13 x beste Halloween bestemmingen: Waar Halloween 2022 vieren? Alle info + tickets

Volledige gids kopen voor € 10

13 x beste Halloween bestemmingen: Waar Halloween 2022 vieren? Alle info + tickets

19 oktober 2021 in Reisinfo0 reacties

Griezelen op Halloween?

Halloween mag dan wel veel meer gevierd worden in de Verenigde Staten, ook in Europa kan je een aantal angstaanjagende plekken vinden. Van verlaten oude kastelen tot eindeloze ondergrondse tunnelnetwerken.

Altijd al eens Halloween willen vieren op een andere plek dan thuis? Lees dan zeker verder! Wij hebben alvast dé topbestemmingen voor je uitgekozen die je tijdens Halloween doen griezelen.

Inhoud artikel

 1. Riolenmuseum in Brussel

Wist je dat het rioolnetwerk van Brussel bestaat uit bijna 400 km ondergrondse buizen? Buizen die elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerken? Het Riolenmuseum neemt je mee langs de meest vieze en duitstere plekjes van het mooie Brussel met als hoofdrol de rivier de Zenne.

Het museum geeft je een beeld over wanneer, waarom en hoe de riolen in Brussel werden aangelegd. Het toont het werk dat zoveel mensen ondergronds verricht hebben. Aan de hand van maquettes, reliëfkaarten, films en bijzondere voorwerpen tonen ze op didactische en speelse wijze de verschillende aspecten van de waterzuivering die de riolen uitvoeren voor de stad. Meer info op de website.

 1. Doel, spookdorpje aan de Schelde

Of bezoek het verlaten dorpje Doel! Het is misschien niet de klassieke uitstap, maar een bezoekje aan de spookstad Doel is zeker eens de moeite waard. Doel is een deelgemeente van Beveren, het dorp zou verdwijnen door de uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen. De meeste inwoners werden onteigend waardoor het dorp nu dus zo goed als leeg staat.

De meeste huizen die er tegenwoordig nog staan zijn vervallen en nu een lievelingsplek voor heel wat graffitikunstenaars. Je kan in Doel heel wat mooie graffiti spotten en een zeer instagramwaardige foto scoren. Al zijn er natuurlijk ook wel heel wat minder mooie graffitikladders te vinden. De sfeer in Doel is uniek en inderdaad soms wel een beetje ‘spookachtig’ te noemen.

Wil je graag deze stad bezoeken? Lees alles over een daguitstap naar het spookdorp Doel + tal van tips!

 1. Het legendarische Dracula-kasteel

Kasteel Bran in Roemenië staat bekend als het kasteel Dracula. Waar kan je beter Halloween vieren dan hier? Dit fascinerende kasteel met puntige torentjes ligt op een hoge rotspiek bij het dorpje Bran, in de historische regio Transsylvanië.

Kasteel Bran wordt het kasteel Dracula genoemd omdat het lijkt op het kasteel van Graaf Dracula in de roman en het horrorverhaal van de Ierse schrijver Bram Stoker. Graaf Dracula is een aristocratische vampier uit Transsylvanië en door het succes van het boek en de films van het verhaal is de graaf uitgegroeid tot de meest bekende vampier van de wereld.

Natuurlijk is Graaf Dracula een fictief persoon dat gebaseerd werd op Vlad III, heerser over Walachije in de 15e eeuw. Hij was een bloeddorstige heerser en berucht om het spietsen van mensen als doodstraf. Vlad Dracula zou geboren zijn in Sighișoara in 1431 en overleden in Boekarest in 1476.

Je hoeft niet al te veel fantasie te hebben om in dit kasteel de woning van een vampier te zien. Wanneer je voor het kasteel staat, kan je je voorstellen hoe een vleermuis ’s nachts uit één van de hoge ramen vliegt om de dorpsbewoners in de pittoreske huizen beneden te terroriseren. Best griezelig!

Onze tip: Wachtrijen voor dit kasteel kunnen soms erg oplopen, zeker tijdens de Halloweenperiode. We raden je daarom ook aan om je tickets voor je rondleiding door het Kasteel Bran vooraf online te bestellen. Wil je het kasteel op een originele manier verkennen? Boek dan je Halloween Dracula nachttour in het Kasteel Bran.

Download je gratis reisgids Transsylvanië hier ... zo kan je alvast je voorraad met look aanleggen en een zilveren dolk en spiegel voorzien.

