19 x mooiste bezienswaardigheden Griekenland: wat zien en doen? Info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden Griekenland: wat zien en doen? Info & tips

21 juni 2023 in Griekenland1 reactie

Griekenland, een pracht van een bestemming. Je zou het land zowat kunnen vergelijken met een groot openluchtmuseum. Er is namelijk zóveel te zien! Van indrukwekkende archeologisch opgravingen, tot imposante kloven en van pittoreske dorpjes tot hagelwitte stranden. Slenter tussen de witte huisjes met blauwe deuren en bezoek een van de vele heiligdommen uit de Griekse oudheid. Oh ja, maak ook zeker een mooie daguitstap naar een van de prachtige Griekse eilanden.

Dat? Dat is Griekenland! Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek al het moois dat Griekenland te bieden heeft.

Boek je vakantie naar Griekenland

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Inhoud artikel

 1. De Griekse hoofdstad, Athene

Athene is de bakermat van de westerse beschaving en dat is in de hele stad zichtbaar. Tegenwoordig is de Griekse hoofdstad een behoorlijk moderne stad, maar op bijna elke straathoek kom je wel een eeuwenoude ruïne tegen. De stad staat vol mooie bezienswaardigheden en lijkt eigenlijk een openluchtmuseum. Wie aan Athene denkt, denkt natuurlijk aan de Akropolis, maar in de Griekse hoofdstad liggen nog veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden verstopt.

Om je te helpen tijdens je bezoek aan Athene hebben wij alvast een stadswandeling door het historische centrum van Athene uitgestippeld zodat je geen enkel plekjes mist!

Enkele hoogtepunten bij je bezoek aan Athene

 • De Akropolis, een tafelberg van 156 meter hoog die boven de stad uittorent. Waar je je ook in Athene bevindt, de Akropolis verlies je onmogelijk uit het oog. Het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en hét symbool van Griekenland.
 • Het Parthenon dat bovenop de Akropolis prijkt. Het is de bekendste tempel van Griekenland. De tempel werd ter ere van de godin Athena Parthenos gebouwd en zou op de plek staan waar die godin een olijfboom plantte om de stad te stichten. Ze was de beschermgodin van Athene en leende ook haar naam aan de stad.
 • Het Theater van Herodes Atticus dat niet uit de Griekse oudheid stampt maar wel uit de Romeinse tijd. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het theater bouwen ter ere van zijn vrouw. Het bouwwerk bood plaats voor ongeveer 500 toeschouwers. Tegenwoordig worden er in dit theater nog steeds openluchtvoorstellingen gehouden! Wie weet kan je er wel eentje bijwonen.
 1. Delphi en de Parnassus berg

Tijdens onze rondreis door Griekenland brachten we hier ook een bezoek. De stad Delphi speelde een centrale rol in de oud-Griekse wereld, en dat mag je letterlijk nemen. Men beschouwde Delphi namelijk als het centrum van de wereld. Vandaag kan je hier de ruïnes van de tempel van Delphi nog steeds bezoeken. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het archeologische complex van Delphi, dat trouwens een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO verdiende.

De archeologische site van Delphi ligt op de lagergelegen hellingen van de berg Parnassus, een van de hoogste bergen van Griekenland.

 1. Het mythische hart van Griekenland, Peloponnesos

Het schiereiland Peloponnesos is het mythische hart van Griekenland. Om elke hoek ligt je wel een andere mythe op te wachten. De tijd van de oude Grieken lijkt hier daardoor nog steeds springlevend. De overvloedig aanwezige ruïnes die je overal in deze regio kan bezoeken, vormen het decor voor al die verhalen. Wanneer je door dit gebied reist, dat doordrenkt is van magie en mysterie, lijkt het alsof de oud-Griekse goden op een of andere manier nog steeds met de mensheid aan het spelen zijn.

