12 x leukste activiteiten en excursies op en rond het Gardameer: alle info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x leukste activiteiten en excursies op en rond het Gardameer: alle info + tips

23 januari 2024 in Italiaanse meren1 reactie

Overzicht met de leukste activiteiten en excursies op en rond het Gardameer + waar tickets boeken?

Het Gardameer, of Lago di Garda, is een prachtige vakantiebestemming in Noord-Italië met heel wat mogelijkheden voor leuke activiteiten en excursies. Er is voor ieder wat wils: van een mooie, romantische boottocht over het meer tot een parachutetocht boven het helderblauwe water.

Voor een onvergetelijke vakantie aan het Gardameer, hebben wij alvast de 12 leukste activiteiten opgesomd die je kan doen op en rond het meer.

Praktische info & verblijven aan het Gardameer

Reisgids
Bereikbaarheid
  • Met het vliegtuig: vlieg van Brussel naar Verona (1u30). Vanuit Verona kan je verder reizen met een huurauto naar het Gardameer (nog 1 uur rijden).
  • Met de auto: 1035 kilometer vanuit Brussel, reken op ongeveer 12 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop je hier.
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

  1. Mooiste wandelingen rond het Gardameer

Geen betere manier om te genieten van het prachtige landschap en de adembenemende uitzichten rondom het Gardameer dan tijdens een wandeling! Zowel in het noorden als in het zuiden van de regio vind je heel wat wandelpaden, variërend van gemakkelijke wandelingen tot meer uitdagende trektochten.

De bekendste wandeling is de GardaTrek ten noorden van het meer, maar er vertrekken nog heel wat andere wandelroutes door de bergen en rondom het meer. Hieronder vind je enkele interessante plekken rond het Gardameer waar je mooie wandelingen kan maken tijdens je verblijf:

  • De Monte Baldo (bekijk ligging) is een bergmassief aan de oostelijke oever van het Gardameer en biedt een aantal fantastische wandelpaden. Het is bereikbaar met de kabelbaan vanuit Malcesine, die je naar de top brengt waar je kan genieten van panoramische uitzichten over het meer en de omringende bergen.
  • Strada del Ponale (bekijk ligging) is een wandelroute die langs een oude militaire weg loopt en uitkijkt over het Gardameer. Het biedt spectaculaire uitzichten en loopt van Riva del Garda naar het Ledromeer. Het pad is meestal breed en goed begaanbaar, geschikt voor wandelaars van verschillende niveaus.
  • Sentiero dei Limoni (bekijk ligging) is een prachtige wandelroute die door de schilderachtige citroenboomgaarden aan de westelijke oever van het Gardameer loopt, tussen Limone sul Garda en Pieve.
  • Wandel naar Batteria di Mezzo op de berg Brione vanuit Riva del Garda (bekijk ligging), het grootste en bekendste dorp aan de noordelijke oever van het Gardameer. Download hier onze wandelroute.

ROADTRIP: Ontdek nog meer van het Gardameer tijdens onze roadtrip Gardameer en Emilia-Romagna.

  1. Verken het Gardameer vanop de fiets

Ook voor fietsliefhebbers en mountainbikers zijn er meer dan genoeg opties. In totaal werden er maar liefst 44 prachtige routes uitgestippeld rondom het meer. De meeste fietsroutes overlappen grotendeels de wandelpaden, maar andere routes brengen je langs heel andere wegen.

  1. Suppen op het Gardameer

Voor liefhebbers van wateractiviteiten is het mogelijk om te suppen op het Gardameer. Suppen, ofwel "Stand Up Paddling" is een snelle en leuke manier om het Gardameer te verkennen, zowel voor beginners als ervaren peddelaars. Voor wie nog nooit op een SUP heeft gestaan, geen zorgen, het is niet zo moeilijk. Je staat als het ware op een groot surfboard terwijl je jezelf voortbeweegt door middel van een peddel. Houd er echter wel rekening mee dat het Gardameer erg groot is, hierdoor heb je soms eerder het gevoel dat je op zee aan het peddelen bent in plaats van een meer.

Bij slechte weersomstandigheden, zoals hevige wind kunnen er behoorlijke golven ontstaan en wordt het afgeraden om het meer op te gaan met je sup. Voel je je toch wat onzeker? Dan kan je ook deelnemen aan een georganiseerde tour. Meer info en verhuurcentra op deze website.

Kan je dankzij de wind niet suppen? Geen probleem, dan kan je nog altijd windsurfen! Er zijn verschillende plaatsen rondom het Gardameer waar je windsurf-lessen kan volgen.
Boek je Stand-up paddle-trip tijdens zonsondergang
  1. Parachutevlucht boven het Gardameer

Heb je altijd al eens met een parachute willen zweven boven het prachtige blauwe water? Dan moet je dit zeker eens proberen tijdens je verblijf aan het Gardameer. Zo kan je vanaf de top van de Monte Baldo ongeveer 20 minuten naar beneden zweven naar een speciale landingsplaats bij Malcesine. Ondertussen geniet je van adembenemende uitzichten op het meer en omgeving!

