Rondreis Ruhrgebied & Urbanana: Route voor je industriële en stedelijke roadtrip Duitsland

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Ruhrgebied & Urbanana: Route voor je industriële en stedelijke roadtrip Duitsland

Ontdek Urbanana, route voor je rondreis en stedelijk safari in het Ruhrgebied

Op zoek naar een leuke, alternatieve bestemming dichtbij huis voor je volgende roadtrip? Dan raden we een vakantie aan in de urbanana, gelegen in het westelijke deel van het Ruhrgebied, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Van industrieel en traditioneel naar creatief en hip, dat is waar urbanana voor staat.

Van plan om een roadtrip te maken door de Urbanana? Dan zijn onderstaande steden een ideale leidraad voor je trip. Koop onze reisgids Ruhrgebied & Urbanana en beleef een onvergetelijke vakantie.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Ruhrgebied

Duur7 - 10 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone online via deze link.
(Aken, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Keulen, ...)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in het Ruhrgebied zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje rondreis Ruhrgebied en Urbanana

  1. Bielefeld

In deze universiteitsstad met ruim 300.000 inwoners ontdek je ruim 800 jaar industriële geschiedenis, 15 musea, bezoek je parken of wandel je in het Teutoburgerwoud. Het stadscentrum van Bielefeld weerspiegelt die industriële ontwikkeling verder in zijn historische gebouwen, zoals het prachtige Altes Rathaus, een historisch gebouw met een 17e-eeuwse maquette, de sfeervolle Alter Markt en de Altstädter Nicolaikirche. Breng ook zeker een bezoekje aan het kasteel Sparrenberg (Sparrenburg) in de wijk Bielefeld-Mitte.

Voor een unieke culinaire ervaring begeef je je naar de 19e-eeuwse Martinikerk, waar je nu het restaurant Glück und Seligkeit vindt, met op het menu onder andere de frappante pizza Ruhrpott - met braadworst en curryketchup.

Wist je trouwens dat Bielefeld de geboorteplaats is van de beroemde desserts en pizza's van Dr. Oetker? Je kan een gratis rondleiding door de fabriek maken, mét proevertjes
  1. Münster

Münster is bekend als de "Vredesstad" vanwege de ondertekening van de Vrede van Münster in 1648, waarmee zowel de Dertigjarige Oorlog als de Tachtigjarige Oorlog tot een einde kwamen. De architectuur van Münster is uiteenlopend, met vooral een gotische kathedraal die de skyline siert.

Je vindt hier een uitgebreide culturele scene, met musea, kunstgalerieën, straatmarkten en festivals. Onze stadswandeling door Münster is alvast voor een ideale, eerste kennismaking met de stad.

Overnachten in Munster? Ga overnachten in Factory Hotel is gevestigd in een voormalige brouwerij of wat dacht je van uniek overnachten in een historisch waterkasteel?

  1. Xanten

Xanten, de oudste stad in het westen van het Ruhrgebied, biedt historische en archeologische schatten. De ruïnes van de oude Romeinse nederzetting, Colonia Ulpia Traiana, die ooit een van de grootste Romeinse nederzettingen ten noorden van de Alpen was, zijn te bewonderen in het Archeologische Park Xanten (APX), samen met het bijbehorende LVR - Römermuseum. Hier kan je alles ontdekken van een amfitheater tot grote thermen. Bovendien kan je van mei tot september deelnemen aan "Romeinse weekenden".

  1. Herten

In Herten zie je op het terrein van Zeche Ewald de kenmerkende architectuur voor historische industriële complexen, zoals een Malakow-toren, een imposante schacht met schachthal en een dubbele schachtbok. Slechts 14 van deze Malakow-torens zijn overgebleven in het Ruhrgebied.

Tegenwoordig vind je hier diverse moderne bedrijven, waaronder H2Herten, dat zich richt op de waterstofindustrie. Daarnaast is het terrein een evenementenlocatie met een ondergrondse bar en het travestietheater RevuePalast Ruhr, in de voormalige warmtecentrale.

