Kutná Hora & bottenkapel bezoeken vanuit Praag? Wat te zien + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kutná Hora & bottenkapel bezoeken vanuit Praag? Wat te zien + tips

17 oktober 2022 in Praag0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Kutná Hora en de bottenkapel + waar tickets kopen?

Kutná Hora is een stad gelegen in Centraal Bohemia, zo’n uur rijden vanaf de Tsjechische hoofdstad Praag. Dit kleine stadje bevat een aantal bijzondere bezienswaardigheden en is daarom een grote trekpleister voor toeristen die vanuit Praag een dagtrip willen maken. Zo zijn er in het pittoreske Kutná Hora naast kleine straatjes ook mooie kerken, oude gebouwen en de bijzondere bottenkapel te vinden. Een absolute aanrader voor cultuurliefhebbers dus!

Lees alles over mijn bezoek aan Kutná Hora + hoe je online tickets en tours kan boeken.

Tickets en tours voor de Kutná Hora bottenkapel

Wil je graag vanuit Praag een daguitstap maken naar de Kutná Hora bottenkapel? Boek je tour online vanuit Praag vanaf € 60,50.

Onze tip: Wil je veel zien in Praag? Koop een Praag Welcome Card voor € 72 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Praag voor 72 uur + gratis toegang tot musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De eerste bewoners

In 1142 werd het Sedlec klooster gesticht in de regio van wat nu Kutná Hora is, waarbij de eerste vaste bewoners in het gebied kwamen. Ruim 100 jaar later, in 1260, kwamen Duitsers naar de regio om zilver te mijnen in de berg die ze de Kuttenberg noemden. De berg was onderdeel van het land van het klooster en de abt maakte dan ook gebruik van de zilvermijnen om het territorium van het klooster uit te breiden. Hierbij werden huizen voor de mijnwerkers en hun families gebouwd.

1.2. De Hussietenoorlogen

Bij de tijd dat de Hussietenoorlogen in 1419 uitbraken, was Kutná Hora de tweede grootste stad in Bohemia, na Praag. Ook werd hier toen de koninklijke munterij gesticht en hadden verschillende Boheemse koningen hun favoriete residenties in het gebied. Tijdens de Hussietenoorlogen was er een grote slag om de stad, waarna Kutná Hora overgenomen werd door Jan Žižka. In 1422 werd de stad platgebrand. Kort daarna werd de stad weer volledig opgebouwd en kwam het succes al snel terug.

1.3. Armoede & verval

In 1526 werd Kutná Hora onderdeel van de Habsburg monarchie van Oostenrijk, waarna de voorspoed van de stad verdween en de bewoners grote tegenslagen te verduren kregen. Zo overstroomde de grootste mijn, zorgde de pest en de Dertigjarige Oorlog ervoor dat de stad langzaam geruïneerd werd en trok de Roomse keizer Ferdinand I alle privileges van de stad in. De stad raakte in armoede en verval en in 1770 werd het grotendeels verwoest door een brand. De mijnen waren tegen het einde van de 18de eeuw geheel verlaten.

1.4. UNESCO

Tot 1918 was Kuttenburg het hoofd van het gelijknamige district van Bohemia onder de Oostenrijkse monarchie. Maar na de Eerste Wereldoorlog werd het onderdeel van Tsjechoslowakije. In 1993 werd de stad onderdeel van de Tsjechische republiek en in 1995 werd het centrum van de stad toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 1. Kutná Hora: wat is er te zien?

2.1. Kutná Hora: algemeen

Kutná Hora kent een pittoresk centrum met kleine straatjes, oude huizen en bijzondere gebouwen. Zo zijn de Sint-Barbarakerk en de Onze-Lieve-Vrouwen kerk zeker een bezoek waard, terwijl het Italiaans Hof en de Hrádek je een mooi beeld van de geschiedenis van de regio geven. Toch is de rooms-katholieke bottenkapel de grootste bezienswaardigheid van Kutná Hora.

2.2. De Sint-Barbarakerk

De Sint-Barbarakerk is een grote Gotische kerk met 5 schepen die naast een plaats van eerbied ook een symbool van de rijkdom van de regio vormt. Er werd in 1380 begonnen aan de bouw, maar uiteindelijk werd kerk pas tegen het einde van de 19de eeuw afgemaakt. De kerk is vernoemd naar de patroonheilige van de mijnwerkers, Sint-Barbara, die beweerdelijk meerdere keren de lokale mijnwerkers in momenten van nood geholpen heeft.

Aan de buitenkant heeft de kerk bijzondere dubbele luchtbogen die uitkomen op de torentjes op het dak. Binnen vallen de glas-in-loodramen op, maar er zijn ook emblemen van lokale gilden afgebeeld in het gewelf en de verschillende kapellen tonen mooie fresco’s die scenes weergeven waarin zilver gewonnen wordt en de verwerking naar munten en sieraden.