Is deze activiteit echt iets voor jou? Je paragliding kan zowel individueel als samen met een instructeur, ook wel een tandemsprong. Boeken kan bij Fly2Fun in Malcesine.

  1. Bezoek het grootste pretpark van Italië, Gardaland

Als je met kinderen reist, is Gardaland een leuke daguitstap voor het hele gezin. Gardaland is het grootste pretpark gelegen aan de zuidoostelijke oever van het Gardameer, in de buurt van het plaatsje Castelnuovo del Garda. Het park werd geopend in 1975 en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire bestemming.

Het pretpark biedt dan ook een breed scala aan de leukste attracties voor alle leeftijden. Van spectaculaire achtbanen, waterattracties en spannende dark rides tot schitterende shows. Probeer de populaire attracties als, "Oblivion: The Black Hole", "Raptor", "Fuga da Atlantide", "Blue Tornado" en "Kung Fu Panda Master", zeker eens tijdens je bezoek.

Bestel je Skip-the-line tickets voor Gardaland

VERBLIJFTIP: Na je bezoek aan het pretpark, kan je overnachten in het Gardaland Hotel, vlakbij het park. Het hotel biedt ruime kamers ingericht in een bepaald thema. Verder beschikt het hotel ook over fraaie landschapstuinen met een groot lagunebad en biedt gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.

  1. Onderwaterwereld in Gardaland SEA LIFE Aquarium

Het SEA LIFE Aquarium Gardaland is onderdeel van het Gardaland Resort en ook absoluut de moeite om te bezoeken. Bij een bezoekje aan het prachtige interactieve aquarium heb je de mogelijkheid om de onderwaterwereld te verkennen en meer te leren over het mariene leven.

Wandel door de transparante tunnels en wordt omringd door zeedieren die boven je zwemmen, ontdek haaien, zeesterren, zeeschildpadden en octopussen in hun natuurlijke habitat en leer bij over het zeeleven dankzij de interactieve presentaties. Meer info op de website.

TICKETS: Boek je tickets voor het SEA LIFE Aquarium Gardaland of ga voor een totaalbeleving en boek meteen je combitickets voor het Gardaland én SEA LIFE.

  1. Vaar met een Riva boot over het Gardameer

Met een Riva boot varen op het Gardameer is ongetwijfeld de moeite waard, maar natuurlijk ook wel een van de duurste opties. Riva's zijn luxueuze speedboten en worden gezien als de Rolls-Royce onder de jachten. Een Riva heeft een prachtig achterdek waar je kan genieten van de zon, maar ook overdekte plekjes als je liever in de schaduw schuilt. Vaar richting Gardone Riviera en genieten van de mooie uitzichten en de warmte van de Italiaanse zon. Meer info op de website van Riva Charter.

  1. Ontdek de waterval van Parco Grotta Cascata Varone

In de buurt van Torbole en Riva del Garda bevindt zich het Parco Grotta Cascata Varone met een bijzondere grot waar een waterval in gevestigd. De grot en de waterval worden omgeven door een privé natuurpark, een klein natuurreservaat dat beschermd is dankzij het werk van de mensen die de Varone-waterval in de loop der jaren hebben beheerd. Via verschillende wandelpaden, bruggen en kronkelende trappen kan je dit indrukwekkende natuurfenomeen bezichtigen.

Op korte afstand van de waterval vind je ook het kristalheldere Lago di Tenno. Vergis je niet, dit meer is meestal ijskoud, omdat het gevoed wordt door smeltwater uit de bergen. Het is echter een van de helderste zoetwatermeren in Italië en zeker een bezoek waard tijdens je verblijf aan het Gardameer.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Gardameer en Emilia-Romagna.
  1. Geniet van een boottocht op het meer

Het Gardameer staat bekend om zijn adembenemende schoonheid, en hoe kan je dat beter ontdekken dan tijdens een boottocht? Je kan de imposante bergen, weelderige groene heuvels en charmante stadjes langs de oever vanop het water bewonderen. Het uitzicht vanaf het meer biedt een uniek perspectief dat je niet vanaf het land kan ervaren!

Tijdens een boottocht kan je ook stoppen bij verschillende pittoreske stadjes rondom het meer, zoals Sirmione, Malcesine, Riva del Garda en Desenzano del Garda. Deze charmante plaatsen hebben elk hun eigen karakter, geschiedenis en bezienswaardigheden. Je kan ervoor kiezen om op de boot te blijven of aan wal te gaan en de lokale cultuur ervaren, monumenten bezoeken en genieten van heerlijke gerechten in de restaurants aan het water.

Of je kan ook aan boord blijven en gewoon achterover leunen, ontspannen en genieten van de schoonheid van het meer om je heen. Daarnaast is een boottocht ook ideaal om adembenemende zonsondergangen mee te maken. Terwijl de zon langzaam achter de bergen zakt, creëert dit een magisch kleurenpalet dat zich in het meer weerspiegelt.

