Premium

Wandeling Sint-Amandsberg en Campo Santo

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Onderdeel van de betalende reisgids

Wandeling Sint-Amandsberg en Campo Santo

  • Startpunt: Achterstraat 20, Sint-Amandsberg
  • Eindpunt: Campo Santo, Sint-Amandsberg
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 2,1 km
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Aan de rand van Gent en volledig vergroeid met de stad ligt de deelgemeente St-Amandsberg. Toeristen besteden er weinig aandacht aan, nochtans ligt het op amper een boogscheut van het centrum en telt het een paar unieke bezienswaardigheden.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Wandeling Gent: Sint-Amandsberg en Campo Santo

Deze wandeling (2,1 km) brengt je naar de begraafplaats van Sint-Amandsberg die naambekendheid heeft als Campo Santo waar bekenden en historisch belangrijke personen er een laatste rustplaats hebben. En we nemen je meer naar één van de mooiste van de 12 begijnhoven in België. Een beetje fierheid op het Gentse patrimonium is hier niet ongepast. Tussendoor laten we je graag meelezen over soms bizarre weetjes over beide plaatsen.

Campo Santo, een openluchtmuseum

De begraafplaats van Campo Santo ligt aan de Sint-Amanduskerk van St.-Amandsberg. Campo Santo was één van de eerste begraafplaatsen in de regio waar ook vrijzinnigen een eervolle laatste rustplaats konden krijgen. Als inspiratie diende het Parijse Père-Lachaise waar ook een heuvel op de begraafplaats ligt.

Heel wat kunstenaars en zakenlieden gaven de voorkeur aan Campo Santo en deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen. Het aantal beschermde grafmonumenten bedraagt inmiddels meer dan 130 (in 2017).

Groot Begijnhof Sint-Amandsberg

Als je het Groot Begijnhof van St.-Amandsberg binnenkomt, waan je je plots in een ander tijdperk. Het ademt nog altijd, zij het na enkele restauraties, de sfeer uit van toen. Er zijn twee toegangspoorten en de omwalling van iets meer dan 1 kilometer lang is nog volledig intact. Met de wirwar van kleine straatjes doet het soms wel lijken op een doolhof, maar wie beetje oriëntatiegevoel heeft, kan niet verloren lopen.

Ga je op stedentrip naar Gent en weet je niet waar te overnachten? Bekijk onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Gent.

Gent

Gratis preview reisgids downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Gent

Ontdek Gent via 7 uitgewerkte wandelroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Route op de kaart


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 april 2023 - Bart Dequeker

Prachtige wandeling. Een aanrader

- 18 februari 2023 - sylvia cambier

Interessante tips om Gent te verkennen. Vooral Campo Santo was indrukwekkend!

- 8 november 2022 - Lionel.mangodt

Top! Leuk om mee te nemen als gidsbundel. Dank!

- 22 oktober 2022 - dirk decuypere

Een heel mooie dag beleeft in Gent. In de voormiddag Campo Santo bezocht en in de namiddag de tentoonstelling van Wouter Deprez in de st Pietersabdij. Dankzij de reisgids wisten we waar de pareltjes zijn die we anders voorbij zouden lopen. (bijna) alles te voet maar veel gezien.

- 16 februari 2022 - Christine Missiaen

Mooie wandeling

Gratis preview reisgids downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?