Landschaftspark Hoheward

Het aangrenzende Landschaftspark Hoheward bestaat uit twee voormalige afvalbergen, de Halde Hoheward en de Halde Hoppenbruch, die samen de grootste terrils (steenberg) van Europa vormen. Deze locatie biedt uitgebreide wandel-, fiets- en uitdagende mountainbikepaden die leiden naar de top van beide bergen. Meer info op de website.

Boven op de Halde Hoheward bevindt zich het "Horizont Observatorium” (bekijk ligging), bestaande uit twee imposante gebogen stalen bogen die al van verre zichtbaar zijn.
  1. Waltrop

LWL-Museum Schiffshebewerk Henrichenburg in Waltrop bevindt zich op een zeer opmerkelijke locatie: de Henrichenburg scheepslift is het grootste bouwwerk langs het Dortmund-Eems-kanaal. Oorspronkelijk gebouwd om de mijnbouw uit te breiden en grotere schepen over het kanaal te transporteren, is deze lift een indrukwekkend technisch hoogstandje waarmee schepen een hoogteverschil van 14 meter konden overbruggen.

Het huidige museum biedt inzicht in de regionale geschiedenis van de binnenvaart, en daarnaast is er een waterspeeltuin, de mogelijkheid om boottochtjes te plannen, en een historische rondwandeling.

Direct tegenover de voormalige mijn bevindt zich de afvalberg Halde Brockenscheidt, waarop het kunstwerk “Spurwerkturm” prijkt, gemaakt van een kilometer aan spoorlatten. Vanwege renovaties is de toren momenteel niet te beklimmen, maar de Halde biedt nog steeds een prachtig uitzicht.

  1. Hamm

Hamm, gelegen tussen Dortmund en Münster, heeft heel wat te bieden. In de kunstenaarswijk Martin-Luther-Viertel vind je enorme murals, sculpturen en lichtinstallaties die de stad een verrassende artistieke flair geven. Voor wie nog meer wil, stop je best ook in het “Museum voor Foto, Film & Geluid”. Neem een pauze in café en buurthuis La Maison en kom alles te weten over de wijk.

Maximilian-Park in Hamm

Maar de meeste bezoekers trekken naar het Maximilian-Park. MaxiPark, een gesloten mijn, later gerestaureerd voor de Staatstuintentoonstelling van ’84, is nu een recreatiegebied met de iconische glazen olifant van Rellecke als blikvanger. De 35 meter hoge glazen olifant bevat een uitkijkplatform op 29 meter hoogte, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht.

Bovendien zijn de overblijfselen van de voormalige kolenwasserij geïntegreerd in de structuur van deze grootste olifant ter wereld, wat een interessante combinatie van geschiedenis en hedendaagse kunst oplevert. Binnen het park zijn er vaak concerten, en je vindt er het grootste vlinderhuis van Noordrijn-Westfalen.

Wat nog meer zien in Hamm?

Nog meer kleurrijke bezienswaardigheden ontdek je in de Zuid-Indiase Hindoeïstische tempel, de grootste in Europa. De Sri Kamadchi Ampal-tempel kan je dagelijks bezoeken. Vergeet niet om geen dierenleer te dragen en je schoenen uit te doen voordat je de tempel betreedt.

In het westen van Hamm ligt het Lippepark met vijf Haldezeichen, oranje uitzichttorens op een voormalige stortplaats: Radbod, Schacht Franz, Kissinger Höhe, Humbert en Sundern, waardoor ze goed zichtbaar zijn in het landschap. Deze torens, zoals die bij de Zeche Radbod, bieden indrukwekkende fotografie-opties en laten zien hoe de natuur de voormalige mijnbouwgebieden heeft overgenomen.

De stad biedt ook avontuur buiten de stadskern, zoals het Kletterpark Hamm, een klimpark naast de dierentuin. Helm op, handschoenen aan en genieten van zeven verschillende parcours tussen de bomen zowel voor kinderen als voor volwassenen.