 1. Amfitheater van Epidaurus

Tijdens je bezoek aan Peloponnesos is een bezoekje aan Epidaurus zeker een aanrader! Het Epidaurus, ook wel Epidavros, amfitheater is het best bewaarde en mooiste oude openlucht theater van Griekenland én bovendien ook opgenomen als UNESCO Werelderfgoedsite.

Epidaurus met het amfitheater, een groot openluchttheater. De theatervoorstellingen worden vaak bezocht door hooggeplaatste personen, maar zijn toegankelijk voor iedereen. Een voorstelling bijwonen is gegarandeerd een unieke en onvergetelijke ervaring. De stilte in het donker tussen de bomen totdat de voorstelling begint en de perfecte akoestiek gedurende de voorstelling zijn een bijzondere combinatie.

Tip: Bekijk de mogelijke dagexcursies en tours naar Epidaurus en haal het beste uit je verblijf!
 1. Archeologische sites van Olympia

Olympia is natuurlijk beroemd als de geboorteplaats van de Olympische Spelen, het belangrijkste sportevenement van de oude én de moderne wereld. Tussen 776 v.C. en 393 n.C. vonden hier om de vier jaar de spelen plaats. Daarnaast staat Olympia ook bekend om de Zeus-tempel, die in de 10e eeuw v.C. werd gebouwd, en om het reusachtige chryselephantienen Zeus-beeld, gemaakt van ivoor en goud op een houten frame. Het beeld werd door Antipater van Sidon uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het werd tussen de 5e en 6e eeuw verwoest.

Wanneer je door de indrukwekkende ruïnes wandelt, treed je in de voetsporen van de oude Olympiërs. Je betreedt het stadion waar ze trainden, de piste waar ze hardliepen en de tempels en andere gebouwen waar ze goden aanbaden en voorbereidingen troffen. De archeologische site telt meer dan 70 belangrijke gebouwen. De ruïnes van het merendeel zijn bewaard gebleven, maar van de belangrijkste tempel van Zeus zijn jammer genoeg enkel de onderste stenen overgebleven.

REISGIDS: Wil jij graag zoveel mogelijk zien van Griekenland? Dat kan met onze reisgids Griekenland: laat je verrassen door de mooiste plekjes van dit land!

 1. Slenteren door de pittoreske straten van Thessaloniki

Thessaloniki is de op één na grootste stad van Griekenland. In de Romeinse tijd groeide de stad uit tot een belangrijke metropool en de op één na grootste en rijkste stad van het Byzantijnse Rijk. Niet vreemd dus dat je hier veel belangrijke Byzantijnse monumenten kan bewonderen.

Slenter hier door de oude, pittoreske straatjes met hier en daar wat street-art of geniet van de ondergaande zon terwijl je wandelt over de Boulevard! Maar vergeet zeker ook niet het meest fascinerendste en mooiste deel van Thessaloniki: Ano Poli, een oude stadswijk.

VERBLIJFTIP: Het Superior One Boutique Hotel is gevestigd in een neoklassiek gebouw wat een extra charme biedt en heeft een centrale ligging in Thessaloniki. Het viersterrenhotel biedt elegante kamers met een balkon met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

 1. De ruïnes van oud-Korinthe

De ruïnes van oud-Korinthe liggen ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van de moderne, gelijknamige stad. Archeologische opgravingen hebben hier tot een reeks ontdekkingen geleid die erg belangrijk waren voor het inzicht in de Griekse oudheid. Het oude Korinthe was een van de grootste en belangrijkste steden van Griekenland. De Romeinen maakten de stad met de grond gelijk in 146 v.C. en bouwden er ongeveer 100 jaar later een nieuwe stad in de plaats. Later werd dit een van de provinciehoofdsteden van Griekenland.

Koop je tickets voor een bezoekje aan de ruïnes van Korinthe op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en zorgeloos de sites bezoeken. Je kan de tickets tot de dag ervoor annuleren indien nodig.
 1. Bewonder de zeilbootjes op het kanaal van Korinthië

Het kanaal van Korinthe doorsnijdt de Isthmus van Korinthe en verbindt de Golf van Korinthe in de Ionische Zee met de Saronische Golf in de Egeïsche Zee. Het kanaal werd al in de oudheid bedacht en in de 1e eeuw werd een eerste (mislukte) poging ondernomen om het kanaal aan te leggen.

