Hoe best de Olympische Spelen 2024 in Parijs bezoeken? Alle info, tips + hotels

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe best de Olympische Spelen 2024 in Parijs bezoeken? Alle info, tips + hotels

13 juni 2023 in Parijs0 reacties

Alle info voor je bezoek aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs + verblijftips

In de zomer van 2024, zullen de Olympische Spelen opnieuw plaatsvinden in de Franse hoofdstad Parijs. Precies honderd jaar nadat Parijs voor het laatst de Olympische Spelen organiseerde in 1924! Of je nu een echte sportfanaat bent of niet, het is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring.

Ontdek in deze blogpost alles over de Olympische Spelen 2024 in Parijs: wanneer vinden ze plaats, wat zijn de belangrijkste wedstrijdlocaties, waar kan je tickets kopen en waar kan je het best overnachten?

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

  1. Olympische Spelen 2024 in Parijs: wanneer?

De Olympische Spelen van 2024 zullen plaatsvinden in Parijs. De Franse hoofdstad werd gekozen als de gaststad tijdens de 131e sessie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 13 september 2017 in Lima, Peru. Parijs zal voor de derde keer de Spelen organiseren, na eerdere geslaagde edities in 1900 en 1924. In 2024 is het precies 100 jaar geleden dat de Franse hoofdstad de Olympische Spelen organiseerde.

Bekijk hieronder een fragment van de Olympische Spelen in 1924

De Olympische Spelen van 2024 zullen ook samenvallen met de Paralympische Spelen (voor sporters met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking), die ook in Parijs zullen worden plaatsvinden. Het evenement zal een breed scala aan sporten omvatten en atleten van over de hele wereld verwelkomen om deel te nemen aan deze internationale viering van sport. Frankrijk wil dat deze Olympische en Paralympische Spelen innovatief en groots zijn, maar tegelijk ook duurzaam en toegankelijk voor iedereen.

  1. Wanneer vinden de Olympische Spelen 2024 in Parijs plaats?

  • De Olympische Zomerspelen 2024 worden gehouden van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024.
  • De openingsceremonie van de Olympische Spelen zal plaatsvinden op vrijdag 26 juli op de Seine.
  • De competities voor voetbal en rugby beginnen echter op 24 juli en het handbaltoernooi op 25 juli.
  • De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot 8 september 2024.
  • De openingsceremonie voor de Paralympische Spelen vindt plaats op de Champs-Élysées richting de Place de la Concorde op 28 augustus.

VERBLIJFTIP: Boek zo snel mogelijk een hotel in Parijs! Als je te lang wacht met het boeken van een hotel, kan het zijn dat de meest gewilde hotels al volgeboekt zijn. Bovendien hebben de hotels de neiging om hun prijzen te verhogen. Hoe meer op voorhand je een hotel boekt hoe beter dus!

  1. Openingsceremonie Olympische Spelen 2024

Voor de eerste keer in het hart van de stad

De openingsceremonie is een grootschalige ceremonie die iedere keer plaatsvindt aan het begin van de Olympische Spelen om het officiële startpunt van het evenement te markeren. Het is een spectaculaire viering van de cultuur, sport en nationale identiteit van het gastland.

De openingsceremonies zijn altijd speciale evenementen, maar die voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs worden weliswaar onvergetelijk. Het is de allereerste keer dat een openingsceremonie buiten plaatsvindt en niet in een stadion. Eerst was er sprake van een opening in het Stade de France (het grootste stadion van Frankrijk), maar de opening zal nu plaatsvinden op de rivier de Seine. Hoe mooi is dat?

  • Tijdens de openingsceremonie zullen er maar liefst 160 boten over de Seine varen met de deelnemende atleten. Zij zullen gekleed zijn in hun nationale sportkleding en de vlag van hun thuisland vertegenwoordigen.
  • De boten vertrekken aan de Pont d’Austerlitz (bekijk ligging) en volgen een 6 kilometer lang parcours langs iconische bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame, het Louvre en de Eiffeltoren naar het eindpunt bij Pont d'Iéna (bekijk ligging).
  • Uiteindelijk zal er een ‘Grande Finale’ zijn bij Place du Trocadéro (het mooiste uitkijkpunt op de Eiffeltoren).
  • Verder worden er op verschillende locaties in de stad indrukwekkende lichtshows, dans-en muziekoptredens en andere spectaculaire activiteiten gegeven.