  1. Dortmund

Dortmund staat bekend als ‘de groene metropool’. Dat komt omdat de helft van het gebied bestaat uit waterwegen, bossen en grote parken zoals het bekende Westfalenpark. Maar vergis je niet, daarnaast vind je er ook een rijke cultuur door allerlei historische gebouwen, traditionele monumenten en kerken in de middeleeuwse stad. Ga zelf op ontdekking door Dortmund met onze uitgestippelde wandeling, download hier onze stadswandeling in Dortmund.

VERBLIJFTIP: Het Leonardo Hotel Dortmund, heeft parking beschikbaar en ideaal voor wie ook de stad met de fiets wil verkennen, het hotel heeft fietsen ter beschikking. Meer info en prijzen

  1. Bochum

Bochum verklaart zichzelf de Industriemetropool

Voorheen bekend als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, heeft de stad zichzelf getransformeerd tot een veelzijdige bestemming. Hieronder alvast enkele hoogtepunten die niet mogen ontbreken tijdens je bezoek aan Bochum.

  • Ontdek de industriële revolutie en het leven van mijnwerkers in het onderzoeksmuseum Deutsche Bergbau-Museum Bochum. Je kan er een nagebouwde mijnlift nemen en het duister van 20 meter onder de grond ervaren in een 2 kilometer lange mijngang.
  • Nog meer industriële geschiedenis ontdek je tijdens een kort ritje op historische stoomtreinen in het Eisenbahnmuseum, met een indrukwekkende collectie stoomlocomotieven in een voormalige depot.
  • Het Schauspielhaus Bochum, een van de grootste theaters in Duitsland.
  • Achter het theater vind je in de Jakobstrasse een mooie muurschildering van Norm & Stoke. Meer vogels vind je in de street art met duiven van TeraOne & Jay B recht tegenover het Schauspielhaus.
  • In het groene stadspark Westpark vind je de Jahrhunderthalle, de voormalige gascentrale van Bochumer Verein en nu een uniek festivaltheater in Europa.
  • Nog meer groen vind je in de Botanische Garten, of BoGa. Hier kan je deelnemen aan rondleidingen, de prachtige Chinesische Garten verkennen en cactussen bewonderen in het Tropenhaus. Meer info op de website.

OVERNACHTEN: Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten in Bochum? GHOTEL hotel & living Bochum is een 3* hotel met ideale ligging.

  1. Herne

In Herne maak je echt een reis door de tijd, beginnend bij het 13e-eeuwse Schloss Strunkede, met de kasteelkapel als een van de oudste gebouwen van Herne. Sinds begin vorige eeuw vind je er de cultuur- en stadshistorische collecties van het Emschertal Museum. Rondom wandel je in het prachtig aangelegde slotpark.

Niet ver van het centrum van Herne kan je het beschermde mijndorp Siedlung Teutoburgia, een typische Gartenstadt (tuinstad) bezoeken. Deze nederzettingen werden ontworpen voor het welzijn van mijnwerkers en bevatten nog steeds mijngebouwen in het aangrenzende Kunstwald (Kunstbos). Teutoburgia is een van de mooiste mijndorpen in de Ruhr en toont hoe men streefde naar diversiteit en daardoor individualiteit.

Ten slotte kom je in het heden terecht bij het wijkcentrum Akademie Mont-Cenis, ook wel bekend als het "glazen paleis". Dit moderne gebouw, gelegen op de voormalige Mont-Cenis mijnlocatie, biedt een verbluffend staaltje moderne architectuur en faciliteiten, waaronder een opleidingsacademie, bibliotheek, café en hotel. Het dient ook als onderdeel van het energiepark van Stadtwerke Herne, waar zonne-energie wordt opgewekt en opgeslagen.

LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
  1. Gelsenkirchen

Skulpturenwald Rheinelbe in Gelsenkirchen, onderdeel van het Emscher Landschapspark, ontdek je de transformatie van het Ruhr-landschap. Hier zijn sculpturen gemaakt van overblijfselen van mijnen en vind je twee haldes met prachtige kunstwerken.