2.3. De Onze-Lieve-Vrouwe kerk

De Onze-Lieve-Vrouwe kerk stamt uit het begin van de 14de eeuw en was de eerste kerk in de regio die volgens de Frans-gotische stijl werd gebouwd. De kerk was onderdeel van het Sedlec klooster. In de 15de eeuw brandde de kerk tijdens de Husseitenoorlogen af, waarna het voor lange tijd geruïneerd bleef.

In de 18de eeuw werd uiteindelijk besloten om de kerk te herbouwen, waarbij er zo veel mogelijk naar de oude stijl van de kerk gekeken werd die nog te zien was in de delen van de kerk die nog overeind stonden.

2.4. Het Italiaans Hof

Het Italiaans Hof uit de 13de eeuw is de oude munterij van de stad, maar deed ook dienst als een residentie van koning Wenceslas IV. Het gebouw dankt de naam aan de meesters uit Florence die naar de stad gehaald werden om een begin te maken aan het munten van het gemijnde zilver. Het gebouw doet nog steeds dienst als een overheidsgebouw en is ook het stadhuis van Kutná Hora. Daarnaast is het gebouw ook een museum en kan je met een tour de oude munterij, de koninklijke Kapel en de audiëntiezaal bezoeken.

2.5. De Hrádek

De Hrádek is een gebouw uit de 15de eeuw, waar toentertijd de administrator van de koninklijke mijnen verbleef. Tegenwoordig huist het gebouw een museum over het zilver dat in de stad gevonden werd, waar je via 2 verschillende tours de geschiedenis van de mijnen en het verwerken van het zilver kan leren kennen of zelfs een bezoek kan brengen aan één van de oude mijnschachten.

 1. De bottenkapel van het Sedlec

3.1. Het gezegende klooster

In de 13de eeuw kwam de abt van het Sedlec klooster terug van een diplomatische missie in Jeruzalem met een handvol aarde van Golgota. Dit beetje aarde sprenkelde hij over de heilige gronden van de Allerheiligenkapel om het klooster te zegenen. Door deze zegening wilden vele mensen in de grond rond de kapel begraven worden.

Voor een aantal decennia ging dit goed, tot er in 1318 zo’n 30.000 mensen begraven moesten worden na een uitbraak van de pest en de Hussietenoorlogen in de volgende eeuw zorgden er vervolgens verder voor dat er geen plek meer te vinden was op de begraafplaats.

3.2. Botten & schedels

De abt van het klooster liet de huidige 40.000 inwoners van de begraafplaats opgraven en verplaatste deze lichamen naar de kelderkapel. De botten en schedels eindigden hier echter op een grote hoop, tot een eeuw later een monnik de taak kreeg om deze botten uit te zoeken. Hij maakte verschillende kleine hoopjes botten aan de randen van de crypte, zodat er in het midden van de ruimte gewoon gelopen kon worden om eerbied aan de doden te tonen.

3.3. František Rint

In 1870 huurde het Schwarzenberg huis, dat een groot deel van het land om het klooster toe-eigende, houtbewerker František Rint in om de botten nog beter te organiseren. Rint gebruikte de botten en schedels om verschillende beelden en versieringen te maken. Zo maakte hij met alle verschillende botten die in een lichaam te vinden zijn een kroonluchter, maakte hij een afbeelding van het schild van de Schwarzenberg familie met de botten.

 1. Openingstijden van Kutná Hora

Openingsuren: Sint-Barbarakerk

 • De Sint-Barbarakerk is dagelijks geopend.
 • Van november tot en met maart is de kerk tussen 10u en 16u te bezoeken en tussen april en oktober is de kerk van 9u tot 18u geopend.
 • De laatste toegang is een halfuur voor sluitingstijd.

Openingsuren: De Onze-Lieve-Vrouwekerk

 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk is het hele jaar door geopend behalve op heilige zaterdag, goede vrijdag, 24 en 25 december gesloten.
 • De kerk is van april tot en met oktober van maandag tot zaterdag tussen 9u en 17u geopend en op zondag van 12u tot 17u.
 • Van november tot en met maart is de kerk dagelijks tussen 10u en 16u geopend.

Openingsuren: Het Italiaanse Hof

 • Het Italiaans Hof is dagelijks geopend.
 • Tussen november en februari zijn de openingstijden tussen 10u en 16u, in maart en oktober tussen 10u en 17u, en van april tot september is het van 9u tot 18u geopend.
 • Laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd.

Openingsuren: De Hrádek

 • De Hrádek is vanaf april tot november elke dinsdag tot en met zondag geopend.
 • Maandag is de bezienswaardigheid gesloten.
 • In april en oktober is de Hrádek van 9u tot 17u geopend, in mei, juni en september van 9u tot 18u, in juli en augustus van 10u tot 18u en in november van 10u tot 16u.
 • Excursies vertrekken elk half uur.

