt wel zijn stempel op de stad gedrukt, want verder kan je met de Kaiserliche Hofburg zijn voormalige residentie bezoeken, alsook zijn pronkgraf (de Hofkirche) dat naast beelden van zijn voorouders ook een indrukwekkende marmeren sarcofaag huisvest, wier reliëfs naar belangrijke momenten uit zijn leven verwijzen.

  • Andere trekpleisters van Innsbruck zijn de Dom zu St. Jakob en Spitalskirche (een kathedraal en kerk in een barokke stijl), het Helblinghaus (een gotisch burgerhuis uit de vijftiende eeuw), de Triumphpforte en de bijzonder mooie Basilika Wilten.
  • Daarnaast mogen we Schloss Ambras niet vergeten. Voor Antwerpenaren klinkt deze naam misschien niet aanlokkelijk, maar dit kasteel heeft niets met ruzie te maken. Je vindt er een prachtige kunstgalerij (met onder andere het werk van Rubens) en een verzameling wapenuitrustingen. Boek je tickets voor het Schloss Ambras.
  • Qua musea zijn het Glockenmuseum, het Tiroler Volkskunstmuseum en het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum (dat in het teken staat van de geschiedenis van de stad) de meest noemenswaardige van Innsbruck.
  • Ten slotte verdienen de Alpenzoo (met zijn hoogte van 727 meter de hoogste dierentuin van Europa), het Haus der Musik (voor het fenomenale uitzicht vanaf het dakterras) en de kabelbaan naar Nordkette een vermelding op de lijst met bezienswaardigheden. Je ziet het, je kan hier gerust meer dan een dag doorbrengen.

VERBLIJFTIP: Altstadthotel Weißes Kreuz - In der Fußgängerzone, een modern 4* hotel in de oude binnenstad van Innsbruck. Meer info en boeken.

Dag 10: Bolzano

Echter is het tijd om een nieuwe grens over te steken, want op dag 10 van onze roadtrip gaan we (eindelijk) naar Italië. We houden voor het eerst halt in de hoofdstad van Alto Adige (zoals Zuid Tirol zo mooi in het Italiaans klinkt). In het Duits heet de stad Bozen en pas sinds de Eerste Wereldoorlog maakt ze deel uit van Italië. Dit zorgt voor een bijzonder interessante Italo-Duitse mix. Voeg hier de bergen van de Dolomieten aan toe en je begrijpt meteen waarom heel wat mensen hier langer dan gepland vertoeven.

  • Als je zoals tijdens onze reis jammer genoeg maar een dagje hebt, verken je best het charmante stadscentrum. Gebruik onze stadswandeling door Bolzano als leidraad.
  • Je begint dan op de Piazza Walther von der Vogelweide, genoemd naar een minstreel uit de 12de en 13de eeuw.
  • Vlakbij vind je de ronduit indrukwekkende romaans-gotische kathedraal (waar je zeker eens moet binnen gaan) en het Piazza Domenicani, een plein genoemd naar het aangrenzende Dominicanenklooster.
  • Verder zijn er ook zowaar twee kastelen: dat van Mareccio ligt in het centrum (en heeft een adembenemend zicht op de Catinaccio berg), dat van Roncolo ligt in de periferie.
  • Je mag ook niet vergeten om de bekendste inwoner van de stad een bezoekje te brengen: de ijsmummie Ötzi die ligt opgebaard in het Zuid-Tirools Archeologiemuseum. Voor zij die hem niet kennen, dit is de oudste natuurlijke menselijke mummie ter wereld.
  • Er zijn uiteraard ook nog een aantal andere interessante musea: het Museion is een architecturaal pareltje gewijd aan de hedendaagse kunst, het Museo Civico staat in het teken van de geschiedenis van Bolzano en ten slotte kan je in het Natuurmuseum meer leren over de plaatselijke flora en fauna.

Over natuur gesproken, uiteraard kan je vanuit Bolzano ook de Dolomieten bezoeken (al dan niet via een georganiseerde uitstap), of op zijn minst een ritje maken op de Renon kabelbaan die je tot een hoogte van 1221 meter brengt.

VERBLIJFTIP: Hotel Magdalener Hof ligt in een rustige omgeving aan de rand van Bolzano. Het hotel biedt charmante kamers, een gezellig restaurant en terras en zwembad met prachtig uitzicht op de Dolomieten. Meer info en boeken.

Dag 11: Trento

Na een heerlijke nachtrust in Hotel Magdalener Hof bezoeken we een van Italiës verborgen parels: Trento. De blikvanger hier is het Castello del Buonconsiglio, gebouwd in de 13de eeuw en waarvan de gotische Venetiaanse loggia het absolute kroonjuweel is. Binnen zijn er ook prachtige fresco’s te bewonderen, net als een aantal kunstwerken.

Daarnaast springt het majestueuze Piazza del Duomo dankzij de Cattedrale di San Vigilio in het oog. Zet je gerust even op het kleurrijke plein op een terrasje, om al deze pracht (vooral in combinatie met de bergen op de achtergrond) in je op te nemen.

Voor zij die ondertussen nog niet genoeg cultuur opgesnoven hebben, is er het Museo Diocesano Tridentino, gewijd aan de geschiedenis van de katholieke kerk in Trento. Zegt dit je niet zoveel, dan is er nog het museum van de natuurwetenschappen. Wil je liever in het groen verpozen? Dan is een bezoek aan de botanische tuin een uitstekend idee. Afsluiten doe je best op de Piazza Fiera, waar je heel wat leuke cafeetjes en restaurants vindt en waar elk jaar het Wijnfestival plaatsvindt.