Himmelstreppe op de top van Halde Rheinelbe

Op de top van Halde Rheinelbe bevindt zich de indrukwekkende "Trappen Naar De Hemel," ofwel de Himmelstreppe. Deze betonnen treden, die doen denken aan een Azteken-tempel, leiden naar het hoogste punt van de Halde. Je kan de steile Halde ook beklimmen via spiraalvormige paden van drie kanten.

Nordsternpark en Halde Rungenberg

Bezoek ook nog even het Nordsternpark in de wijk Gelsenkirchen-Horst, dat sinds 1997 op de plek van de Nordstern-mijn ligt. De mijnwerkers trokken dagelijks vanuit de Siedlung Klapheckenhof vlakbij naar hun arbeid. Het complex werd ontworpen door Fritz Schupp en Martin Kremmer in de jaren ’30 in authentieke Bauhaus-stijl. De site biedt nu kantoren, een openluchttheater, een café en hotel, en een landschapspark.

De trap naar Halde Rungenberg brengt je naar de lichtinstallatie "Nachtzeichen" op de top (bekijk ligging): deze bestaat uit twee enorme schijnwerpers die 's nachts de illusie van een piramide creëren. Vanaf de top kan je ook de Veltins-Arena zien: het hypermoderne stadion van Schalke 04. Als een van de meest iconische voetbalclubs in Duitsland heeft Schalke 04 een toegewijde fanbase.

  1. Bottrop

Bottrop heeft opnieuw een aantal haldes en industrieel erfgoed, maar evengoed een aantal attractieparken. Bovenop de 90 meter hoge Prosper II-mijn afvalberg Bergehalde vind je een van de bekendste uitkijktorens van het Ruhrgebied, in de vorm van een regelmatig viervlak waaraan de toren zijn naam ontleent; de Tetraeder. De bijna 400 treden beklimmen van de Tetraeder biedt een prachtig uitzicht op 165 meter boven zeeniveau.

  1. Oberhausen

Oberhausen is de bakermat van de Ruhrindustrie met de St. Antony Hütte als eerste ijzerfabriek in de regio. De Gasometer in Oberhausen is de bekendste “Gasspeicher”: een gashouder werd gebruikt om gas op te slaan dat vrijkwam bij de cokesproductie, en te hergebruiken voor fabrieken of woningen.

Na de sluiting in 1988 werd de 117,5 meter hoge tank omgetoverd tot een uniek cultureel centrum. Je kan het dak bereiken via een glazen lift of door bijna 600 treden te beklimmen, met als beloning een panoramisch uitzicht. Een miniversie van de Gasometer is te vinden in het Legoland Discovery Centre, gelegen naast de Gasometer in het gigantische CentrO-winkelcomplex.

TIP: Boek je zelfgeleide wandeltocht door Oberhausen, verken de stad op eigen houtje.

  1. Essen

Essen onderging een opmerkelijke transformatie: van een stad met een zwaar industrieel verleden naar een groene bestemming. Ooit domineerden kolenmijnen en fabrieken het landschap van het Ruhrgebied.

Essen is de geboorteplaats van de iconische staalproducent Krupp. Dit is de reden waarom Essen tijdens de WOII grotendeels verwoest werd door bombardementen maar daarna volledig heropgebouwd. Het stadscentrum van Essen is grotendeels autovrij, wat zorgt voor een aangename en ontspannen omgeving voor wandelaars in de 9e grootste stad van Duitsland.

OVERNACHTEN: Een uniek verblijf in Essen? Kies voor luxe in het 17de eeuwse Schlosshotel Hugenpoet met bekroond restaurant of kies voor de meer budgetvriendelijke optie in moderne Motel One Essen met een ideale ligging.