 1. De Catacomben van Parijs, het rijk van de doden

Boven de grond is er natuurlijk meer dan genoeg te zien in Parijs, maar wist je dat er onder alle grote monumenten van Parijs nog een andere bijzondere bezienswaardigheid te vinden is? De oude kalksteengroeves onder de stad werden in de achttiende eeuw gebruikt als opbergplaats voor de botten en schedels van overledenen die niet meer in de bestaande begraafplaatsen van de stad ten ruste gelegd konden worden. Zo ontstonden de catacomben van Parijs.

De ondergrondse tunnels zijn in totaal zo’n 300 kilometer. In deze duistere, nauwe gangen onder liggen er eeuwenoude beenderen van meer dan 6 miljoen dode Parijzenaars. Het afdalen naar de tunnels is voor het grootste deel illegaal, aangezien je zeer makkelijk kan verdwalen in de tunnels. Als je dit oude pareltje toch graag wil bewonderen, kan je de dag van vandaag wel een route volgen van zo’n twee kilometer die opengesteld is aan het publiek. Het is eens een heel andere kijk op Parijs! Lees hier alle info als je ook eens de onderwereld van Parijs wil ontdekken (letterlijk).

Een uitstap naar de Catacomben van Parijs tijdens Halloween? Bestel je tickets voor de Catacomben in Parijs mét audiotour online op voorhand, zo kan je de wachtrijen ter plekke vermijden.

 1. Gil je longen uit je lijf in Plopsaland

Ready to freak out? Tijdens de Halloween Scare Nights in Plopsaland De Panne ontdek je de spookhuizen Freak Circus en Camping ’t Zonnetje en het nieuwe spookhuis The Tunnel. Plopsaland heeft ook last van ongewenste bezoekers: dolgedraaide houthakkers hebben het op de bezoekers gemunt in de Scare Zone Lumberjack.

Alle spookhuizen en scare zones zijn inbegrepen in je ticket of abonnement voor Plopsaland De Panne tijdens de Halloween Scare Nights! Dj's DIMARO, Lennert Wolfs en Lester Williams bouwen een feestje bij The Ride to Happiness by Tomorrowland.

Kom jij de longen uit je lijf gillen? Koop je tickets voor Plopsland De Panne hier online en bespaar ! Hahahahhaha .... als je durft.

 1. Begraafplaats Campo Santo Gent

De bekende begraafplaats van de Sint-Amandsberg 'Campo Santo' in Gent is een andere begraafplaats die we kunnen aanraden om te bezoeken tijdens Halloween. Hier hebben een paar bekenden en historisch belangrijke personen. Campo Santo was één van de eerste begraafplaatsen in de regio en haalde zijn inspiratie uit het Parijse Père-Lachaise.

TIP: Wist je dat we een complete wandeling hebben door Gent die je op de begraafplaats brengt. Je kan hier de wandeling Campo Santo downloaden.

 1. Griezelen in Legoland Billund

Je houdt er van of niet, Halloween vieren in een pretpark! Tijdens deze griezelige periode staan de zingende pompoenen in Legoland Billund klaar om je in een gevaarlijke slaap te wiegen. Legoland Denemarken in Billund was het eerste Legoland-pretpark en bevindt zich vlak naast de Lego-fabriek. Houd je ogen goed open, want er liggen namelijk monsters en geesten op de loer

Er staan een vijftigtal leuke attracties waar je met het hele gezin veel plezier kan beleven. Je kan er een ritje maken op wilde achtbanen, plaatsnemen in een 4D-bioscoop en nog zo veel meer. Natuurlijk staan er overal enorme constructies die helemaal gemaakt zijn uit legoblokjes. Maar! Houd je ogen goed open, er liggen namelijk monsters en geesten op de loer. De echte Lego fanaten kunnen ook nog het Lego House in Billund bezoeken, een niet te missen interactief museum.

Graag Halloween vieren in Legoland Billund?

 • Dit speciale evenement vindt plaats van 3 tem 31 oktober.
 • Er zijn leuke thematische activiteiten voor kinderen van alle leeftijden: van een pompoenenspeurtocht in de LEGO Winkel tot een pompoen-bouwwedstrijd met LEGO-steentjes, schminken, pompoen snijden en nog veel meer!
 • Wil jij ook graag je Halloween weekend plannen in Legoland Billund? Bestel je tickets voor Legoland Billund Denemarken alvast op voorhand en vermijd ellenlange wachtrijen + bespaar € 5 per persoon!