Boek je boottocht alvast op het Gardameer

  1. Bezoek het Heiligdom van Madonna della Corona

Het Santuario Madonna della Corona is een religieus heiligdom dat zich bevindt in de regio Veneto, in de buurt van het Gardameer in Italië. Het is een bekend bedevaartsoord en een populaire toeristische bestemming voor wie op vakantie gaat naar het Gardameer.

Het heiligdom is gebouwd op een steile rotswand, ongeveer 774 meter boven zeeniveau, en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en het Gardameer. Het is gewijd aan de Maagd Maria, en haar standbeeld, de Madonna della Corona, wordt vereerd in de kerk van het heiligdom. Het Santuario Madonna della Corona is een belangrijk cultureel, historisch en spiritueel centrum, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

TIP: Vanaf het Gardameer kan je een begeleide dagtocht maken naar het heiligdom van Madonna della Corona. Bovendien geniet je van een lokale cake met Italiaanse koffie. Boek je dagtocht naar Madonna della Corona hier.

  1. Maak een daguitstap naar het romantische Venetië

Er altijd al van gedroomd om rond te varen op de Venetiaanse kanalen? Grijp je kans om Venetië te bezoeken tijdens een dagtocht vanaf het Gardameer. Je bezoekt de bekendste bezienswaardigheden van deze prachtige stad samen met een gids. Natuurlijk is het ook de moeite om even door de straatjes te dwalen. Boek hier je daguitstap naar Venetië vanaf Lago di Garda.

TIP: Voor wie slechts 1 dag in Venetië is, werd ook een speciale Venice stadspas ontwikkeld. Het is een uitstekende optie wanneer je de beroemdste bezienswaardigheden wil bezoeken, een gondelritje wil maken en daarnaast vooral wil rondslenteren in de stad zonder al te veel te bezoeken. Boek hier je Venetië stadspas.

  1. Proef de Italiaanse keuken

Tijdens je verblijf aan het Gardameer mag je natuurlijk niet vergeten om de lokale specialiteiten van de regio te leren kennen. Probeer de lokale keuken door te lunchen of dineren in een van de sfeervolle restaurants en trattoria's rondom het meer. Vaak worden er verse visgerechten geserveerd, welke goed samen met een heerlijke glaasje wijn, zoals een Bardolino, Lugana en Valpolicella. Het is ook mogelijk om kookworkshops te volgen tijdens je verblijf aan het Gardameer. Hieronder vind je alvast enkele leuke culinaire tips:

  1. Waar verblijven rond het Gardameer?

24.1. Waar verblijf je best?

Wanneer je naar het Gardameer op vakantie gaat, heb je heel veel keuze aan accommodaties. In elk dorpje vind je verschillende hotels, bed and breakfasts en appartementen. Er zijn ook heel wat campings in de buurt.

Waar je het beste verblijft, hangt af van wat je precies wil doen rond het Gardameer.

  • Als je van plan bent om rond het meer te trekken, dan raden we je aan om een van de grotere steden als uitvalsbasis te nemen. Dat is op zich geen noodzaak, want eigenlijk zijn alle dorpjes goed met elkaar verbonden waardoor je makkelijk van het ene stadje naar het andere kan reizen. Bekijk de hotels en prijzen
  • Wil je een rustige zonvakantie, kies dan voor een van de pittoreske dorpjes om van de Italiaanse sfeer te kunnen genieten. Bekijk de hotels en prijzen

24.2. Onze tips

  • Een goede budgetoptie is het Garda Family House. Alle kamers bieden uitzicht op het Gardameer of de tuin. De kamers zijn comfortabel en verzorgd en 's morgens word je verwend met een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Kies je voor pure luxe en een sterrenbehandeling? Ga dan naar Grand Hotel Terme, gelegen recht tegenover het meer en op een steenworp afstand van het historische centrum van Sirmione (populaire verblijfplaats). De elegante kamers zijn prachtig ingericht en perfect uitgerust, er is een wellness, zwembaden, ligstoelen, ontspanningsruimte, een fitnessruimte en bovenal: een prachtig uitzicht over het meer!
  • Als middenklasse hotel raden we het Parc Hotel Flora aan. Dit mooie en best wel luxueuze hotel heeft een spa, privézwembad, mooi uitzicht en biedt ontbijt. Het hotel wordt omgeven door een prachtig mediterraan park met directe toegang tot het strand. Sommige kamers hebben een balkon dat uitkijkt op de bergen of het meer.
  • Een uitstekende optie om te kamperen in de buurt van het meer is Camping Village San Francesco. Deze verzorgde camping heeft een zwembad, restaurant, tennisbaan, kinderspeelplaats en voorziet amusement voor 's avonds. Bovendien is het gelegen aan de oevers van het Gardameer.
  1. Mis niets: download onze reisgids Gardameer

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie aan het Gardameer? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Gardameer met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Gardameer downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 oktober 2023 - Michel Emsens

Leuke en nuttige info met als doel voor onze reis van volgend jaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?