De leukste verblijven in het Ruhrgebied?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door het Ruhrgebied? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken het Ruhrgebied
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in het Ruhrgebied
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB

  1. Zeche Zollverein

Zeche Zollverein in Essen, ooit 's werelds meest productieve kolenmijn, is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een cultureel complex op een voormalig industrieterrein. Ontworpen door architecten Martin Kremmer en Fritz Schupp – van het Nordsternpark in Gelsenkirchen – fungeert dit complex als een eerbetoon aan het verleden en een creatieve hub voor de toekomst. Het principe “Erhalt durch Umnutzung” wordt door de Zollverein Stichting sterk gehanteerd.

VERBLIJFTIP: Hotel friends Essen Zeche Zollverein ligt op 10 minuten wandelen van de kolenmijn.

Wat valt er allemaal te zien en te beleven bij Zeche Zollverein?

  • Bewonder het indrukwekkende Doppelbock, het stalen frame van schacht XII: de Eiffeltoren van het Ruhrgebied. Met eronder een mijngang van meer dan een kilometer diep.
  • Je wandelt over het Ehrenhof, de binnenplaats die enkel diende voor eregasten. Neem zeker de tijd om de indrukwekkende Bauhaus-stijl in je op te nemen.
  • Duik in de geschiedenis van de Zollverein-mijn met een informatieve rondleiding door een voormalige mijnwerker: een gegidste tour is sterk aan te raden, want het complex is gigantisch, en de verhalen legio. Tickets boek je hier online.
  • Bezoek het Red Dot Design Museum in de voormalige ketelruimte, ' s werelds grootste tentoonstelling van hedendaags design, met meer dan 2.000 exposities.
  • In de zomermaanden kan je er een duik nemen nemen kan in het fabriekszwembad “Werksschwimmbad” en in de winter vind je er een ijsbaan.
  • Ontdek meer info op de website.
  1. Mülheim an der Ruhr

Mülheim an der Ruhr is de Duitse stad van het leer, met een sterke focus op creativiteit en duurzaamheid. Hier kun je interactieve tentoonstellingen bezoeken en ontdek je diverse culturele centra, elk met hun eigen kunstzinnige invalshoek. Bovendien verken je er historische locaties en geniet je van pittoreske plekjes. De stad biedt ook een opkomende buurt met modieuze winkels en internationale eetgelegenheden.

Bezoek zeker eens het Aquarius Wassermuseum gevestigd in een historische watertoren uit 1912 en gewijd aan het thema water en de culturele instelling Alte Dreherei. Deze voormalige draaierij, een werkplaats voor werktuigmachines, is omgetoverd tot een levendige en creatieve locatie.

VERBLIJFTIP: Tante ALMA's Mülheimer Hotel is een charmant hotel in het hart van Mülheim. Het hotel heeft een leuk kitscherig design en beschikt over ruime, huiselijk ingerichte kamers. Meer info en boeken.

  1. Duisburg

Eeuwenlang verbonden met de Rijn, werd Duisburg in de 14e eeuw een Hanze-stad. Veranderingen in de rivierloop en slibvorming brachten economische verschuivingen. Met centraal nog steeds een haven, was de stad in de 19de eeuw het middelpunt van industrialisatie, met veel kolen- en staalindustrie: momenteel vind je er nog steeds de grootste binnenhaven van Europa. Duisburg is de stad waar de Rijn en de Ruhr samenkomen.

De charme van Duisburg ligt nu in het contrast tussen historische monumenten en moderne winkels. Ondanks dat sommige delen een wat droevige indruk kunnen geven, heeft het centrum van Duisburg zeker heel wat hoogtepunten. Centraal liggen zowel de historische markt als de getransformeerde Innenhafen, met horeca, musea en industriële verwijzingen.

Met onze uitgestippelde stadswandeling door Duisburg, kom je alvast langs topbezienswaardigheden als het stadhuis, de Salvatorkirche, de binnenhaven en de oude stadsmuur van Duisburg.

Landshaftspark Duisburg-Nord, ook bekend als LaPaNo of LaPaDu, is een uniek openbaar park op het terrein van een voormalig hoogovencomplex van Thyssen-Krupp, dat sloot in 1985. Een bezoekje combineert industrieel erfgoed met natuur en zorgt voor een unieke ervaring, met heel wat fotomogelijkheden. De combinatie van groen en roestig staal zorgde ervoor dat The Guardian heeft het park zelfs uitgeroepen tot een van de top 10 meest pittoreske stedelijke parken ter wereld.