Het kanaal werd uiteindelijk voltooid in 1893 en wordt tegenwoordig vooral gebruikt door grote vrachtschepen, maar ook door plezierjachten en zeilbootjes. Je kan zelf een plekje uitzoeken vanwaar je de schepen door het kanaal ziet varen of wil je graag zelf door het smalle Kanaal van Korinthe varen? Dan kan dat ook zeker en vast met een van de toeristenbootjes!

TICKETS: Boek je tickets voor een tochtje op het Kanaal van Korinthe alvast op voorhand, zo hoef je niet aan te schuiven in de ellenlange wachtrijen.

 1. Paleis van Nestor

Het paleis van Nestor in Pylos was een belangrijk machtscentrum in de Myceense tijd. Het is het best bewaarde Myceense paleis van Griekenland en een absolute must-see voor geschiedenisliefhebbers. Het paleis was een groot gebouw met twee verdiepingen waarrond een stadje groeide in de laat-Helleadische tijd dat waarschijnlijk ooit omgeven was door een vestingmuur.

De meeste artefacten die hier zijn ontdekt, dateren van rond 1300 v.C. In 2015 ontdekten archeologen een verbazingwekkende, ongeschonden tombe in de buurt die omgedoopt werd tot de 'tombe van de griffioenkrijger'. Ze vonden er gouden ringen, bronzen wapens en heel wat andere voorwerpen met een mengeling van Minoïsche en Myceense iconografie.

TIP: Wil je graag nog meer ontdekken over deze prachtige regio van Peloponnesos aan de hand van een rondreis? Gebruik onze rondreis door het Griekenland met de auto en ontdek nog meer pareltjes van Griekenland.

 1. Ontdek de omgeving van Ioannina

Ioannina is de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de Vikos-, Vikaki- en Aoöskloven en langs de mooie paden die uitgestippeld werden door de ongerepte bossen en langs rivieren, heuvels en meren. Ioannina is een wandelparadijs en natuurliefhebbers kunnen hier misschien een of twee dagen extra uittrekken om te genieten van alles wat de natuur in dit deel van Epirus te bieden heeft.

Vikos-Kloof

De dramatische Vikos-kloof staat in het Guinness Book of Records als 's werelds diepste kloof en is een populaire locatie voor allerlei avontuurlijke sporten. Raften, kajakken, wandelen, fietsen en canyoning, het kan er allemaal. In die indrukwekkende landschappen dwalen bovendien verschillende zeldzame wilde diersoorten rond. We raden je aan om te raften op de Vikosrivier in de imposante kloof, een avontuurlijke manier om de natuur in je op te nemen.

 1. Knossos bezoeken: het labyrint en de Minotaurus

Knossos, zo'n 5 kilometer ten zuiden van Heraklion, is zonder twijfel één van Kreta’s topattracties. Het is de grootste archeologische site uit het Bronzen Tijdperk en wordt verondersteld Europa’s oudste stad te zijn. Het gebied wordt al bewoond sinds de neolithische periode, en het paleis van Knossos werd het hart van de Minoïsche beschaving en cultuur. Het is hier dat de mythe van Theseus, de Minotaurus (kop van een stier en lichaam van een man) en het labyrint zich heeft afgespeeld.

Tijdens de vroegste jaren van het paleis woonden hier zo’n 18.000 inwoners, maar zo’n 300 jaar later, tijdens zijn hoogdagen, was dit de thuis van maar liefst 100.000 inwoners. Het paleis was toendertijd het centrum van het ceremonieel en politiek leven, maar tegen het einde van het Bronzen Tijdperk, tussen 1380 en 1100 v.C., werd het verlaten om onbekende redenen.