Voor dit onvergetelijke evenement wordt niet minder dan 600 000 mensen verwacht. Ook jij kan een plekje langs de kades van de Seine bemachtigen. Voor een staanplaats aan het begin van de parade, betaal je €90. Afhankelijk van waar je gaat zitten langs het parcours, betaal je tussen de €900 en 2700€.

Op onderstaand filmpje krijg je alvast een idee van hoe de openingsceremonie er zal uitzien

  1. Een Olympisch Dorp voor de atleten

Voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs zal er ook een Olympisch Dorp aangelegd worden. Dit is het middelpunt van de Olympische Spelen en ligt ongeveer 7 kilometer ten noorden van het centrum van Parijs.

Het dorp wordt gebouwd in de Parijse wijken Saint-Denis, Ile Saint-Denis en Saint-Ouen en ligt het op minder dan 2 kilometer van het Stade de France. De atleten worden kunnen hier overnachten, trainen en natuurlijk ook tussendoor even ontspannen.

LEESTIP: Ga jij ook supporteren tijdens de Olympische Spelen in Parijs? Download alvast je gratis reisgids Parijs en zie de mooiste plekjes van de lichtstad.

  1. Waar vinden de Olympische Spelen in 2024 plaats?

De Olympische en Paralympische Spelen van 2024 vinden voornamelijk plaats in de stad Parijs en de voorsteden. In totaal zijn er 35 verschillende locaties waar 28 Olympische sporten worden gehouden binnen een straal van 10 km, zoals les Yvelines, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne en Seine-Saint-Denis.

De meest iconische bezienswaardigheden van Parijs worden gedurende deze periode omgevormd tot spectaculaire wedstrijdlocaties in het hart van de stad.

Hier zijn alvast de belangrijkste locaties voor de Olympische Spelen in Parijs

LocatieSport
Stade de FranceAtletiek (baan- en veldonderdelen), rugby
Champs-ÉlyséesWielrennen (wegwedstrijden en tijdritten)
Château de VersaillesPaardensport (dressuur, eventing, springen)
EiffeltorenBeach Volleybal
Place de la ConcordeSkateboarden, breakdance, 3x3 basketbal, BMX freestyle
Paris La Défense ArenaZwemmen, waterpolo
Parc des PrincesVoetbal
Stade Roland GarrosTennis, boksen
Seine en het Lac de Vaires-sur-MarneMarathon zwemmen, triatlon, roeien en kanovaren
Les InvalidesBoogschieten, atletiek, wielrennen
Champ de MarsJudo, worstelen
Bercy ArenaBasket, artistieke gymnastiek, trampoline
Yves-du-Manoir StadiumHockey

Wedstrijden verspreid over heel Frankrijk

Naast de verschillende sportlocaties in en rondom Parijs zullen er ook andere locaties in Frankrijk worden gebruikt voor sportevenementen tijdens de Olympische Spelen. Het centrum van Parijs speelt natuurlijk de belangrijkste rol, maar ook op andere locaties in Frankrijk en zelfs in de overzeese gebieden zullen belangrijke wedstrijdonderdelen plaatsvinden.

  • Zo worden de zeilwedstrijden gehouden in Marseille.
  • Er zal niet alleen in Parijs, maar ook in de stadia van Bordeaux, Lyon, Saint-Etienne, Nice, Nantes en Marseille gevoetbald worden.
  • Het handballen vindt dan weer plaats in Lille.
  • De surfwedstrijd zal plaats vinden op een van de mooiste plekken ter wereld: de golfen van Teahupo'o voor de kust van het Franse eiland Tahiti.

Plattegrond van Parijs met de locaties van de Olympische Spelen

  1. Hoe en waar tickets kopen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs?

Voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs zijn er meer dan 10 miljoen tickets beschikbaar. Je kan deze alleen aankopen via de officiële website van de Olympische Spelen (bekijk tickets hier).

Vanwege de grote belangstelling en vraag, zal de kaartverkoop voor het grote publiek in verschillende fases verlopen waarbij de eerste twee verkoopfases via een loting zal gaan (deze hebben reeds plaatsgevonde). Zo heeft iedereen evenveel kans om tickets voor de Olympische Spelen in Parijs te bemachtigen.