Hoogoven 5 en duiken in gastanken

Een van de belangrijkste attracties in het park is Hoogoven 5, waar je naar de top kan klimmen en kan genieten van een adembenemend uitzicht over Duisburg en de omgeving. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuur, zoals duiken in de gastank en klimroutes in de ertsbunkers. Naast die industriële overblijfselen herbergt het Landschaftspark Duisburg-Nord ook meer dan 700 plantensoorten.

Er zijn ook rondleidingen in de industriële gebouwen, in de zomer is er een buiten-bioscoop, en in de winter een lichtjesmarkt. Voor de attracties of rondleidingen boek je best ver op voorhand op de officiële website.

Kunstwerk Tiger and Turtle Magic Mountain

In het Angerpark nabij het centrum van Duisburg, schittert de Tiger and Turtle Magic Mountain, een kunstwerk dat ontworpen in 2011 door de creatieve geesten Heike Mutter en Ulrich Genth. Dit spiraalvormige werk, vervaardigd uit verzinkt staal, vindt zijn oorsprong op een historische plek: de voormalige sintelberg Heinrich-Hildebrand-Höhe van de zinkhoogoven MHD Sudamin GmbH. De sculptuur, die ook ’s avonds te bezoeken is dankzij sfeervolle verlichting, komt vooral tot leven bij zonsondergang. Het verweeft naadloos landschapsontwerp met de industriële cultuur en kunst van Duisburg.

  • Tiger and Turtle Magic Mountain is niet zomaar een blikvanger: je kan de achtbaanachtige structuur 24 uur per dag beklimmen.
  • Een korte wandeling van 700 meter vanaf parkeerplaatsen, tram- of bushalte brengt je naar de voet van het.
  • Beklim de 220 meter lange trap naar de top, 78 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf dit punt biedt een intrigerende kijk op het kunstwerk en de omgeving, ook voor fotografen.
  • De trap is afgezet met leuningen, waardoor ook kinderen vanaf 3 jaar veilig naar boven kunnen.
LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
  1. Düsseldorf

De stad Düsseldorf is onder meer vrij bekend voor zijn kerstmarkten, maar ook buiten de kerstperiode valt er heel wat te zien en doen in deze stad. Een aanrader tijdens je bezoek aan deze stad is het bezoeken van een of meerdere bierbrouwerijen. De stad beschikt over 8 verschillende brouwerijen die allemaal Altbier produceren. Een andere manier om de verschillende bieren te testen is door een begeleide tour van een aantal cafés.

Ontdek de Luxueuze Shops van de Altstadt

Geniet van een wandeling door de Altstadt van Düsseldorf waar je vele musea en historische gebouwen kan terugvinden. Hoewel je op een halfuurtje door de straatjes heen bent, kan je heel wat tijd spenderen in gebouwen zoals het Rathaus, het Schlossturm met een maritiem museum vanbinnen of de historische St. Lambertuskerk. In de Koningsallee kan je geweldig shoppen, hier vind je grote luxemerken zoals Louis Vuitton, Gucci en Prada. Maar zelfs als je niets koopt kan je nog steeds een aangename wandeling maken langs het kanaal.

Japan in Duitsland

Een unicum in de stad is de Japanse wijk met zijn vele restaurantjes, en de prachtige kersenbomen die tijdens het bloeiseizoen je in Japan doen wanen met hun prachtige roze bloesems.

Verder beschikt de stad ook over heel wat mooie Street art die je kunt ontdekken tijdens een tour van de stad. Een hoogtepunt van deze tour is zeker de Kiefern Strasse die volledig bedekt is met graffiti, elk huis is beschilderd door een andere artiest.

Ben je benieuwd naar Düsseldorf? Download onze stadswandeling Düsseldorf en zie de mooiste plekjes van de stad.