Openingsuren: De bottenkapel

 • De bottenkapel is het hele jaar door behalve op 24 december geopend.
 • Van november tot en met februari is het dagelijks geopend van 9u tot 16u en in maart en in oktober is het dagelijks geopend van 9u tot 17u.
 • Van april tot en met september is het van maandag tot en met zaterdag geopend van 8u tot 18u en op zondag van 9u tot 18u.
 1. Tickets voor Kutná Hora & de bottenkapel

Koop je tickets ter plaatse aan

Volgende tickets zijn alleen ter plaatse te verkrijgen:

 • Een ticket om de Sint-Barbarakerk te bezoeken kost 60 CZK voor volwassenen of 40 CZK voor kinderen en studenten.
 • Een ticket om de Onze-Lieve-Vrouwekerk te bezoeken kost 30 CZK voor volwassenen of 20 CZK voor kinderen en studenten.
 • Een ticket voor het Italiaans Hof kost 85 CZK voor volwassenen of 45 CZK voor kinderen en studenten.
 • Een ticket voor de Bottenkapel kost 90 CZK voor volwassenen of 60 CZK voor kinderen en studenten.

Tickets voor de Hrádek

Bij de Hrádek kan er gekozen worden uit 3 verschillende tickets. Tickets kunnen online gekocht worden.

Boek een georganiseerde tour door Kutná Hora

Het is ook mogelijk om een begeleide tour door Kutná Hora te boeken, waarbij je onder andere de Sint-Barbarakerk en de Bottenkapel bezoekt. Deze tickets zijn vanaf € 60 online te verkrijgen. De tour wordt zowel in het Engels als in het Spaans aangeboden.

 1. Vermijd de wachtrijen bij de bezienswaardigheden

Kutná Hora is een zeer toeristische stad en in het hoogseizoen wordt het dan ook zeer druk bezocht. Het is dan ook aan te raden om de stad en de bezienswaardigheden in het laagseizoen te bezoeken. Daarnaast is het best verstandig om met een begeleide tour door Kutná Hora mee te gaan, waarbij je toegang krijgt tot bepaalde bezienswaardigheden. Hier en daar geniet je van enkele interessante weetjes over de sites die je bezoekt.

 1. Hoe bereik je Kutná Hora en de bottenkapel?

Wegbeschrijving naar Kutná Hora

Met het openbaar vervoer

 • Kutná Hora is met het openbaar vervoer te bereiken vanuit Praag. Hierbij dien je minstens 1 x over te stappen.
 • De route duurt minstens 2 en een half uur.
 • Het is dan ook aan te raden om met een eigen (huur)auto naar Kutná Hora te gaan, of om met een begeleide bustour (online te reserveren) mee te gaan.

Met de auto

Kutná Hora ligt zo’n 80 kilometer verwijderd van Praag. Via de Route 2 weg doe je er iets meer dan 1 uur en een kwartier over om van Praag naar Kutná Hora te rijden.

Wegbeschrijving naar de bottenkapel

Wandel naar de bottenkapel vanaf Kutná Hora

De bottenkapel ligt zo’n 2 kilometer van het centrum van Kutná Hora vandaan. Dit is in ongeveer een halfuur lopen te bereiken en het is dan ook goed lopend te bereiken.

Liever met de auto?

Vanaf Kutná Hora is het enkele minuten rijden naar de Bottenkapel. Hier kan naast de bottenkapel parkeren bij de Parkovištĕ Zámechká op Zámechká 284 03 Kutná Hora. (bekijk de ligging).

 1. Praktische info voor je bezoek aan Kutná Hora

 • Kutná Hora is een normaal stadje waar je ook op verschillende plekken eten en drinken kan kopen.
 • Desondanks is het aan te raden om zelf eventueel wat eten en een fles water mee te nemen zodat je in ieder geval wat bij hebt.
 • De verschillende bezienswaardigheden in Kutná Hora hebben andere openingstijden en het is aan te raden om vooraf een planning te maken, zodat je niet voor een dichte deur terecht komt.
 • Bij de bottenkerk vind je ook een klein winkeltje waar je kleine souvenirs kan kopen.
 • Sinds januari 2020 is het verboden om foto’s van de kapel te maken.
 • Meer info op de website.
 1. Filmpje: sfeer opsnuiven Kutná Hora

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Kutná Hora? Dan laten we graag alvast enkele prachtige sfeerbeelden van het pittoreske Kutná Hora zien. Onderstaand filmpje bewijst nog maar eens waarom je aan deze stad zeker een bezoekje moet brengen!

 1. Op reis naar Praag? Download je gratis stadswandeling

Graag zoveel mogelijk zien van Praag? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Praag. Ideaal om Praag volledig te verkennen op eigen tempo. Wandel zo door de 3 belangrijkste stadsdelen en mis geen enkele highlight! Nog meer ontdekken van Tsjechië? Download onze gratis preview reisgids Tsjechië!

Tsjechië & Slowakije

Gratis wandeling Praag downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?