Je hebt de mogelijkheid om combitickets te kopen waarbij je verschillende sporten kan bekijken of je kan ook gewoon losse kaartjes aankopen om jouw favoriete sportwedstrijd bij te wonen. De prijzen voor alle Olympische sporten beginnen bij 24€ en kunnen oplopen tot 980€. De specifieke prijzen van de kaartjes zijn afhankelijk van de gekozen sportcategorie en sessie. Bekijk hier de officiële ticketprijzen.

  • December 2022: start van de registratie voor loting, pakketten voor meerdere evenementen
  • Februari 2023: eerste ronde van loting, pakketten voor meerdere wedstrijdsessies
  • Mei 2023: tweede ronde van loting, verkoop van losse tickets
  • Einde van 2023: verkoop van alle nog resterende tickets (zonder loting)

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Lotto Belgium House: place to be voor de fans

Heb je toch geen kaartjes kunnen bemachtigen, of heb je geen zin om je blauw te betalen? Dan kan je toch overwegen om naar Parijs te gaan en de Olympische sferen op te snuiven tegen een betaalbare prijs. Meer nog, je kan de olympische sfeer mee opsnuiven met het Belgium Team en meevieren met de medaillewinnaars!

Op 10 minuten wandelen van de Champs-Elysées en de Arc de Triomph, ligt Les Salons Hoche, de locatie van het Belgian House. In het Lotto Belgium House kan je de sportwedstrijden op groot scherm volgen terwijl je geniet van een lekker pakje friet en een Belgische pint. Nadien kan je ook nog van een meet & greet met de Team Belgium atleten meepikken. Er worden ook regelmatig medailles uitgedeeld.

  • Van 10u ‘s ochtends tot 3u ‘s nachts wordt het Lotto Belgium House the place to be.
  • Een dagpas kost je 15€, een avondpas 25€, telkens met een drankje inbegrepen.
  • Tickets kan je bestellen op de website.
Voor de Nederlanders onder ons is er het TeamNL Huis (voorheen het Heineken Holland House).
  1. Boek je hotel in Parijs op voorhand

De Olympische Spelen in Parijs is een uniek en populair evenement. Ben je van plan om ter plekke te overnachten? Of misschien wil je er een uitje van maken? Dan raden we aan om zo veel mogelijk op voorhand je verblijf te boeken. Waar je best gaat overnachten in Parijs, is afhankelijk van welke Olympische sporten je wilt bijwonen, hoeveel je van plan bent te bezoeken en hoe lang je er zal verblijven.

  • De meeste evenementen vinden plaats in het centrum van Parijs rond de Eiffeltoren, Invalides en Place de la Concorde. Handig om je verblijf in de buurt van deze iconische bezienswaardigheden te zoeken.
  • Houd er echter wel rekening mee dat de meeste wegen in de buurt van de Spelen geblokkeerd zullen zijn en dus niet (makkelijk) bereikbaar zijn met de auto of taxi’s.
  • Je kan ook een accommodatie aan de Seine boeken en pendelen via Batobus.
  • Liever uit het centrum overnachten om de drukte te vermijden? Dan kan je ook een hotel boeken en gebruik maken van de voorziene pendeltochten. Houd er rekening mee dat de prijzen kunnen variëren en stijgen rond de Olympische Spelen.

Enkele interessante hotels voor je verblijf in Parijs tijdens de Olympische Spelen in 2024

  1. Hoe naar Parijs reizen tijdens Olympische Spelen 2024?

Je hebt de tickets besteld en je verblijf geboekt, nu moet je nog zien te geraken in de Franse hoofdstad. Maar, wat is nu de beste manier om naar Parijs te reizen tijdens de Olympische Spelen? Er zijn verschillende mogelijkheden, wij sommen ze hieronder voor je op:

Neem het vliegtuig

  • Neem het vliegtuig naar Aéroport Paris-Charles de Gaulle (de internationale luchthaven) of Orly en neem het openbaar vervoer naar de stad.
  • Vanaf Charles de Gaulle kan je de RER B-trein naar het stadscentrum nemen.
  • Vanaf Orly kan je met de metro van Orlyval naar het treinstation Anthony waar je kan overstappen op lijn RER B of RER C.

