Van Gogh in de Provence: route + bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Van Gogh in de Provence: route + bezienswaardigheden

5 april 2024 in Provence0 reacties

De Provence in Zuid-Frankrijk is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met kunstenaar Vincent van Gogh. De wereldberoemde schilder kwam in het jaar 1853 in Zundert ter wereld maar heeft ook de Provence voorzien van een waardevolle nalatenschap. Gelukkig is er nog veel bewaard gebleven uit deze tijd.

Van Gogh is nog duidelijk waarneembaar in de Provence. Deze bijzondere bezienswaardigheden vind je door gebruik te maken van de speciaal geselecteerde routes. Zo kom je niet alleen op de mooiste plekjes van de Provence, maar kom je ook alles te weten over van Gogh’s schilderijen én de plaatsen waar hij verbleef.

Tours door de Provence in teken van Van Gogh

Wil je graag alles over Van Gogh en zijn leven in de Provence te weten komen? Dan raden we je aan om met een tour mee te gaan door de Provence, zo kom je langs verschillende plekken en krijg je extra info door een gids.

Inhoud artikel

 1. Van Gogh wandelroutes in Arles en Saint-Rémy

Vincent Willem van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse Zundert. De schooljaren van de kunstenaar waren woelig en kende weinig structuur. Vincent was een middelmatige leerling maar bleek wel over een talenknobbel te beschikken. In deze tijd maakte hij zich de talen Duits, Engels en Frans eigen. Van Gogh’s oom bezat een kunsthandel in Den Haag waar Vincent als 16-jarige jongen in dienst kwam.

Toen deze later fuseerde met Goupil & Cie werd de wereldberoemde kunstenaar overgeplaatst naar Brussel en Londen. De liefde en aanleg voor kunst kwam pas echt toen van Gogh schilderlessen nam bij zijn neef Anton Mauve, tevens een gerespecteerde Nederlandse kunstschilder. In 1886 vertrok hij vanuit Drenthe naar Parijs om vervolgens in 1888 aan te komen in Arles in de Provence.

 1. Bezienswaardigheden in de Provence

De Provence in Zuid-Frankrijk bestaat uit tal van prachtige dorpen waar je het Franse leven niet alleen ziet en ruikt, maar ook écht beleeft. De dorpen die belangrijk zijn geweest voor van Gogh’s periode in de Provence zijn natuurlijk Arles, maar ook in Saint-Rémy de Provence vind je fantastische routes die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengen.

 • Dat zijn bijvoorbeeld de favoriete cafés, restaurants en hotels van de kunstschilder. De route voert je ook langs plaatsen en objecten die je kunt herkennen van Van Gogh’s schilderijen.
 • Ook het hospitaal Saint-Paul de Mausole, waar de schilder verbleef tijdens zijn depressieve periode, is toegevoegd aan deze routes. Het hospitaal bestaat nog steeds en herbergt tevens een tentoonstelling en expositie die geheel in het teken staat van Vincent van Gogh.
Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
 1. Van Gogh wandelroutes in Arles en Saint-Rémy

Van Gogh vind je natuurlijk overal in de Provence maar met name de steden Arles en Saint-Rémy bieden je de leukste routes en bezienswaardigheden. In Arles kun je de hoogstandjes van Van Gogh het beste ontdekken door gebruik te maken van de wandelroute door de stad Arles.

 • Deze stadswandeling door Arles brengt je op behoorlijk wat bijzondere plaatsen zoals het beroemde Gele Huis en Café de la Gare.
 • Ook Saint-Rémy heeft veel te bieden als het aankomt op bezienswaardigheden. In dit dorpje kom je via de wandelroute onder andere langs het Saint-Paul de Mausole. (zie hier voor meer info)

Wil je graag mee met een tour door Provence? Kijk hieronder

 1. Arles: Van Gogh bezienswaardigheden

Het is een aanrader om voldoende tijd uit te trekken voor de wandelroute door Arles. De stad zit namelijk bomvol met mooie plekjes die als vanzelfsprekend zijn gerelateerd aan de bijzondere kunstenaar. We hebben een aantal van deze bezienswaardigheden voor je op een rij gezet:

1. L'Hotel Dieu

 • Dit betreft het gasthuis waar Vincent verbleef nadat hij in 1888 zijn oor afsneed. Volgens sommige betrof het van Gogh’s gehele oor, volgens andere ging het om “slechts” zijn oorlel.
 • De reden van zijn daad was een discussie met Mauve. Het gasthuis doet nu dienst als cultureel centrum en draagt de naam Espace van Gogh. De destijds aanwezige binnentuin werd door de kunstschilder op doek vastgelegd. Het schilderij draagt de naam Tuin van Maison de Santé.
Weetje: Een leuke wetenswaardigheid over van Goghs verblijf in L'Hotel Dieu is dat hij ook zijn toenmalige dokter Félix Rey schilderde. Rey vond het portret echter niet mooi en gaf het weg..

2. La Maison Jaune

 • Het Gele Huis is misschien wel één van de meest bekende van Gogh bezienswaardigheden in Arles. Dit betreft de woning van de kunstenaar op de hoek van Stalingrad avenue in Arles. Vincent van Gogh wilde hier een commune voor kunstschilders beginnen, maar heeft er uiteindelijk alleen samengewoond met Gauguin.
 • Het Gele Huis is bijzonder om te zien, zeker als je weet dat het zonnebloemenschilderij van van Gogh hier is gemaakt. Je kan het schilderij bezoeken in de National Gallery in Londen.