TIP: Wil je de wachtrijen ontlopen, en niet staan bakken in de hete Griekse zon? Koop je voorrangsticket + begeleide gids € 40 voor het paleis van Knossos, zo kom je alles te weten over de Griekse Mythen en de bijzondere geschiedenis van dit bouwwerk.

Ticket + audiotour boeken? Je ticket online bestellen zodat je niet hoeft aan te schuiven ter plaatse? Koop je e-ticket + audiotour voor Knossos online € 16. Met de audiotour krijg je interessante info bij het bouwwerk, ... zo sta je niet gewoon naar een berg stenen te kijken.

 1. Hiken langs de indrukwekkende Samariakloof

De Samariakloof is één van de mooiste locaties op Kreta en zonder twijfel één van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden hier. Met haar 16 km is het één van Europa’s langste kloven. Voor veel toeristen staat een wandeling door de kloof dan ook hoog op hun must-do lijst. Boek je wandeling door de kloof met een gids online

De wandeling langs de kloof begin net ten noorden van Omalos, op een hoogte van 1.240 m, en eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli. Vanuit Agia Roumeli kunnen bezoekers een boot naar Sougia of Chora Sfakion nemen, van waaruit je kan terugkeren naar je startpunt of verblijfplaats met de bus of taxi. Hoewel de kloof het hele jaar door impressionant is, zijn april en mei misschien wel de beste maanden om er te wandelen, aangezien veldbloemen het pad dan opfleuren. Hou je ogen open voor de kri-kri – een schuchtere en bedreigde soort inheemse geitjes.

De Samariakloof bezoeken? Bekijk het aanbod aan tours in de Samariakloof vanaf € 29 die er zijn + ophalen vanuit je hotel met een shuttlebus !
 1. Bezoek de Zeven Griekse Meteora kloosters

In het noorden van Griekenland, in de streek Thessalië, vind je een groep bijzondere kloosters. Deze zijn gebouwd op rotspilaren tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia, die door erosie tot natuurlijke torens zijn uitgehouwen.

De naam Meteora komt van het Griekse woord ‘meteorizomai’, wat ‘in de lucht zweven’ betekend, en het lijkt dan ook af en toe dat de kloosters in de lucht zweven. Dit effect misschien wel het krachtigst tijdens de winter wanneer de kloosters gehuld zijn in een deken van mist. Van de 24 kloosters die er ooit stonden zijn er 7 gerestaureerd en open voor publiek, waarvan er 6 zelfs nog in gebruik zijn.

Benieuwd naar deze bijzonder mooi kloosters? Lees ons uitgebreid blogartikel en ontdek alles over je bezoek aan de Zeven Griekse Meteora kloosters.

 1. Het populaire Santorini met prachtuitzichten

Santorini is het populairste Grieks eiland en behoort zeker ook tot de mooiste Griekse eilanden. Het eiland ziet er een beetje uit als banaan rond een vulkanische caldera. De uitbarsting vormde het landschap en het zeegezicht tot wat het nu is, en de vulkanische omgeving is nog steeds één van de grootste troeven van het eiland. Hier geen parelwitte stranden maar zwarte stranden met vulkanische as.

Daar Santorini een van de bekendste eilanden van Griekenland is, kan het er ook snel druk worden. Meerdere cruise- en ferryschepen brengen er dagelijks toeristen aan land. Geniet er van de adembenemende uitzichtpunten met de typische blauwe huisjes maar ook archeologische sites, grotwoningen en pittoreske dorpjes.

Wat mag je zeker niet missen op Santorini?

OVERNACHTEN: Wij verbleven in het prachtige Mystique Hotel in Oia. Het zicht is onbeschrijfbaar mooi. 's Morgens is er een ontbijt met typisch Griekse specialiteiten en veel verse producten voorzien.

Het is een van de mooiste plekken op Santorini om te overnachten. Vergeet zeker niet om een duik te nemen in de infinity pool en geniet van het adembenemend uitzicht op de vulkaan en de caldera. Meer info en boeken.

