10 mooiste bezienswaardigheden in Trento: wat zien & doen tijdens je verblijf? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in Trento: wat zien & doen tijdens je verblijf? + kaartje

22 december 2023 in Dolomieten0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Trento: wat zien en doen? + verblijftips

Trento is de hoofdstad van de autonome regio, de derde grootste stad in de Alpen en de tweede grootste in Zuid-Tirol. Trento staat bekend om zijn hoge levenskwaliteit. Het is ook een van de rijkste en welvarendste steden van het land. De stad ligt buiten het vizier van het massatoerisme en dat maakt Trento extra interessant. Je zal verbaasd zijn door de hoeveelheid interessante monumenten en culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Benieuwd? Lees gerust verder en ontdek het alvast in deze blogpost.

Tours en tickets voor je bezoek aan Trento

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Trento bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Trento

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Trento en omgeving

Inhoud artikel

  1. ​Wandel door het centrum van Trento

Er valt meer te ontdekken in Trento dan je op het eerste zicht zou durven denken. Begin je stadsverkenning in het centrum van Trento. Wandel door de gezellige straten met hier en daar een (souvenir)winkeltje en cafeetje, bewonder de kleurrijke huisjes, historische monumenten en bezoek enkele fascinerende musea. Hier verveel je je nooit, op welk moment van het jaar je de stad ook bezoekt.

TIP: Boek je een begeleide wandeltocht met gids door Trento en ontdek dé mooiste en verborgen plekjes van de stad.

  1. Piazza Duomo en kathedraal van Sint-Vigilius

Uiteindelijk kom je bij het levendige Piazza Duomo, naast de kathedraal van Sint-Vigilius in het hart van de stad. Rond het kathedraalplein staan veel fraaie romaanse gebouwen en een laat-barokke 18e-eeuwse fontein. Neem plaats op een van de terrasjes en geniet van een lekker kopje koffie met uitzicht op de prachtige gebouwen.

Kathedraal van Sint-Vigilius

De kathedraal zelf is een romaans-gotisch bouwwerk dat dateert uit de 12e en 13e eeuw. Ze werd gebouwd op de top van een laat-Romeinse basiliek, waarvan je nog steeds de sporen kan zien wanneer je afdaalt naar de ondergrondse crypte.

  1. Neptunusfontein

In het midden van het kathedraalplein, pronkt naast de kathedraal ook de grote Neptunusfontein (of Fontana del Nettuno). De fontein werd gebeeldhouwd door Francesco Antonio Giongo en werd gebruikt om zoet water de stad in te brengen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf en download hier je reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol.
  1. Castello del Buonconsiglio

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in de stad is ongetwijfeld het Castello del Buonconsiglio. Je zal het kasteel meteen herkennen aan de opmerkelijke Torre dell'Aquila. Het kasteel was de weelderige residentie van de plaatselijke prins-bisschoppen van de 13de tot de 18de eeuw.

Vandaag huisvest dit enorme complex een boeiend museum met meerdere tentoonstellingen ter ere van de stadsgeschiedenis en kan je er nog enkele mooie gotische fresco’s bezichtigen. Kijk vanaf de Venetiaanse Loggia en ontdek Trento van bovenaf. Meer info op de website.

Torre Aquila

De Torre Aquila (of Adelaarstoren) is de parel van het kasteel Buonconsiglio. Loop met een gids door de koude, smalle gangen en bewonder de prachtige fresco's uit de 14e eeuw die het meesterwerk Ciclo dei Mesicyclus (Cyclys van de maanden) uitbeelden.

  1. Romeinse villa-ruïnes in de Via Prepositura

Wie geïnteresseerd is in Romeinse ruïnes moet ook naar de verschillende ondergrondse overblijfselen van Romeinse straten en villa’s in de Via Prepositura (bekijk ligging) en op het Piazza Cesare Battisti (bekijk ligging). Een andere plek die je kan bezoeken is het Archeologisch park van Tridentum dat enkele overblijfselen van een Romeinse nederzetting genaamd "Tridentum" bevat. Hier kan je de fundamenten van oude gebouwen, straten en andere archeologische vondsten bewonderen. Er is ook een museum in de buurt dat meer informatie biedt over de geschiedenis van de stad en de regio.

VERBLIJFTIP: Het Lainez Rooms & Suites is een gezellige B&B in het historische centrum van Trento, op 10 minuten wandelen van het Castello del Buonconsiglio en op 300 meter van de Romeinse ruïnes van Spazio Archeologico Sotterraneo SASS. Meer info en boeken.

  1. MUSE, Wetenschapsmuseum

Een van de belangrijkste musea in Trento is het MUSE, ook wel gekend als het Wetenschapsmuseum van de stad. Het Museo delle Scienze di Trento werd geopend in 2013 in een prachtig gebouw dat tevens een belangrijk pronkstuk is in de Italiaanse architectuur. Verspreid over 6 verdiepingen herbergt het museum boeiende tentoonstellingen gewijd aan de evolutie van de natuur, wetenschap en duurzaamheid. Meer info op de website.

  1. Diocesaan Museum

Een ander musea dat je in Trentino kan bezoeken is het Diocesaan Museum (Museo diocesano tridentino) verborgen in het Palazzo Pretorio. Dit museum bevat enkele collectie die de ontwikkeling van de lokale artistieke stijlen en technieken tussen de 11de en 19de eeuw weergeven, vooral op gebied van houtsnijwerk en sculpturen. Meer info op de website.