3. Pont de Langlois

 • Net buiten de stad vind je nog een bijzondere plek die de kunstenaar heeft vastgelegd op één van zijn vele doeken. Het betreft de brug van Langlois. Deze loopt over het kanaal van Arles. Deze bezienswaardigheid is echter vervangen door een nieuw exemplaar. Dat komt omdat de brug tijdens de oorlog werd beschadigd.
 • Maar, als je de plaats vergelijkt met het gelijknamige schilderij van Vincent van Gogh, kun je nog behoorlijk wat gelijkenissen vinden. Je kan dit schilderij bekijken in het Kröller Müller museum.

4. Alyscamps in Arles

 • De route met bezienswaardigheden brengt je ook langs Alyscamps. Deze laan kun je zelfs nog bewandelen en bevindt zich net buiten het centrum van Arles.
 • De laan met populieren werd maar liefst 4 x door van Gogh geschilderd. Mede door de prachtige kleurschakeringen en de aanwezigheden van Romeinse graftombes. Bekijk ze hier
Weetje: Van Gogh’s huisgenoot in La Maison Jaune ook 2 schilderijen aan de wand had hangen. Je vindt deze plek in Arles aan de Avenue des Alyscamps.

5. Amfitheater

 • Het amfitheater wordt ook wel de Arena van Arles genoemd. Hier werden destijds stierengevechten gehouden die de kunstenaar regelmatig bezocht. Hoe dat eraan toeging zie je terug in het doek dat van Gogh maakte van het aanwezige publiek.
 • Op het schilderij Arena in Arles zie je goed zijn positie én kun je tevens een stukje van de arena zelf waarnemen. Het amfitheater is opengesteld voor bezichtiging. Je vindt de Arena van Arles aan de Rond-point des Arenes (meer info op de website).
 1. Van Gogh bezienswaardigheden in Saint-Rémy de Provence

Van Gogh’s verblijf in deze stad stond vooral in het teken van zijn opname in de kliniek Saint-Paul de Mausole. Van Gogh werd hier behandeld voor een psychiatrische aandoening nadat hij zijn oor had afgesneden in Arles na een uit de hand gelopen gesprek met Mauve.

Saint-Rémy en het omliggende gebied is een belangrijke inspiratie geweest voor veel beroemde werken van de kunstschilder. De locaties zijn nog steeds te bezoeken en vormen een echte bezienswaardigheid in de Provence.

1. Saint-Paul de Mausole

De inrichting waar Vincent van Gogh zich vrijwillig liet behandelen en opnemen was eigenlijk een klooster. In de kliniek kwam hij onder behandeling van Théophile Peyron te staan. Vanuit deze psychiatrische inrichting heeft de Nederlandse kunstschilder veel van zijn bekende werken gemaakt.

Hij bezat binnen de kliniek zelfs zijn eigen atelier. In de eerste periode van zijn verblijf maakte van Gogh vooral replica’s van grootmeesters die hij bewonderde. Voorbeelden zijn Rembrandt en Delacroix.

Ook schilderde van Gogh de binnentuin van Saint-Paul de Mausole. Pas toen hij wat langer in het klooster verbleef trok de kunstschilder erop uit de omgeving in. Hij schilderde onder andere het korenveld met cipressen en de rijkelijk aanwezige olijfgaarden met bijbehorende bomen. Het klooster doet nog steeds dienst als kliniek en is te bezoeken. Je kunt de kamer bekijken waarin Vincent van Gogh verbleef. Je vindt Saint-Paul de Mausole aan Chemin Saint-Paul in Saint-Rémy de Provence.

2. Court Est

Dit betreft een straat in het stadje wiens naam later, in 1891 om precies te zijn, is aangepast naar Boulevard Mirabeau. Voor deze tijd werd de hoofdstraat ook wel Rue Menders genoemd. Vincent van Gogh’s schilderijen "De Stratenmakers" en "De grote platanen" horen bij Court Est. Deze plaats is nog steeds te bezoeken en is dan ook een echte bezienswaardigheid in Saint-Rémy de Provence.

Het huidige adres van de straat is Boulevard Mirabeau (zie ligging op de map).

3. Uitzicht op het Korenveld vanuit Saint-Paul de Mausole

In de inrichting waar Vincent verbleef, had hij vanuit het raam van zijn kamer een uitzicht op een veld met koren. De Alpilles vormde het achtergronddecor van het korenveld zoals je ook terug kunt zien in de vele schilderijen die hij hiervan heeft gemaakt. In vrijwel elk jaargetijde maakt van Gogh een ander doek van het uitzicht.

Schilderijen die hij hier gemaakt heeft zijn onder andere: "Korenveld bij Zonsopgang", "Landschap met Korenschelven" en "Korenveld na een storm". Je kunt deze locatie nog steeds bezoeken maar het uitzicht is niet meer exact hetzelfde als dat de kunstenaar deze destijds had. Je vindt de locatie op Chemin Saint-Paul. Gebruik je een navigatiesysteem? Dan kun je ook het adres Avenue Dr Edgar Leroy ingeven.

 1. De Provence in Zuid-Frankrijk ademt van Gogh

Ben je enthousiast geworden over de vele bijzondere bezienswaardigheden? Plan dan een mooie route door de Provence in Zuid-Frankrijk.

Je maakt niet alleen kennis met het mooie landschap, maar begrijpt ook beter waar van Gogh de inspiratie voor veel van zijn doeken heeft opgedaan. Daarnaast kom je op interessante plaatsen en de meest mooie plekjes die anders verborgen voor je zouden zijn gebleven.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Provence

Duur5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 960 km tot Gordes, vanaf Utrecht is het 1450 km, reken op 9 à 12 uur rijden
Openbaar vervoerMet de trein naar de Provence? Boek hier je treintickets
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Provence zijn:
Tours en activiteiten
 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?