TIP: Wil je graag op reis richting Legoland Billund? Download onze gratis reisgids Denemarken hier, deze bevat een complete rondreis.

 1. De bottenkapel in Kutná Hora

Net buiten Praag (kwartiertje rijden) ligt het kleine stadje Kutná Hora. Het stadje is zeker een bezoekje waard, maar het is de bottenkapel die hier toch wel de meeste aandacht trekt. Hoewel het kerkje er van buitenaf vrij onschuldig uitziet, herbergt het een een gigantisch ossuarium waar heel wat botten en schedels liggen. Wanneer je afdaalt kom je in een ruimte waar deze botten zijn opgestapeld en zelfs gebruikt zijn in decoraties zoals de kroonluchter aan het plafond.

Wil jij ook graag de kapel bezoeken vanuit Praag? Ga mee met een tour, zodat je er zonder zorgen naartoe kan, een daguitstap kost € 38.

 1. Doden tot leven wekken in Burcht Frankenstein

Of breng een bezoekje aan Burcht Frankenstein aan de voet van het Odenwald. De burcht is gehuld in mysterie. De plek zou namelijk dé inspiratie hebben gevormd voor het magnum opus ‘Frankenstein’ van Mary Shelley, hoewel dat nooit bewezen werd. Toch is het zeer waarschijnlijk dat de Shelley’s op doorreis richting Genève de burcht bezochten, naar aanleiding van de vele spookverhalen die er de ronde deden.

Frankensteinen

Het gebouw werd namelijk bewoond door de Duitse alchemist en filosoof Johann Konrad Dippel, die bij zijn handtekening altijd ‘Frankensteinensis’ toevoegde, om zijn woonplaats aan te duiden. Hij werd ervan verdacht dode lichamen te ontleden, iets wat niet ongebruikelijk was voor wetenschappers in die tijd omdat ze meer wilden te weten komen over de anatomie van het lichaam. Dippel zou net een stapje verder zijn gegaan dan dat en probeerde de doden weer tot leven te wekken met behulp van chemische processen.

Nog meer spookachtige kastelen bezoeken? Wij maakten een overzichtje met de mooiste kastelen in Duitsland.
 1. Griezelmuseum London of Amsterdam Dungeon

Londen is een populaire bestemmingen tijdens Halloween. Een bezoekje aan griezelmuseum London Dungeon is dan ook een échte must-do! The London Dungeon is een unieke en opwindende attractie die je terugbrengt naar het donkere verleden van de Britse hoofdstad.

Neem de middeleeuwse ligt naar de diepten van de kerker en begin je avontuur! Tijdens een spannende grieltocht, kom je oog in oog te staan met de meest beruchte historische personages van Londen, waaronder seriemoordenaar Jack the Ripper, Sweeney Todd en Mrs Lovett. Hoor, voel en ja hoor ruik meer dan 1000 jaar van de gruwelijke geschiedenis van Londen. Let op: een uitstapje naar de London Dungeon is niet geschikt voor mensen die snel schrikken!

De London Dungeon is één van de populairste attracties in Londen. We raden je dan ook aan om je tickets voor The London Dungeon op voorhand aan te kopen. Zo ben je gegarandeerd van je tickets op de dag dat jij de Dungeon wilt bezoeken.

Liever wat dichterbij griezelen?

Geen probleem, want ook in Amsterdam is er een Dungeon gevestigd. In de Amsterdam Dungeon word je tijdens een interactieve tour meegesleurd naar het duistere verleden van de Nederlandse hoofdstad.

Tijdens je tour door de Dungeon luister je naar 500-jaar oude verhalen over de duistere kant van de Nederlandse geschiedenis. Kom oog in oog te staan met heksenjagers, folteraars, zielenverkopers en ander gespuis en ontdek wie van jullie tot heks wordt veroordeeld en wie er op de brandstapel belandt. Al je zintuigen slaan op tilt tijdens dit spookachtige avontuur in de Amsterdam Dungeon. Kippenvel gegarandeerd en schreeuwen mag zeker!

Amsterdam Dungeon is één van de populairste attracties in Amsterdam. We raden je dan ook aan om je tickets voor The Amsterdam Dungeon op voorhand aan te kopen. Zo ben je gegarandeerd van je tickets op de dag dat jij de Dungeon wilt bezoeken.