RONDREIS: Met onze rondreis door Noord-Italië, ontdek je Trento en tal van andere charmante steden in het noorden van Italië. Of misschien wil je de stad combineren met een rondreis in de Dolomieten?

  1. Le Gallerie

De eerste aanwijzing dat dit geen gewoon museum is komt van de naam “Le Gallerie”, wat “De Tunnels” betekent. Twee wegtunnels die tot 2007 in gebruik waren, zijn omgebouwd tot twee moderne tentoonstellingsruimtes, bekend als de Galleria Nera (zwarte tunnel) en de Galleria Bianca (witte tunnel).

  • De Galleria Nera is 300 meter lang en bevat grote installaties met media zoals foto's en video's die allemaal gaan over de geschiedenis en verhalen van Trentino.
  • De Galleria Bianca is een locatie voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.
  • Meer info op de website.
  1. Nationaal Historisch Museum van de Alpentroepen

Het Museo Nazionale Storico degli Alpini (oftwel het Nationaal Historisch Museum van de Alpentroepen) is in 2019 gerenoveerd en vertelt het verhaal van een van de beroemdste korpsen van het Italiaanse leger. Het museum herbergt een uitgebreide verzameling persoonlijke voorwerpen, trofeeën, uniformen, wapens, foto's en allerlei documenten, terwijl je buiten de interessante avant-gardistische structuur kan observeren, de 29 gedenkstenen die de Alpenregimenten symboliseren, verschillende artilleriestukken en het beeldhouwwerk "Winged Victory", een werk van de kunstenaar Biagini uit Faenza.

Bijzonder aangenaam is de wandeling die leidt naar het museum op de Doss Trento-heuvel, een groene ruimte op een steenworp afstand van de stad. Bij de ingang van het museum kan je een gratis applicatie downloaden die je wat meer informatie kan geven over de voorwerpen die tentoongesteld worden. Meer info op de website.

  1. Neem de Sardagna Kabelbaan

Voor het mooiste uitzicht over de stad en omgeving, kan je een ritje maken met de Sardagna-bergkabelbaan (Funivia Trento Sardagna). Deze ligt aan de rand van het oude centrum (bekijk ligging) en brengt je in 5 minuten naar het uitzichtpunt (bekijk ligging) bij de dorpje Sardagna.

Bij het uitzichtpunt is er een panoramisch terras waar je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad en de kronkelende Adige rivier. Als je van spectaculaire zonsondergangen houdt, dan is dit de place to be. De kabelbaan vertrekt in de buurt van Ponte San Lorenzo richting het uitzichtpunt.

  1. Wandeling naar Orrido di Ponte Alto

Een van de mooiste wandelingen die je kan maken in de buurt van het centrum van Trento, is naar de kloof van Ponte Alto. Vanaf het centrum is het 10 minuten rijden en vanaf het treinstation kan je een bus nemen die je op minder dan een half uurtje naar het gehucht Cognola, dichtbij de kloof. Deze kloof is duizenden jaren lang geleden uitgesleten door het tumultueuze water van de Fersina-stroom. De twee spectaculaire watervallen die je hier kan bezichtigen vallen meer dan 40 meter diep tussen de rotswanden.

Om toegang te krijgen tot de kloof is het verplicht om het ticket online te boeken op de officiële website van de Orrido di Ponte Alto. Je mag de kloof enkel en alleen bezoeken met een lokale gids, zo kom je bovendien nog wat meer te weten over deze mooie plek.

  1. Wat is de ligging van Trento op de kaart?

Hoe bereik je de stad Trento in het noorden van Italië?

Trento, in Noord-Italië, ligt in de vallei van de rivier de Adige in de regio Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol), die grenst aan Oostenrijk en Zwitserland. Trento is makkelijk te bereiken via de snelwegen in Italië. De snelweg A22, ook wel de Brenner-snelweg genoemd, loopt langs Trento en verbindt de stad met andere belangrijke steden in Italië en Oostenrijk. Of je kan ook met de trein vanuit steden als Verona (1u), Bozen (30 min.) en Milaan (2u30) naar Trento reizen. Het treinstation van Trento ligt in het stadscentrum.

Kaartje met de ligging van Trento en de topbezienswaardigheden

  1. Waar overnachten in Trento?

Wil je graag meerdere dagen in Trento vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Trento.

  • Torrione Trento ligt in het hart van de stad, gevestigd in een oude cilindervormige verdedigingstoren uit 1500. Het hotel bevindt zich in een ronde toren en beschikt over charme kamers met parketvloeren, airco en uitzicht op de stad. Je kan ook ontbijten bij deze accommodatie. Meer info en boeken.
  • Agriturismo Mas dei Chini is een historisch gebouw omgeven door wijngaarden en produceert mousserende wijn uit Trento DOC, die je tijdens je verblijf kan proeven. De accommodatie beschikt over comfortabele gerenoveerde kamers met airco, een eigen badkamer en een tv. Iedere ochtend is er ook een gratis ontbijt met zelfgemaakte producten voorzien en geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad. Meer info en boeken.
  • Villa Bertagnolli - Locanda Del Bel Sorriso is een gerenoveerde villa uit de 17e eeuw en ligt op een heuvel bij Torento. Geniet tijdens je verblijf van de aangename tuin, het uitzicht en de historische architectuur, met een stille binnentuin en beschilderde hallen. Meer info en boeken.
  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?