Met de trein naar Parijs

  • Een andere mogelijkheid, eentje die we eigenlijk het meest aanraden, is om naar Parijs te reizen met de trein.
  • De Thalys rijdt van Brussel-Zuid in België en Amsterdam-Centraal in Nederland.
  • Je bereikt Parijs na slechts 1u30 (vanuit Brussel) tot 3u30 (vanuit Amsterdam) reizen met de trein.
  • Bovendien is het comfortabeler om met de trein te reizen. Je hoeft je ter plekke niet druk te maken in het verkeer en bij het vinden van een geschikte parkeerplaats.

TICKETS: Veel mensen zullen naar Parijs komen voor de Olympische Spelen, waardoor de tickets duurder zullen uitkomen dan normaal. Onze tip? Hoe eerder je een vlieg- of treinticket boekt, hoe beter!

- Boek je vliegtickets naar Parijs via Cheaptickets hier.
- Of maak het jezelf gemakkelijk en reis met de trein: bestel je treintickets voor de Thalys naar Parijs hier.

Met de auto naar Parijs?

Het is uiteraard ook mogelijk om met de auto naar Parijs te reizen tijdens de Olympische Spelen, maar dan houd je best rekening met volgende factoren: (lees ook ons blogartikel met de beste route naar Frankrijk).

  • Tijdens de Olympische Spelen zullen bepaalde wegen (tijdelijk) afgesloten zijn.
  • Verkeersdrukte in de Franse hoofdstad zal ook bijzonder toenemen.
  • Het kan enorm lastig zijn om een parkeerplaats te vinden, vooral in de buurt van de Olympische locaties. Bekijk op voorhand de parkeermogelijkheden en reserveer alvast een plekje op voorhand.
  1. Hoe je verplaatsen door Parijs tijdens de Olympische Spelen?

Als je eenmaal in Parijs bent, kan je je best verplaatsen met de metro. Het metronetwerk in Parijs is enorm, dus je zal wellicht bij je bestemming aankomen. Je kan gewone metrokaartjes kopen of een meerdaags ticket voor je verblijf in Parijs. De metrokaartjes kan je aankopen in een metrostation. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de bussen en treinen.

Tijdens de Olympische Spelen zullen er ook speciale pendeldiensten ingeschakeld worden om toeschouwers tussen de verschillende locaties te vervoeren. Een laatste optie is, wandelen. Sommige wedstrijdlocaties of evenementen liggen op wandelafstand van elkaar. Bovendien zie je nog wat van de stad zelf en kan je geld uitsparen.

  1. Tips voor je bezoek aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs

  • Bespaar jezelf file en stress onderweg en reis naar Parijs met de Thalys.
  • Koop alvast je merchandise online op de officiële website.
  • Boek zoveel mogelijk van tevoren: vluchten, hotels, parkeergarages, rondleidingen die je ter plekke wilt volgen. De prijzen zullen stijgen naarmate de Olympische Spelen dichterbij komen. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de zomerse drukte in de stad.
  • Maak een planning voor elke dag zodat je goed voorbereid bent en niet te veel tijd verliest ter plekke door alles te zoeken.
  • Bewaar je spullen op een veilige plek. Een heuptas of een crossbody kunnen handig zijn om je tickets en telefoon veilig te bewaren.
  • Draag comfortabele kledij en makkelijke schoenen.
  • Meld je aan op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de Olympische Spelen.
  • Last but not least, geniet vooral van deze unieke belevenis!

Klik hier om je tickets te reserveren

Boek meteen ook een leuke rondleiding in Parijs voor tijdens je verblijf

  1. Wat zijn de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen, ook wel de Olympische Spelen genoemd, zijn een groot internationaal sportevenement dat om de vier jaar plaatsvindt. Atleten uit verschillende landen komen tijdens dit grootse event samen om te strijden in verschillende sportdisciplines. De moderne Olympische Spelen werden geïnspireerd door de oude Olympische Spelen, die werden gehouden in Olympia in Griekenland, van de 8e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus.

De Spelen werden destijds gehouden ter ere van de Griekse god Zeus en waren bedoeld als een manier om vrede te bevorderen en de Griekse stadstaten samen te brengen. De oude Spelen omvatten sportevenementen zoals atletiek, worstelen, paardenraces, boksen en pankration (een soort vechtsport).

