Dé 11 x top bezienswaardigheden in Ierland + tips & info en reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 11 x top bezienswaardigheden in Ierland + tips & info en reisgids

25 juli 2023 in Ierland9 reacties

Bij een bezoek aan Ierland kan je je verwachten aan veel oude kloosters en kastelen, prehistorische sites en een adembenemende natuur. Ze dragen allemaal bij tot die bijzondere aantrekkingskracht van Ierland die het land zo een bijzondere bestemming maken.

Ben je van plan om Ierland te bezoeken? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien bij jouw rondreis.

Inhoud artikel

 1. Guinness en literatuur in Dublin

Dublin is de hoofdstad van de Ierse Republiek en in de meeste gevallen je eerste stop bij je bezoek aan Ierland. Hoewel er tijdens herstructureringen in de jaren 60 heel wat oude gebouwen verloren zijn gegaan, heeft de stad toch een deel van haar charme kunnen bewaren.
Er is heel wat te zien, zoveel zelfs dat we er een apart blogartikel over de bezienswaardigheden in Dublin hebben.

Al heel snel onze grootste aanraders: het Book of Kells in Trinity College, de grauwe gevangenis Kilmainham Goal, de crypte van Christ Church Cathedral en natuurlijk ook een bezoek aan een karaktervolle Ierse pub om van een authentieke Guinness te genieten.

 1. Titanic en the Troubles in Belfast

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland, het deel van Ierland dat hoort bij het Verenigd Koninkrijk. Ze werd heel lang geassocieerd met het geweld van de Noord-Ierse burgeroorlog, en hoewel hier nog steeds sporen van in de stad te vinden zijn (denk aan de vele 'murals' of muurschilderingen), wil Belfast zich meer en meer als hippe bestemming op de kaart zetten.

Dat doet ze onder meer via haar band met de legendarische Titanic, die hier begin 20ste eeuw gebouwd werd, in de kijker te zetten. Meer info over Belfast kan je in dit artikel lezen.

 1. Basaltzuilen en reuzen van de Giant's Causeway

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. De bijzondere basaltzuilen zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker.

De causeway (padweg) zou volgens de legende aangelegd zijn door de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill, die een uitdaging was aangegaan om te vechten met de Schotse reus Benandonner. Om tot bij hem te komen, legde Fionn een pad naar Schotland aan, over het water heen. Toen Fionn zag hoe sterk Benandonner was, vluchtte hij terug naar Ierland. Oonagh, de vrouw van Fionn, verkleedde Fionn daarop als baby en legde hem in een wieg. Toen Benandonner, die Fionn achterna gekomen was, zag hoe groot de “baby” was, raakte hij in paniek, want hoe groot moet de vader dan wel niet zijn? Hij zette het op een lopen, en vernietigde bij zijn vlucht de causeway.

De Giant’s Causeway komt overeen met een Schots gebied met basaltzuilen, aan Fingal’s Cave op het eiland Staffa. Dit heeft waarschijnlijk de legendes gevoed. Het is een erg bijzonder landschap, dat bijna buitenaards aanvoelt.

Zowel vanuit Dublin als Belfast kan je een georganiseerde dagtrip naar de Giant's Causeway maken. Klik hier voor meer info en tickets.

 1. De Cliffs of Moher

Een ander natuurfenomeen, deze keer in de Ierse Republiek, zijn de Cliffs of Moher. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 m naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 m, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, gesponsord met Europees geld, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

Ook de Cliffs of Moher zijn met een georganiseerde dagtrip te bezoeken. Meer info vind je hier.

 1. De prachtige Ring of Kerry

De Ring of Kerry is een 179-kilometer lange toeristische route die je door het County Kerry brengt. Het begin van deze route is gelegen in Killarney en staat garant voor fantastische uitzichten onderweg. Langs deze route zijn er ook heel wat bezienswaardigheden te vinden. Ook over de bezienswaardigheden Ring of Kerry hebben we een apart artikel.

 1. Het afgezonderde Dingle Peninsula

De kustlijn van het Dingle Peninsula is een bijzondere mix van kliffen en zandstranden. Zoals je zal merken bij je bezoek, barst deze streek van de Ierse geschiedenis, taal en cultuur. Bijzondere bouwstructuren, zoals de eeuwenoude 'beehive'-hutten, wisselen af met adembenemende landschappen, terwijl je je rijkunsten kan testen op de kronkelende wegen.
Lees meer over ons bezoek aan het Dingle schiereiland.

 1. Newgrange & Knowth: ganggraven van meer dan 5000 jaar oud!

Newgrange is een antiek ganggraf dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werd. Rondom de heuvel vind je 97 grote stenen, waarvan enkelen gegraveerd zijn met megalithische kunst. Deze plek werd vroeger beschreven als “enkel een ganggraf”, maar archeologen geloven nu dat de site veel meer was dan dat, en een belangrijke functie had in het leven van de bevolking die hier woonde.