 1. Het ongerepte eiland Corfu

Corfu, of Korfoe is het Griekse eiland met eigenlijk 2 gezichten: het binnenland heeft een robuust en ongerept landschap met bergen en gehuchten, terwijl de kustlijn bezaaid is met resorts waar het ’s zomers krioelt van de toeristen.

Er is ook heel wat te bezoeken, zoals Corfu-Stad, een pareltje in de Ionische Eilanden en in 2007 opgenomen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Al eeuwenlang verwelkomt Corfu bezoekers van veraf en dichtbij. Restanten van het natuurlijke en ongerepte Corfu, zijn nog steeds te bewonderen. Het is dus zeker mogelijk om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van de cultuur en levensstijl die doorheen de jaren maar weinig veranderd is! Alles ontdekken over Corfu kan in dit artikel.

Wat mag je zeker niet missen op Corfu?

 • Beklim de Pantokratorberg. Met een hoogte van 906 meter is dit het hoogste punt van het eiland Corfu
 • Breng een bezoekje aan het sprookjesachtige paleis van Achilleion. Vanop deze locatie heb je een panoramisch uitzicht over Corfu-Stad in het noorden en over het hele zuidelijke deel van het eiland.
 • Ga zonnebaden op het strand van Paleokastritsa
 • Verken de hoofdstad Kerkyra
 • Bezoek het bijzondere Vlachernaklooster
 • Maak een daguitstap naar Sarandë, aan de prachtige witte stranden van de Albanese rivièra

OVERNACHTEN: Verblijf in het Aurora Beach Hotel gelegen aan de kust bij het strand van Agios Ioannis Peristerion. Het hotel wordt omgeven door een goed onderhouden tuin en biedt kamers die zijn ingericht in aardkleuren, met meubilair van donker hout of smeedijzer. Meer info en boeken.

 1. Rodos: van bergdorpjes tot zandstranden

Rodos is het meest bezochte Grieks eiland. Van het mooie, middeleeuwse Rodos-Stad tot de ravissante bergdorpjes elders op het eiland, van de ontelbare zandstranden langs de lange oostkust tot het woestere en beboste binnenland; de aantrekkingskracht van het eiland is niet ver te zoeken.

Het aangename klimaat van Rodos en de makkelijk bereikbare locatie zijn nog 2 redenen waarom dit eiland zo populair is bij internationale toeristen. Deze factoren maakten van Rodos al een belangrijke plek sinds de allervroegste jaren dat het eiland bewoond werd. Meer over Rodos + filmpje prachtige natuur vind je hier!

Wat mag je zeker niet missen op Rhodos?

 • Bezoek het middeleeuws grootmeesterpaleis in Rhodos stad. Dit is één van de schaarse voorbeelden van gotische architectuur in Griekenland
 • Bezoek de vlindervallei. Een natuurpark van 600 are met prachtige wandelpaden die uitkomen op een reeks bankjes
 • Archeologische site van Kamiros
 • Het klooster van Filerimos
 • Ga windsurfen in Prasonisi, ideaal voor een actief dagje
 • Bezoek het heuveldorpje Lindos. Het heuveldorpje staat bekend voor de Akropolis op de top van een klif. Boek je tour vanuit Rodos naar Lindos.
Altijd al eens willen eilandhoppen in Griekenland? Lees meer over hoe eilandhoppen in Griekenland en verken de 35 mooiste Griekse eilanden!
 1. Grootmeesterspaleis van Rhodos bezoeken

Dit middeleeuws kasteel is één van de schaarse voorbeelden van gotische architectuur in Griekenland. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een Byzantijnse citadel in de late 7de eeuw en werd het hoofdkwartier en administratief centrum van de Orde van Sint-Jan toen die het eiland bezette in 1309.