Nieuw leven ingeblazen in 1896 door Pierre de Coubertin

  • De moderne Olympische Spelen worden sinds 1896 georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en bestaan inmiddels uit zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen.
  • De Olympische Zomerspelen bieden een breed scala aan sporten, waaronder atletiek, zwemmen, gymnastiek, voetbal, basketbal, tennis en vele andere.
  • Terwijl de Olympische Winterspelen zich vooral richten op - hoe kan het ook anders - wintersporten zoals skiën, snowboarden, ijshockey, kunstschaatsen en curling.
  • De Olympische Spelen gaan niet alleen over sport; ze hebben ook een symbolische en culturele betekenis. De openings- en sluitingsceremonie toont de cultuur, tradities en artistieke uitvoeringen van het gastland.

Hoe wordt de gaststad gekozen?

Landen en steden die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de Olympische Spelen, kunnen zich kandidaat stellen bij het IOC. Het IOC vormt een evaluatiecommissie, die de kandidatuurdossiers bestuderen en beoordelen. Er worden inspecties uitgevoerd in de kandidaatsteden waar de infrastructuur, accommodaties, transportmogelijkheden en andere relevante aspecten beoordeelt worden.

Op basis van de aanbevelingen van de evaluatiecommissie selecteert het IOC een aantal finalisten die later hun plannen en visie mogen presenteren. Na de presentaties wordt er gestemd door de IOC-leden. Wie een meerderheid van de stemmen ontvangt, wordt aangewezen als de gaststad voor de betreffende Olympische Spelen.

  1. Waarvoor staan de Olympische ringen?

De Olympische ringen werden voor het eerst geïntroduceerd in 1913 door Pierre de Coubertin, de oprichter van de moderne Olympische Spelen. Sindsdien zijn ze een kenmerkend symbool geworden dat wereldwijd wordt erkend en geassocieerd met de Olympische beweging. Elke ring heeft een andere kleur: blauw, geel, zwart, groen en rood. De symboliek van de ringen is als volgt:

  • Eenheid: De vijf ringen vertegenwoordigen de eenheid van de vijf continenten van de wereld: Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië. Het staat voor de gedachte dat de Olympische Spelen een wereldwijd evenement zijn dat atleten van over de hele wereld samenbrengt.
  • Continuïteit: De ringen zijn onderling verbonden en vormen een ononderbroken patroon. Dit symboliseert de continuïteit van de Olympische Spelen, aangezien het evenement elke vier jaar terugkeert en een lange geschiedenis heeft die teruggaat tot de oude Griekse Spelen.
  • Gelijkheid: De ringen zijn uniform en gelijkwaardig aan elkaar. Ze vertegenwoordigen de gelijkheid van alle deelnemende landen en atleten, ongeacht hun grootte, bevolking of politieke status.
  • Universaliteit: De vijf continentale ringen vertegenwoordigen de universele aard van de Olympische beweging. Ze zijn bedoeld om mensen van alle culturen, talen en achtergronden te verbinden door middel van sport.
  1. Wat nog meer doen tijdens je bezoek aan Parijs?

Parijs is natuurlijk een prachtige stad. Wil je tijdens je bezoek aan de Olympische Spelen ook meer van de stad zelf zien? Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Hieronder alvast enkele tips voor je stedentrip Parijs.

  • Bezoek de iconische Eiffeltoren. Een weekendje Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan het iconische bouwwerk. Boek je tickets op voorhand en sla de ellenlange wachtrijen over!
  • Bewonder de Mona Lisa van Leonardo da Vinci in het Louvre, een van 's werelds meest bezochte musea.
  • Bekijk de Notre Dame, een van de grootste kathedralen in Frankrijk, bekend om de prachtige Frans-Gotische architectuur.
  • Maak een rondvaart over de rivier de Seine en bewonder de mooiste bezienswaardigheden vanop het water.
  • Na al die sportwedstrijden, kan je 's avonds even helemaal ontspannen tijdens een opera in de Opéra Garnier, één van de meest bekende operahuizen ter wereld.
  • Of volg een van onze stadswandelingen door Parijs, een absolute aanrader om kennis te maken met de Franse hoofdstad.

BESPAAR TIP: Tijdens je bezoek aan Parijs zoveel mogelijk zien en bezoeken? Koop je een Paris Pass, hiermee kan je meer dan 60 attracties bezoeken + gratis openbaar vervoer, waardoor je maar € 2 per entree betaalt.

Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs, een overzicht van onze verschillende wandelingen door Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?