Newgrange ligt in de vallei van de Boyne-rivier, waar nog heel wat andere neolithische graven werden gevonden, zoals Knowth. Beide graven zijn enkel met een shuttlebusje te bereiken, vanuit het bezoekerscentrum in Bru Na Boinne. Voor Newgrange kun je online tickets bestellen; Knowth is "first come first served". Zelfs al geraak je niet naar de sites zelf, het bezoekerscentrum bevat een uitstekende tentoonstelling waar de geschiedenis van de bouwers wordt verteld. Je vindt er ook een indrukwekkende replica van de ondergrondse gang in Newgrange. Een tour online boeken klik hier.

 1. Op bezoek bij Luke Skywalker op de Skellig Islands

De Skellig Islands zijn twee ruige eilandjes op ongeveer 13 km ten westen van de Ierse kust. Het grootste van de twee eilanden (en het enige eiland dat toegankelijk is voor het publiek) is Skellig Michael, ook wel bekend als Great Skellig. Samen met Little Skellig is het een belangrijk toevluchtsoord voor vogels.

Skellig Michael staat niet alleen bekend als vogelbroedplaats, maar wordt vooral bezocht voor de restanten van een klooster uit de 6de eeuw. Dit UNESCO Werelderfgoed ligt op 160 m hoogte, en is te bereiken via 618 steile trappen. Voor de rest zijn er geen toeristische voorzieningen. Je kan er enkel met de boot naartoe, afhankelijk van de weersomstandigheden en je moet op voorhand je ticket reserveren.

Star Wars-fans zullen Skellig Michael overigens herkennen als Ahch-To, de plek waar Luke Skywalker zich schuilhoudt in The Force Awakens en The Last Jedi.

 1. 'Les Lacs du Connemara' en Kylemore Abbey

De regio van Connemara staat gekend voor haar bergen, moerassen, heide, weides en bossen. Ohja, en er zijn ook veel meren, zoals Michel Sardou ook weet. In 1980 werd er een nationaal park gecreëerd waar een groot deel van de regio deel van uitmaakt. Bezoekers kunnen er de prachtige natuur en bijzondere turfgeschiedenis van de streek verkennen via diverse wandelingen van verschillende lengte.

In de regio is ook Kylemore Abbey gelegen. Kylemore Abbey en haar Victoriaans ommuurde tuinen zijn iconische trekpleisters. De abdij, een Benedictijns Klooster dat opgericht werd op het domein van Kylemore Castle, werd speciaal in het leven geroepen om Belgische nonnen uit Ieper op te vangen, die op de vlucht waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het klooster was erg lang een meisjesschool. Je kan nu de gerestaureerde kamers van het klooster bezoeken en door de tuinen kuieren, of wandelingen maken op het meer dan 400 hectare grote landgoed. Een tour boeken? Klik hier voor info.


 1. De Troubles en historische stadsmuren van (London)Derry

(London)Derry is een stad aan de grens met Ierland en Noord-Ierland en maakt deel uit van Noord-Ierland. De stad staat vooral bekend voor haar rol tijdens 'The Troubles', de onrust tussen de katholieken en de unionisten. In 1972 vond hier Bloody Sunday plaats, een bloedige schietpartij waarbij 14 Ierse jongens en mannen tijdens een vredevolle maar verboden protestactie voor meer burgerrechten neergeschoten werden door de Britse garde.

(London)Derry is ook bekend om haar historische stadsomwalling uit de 17de eeuw. Een wandeling over de muren brengt je sowieso langs de verschillende wijken en hun tegenstellingen.

 1. Wandelen in de Wicklow Mountains en Glendalough

Iets minder afgelegen ligt Glendalough, een kloosternederzetting uit de 6de eeuw. Pittoresk gelegen in een vallei met 2 meren, in het hart van de Wicklow Mountains, kan je in Glendalough nog enkele interessante ruïnes bewonderen, zoals de toegangspoort, de typisch Ierse ronde toren, en de resten van een kathedraal, het huis van de priesters en een aantal kerken.

De toegang tot het bezoekerscentrum is betalend, maar de site zelf is gratis. Je kan er ook fijn wandelen: een ontspannende wandeling langs het kleinste meer, of een meer uitdagende trektocht tot bij de omringende verlaten mijnen. Een tour ernaar kan je online boeken.

 1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 14 november 2023 - Herwig Vande Voorde

De gids geeft veel en interessante tips voor een mooie rondreis, maar de wegaanduidingen zijn in de praktijk zeer moeilijk bruikbaar gebleken. Voor Ierland zijn de postnummers een zeer interessante en werkzame manier om met auto-GPS-systemen een passende reisweg te bekomen - precies naar de gewenste bestemming. GPS-coördinaten zijn dat niet.

- 18 maart 2021 - Missinne Werner

Heel nuttige en overzichtelijke Gids! Altijd goed te gebruiken om bezoeken voor te bereiden! Bedankt!

- 30 december 2019 - Kers

Weer een duidelijke, overzichtelijke en mooie reisgids! Zoals jullie altijd hebben! zeer tevreden, en raad dit aan bij anderen

- 30 december 2019 - Guy

Zoals gebruikelijk een waardevol reisdocument. Thx.

- 10 december 2019 - emmanuel moonen

handige gids met veel nuttige informatie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?