Shopping in Keulen

Koopjesjagers vinden in Keulen allerlei soorten winkels, van chique boetieks en designerwinkels tot tweedehands winkels en warenhuizen. Ook zijn er tal van eet- en drinkgelegenheden, brouwerijen en terrassen te vinden. Je vindt zeker een plek om van een "Kölsch" (Keuls bier) te genieten of een van de vele typisch Duitse gerechten te proberen.

Een typisch Keulse manier om van dit bier te genieten, is samen met een "Halve Hahn". Verwacht geen half kippetje; het is roggebrood met belegen kaas, ui en mosterd.
  1. Bonn

Bonn geen grote stad is met slechts 300.000 inwoners, was het van 1949 tot 1989 de hoofdstad van West-Duitsland. Na de hereniging van Duitsland verhuisde de regeringszetel naar Berlijn, maar de Verenigde Naties en andere belangrijke instellingen bleven. Na het vertrek van ook deze instellingen, transformeerde Bonn tot een cultureel centrum met internationale flair. De stad ligt aan de Rijn, vlakbij Keulen.

Bonn is een stad met heel wat activiteiten. Het heeft indrukwekkende musea, met vijf belangrijke op de Museumsmeile (onthoud dat de sluitingsdag van musea op maandag valt), uitgestrekte groene parken en historische architectuur. Bonn is bovendien ook de Beethovenstad: hij werd er geboren en woonde ruim 20 jaar in de stad. Wist je dat de grootvader van Ludwig afkomstig was uit de Belgische stad Mechelen?

  1. Hagen

In Hagen ontdek je eerst en vooral het Bunkermuseum, een voormalige schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog. Een sleutelfiguur in het stadje is Karl Ernst Osthaus, een visionaire kunstmecenas. Zijn idee voor het Folkwang Museum, ooit voor natuurhistorische collecties, is nu het Osthaus Museum, een kunstmuseum beïnvloed door Henry van de Velde. Het belichaamt de "Hagen impuls," een culturele beweging met architectuur, kunstkolonies en educatieve initiatieven.

Hagens geschiedenis komt dan ook tot leven in de tuinstad Hohenhagen en de oudere Siedlung Lange Riege. Het LWL Freilichtmuseum toont ambachtelijke geschiedenis en nog meer vakwerkhuizen. Verken ook de 3 TürmeWeg, langs historische torens zoals de Bismarcktoren en de Kaiser Friedrichstoren.

  1. Hattingen

In het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Hattingen met 3 kastelen op zijn naam. Ook hier kun je verdwalen in de vele straatjes met vakwerkhuisjes in de Altstadt.

Door zijn liggen in het Ruhrgebied vinden we ook heel wat tekenen in het landschap die doen herinneren aan de industriële geschiedenis van de regio. In Hattingen vinden we dan ook de Henrichshütte, wat deel uitmaakt van het Industrieel Museum. De Henrichshütte is een oude staalfabriek waar je nu doorheen kunt wandelen met een koffietje in de hand van het koffiehuis aan de voet van de constructie.

Ontdekt ook Burg Isenberg, een van de drie kastelen van de regio, dat dateert uit de 12de eeuw. De ruïnes worden omgeven door een groots natuurdomein aan de overkant van de Ruhr waar je heerlijk kunt wandelen of kajakken op de Ruhr zelf.

  1. Wuppertal

Wuppertal staat bekend om zijn vroegere textiel- en metaalindustrie, met nu nog steeds een grote tapijtfabriek en chemische industrie. Om die reden kennen we Wuppertal vooral door de Bayer’s Aspirine en Coroplast's isolatietape.

Maar voor de échte bezienswaardigheid in Wuppertal kijk je best naar boven. Hij bestaat al sinds 1901: de Schwebebahn. 's Werelds eerste elektrische zweeftrein werd meer dan 100 jaar ontworpen door Eugen Langen, en is een iconisch beeld in de stad. Over de Wupper rijdt deze monorail 13,3 km op 12 meter hoogte langs 20 haltes, goed voor het dagelijks vervoer van ongeveer 80.000 pendelaars en jaarlijks 24 miljoen passagiers. De stalen structuur en de kenmerkende blauwe Generation 15 wagons zijn een vertrouwd gezicht voor de lokale bevolking.