Het gebouw werd gebruikt als commandocentrum en burcht door het Ottomaanse Rijk. Daarna werd het gerestaureerd en viel het onder Italiaanse heerschappij. Het kasteel op zich is enorm impressionant en dus zeker de moeite waard om te bezoeken!

Ben je op Rhodos, proef dan zeker ook eens van de typische Griekse gerechten.
 1. Mystras

Sla deze bijzondere plek zeker niet over wanneer je in de regio bent!

De archeologische site van Mystras staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook wel het wonder van de Morea genoemd. Het werd gebouwd als een amfitheater op de helling rond een fort dat in 1249 in opdracht van Willem van Villehardouin, prins van Achaia, werd gebouwd. De vesting prijkt bovenop een 620 meter hoge heuvel en kijkt uit over Sparta.

De stad werd heroverd door de Byzantijnen, vervolgens bezet door achtereenvolgens de Turken en de Venetianen en werd uiteindelijk in 1832 verlaten wanneer de bevolking naar het nabijgelegen Sparta trok. Daardoor blijven vandaag alleen de mysterieuze middeleeuwse ruïnes over in het prachtige landschap. Mystras vormt zo een monumentale laat-Byzantijns spookstad met goed bewaarde historische bouwwerken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze archeologische site? Bekijk het volledige aanbod hotels in Mystras.

 1. Eilandhoppen in Griekenland

Je wist het misschien nog niet maar Griekenland is onwijs groot en dankzij de 6.000 eilandjes die tot het land behoren, is het dé ideale plek om te gaan eilandhoppen. Genietend in het zonnetje op het dek van een ferry ga je van het ene eiland naar het andere. Telkens keer opnieuw uitkijken naar wat je te wachten staat op het volgende eiland.

Je zal een keuze moeten maken

Doordat Griekenland zo ontzettend veel eilanden heeft is het niet mogelijk om alle eilanden tijdens één vakantie te bezoeken. De eilanden liggen verdeeld over de Ionische Zee in het westen, de Middellandse Zee in het zuiden en de Egeïsche Zee in het oosten. Daarbij liggen sommige eilanden dicht bij andere eilanden of juist dicht bij het vaste land, terwijl andere eilanden wat verder weg of wat meer afgelegen liggen. De eilanden worden daardoor onderverdeeld in archipels.

Elke eilandengroep heeft een andere cultuur, een eigen geschiedenis, en een ander klimaat, die afhankelijk is van de ligging van de archipel. Elke groep omvat verschillende bewoonde eilanden, met daarnaast ook een groot aantal kleinere, onbewoonde eilanden.

De Griekse eilanden worden over 6 eilandengroepen verdeeld

Of maak het jezelf gemakkelijk en verken de mooiste Griekse eilanden met onze reisgids Griekse eilanden. De reisgids brengt je langs de mooiste 35 Griekse eilanden!

 1. Waar overnachten in Griekenland?

Voor je bezoek aan het bijzonder mooie Griekenland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Griekenland online bekijken.

Athens Lodge

Athens Lodge ligt in het centrum van Athene en biedt uniek ingerichte kamers en suites. De accommodatie beschikt over een eigen spa en een dakterras dat uitzicht biedt over de stad. De kamers van Athens Lodge zijn ingericht met handgemaakt meubilair, levendige kleuren en een gewaagd interieur. Elke kamer heeft een moderne badkamer met een regendouche en biologische toiletartikelen. Meer info en boeken.

Ali Pasha Hotel

Ali Pasha Hotel is ideaal gelegen in een rustig straatje in het centrum van Ioannina en beschikt over moderne kamers die voorzien zijn van alle luxe en comfort. Verder beschikt het hotel over een heerlijk ontbijtbuffet waarmee je de dag kan beginnen. De omgeving kan je perfect verkennen dankzij de gunstige ligging. Meer info en boeken.

Boek je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

 1. Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vasteland
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vasteland

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 juni 2022 - Philip Soenen

Perfecte gids om reis voor te bereiden! Professioneel opgesteld en heel gemakkelijk in gebruik!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?