 1. Heuvel der Kruisen in Litouwen

Deze bestemming is misschien wat verder van huis, maar wie weet breng je wel je vakantie door in Litouwen tijdens de Halloweenperiode. Bezoek dan zeker eens de Kruisheuvel. Het is een belangrijk bedevaartsoord waar een groot aantal kruisen, kruisbeelden, Mariabeeldjes en houtsnijwerk door katholieke pelgrims op een heuveltop werden en worden achtergelaten.

De oorsprong van deze praktijk is niet helemaal bekend, maar men neemt aan dat de mensen hier kruisen begonnen achter te laten op het voormalige heuvelfort Domantai na de opstand van 1831. Het precieze aantal kruisen is ook niet bekend, maar men gaat ervan uit dat het er nu meer dan 100 000 zijn. Ook staan er op de heuvel honderden heilige standbeelden en rozenkransen, waardoor de bestemming verandert in een griezelig herdenkingsdoolhof. Download je gratis reisgids Baltische Staten hier.

Vanuit de Litouwse hoofdstad naar de Kruisheuvel? Je kan je daguitstap vanuit Vilnius naar de Kruisheuvel op voorhand boeken.

 1. Disney's Halloween Festival

Of kom mee griezelen in Disneyland Parijs tijdens het Disney's Halloween Festival. Dit spookachtige evenement vindt plaats van 1 oktober tot en met 7 november 2021. Je geniet van de speciale decoratie met pompoenen, nieuwe selfie-spots, ontmoet de slechteriken en de Disney figuren in hun meest Halloweenachtige outfit! Het is angstaanjagend leuk voor alle leeftijden met diverse attracties, duivels lekkere traktaties, en oogverblindende verrassingen!

Wil jij ook graag Halloween vieren in Disneyland Parijs? Bestel je tickets voor je bezoek aan Disneyland Parijs op voorhand online! Zo kan je bij de toegang van Disneyland in de speciale rij voor gereserveerde tickets aanschuiven en kan je sneller van je 'spooktaculaire' avontuur genieten!

 1. Wandelen over de Père-Lachaise begraafplaats

Halloweenweekend in Parijs? Naast de Catacomben kan je ook even de beroemde begraafplaats Père-Lachaise bezoeken. Het is dé meest bezochte begraafplaats ter wereld. In totaal kan je er 69.000 graftombes en zerken bezichtigen, van sobere grafstenen tot graven in de vorm van kleine kapelletjes.

En niet alleen de omvang van de begraafplaats is indrukwekkend. Je vindt hier namelijk de laatste rustplaatsen van beroemdheden als Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde en Fréderic Chopin. Ook de minder bekende namen hebben bijzondere excentrieke graven en prachtige tombes. Een bijzondere plek waar je uren kan ronddwalen! En laat ons eerlijk zijn, wandelen over een begraafplaats tijdens Halloween, het is best akelig. Download je gratis reisgids Parijs hier.

Wil je het echt griezelig maken? Ga er dan heen als het al een beetje donker wordt. Neem eventueel een gids mee die je alle spookachtige verhalen kan vertellen. Boek je tickets voor een rondleiding over Père-Lachaise online.

 1. Derry Hallonween Festival

Ierland is dé bakermat van Halloween. En de stad Derry is het centrum van de beste Halloween-feesten van het land. TIjdens het Return of the Ancients Festival viert men negen dagen lang. Je kan zowel op als langs de stadsmuren van Derry-Londonderry allerlei optredens in Halloweensfeer bijwonen.

Verwacht je aan spectaculaire parades, griezelige spooktochten, boeiende workshops, enge films, spookhuizen en een fantastisch vuurwerk. Met een overdaad aan gezinsvriendelijke programma's over het hele festival, is dit een onvergetelijke ervaring die we alleen maar kunnen aanraden!

Durf jij het aan?

 1. Dia de los Muertos: Mexico

Wanneer: 31 oktober tot 2 november

Ooit was het een festival van de Azteken maar tegenwoordig staat het bekend als een Mexicaans feest waarbij men overleden vrienden en familie eert en herinnerd. De officiële Dag van de Doden is de dag van Allerheiligen, maar rondom deze datum worden nog andere festiviteiten georganiseerd. Men versierd zichzelf in bijzondere kostuums en gezichten worden als doodskoppen beschildert.

Wil je graag dit bijzondere festival zelf eens bijwonen? Ervaar Mexico's meest symbolische tradities tijdens deze rondleiding vanuit Mexico-Stad. Kom meer te weten over deze belangrijke gebeurtenis!

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?