  1. Königswinter

Königswinter trekt bezoekers aan met de indrukwekkende Drachenfels en biedt een adembenemend uitzicht over de Rijnvallei: de Drachenfelsbahn, de oudste tandradbaan van Duitsland, brengt bezoekers naar het uitkijkplatform (bekijk ligging).

Je start vanaf het dalstation in Königswinter, met een tussenstop halverwege bij het 19e-eeuwse Schloss Drachenburg. Dit schitterende kasteel is het jongste langs de Rijn en zeker de moeite waard om van binnen te verkennen, gevolgd door een wandeling door het even sprookjesachtige landschapspark.

Nadien kan je nog even het historische centrum met de gezellige Marktplatz en de Rheinallee bezichtigen. Deze plek biedt een compleet andere ervaring dan in het industriële centrum van de banaan: bereid je voor op een portie Rheinromantiek. Voor wijnliefhebbers passeren we vlakbij wijnbouwgebied Oberdollendorf en de Weinwanderweg.

  1. Bespaar geld met de RUHR.TOPCARD

De RUHR.TOPCARD is een kaart die gratis toegang biedt tot meer dan 90 attracties en kortingskaartjes bij meer dan 40 bedrijven, waardoor het een voordelige keuze is voor wanneer je een uitgebreid bezoek plant aan het Ruhrgebied en omgeving. Je koopt deze kaart er plekke op heel wat locaties, of online op de officiële website.

Boek hieronder alvast je rondleiding of excursie in het Ruhrgebied

  1. Waar overnachten tijdens je rondreis door de Urbanana?

Ten noorden van de Urbanana

  • Ontspan in STAYERY Bielefeld, met studio's en appartementen ontworpen door het Berlijnse studio aisslinger.
  • Ervaar moderne luxe in het Factory Hotel, een eigentijds boetiekhotel op een gerenoveerd fabrieksterrein in Münster.
  • Ontdek Tiny House Xantener Nordsee, op slechts 5 km van het stadscentrum van Xanten.

Overnachten in de Urbanana

  • Ontdek modern comfort in Prizeotel, gevestigd in het historische Gesundheitshaus in het bruisende stadscentrum van Dortmund.
  • In het Westviertel district van Essen, staat GHotel op slechts 500 meter van het Essen Centraal Station
  • me and all hotel Dusseldorf, een boetiekhotel in het centrum van de beroemde Japanse wijk. De Rijn, Medienhafen en Königsallee liggen op minder dan 15 minuten loopafstand.
  • Het Koncept Hotel International biedt een gedigitaliseerd, op selfservice gebaseerd hotelconcept vlak bij alle highlights in Keulen. Inchecken kan via de app of incheckterminal, je smartphone is je kamersleutel. Het hotel heeft een heel duidelijke duurzaamheidsstrategie.
  • In Bonn biedt Base Camp Young Hostel een uniek verblijf in een indoor-vintagecamping. Je kan zelfs kiezen voor een kabelbaangondel als hun eigen hotelkamer.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 februari 2024 - Marleen H

Heb diverse reisgidsen eerst via de preview bekeken en daarna gekocht. En veel gebruik van gemaakt. Ook op plekken waar ik al diverse keren geweest was ging er door de tips en routes van de reisgidsen een wereld voor me open. Soms verborgen pareltjes waar je anders nooit zou komen. Alle gidsen die ik tot nu toe heb bekeken, vind ik echte aanraders.

- 27 februari 2024 - Jos Delahaye

Reisgids is overzichtelijk en uitgebreid. Jammer dat hij niet in drukvorm verkrijgbaar is. Tip voor nieuwe opname: Textiltechnikum in Mönchengladbach. Mooie en leerrijke presentatie met bevlogen gidsen. Fijne uitstap in combinatie met Schloss Rheydt 2km daar vandaan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?