VERBLIJFTIP: Agriturismo Mas dei Chini is een historisch gebouw omgeven door wijngaarden en produceert mousserende wijn uit Trento DOC, die je tijdens je verblijf kan proeven. De accommodatie beschikt over comfortabele gerenoveerde kamers met airco, een eigen badkamer en een tv. Iedere ochtend is er ook een gratis ontbijt met zelfgemaakte producten voorzien en geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad.

Dag 12 - 14: Het Gardameer

We begeven ons ondertussen naar het einde van onze reis en dat betekent dat we eindelijk bij het adembenemende Gardameer zijn beland. We voorzien 3 dagen aan het Gardameer. Uiteraard kan je zelf kiezen welke mooie bezienswaardigheden en plekjes je graag wilt ontdekken. Hieronder hebben wij alvast enkele toppers voor je opgelijst die je eventueel kan bezichtigen.

Het is interessant om te weten dat het Gardameer zich in drie provincies bevindt (Trentino in het noorden, Verona in het zuidoosten en Brescia in het zuidwesten) en dat, als je dat wenst, je de volledige 150 kilometer rond het meer kan rijden. Al is dit niet aangeraden om op één dag te doen.

Bezoek de mooiste dorpjes aan het Gardameer

Riva del Garda is een van de bekendste dorpjes van het Gardameer, zoals de naam al doet vermoeden. Het historisch centrum is heel charmant, al ben je wel op tien minuutjes van de ene kant naar de andere gewandeld. Het Piazza 3 Novembre is de ideale plek voor een terrasje, idealiter als je eerst de 165 treden van de Torre Apponale hebt beklommen. Je wordt beloond met een fantastisch zicht op het meer.

Wil je een nog beter zicht? Dan neem je best de kabellift naar Bastione di Riva, de overblijfselen van een Venetiaanse wachttoren.

Malcesine is een ander kleurrijk stadje dat je absoluut niet mag missen. Het is beroemd vanwege haar schitterende Castello Scaligero di Malcesine, een kasteel uit de 13de eeuw gelegen aan de oevers van het Gardameer. Van Malcesine vertrekt de kabellift naar Monte Baldo, het hoogste punt aan het meer met bijgevolg dus het meest spectaculaire uitzicht.

VERBLIJFTIP: Een verblijf aan het Gardameer kan je zelf kiezen, afhankelijk van welke plekken je allemaal zal bezoeken. Enkele populaire bestemmingen om te overnachten aan het Gardameer zijn Sirmione, Riva del Garda, Lazise, Malcesine en Limone sur Garda. Bekijk hier onze selectie hotels, B&B's en vakantiehuizen aan het Gardameer.

De volgende naam zal wijnliefhebbers ongetwijfeld bekend (en als muziek) in de oren klinken: Bardolino. Uiteraard is hier ook een wijnmuseum en in het najaar worden er met het Festa dell’Uva en de het Palio del Chiaretto festival twee wijnfeesten georganiseerd.

Dat brengt ons bij een ander kroonjuweel: Sirmione. Omdat dit betoverende stadje op een schiereiland ligt, moet je het als je het wil betreden over een brug wandelen, waar je meteen wordt begroet door het Scaligero kasteel, een van de best bewaarde burchten van het land.

In het historisch centrum is het heerlijk kuieren, spring zeker eens binnen in de Santa Maria della Neve kerk. De Grotte de Catullo zijn ook een bezoekje waard, dit zijn de overblijfselen van een Romeinse villa die haar naam te danken heeft aan de beroemde Romeinse dichter Catullus. Ten slotte zijn hier ook heel wat kuuroorden waar je heerlijk kan ontspannen.

Isola del Garda

Als je geluk hebt (de bezoeken worden beperkt) kan je de boot nemen naar Isola del Garda, het grootste eiland op het meer dat ooit werd bezocht door Franciscus van Assissi en Dante Alighieri. Nu is het eigendom van de Cavazza familie, die in het prachtige kasteel wonen. Als je echt veel geld hebt, kan je het altijd huren voor een trouwfeest. Boek je boottocht Isola del Garda hier.

Limone sul Garda is een ander mooi dorpje dat vooral gekend is voor haar vele –verrassing verrassing- citroengaarden. Leuk detail is dat de straatborden versierd zijn met afbeeldingen van deze zure vrucht.

Must-do: een boottocht op het Gardameer

Ten slotte is een boottocht op het Gardameer logischerwijze ook een van de beste en leukste manieren om al dit moois op te nemen. Desenzano is wat dat betreft de ideale plek om te vertrekken. Het is de grootste stad aan het meer en heeft met haar Castello di Desenzano del Gardo, Porto Vecchio (de oude haven) en archeologisch museum Giovanni Rambotti ook enkele andere troeven in handen.

Als het nog iets meer (de laatste woordspeling) mag zijn, kan je heel wat leuke sportieve activiteiten doen. Suppen, kajakken, waterskiën, paragliden, mountainbiken, … the sky is the limit (lees hier dé leukste activiteiten aan het Gardameer)! En als je kinderen hebt die tot nu toe braaf zijn geweest, kan je ze altijd belonen met een dagje uit in het Gardaland pretpark (bestel je tickets hier).

TIP: Heb je nog reistijd over? Dan is het goed om weten dat Verona ook in de buurt ligt. Zo zie je, uiteindelijk zal je altijd vakantietijd te kort hebben.

Mis niets: download onze reisgids Gardameer

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie aan het Gardameer? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Gardameer met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?